Alergie la pisici - tratament la domiciliu

Alergiile pot enerva nu numai oamenii, ci și animalele. Și iubitele noastre animale de companie cu blană pot suferi de diverse manifestări ale acestei boli neplăcute. Prin urmare, astăzi vom vorbi despre modul de tratare a alergiilor la pisici. La urma urmei, statisticile spun că aproximativ 10% dintre proprietari își aduc alergii pufoși la medicul veterinar, dar există cei care încearcă să rezolve singuri problema..

Mecanismul alergiei în sine poate fi descris așa ceva. La pisici, alergenii nu sunt eliminați imediat din corp. Sunt percepute ca fiind ostile, iar sistemul imunitar încearcă să le depășească. Apare un proces inflamator, însoțit de eliberarea de histamină în sânge. Atunci apar semne externe ale bolii - simptome.

Următorii factori pot provoca o reacție alergică la o pisică::

 • diverse produse de curățare, detergenți și alte substanțe chimice, precum și materiale de umplutură pentru tăvi,
 • furaje, alimente,
 • medicamente și plante medicinale,
 • prezența paraziților,
 • mucegai, polen, praf de casă și alte păruri de animale.

Diagnosticarea alergiilor la pisici

Este destul de dificil pentru proprietar să diagnosticheze corect animalul de companie. Prin urmare, o examinare personală a pisicii de către un medic veterinar este obligatorie pentru a exclude o boală infecțioasă, care poate fi foarte similară în simptome cu o alergie..

Alergenul este determinat numai de metoda de excludere și de respectare a stării ulterioare a animalului de companie. Această metodă are un mare succes în identificarea componentei alimentare care a provocat reacția.

Există, de asemenea, alergii sezoniere la pisici la polen. Apoi este suficient să-l observați și să începeți să administrați antihistaminice la timp, care trebuie prescrise doar de către un medic..

Tratarea alergiilor la pisici

Pentru început, ar trebui să excludeți cât mai mult posibil contactul animalului cu alergenul. Fără aceasta, tratamentul medicamentos nu va aduce efectul scontat.. Care sunt tipurile obișnuite de alergii și cum să vă protejați pisica de alergen?.

 • Dacă sunteți alergic la produsele chimice de uz casnic, îndepărtați toate tipurile de pulberi, precum și odorizantele de aer, dintr-un loc accesibil. La curățarea podelelor, nu utilizați aditivi speciali. Spălați-vă pisica folosind șampoane hipoalergenice.
 • Dacă sunteți alergic la ambrozie, polen, atunci în timpul sezonului de înflorire a ierburilor și copacilor, faceți pisica mai des, încercați să o lăsați pe stradă mai rar.
 • O alergie alimentară apare de obicei atunci când se consumă o componentă alimentară pe care corpul o percepe ostilă. Prin urmare, este suficient să eliminați produsele din dieta animalului care pot provoca o reacție sau să se transfere în hrana hipoalergenică. O astfel de dietă trebuie urmată strict și suficient de mult..
 • O alergie a animalelor de companie la praf va necesita o curățare umedă și frecventă umedă a apartamentului, precum și înlocuirea filtrelor din aspirator. În acest caz, în timpul curățării, pisica nu trebuie să fie în interior..
 • Este necesar să se trateze alergiile cauzate de paraziți. Pentru a face acest lucru, trebuie să scapi pisica de ele în primul rând. Pentru aceasta se folosesc agenți antiparazitari care distrug insectele cutanate. Pentru prevenire, este necesară prelucrarea și spălarea regulată a așternutului animalului de companie..

Medicamente pentru tratarea alergiilor la pisici

Pentru a atenua starea animalului de companie și a reduce timpul de tratament, se utilizează o metodă medicală. Cu toate acestea, trebuie amintit faptul că orice medicamente și doza lor sunt selectate numai de către un medic veterinar. După examinarea pisicii, face o serie de teste. Apoi, conform tabloului clinic, el prescrie tratamentul alergiilor la pisici la domiciliu..

 • Antihistaminice. Acestea pot fi prescrise în orice moment al bolii, reduc în mod eficient intensitatea simptomelor alergice sau chiar le elimină complet. Cursul tratamentului și doza trebuie selectate strict individual..
 • Preparate care conțin vitamina B7. Cu alergii, animalul de companie are pielea descuamată și mâncărime. Prin urmare, este recomandabil, împreună cu antihistaminicele, în timp ce urmați o dietă, să dați și un complex de vitamine cu un conținut suficient de vitamina B7, precum și altele pentru a întări sistemul imunitar al pisicii..
 • Steroizi. Dacă pisica primește tratament, dar nu dă efectul dorit, atunci medicul veterinar decide să administreze steroizi. Când le utilizați în lupta împotriva alergiilor, trebuie să respectați cu strictețe regimul selectat și doza de medicament. Rețineți că are multe efecte secundare și contraindicații pentru pisici..

Se recomandă ca pisicile predispuse la alergii să fie spălate cu șampoane cu hidrocortizon. Ameliorează mâncărimea. Dar nu este recomandat să aplicați unguente cu acest medicament pe piele, astfel încât animalul de companie să nu le poată linge. Medicamentul nu este absorbit în fluxul sanguin, dar ingestia sa nu este de dorit.

Dermatita atopică la pisici nu este complet vindecată, astfel încât tratamentul se limitează doar la ameliorarea stării animalului de companie. Proprietarul trebuie să respecte cât mai mult regimul de igienă a animalelor și să fie mai atent. Metodele de tratament alergic trebuie selectate cu grijă împreună cu un medic veterinar și efectuate aproape constant..

Alergia alimentară este complet tratabilă prin eliminarea alergenului din dietă.

În cazul alergiilor infecțioase la activitatea vitală a paraziților, este necesar să se elimine cauza infecției: să le distrugă nu numai pe corpul animalului de companie în sine, ci și în camera în care se află. Apoi, tratamentul se efectuează pentru helminți și terapia cu antihistaminice.

Ce medicamente se utilizează pentru tratarea alergiilor la pisici

Iată o selecție a principalelor antihistaminice prescrise în mod obișnuit pentru tratamentul manifestărilor alergice la pisici. Numai un medic veterinar cu experiență determină medicamentele pentru alergiile la pisici și dozajul acestora. Este imperativ să urmați regimul de tratament pentru a nu provoca daune ireparabile animalului de companie, deoarece orice medicament are efecte secundare.

Pe lângă medicamentele veterinare, antihistaminicele pentru oameni sunt adesea folosite pentru tratarea alergiilor..

Veterinarul include:

 • Bravegil. Un medicament care poate fi administrat unei pisici care suferă de oricare dintre alergii pentru o lungă perioadă de timp. Disponibil în fiole pentru administrare intramusculară și sub formă de tablete. Este interzisă administrarea în timpul sarcinii.
 • Dexafort. S-a dovedit bine în tratamentul dermatitei alergice. Printre contraindicații se numără sarcina, prezența diabetului zaharat și patologia rinichilor, a inimii. Administrat intramuscular.
 • Pipolzine. Medicament intramuscular cu acțiune îndelungată pentru ameliorarea simptomelor alergice. Persoanele însărcinate sunt contraindicate.

Antihistaminice umane:

 • Difenhidramina. Un medicament antihistaminic care are și efect sedativ. Medicul selectează cu atenție doza pentru pisică, pe baza caracteristicilor sale individuale. Poate fi utilizat atât sub formă de tablete, cât și intramuscular. Cursul tratamentului este de obicei de 7 zile..
 • Hidroxizina. Antialergic cu efect sedativ ușor, ameliorează durerea și relaxează mușchii netezi.
 • Difenhidramina. Eficace în prezența reacțiilor după mușcăturile de insecte. Efectul hipnotic este similar cu cel al difenhidraminei, poate puțin mai puternic. Este interzisă administrarea de pisici gravidelor și celor care alăptează.
 • Peritol (ciproheptadină). Dacă animalul are mâncărime severă împreună cu manifestări alergice, atunci acest medicament va fi cel mai eficient. Dermatita alergică tratează perfect. Efectele secundare includ apetitul crescut. Medicamentul trebuie administrat, respectând un interval de 12 ore.
 • Maleat de clorfeniramină. Se utilizează numai pentru ameliorarea reacțiilor alergice acute și nu mai mult de trei zile. Nu se utilizează mult timp datorită efectului său iritant asupra tractului gastro-intestinal. În general, este mai bine să utilizați injecții intramusculare. Utilizați comprimate numai în combinație cu hrănirea.
 • Clemastină. Se utilizează pentru a elimina simptomele alergiilor asociate cu membranele mucoase, în special lacrimarea, curgerea nasului, strănutul. Nu este permisă combinarea acestuia cu alte medicamente antihistaminice din cauza efectului sedativ crescut. Reacțiile adverse includ modificări ale psihicului, setei și diareei..

Fie că este vorba de un animal de companie adult sau de un pisoi, alergiile trebuie tratate. Nu este întotdeauna posibilă vindecarea completă, dar este posibil să alegeți medicamente care să le îmbunătățească semnificativ calitatea vieții..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Alergie la pisici - tratament la domiciliu