Mau egiptean: descrierea rasei, îngrijirea și întreținerea pisicii

Mau egiptean este o rasă nativă de pisici cu părul scurt. O caracteristică distinctivă a acestor animale de companie este prezența petelor care sunt prezente nu numai pe scalp, ci și pe piele. Mai mult, sunt localizate haotic și fiecare individ are propriul model unic.

Mau-urile egiptene sunt destul de ușor de îngrijit, dar au nevoie de socializare și educație în timp util. Sunt foarte loiali proprietarului lor și necesită o atenție sporită din partea acestuia..

Referință istorică

Strămoșii modernului Mau egiptean sunt pisicile nubiene, care erau considerate sacre în Egipt. În ciuda faptului că Mau a apărut acum 5000 de ani, interesul pentru aceste animale de companie a apărut abia în secolul al XX-lea, când crescătorii europeni au decis să recreeze rasa. Rezultatul dorit a fost atins suficient de repede și, în curând, ștafeta a fost preluată în Rusia..

Trei pisoii cu culori diferite, moștenite de prințesa Natalya Trubetskoy, sunt considerați strămoșii modernului Mau egiptean. Mai târziu, rasa a devenit interesată de Statele Unite, unde crescătorii au îmbunătățit aspectul pisicilor. Spre sfârșitul secolului al XX-lea, a fost recunoscut de eminențe organizații felinologice..

Descriere și standard

egipetskaya_mau_1548436407_5c4b43b7b1f98.jpg

Mau-urile egiptene au o structură musculară și cântăresc între 3 și 6 kg. Femelele sunt mai mici decât masculii. Rasa standard:

 1. Corpul este alungit. Pisicile au o brâu și un gât mai mari decât pisicile.
 2. Membrele sunt proporționale. Cele din spate sunt mai lungi decât cele din față. Picioare rotunjite cu degetele lungi.
 3. Cap - mic, în formă de pană.
 4. Auriculele sunt mari, depărtate. Părul este scurt la urechi. Periile mici sunt permise de standard.
 5. Ochii sunt mari, în formă de migdale. Albastrul de iris nu este permis de standard.
 6. Palton - scurt, gros și mătăsos.

O persoană de rasă pură trebuie să aibă neapărat dungi și pete transversale situate într-o manieră haotică pe corp și pe bot - conturul literei M. Cstandardul permite doar 3 culori:

 • argintiu cu marcaje întunecate;
 • fumuriu cu pete negre;
 • bronz cu pete maro închis.

Caracter

Mau egiptean - pisici inteligente și jucăușe. Animalul de companie adoră să fie în centrul atenției și îi place să comunice cu membrii gospodăriei. Se înțelege bine cu animalele de companie, dar este recomandabil să nu-l așezați sub același acoperiș cu rozătoare și păsări. Mau percepe animalele de companie mici ca fiind o pradă potențială, deoarece are un instinct de vânătoare bine dezvoltat.

Pisicilor le place să urmărească obiecte în mișcare și să exploreze împrejurimile lor. Se înțeleg bine cu copiii, se joacă cu ei cu plăcere. Dar este recomandabil să nu lăsați pisica singură cu copilul, deoarece acesta poate dăuna involuntar animalului. Mau-urile egiptene nu tolerează farse copilărești și pot zgâria un copil.

Pro și contra ale rasei

Avantaje:

 • inteligență rapidă;
 • sociabilitate;
 • devotament față de proprietar;
 • îngrijire fără pretenții;
 • jucăuș și mobilitate.

Principalele dezavantaje ale acestei rase pentru unii crescători este că pisicile nu se înțeleg cu copiii mici și nu tolerează singurătatea. Un alt dezavantaj al Mau egipteni este că tind să mănânce în exces..

educatie si antrenament

Se recomandă începerea educației de la o vârstă fragedă.. Mai întâi trebuie să-i înveți pisoiului porecla și să-l antrenezi la tavă. Apoi, trebuie să-i explicați regulile generale din casă. Nu trebuie să strigați și să vă bateți animalul de companie atunci când nu ascultați, deoarece acest comportament va provoca agresivitate doar la pisică. Nemulțumirea se exprimă pe un ton sever.

Mau este o pisică destul de inteligentă și învață rapid nu numai regulile de comportament, ci și comenzi simple și trucuri. Ea poate fi învățată să aducă jucării în dinți, să deschidă ușile. Spectacolul trebuie întotdeauna încurajat cu o delectare..

Înainte de a-l aduce pe Mau egiptean în noua dvs. casă, este recomandabil să ascundeți medicamentele, obiectele fragile și firele. Această rasă este foarte curioasă și se poate răni..

Pentru un animal de companie, trebuie să achiziționați următoarele accesorii:

LucruRecomandări generale Imagine
VeselăEste recomandabil ca bolurile să fie din metal sau ceramică. Trebuie să achiziționați 2 containere - pentru apă și alimente keramicheskaya_miska_dlya_koshki_1548446759_5c4b6c273a09e.jpg
ȘezlongPuteți cumpăra un șezlong simplu sau o casă mică domik_dlya_koshek_1548446897_5c4b6cb19f60e.jpg
Zgâriere postPuteți achiziționa un stâlp de parfumare care să atragă pisica cu mirosul său sau construcția obișnuită pe un suport 1548446978_5c4b6cfdab343.jpg
TavăEste recomandat să cumpărați o toaletă spațioasă, cu laturi înalte lotok_s_vysokimi_bortami_1548447241_5c4b6e093b8c5.jpg
Umplutură de toaletăAtunci când alegeți o așternut, este recomandabil să treceți de la preferințele pisicii. Pentru început, merită să încercați amestecul de lut aglomerat, dar dacă animalul de companie refuză să viziteze tava, atunci acesta trebuie înlocuit cu lemn komkuyushhijsya_glinyanyj_napolnitel_1548447569_5c4b6f5180388.jpg
JucăriiO varietate de bile, undițe și șoareci sunt potrivite pentru Mau jucăuș igrushki_dlya_koshek_1548447848_5c4b7068e98b6.jpg
ValorificaReprezentanții acestei rase pot fi plimbați în mod regulat, dar numai cu lesa, deoarece pisicile sunt foarte mobile 1548447719_5c4b6fe56b81d.jpg

Caracteristici de îngrijire

Pentru Mau egiptean, ar trebui să faceți o dietă îmbogățită cu vitamine și minerale de care are nevoie corpul animalului de companie. Va trebui să efectuați în mod regulat proceduri:

 • spălați-vă dinții, urechile și ochii pisicii;
 • pieptene blana animalului de companie;
 • scalda pisica;
 • tăiați ghearele.

Animalul trebuie învățat la toate procedurile de mai sus de la o vârstă fragedă..

Îngrijirea

loson_dlya_chistki_ushej_u_koshek_1548448552_5c4b73282200c.jpg

Urechile pisicii trebuie curățate cu tampoane de bumbac înmuiate într-o loțiune specială. Se recomandă efectuarea procedurii de 2-3 ori pe lună. Ochii - după cum este necesar, folosind un tampon de bumbac pentru a elimina secrețiile.

zubnaya_pasta_i_shhetka_dlya_koshek_1548448694_5c4b73b654b89.jpeg

Se recomandă să vă spălați dinții animalului de companie o dată la 1-2 săptămâni. Dacă pisica mănâncă alimente uscate, atunci procedura poate fi efectuată mai rar. Trebuie să folosiți o pastă de dinți și o perie pentru pisici, care sunt vândute la farmaciile veterinare și la magazinele de animale de companie..

strizhka_kogtej_u_koshki_1548448896_5c4b748080849.jpg

Tunderea unghiilor trebuie făcută pe măsură ce cresc din nou. Trebuie doar să tăiați chiar vârful, fără a atinge vasul de sânge, folosind un tăietor special de gheare. Pisicile care se plimba regulat în aer curat nu prea au nevoie de el..

shampun_dlya_korotkosherstnyh_koshek_1548449067_5c4b752b02afc.jpg

Mau-ul egiptean ar trebui să fie scăldat nu mai mult de o dată la 3 luni, folosind un șampon specializat pentru rasele cu părul scurt. După procedura de apă, părul animalului de companie trebuie uscat bine cu un prosop și lăsat în interior, fără curenți de aer. Se recomandă pieptănarea liniei părului o dată la 2 săptămâni. În timpul năpârlirii, procedura trebuie efectuată de 2 ori pe săptămână. Pentru a îndepărta firele de păr pierdute, o dată pe zi, treceți mâinile umede pe părțile laterale ale pisicii.

Formularea dietei

Acest punct al îngrijirii unui reprezentant al acestei rase este cel mai important din 2 motive:

 • Mau egiptean este predispus la obezitate, ceea ce duce la probleme de sănătate;
 • pisicile din această rasă sunt predispuse la reacții alergice.

Atunci când compuneți o dietă pentru o pisică, ar trebui mai întâi să țineți cont de aceste nuanțe, și anume, să încercați să nu o supraalimentați și să alegeți cu atenție alimentele industriale. Mesele gata trebuie să fie cel puțin premium. Este de dorit să hrăniți Mau cu alimente uscate, dar uneori pot fi administrate și conserve. Porțiunile sunt calculate pe baza greutății pisicii, un pachet aproximativ este disponibil pe pachet.

korm_super_premium_dlya_koshek_1548449820_5c4b781cb0bc1.jpg

Dacă doriți, puteți hrăni pisica cu mâncare naturală, dar nu cu mâncăruri de la masa stăpânului. Cu acest tip de hrănire, trebuie avut în vedere faptul că cea mai mare parte a dietei ar trebui să fie pre-congelată sau opărită cu apă clocotită. Dă-i puiului de companie, curcanului și vitelului. Dieta Mau egiptean ar trebui să includă, de asemenea:

 • organe fierte;
 • pești de mare fără oase și aripioare;
 • produse lactate fermentate cu conținut scăzut de grăsimi (de preferință administrate o dată pe săptămână);
 • piure de legume (poate fi folosit ca garnitură pentru carne);
 • hrișcă și terci de orez în apă sau bulion de carne.

Pentru 1 kg din greutatea animalului de companie, ar trebui să existe 80 kcal. Nu este de dorit să se depășească acest semn, altfel problemele de greutate nu pot fi evitate. Sarea, piperul și condimentele nu trebuie adăugate la felurile de mâncare pentru pisici.. Sunt contraindicate dulciurile, murăturile și produsele afumate egiptene Mau.

Dacă pisica dezvoltă simptome ale unei reacții alergice (roșeață, mâncărime), atunci trebuie să fie prezentată urgent medicului veterinar.

Sănătate

Mau egiptean este predispus nu numai la alergii, ci și la dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Reprezentanții acestei rase au, de asemenea, adesea probleme cu sistemul respirator. Din acest motiv, se recomandă să nu expuneți animalul la fumul de tutun și la alți alergeni..

Este necesar să se efectueze vaccinarea și deparazitarea în timp util. Prima vaccinare a unui pisoi trebuie făcută la 6-8 săptămâni. Un adult trebuie vaccinat și dus pentru o examinare de rutină la un medic veterinar o dată pe an. Dacă nu intenționați să utilizați animalul de companie pentru reproducere ulterioară, atunci se recomandă castrarea sau sterilizarea acestuia.

Speranța medie de viață - 13-15 ani.

Reproducerea

kotyata_egipetskoj_mau_1548452152_5c4b8138454f4.jpg

Reproducerea se poate face numai după ce Mau egiptean atinge vârsta de 10 luni. În acest caz, este recomandabil să săriți peste primii 2 estrus, ceea ce va permite corpului pisicii să se formeze în cele din urmă. Prima împerechere este recomandată înainte ca animalul să împlinească 1,5 ani și numai după ce a trecut examenul la clinica veterinară.

Este mai bine să te împerechezi pe teritoriul masculului. În acest caz, este recomandabil să luați cu voi lucrurile obișnuite pentru pisică, de exemplu, o jucărie și boluri preferate. Acest lucru va permite animalului de companie să se obișnuiască rapid cu noul mediu..

Nașterea în Mau egiptean, de regulă, merge fără complicații. Pisicile din această rasă sunt mame foarte îngrijitoare, dar pisoii de 2 luni sunt înțărcați independent de hrănire. La pui, culoarea nu apare imediat și se formează în cele din urmă doar cu 20 de săptămâni. Petele la nou-născuți sunt minore și pot dispărea sub păr.

Adesea, pisici cu culoare neagră apar în așternut. Astfel de animale sunt eliminate de la reproducere și nu li se permite să participe la expoziții, dar sunt animale de companie excelente..

korm_dlya_kotyat_1548452965_5c4b8465aec07.jpg

După ce pisoii încetează să se hrănească cu lapte de pisică mamă, aceștia trebuie transferați în alimente specializate. Hrănirea bebelușilor de preferință cu alimente premium uscate și umede.

Idei de porecle

Pentru un bărbat egiptean Mau, pot fi potrivite următoarele nume:

 • Osiris;
 • Dundee;
 • Katie;
 • Cairo;
 • Ramses.

O pisică elegantă din această rasă poate fi numită:

 • Cleo;
 • Nefertiti;
 • Naomi;
 • Subiroi;
 • Isis.

Mau egiptean este considerat una dintre cele mai vechi și destul de rare rase, ceea ce explică costul său ridicat. Atunci când cumpărați, trebuie să aveți grijă să nu întâlniți crescători fără scrupule, care deseori dau animale de companie de rasă pură.

Sub rezerva tuturor recomandărilor pentru îngrijirea unui reprezentant al acestei rase, pisica va trăi o viață lungă și fericită..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Mau egiptean: descrierea rasei, îngrijirea și întreținerea pisicii