Constipație la o pisică după sterilizare: motive, cum să ajute

Constipație la o pisică după sterilizare, este considerată o variantă normală, dar numai dacă a apărut ca urmare a utilizării anesteziei. Mulți proprietari neexperimentați nu iau în considerare faptul că sterilizarea poate „lăsa loc” dezvoltării în secret a patologiilor care se pot agrava după operație.

Informații generale despre castrarea pisicilor

Castrarea unei pisici Este o procedură obișnuită urmată de toți proprietarii responsabili de animale care nu se reproduc. După sterilizare, pisica nu poate avea pisoi. În plus, pisicile sterilizate sunt mult mai puțin susceptibile de a suferi cancer mamar și complet „îngrădit” de o afecțiune atât de formidabilă ca purulentă endometrita.

În lumea modernă, se obișnuiește înlocuirea conceptului de "castrare" cu termenul de sterilizare. De fapt, atunci când proprietarul merge la medicul veterinar și cere să sterilizeze animalul, medicul efectuează castrarea - îndepărtarea uterului și a ovarelor de la femele sau a testiculelor de la masculi.

Notă! Optim vârstă pentru procedură, se ia în considerare perioada de la 6 la 8 luni când pisica s-a format deja fizic, dar nu a intrat încă în perioada de căldură sexuală.

Castrarea este considerată o procedură simplă, deși se realizează în conformitate cu un general anestezie și implică intervenție chirurgicală. Castrarea unei pisici poate fi efectuată în mai multe moduri, principala lor diferență constă în gradul de rănire. Recent, metoda castrării laparoscopice este foarte populară, în care ovarele și uterul sunt îndepărtate printr-o mică puncție a cavității abdominale.

În ciuda simplității teoretice a procedurii, utilizarea anesteziei generale implică o serie de riscuri de care proprietarul ar trebui să fie conștient. Aproape toate medicamentele sunt substanțe narcotice. În plus, în timpul operației, pisicii i se elimină medicamentele care sprijină somnul medicamentos. În timpul și după operație, animalelor li se prescriu sedative, care afectează nu numai starea sufletească, ci și tonusul muscular.

Conform regulilor general acceptate înainte de castrare animalul trebuie examinat pentru boli cronice. În primul rând, se efectuează un test de sânge de laborator și se examinează activitatea sistemului cardiovascular. Dacă animalul dumneavoastră are boli congenitale sau patologice, asigurați-vă că informați medicul veterinar înainte de procedură..

Contraindicațiile pentru sterilizare pot fi boala urolitiaza, boli ale sistemului digestiv, renal sau insuficiență hepatică. Dacă, în timpul examinării, pisicii este diagnosticată cu boli cronice, acestea trebuie vindecate sau oprite înainte de castrare..

Notă! După castrarea animalelor cu boli patologice, pe lângă îngrijirea standard, se prescrie terapia de susținere.

Informații generale despre constipație după sterilizare

Imediat dupa operatie animalul rămâne inactiv. Pentru a reduce stresul și riscul de auto-vătămare, pisicii i se prescriu sedative și analgezice. Ca parte a terapiei de întreținere timp de 3-5 zile, pisica este injectată cu antiinflamatoare și antibiotice.

La câteva ore după sosirea acasă, pisica iese din anestezie, ridică capul și poate încerca să meargă. Animalul refuză categoric hrana și, uneori, chiar și apa. Nu este necesar să forțați alimentarea sau udarea pisicii, cel puțin în ziua următoare după operație.

Dacă animalul de companie este prea entuziasmat, îi dau sedative, îi iau în brațe, încearcă să-i calmeze. Sarcina ta este să te asiguri că pisica adoarme și doarme cel puțin 8-10 ore (cu sau fără pauze).

Notă! Multe pisici devin active și iritabile după ce sunt numite protectoare pătură. În ciuda reacției animalelor de companie, pătura nu poate fi îndepărtată în următoarele trei-patru zile..

Ce trebuie să faceți dacă o pisică are constipație după sterilizare? Principalul lucru nu este să intrați în panică și să acordați o atenție maximă schimbărilor în comportamentul și bunăstarea animalului. Sarcina dvs. este să identificați cauzele constipației, apoi puteți oferi ajutorul potrivit. În primul rând, luați în considerare simptomele și semnele comportamentale care indică o tulburare digestivă..

Cel mai adesea, după anestezie, o pisică poate prezenta:

  • Diaree - Descărcare abundentă de fecale lichefiate. Principala amenințare este deshidratarea.
  • Constipația este incapacitatea de a goli intestinul sau de a nu-l goli complet. Principala amenințare este intoxicația, trauma la nivelul pereților intestinali.
  • Constipație cronică - fecale sub formă de bile dense. Principala amenințare este trauma la nivelul pereților intestinului și al anusului.
  • Constipație aton - defecare rară, dar abundentă, cu scaune dense, umede, adesea grase. Principala amenințare este intoxicația, atonia.

Dezvoltarea constipației, inclusiv în forma cronică, poate duce la durere senzații după operație. După ieșirea din anestezie, simțind durere în zona peritoneală, pisica încearcă să se miște mai puțin, ceea ce poate duce la o încetinire a metabolismului și la formarea fecalelor. Pisica poate împiedica în mod conștient dorința de a defeca, ceea ce duce la constipație, din cauza senzațiilor dureroase la trecerea peste partea laterală a cutiei de gunoi sau la practicarea unei mișcări intestinale..

Constipația cronică după sterilizare este destul de rară, dar o serie de factori contribuie la apariția acesteia. Prima și cea mai frecventă este anestezia prelungită, în timpul căreia se administrează medicamente pentru menținerea somnului. Acțiunile aproape tuturor medicamentelor de acest tip vizează relaxarea mușchilor și reducerea activității contractile..

Procedura de castrare nu durează de obicei mai mult de 20 de minute. Cu toate acestea, dacă au apărut complicații în timpul operației și animalul a ajuns într-o stare de somn mai mult timp, cu aceeași probabilitate posibila aparitie a constipatiei atat cronice cat si atonice.

Prevenirea constipației și a altor tulburări

Este important ca proprietarul să înțeleagă că constipația este departe de a fi singura complicație care poate depăși o pisică după castrare. Îngrijirea cuprinzătoare și atenția la detalii vor ajuta la evitare complicații. Majoritatea efectelor negative ale anesteziei pot fi tratate acasă..

Principala cauză a constipației după sterilizare este stres, sarcina ta este să așezi animalul în cele mai confortabile condiții. Pisica trebuie să se odihnească complet cel puțin o zi. Lângă șezlong, este necesar să se așeze într-o tavă, un castron cu mâncare și un băutor.

În prima zi după operație, pisica poate încerca să se ascundă într-un loc întunecat. Acest comportament indică anxietate sau uscăciune a membranelor mucoase ale ochilor. Pentru a preveni uscarea excesivă, se utilizează picături speciale, care sunt instilate la 1-2 zile după operație. Terapia este potrivită pentru ca pisica să reducă anxietatea. Unele animale de companie sunt atașate de proprietarii lor, iar atenția umană este mult mai eficientă decât orice pastilă..

Pentru prima dată La 3 zile după operație, animalul nu este recomandat să hrănească alimente solide. Dacă pisica este ținută la o dietă naturală, este mai bine să înlocuiți alimentele obișnuite cu produse lactate fermentate. Cu metoda industrială de păstrare, alimentele uscate sunt înlocuite cu pate sau conserve umede. În ziua următoare operației, pisica poate refuza să mănânce, ceea ce este o variantă a normei. Asigurați-vă că fierăstrele dvs. pentru animale de companie. Pe lângă apă, pisicii i se pot oferi bulionuri cu conținut scăzut de grăsimi, lapte la cuptor fermentat, chefir și alte delicii de lapte fermentat.

Păstrați litiera curată, deoarece o pisică slăbită poate începe să evite golirea intestinului și a vezicii urinare în locul obișnuit. Așternutul trebuie schimbat imediat după ce pisica a mers la toaletă. Acest regim trebuie menținut cel puțin trei zile după operație..

Dacă observați că există incluziuni de sânge în fecalele animalului, trebuie să analizați starea pisicii. Firele mici de sânge din fecale pot indica distrugerea parțială a vaselor intestinale, ceea ce nu pune viața în pericol. Prezența unei scurgeri abundente de sânge stacojiu din anus sau împreună cu urina indică sângerare. În acest caz, animalul trebuie să fie livrat urgent la clinică sau să cheme un medic veterinar acasă.

Pentru a reduce stresul și disconfortul general, pisicii trebuie să i se administreze analgezice cel puțin două zile după operație. Chiar dacă medicul veterinar nu a prescris terapia durerii, aceasta trebuie efectuată. Aveți grijă atunci când alegeți medicamente, deoarece majoritatea medicamentelor antialgice și antiinflamatoare vă pot reduce temperatura generală a corpului..

Important! Nu utilizați paracetamol, ibuprofen și aspirină pentru ameliorarea durerii, deoarece acestea sunt toxice pentru pisica dumneavoastră.

Restricționarea deliberată a mișcărilor intestinale poate fi cauzată de durerea pe care o suferă o pisică atunci când peritoneul se tensionează.. Monitorizați îndeaproape starea cusăturilor după operație. Medicii veterinari vă recomandă de obicei să purtați o pătură pe pisică timp de 3-4 zile după castrare. Pătura trebuie îndepărtată și schimbată cel puțin o dată pe zi..

Dacă operația a avut loc fără complicații, nu este necesară o îngrijire specială pentru sutură și pansamente. Păstrați cusătura uscată și palidă. Dacă observați roșeață sau o creștere locală a temperaturii pielii, aceasta poate indica inflamație, ceea ce va duce la creșterea durerii.

Pentru a reduce riscurile de complicații în primele 2-3 zile după intervenția chirurgicală, este recomandabil să se limiteze activitatea pisicii. Asigurați-vă că animalul de companie nu sare pe pervazuri, mese sau alte înălțimi, deoarece în timpul împingerii există o tensiune puternică în pereții abdominali. Dacă pisica este excesiv de activă, poate fi sedată sau restricționată prin purtare.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Constipație la o pisică după sterilizare: motive, cum să ajute