Stresul la pisici: cauze și metode de tratare

La fel ca noi, animalele noastre de companie sunt stresate. Stresul emoțional nu numai că evocă disconfort, dar provoacă și diverse boli, subminând sistemul imunitar. Restabilirea animalului de companie la liniște sufletească nu este suficientă pentru a oferi pisicii tale stresul sau o altă pastilă populară de „fericire”. Este important să eliminați cauza îngrijorării, în caz contrar lupta împotriva consecințelor poate dura mai mulți ani.

Ce este stresul?

Orice pisică, indiferent de rasă, vârstă sau sex, vrea să fie în siguranță. Pentru unele animale de companie, zona de confort este limitată de pereții apartamentului, pentru altele este mult mai largă și include o curte, o mașină de familie, o cutie de expoziție etc. Acest lucru îi face să pară oameni, nu-i așa? Dar o persoană, într-un grad sau altul, se străduiește să se schimbe - o varietate de alimente, o vacanță departe de casă, noi cunoscuți. Și pisicile sunt conservatori și proprietari ireconciliabili, mai ales în raport cu teritoriul și mediul lor. De exemplu, stresul la pisici atunci când se mută este un eveniment obișnuit: „Lumea s-a prăbușit, sunt pe altă planetă, am terminat”. Înțelegem că într-un loc nou nu suntem amenințați de dușmani perfizi, dar pisica nu își poate da seama de acest lucru, este nevoie de timp.
Capacitatea de adaptare trebuie instruită încă din copilărie, în stadiul formării obiceiurilor. Cu cât sunt mai multe schimbări în viața unui pisoi, cu atât este mai ușor pentru o pisică adultă să facă față schimbărilor în obiceiurile sale..
Cele de mai sus înseamnă că orice schimbare în viața unei pisici duce la stres? Desigur nu. În mod normal, la nivel fizic se lansează un sistem de adaptare la condiții modificate. Dar dacă schimbările sunt dramatice (nu la propriu, ci pentru percepția pisicii) sau animalul de companie este slăbit fizic, corpul nu poate face față sarcinii - pisica este sub stres. Evident, opriți pastilele de stres pentru pisici și alte medicamente care vizează ameliorarea stresului emoțional ajută doar parțial: pisica se va simți mai bine pentru o perioadă scurtă de timp, ca și când persoana ar fi luat un analgezic pentru a ușura durerea de dinți..

Cauzele stresului și oportunitatea utilizării sedativelor

Stabilitatea emoțională este un indicator individual. O pisică intră în panică când vede că canapeaua ei preferată a dispărut undeva, iar cealaltă doarme pe pervaz în timp ce oamenii sparg apartamentul, începând o renovare majoră. Prin urmare, este important să evaluați situația observând reacțiile unei anumite pisici..
Modificările de mediu sunt cea mai frecventă cauză de stres. Schimbările pot fi nesemnificative în ochii proprietarului: schimbarea alimentelor sau a umpluturii, odorizant nou, reamenajarea mobilierului, petrecere zgomotoasă. Stresul la pisici atunci când se mișcă se manifestă cel mai clar, deoarece pisica, din punctul ei de vedere, este expulzată din teritoriul familiar și blocată într-un loc necunoscut. În acest caz, oprirea picăturilor de stres pentru pisici este eficientă ca mijloc de menținere a echilibrului emoțional în stadiul de a te obișnui cu o nouă casă..
Gelozia este un alt motiv major de îngrijorare. Motivul geloziei poate fi nașterea unui copil, apariția unui nou animal de companie sau a unui nou membru al familiei în casă. Pisicii i se pare că noul colonist poate „fura” o parte din atenția proprietarului de la ea și poate revendica o parte a teritoriului. Iar suspiciunile sunt justificate. Cat-bayun, catnip sau opriți stresul pentru pisici în această situație este un calmant pentru perioada în care pisica va putea să-l cunoască pe nou-venit și să se împace cu prezența sa în casă.
Stresul fizic poate declanșa și stresul. Durerile sau leziunile recurente deranjează animalul de companie. Incapabilă să facă față bolii, pisica se confruntă cu frică și incertitudine, slăbește și se îngrijorează din ce în ce mai mult. Într-o astfel de situație, opriți picăturile de stres pentru pisici sunt utilizate numai după diagnostic și numai la recomandarea unui medic veterinar. Utilizarea unui sedativ înainte de a vizita un medic poate perturba imaginea bolii, complicând diagnosticul..
Dacă utilizați în mod regulat sedative pentru a vă îndepărta animalul de companie de starea de căldură sexuală, mai devreme sau mai târziu pisica va trebui tratată pentru boli cronice ale rinichilor, ficatului, glandei tiroide sau ale sistemului de reproducere.
Șocul emoțional asociat cu pierderea proprietarului, a iubitului membru al familiei sau a iubitei cu coadă este cauza stresului sever care durează luni de zile. Natura categorică a situației agravează starea pisicii: ea așteaptă și așteaptă, proprietarul nu se întoarce, animalul de companie este din ce în ce mai îngrijorat. În acest caz, medicii veterinari prescriu fără greș pastile stop-stress pentru pisici sau un medicament similar, deoarece șocul este prea puternic pentru a aștepta pur și simplu ca animalul de companie să facă față singur anxietății..

Simptome de stres la pisici

Dacă cauzele sunt bine înțelese, simptomele stresului la pisici sunt uneori dificil de observat. Uneori manifestări depresie confundate cu simptomele unei afecțiuni fizice și, în alte cazuri, invers - încercând să facă față stresului, le lipsește simptomele bolii fizice. Prin urmare, este important, indiferent de presupunerile personale, să consultați un medic veterinar în timp util..
Deoarece stresul se manifestă la pisici în moduri diferite, este important să-ți cunoști bine animalul, să-i observi obiceiurile și gusturile, comportamentul standard într-o situație dată. Se obișnuiește să distingem două forme de stres: explicit și latent. În primul caz, pisica devine mai activă decât de obicei, în al doilea, se retrage în sine și caută să fie invizibilă. Semne de stres la pisici:
 • îngrijirea excesivă a hainei de blană, lingerea hainei până la căderea părului și formarea de pete chel-
 • un refuz tăios de a se hrăni sau un apetit brutal-
 • activitate anormală sau letargie, reacții inhibate, apatie-
 • pisica devine foarte afectuoasă, se freacă constant de mâini, mobilier, haine sau, dimpotrivă, se transformă într-o fiară malefică, gata să atace în orice moment-
 • urme în colțuri, ignorând cutia de gunoi și deteriorarea bunurilor (dacă o pisică bine crescută a decis brusc să-și ascuțească ghearele pe un perete sau o canapea, este aproape sigur stresată).
 • Eliminarea stresului

  Psihologii sfătuiesc: „Nu poți schimba situația, schimbă-ți atitudinea față de aceasta”. Același lucru este valabil și pentru animalele de companie, întrucât singura modalitate de a ameliora stresul unei pisici este prin eliminarea cauzei anxietății sau prin învățarea pisicii să fie mai relaxată în ceea ce privește stresul. Oferim o gamă de trei metode eficiente. Puteți utiliza doar unul sau alternați pe toate trei, cu sau fără medicamente.
 • Metoda distragerii
 • Scop: redirecționarea atenției pisicii către evenimente nestresante. Înconjurăm animalul de companie cu drag și grijă, oferim divertisment și jucării noi. Dar dacă pisica este stresată și nu vrea să ia contact? O jucărie interactivă care nu necesită prezența proprietarului va ajuta. Pisica va fi cu siguranță surprinsă și interesată dacă va apărea un șoarece mecanic în mijlocul camerei, care se învârte în brațe înainte și înapoi.
 • "Ergoterapie"
 • Munca fizică îi ajută pe oameni să restabilească echilibrul emoțional - un fapt a fost dovedit de mult timp, iar metoda este utilizată activ pentru a combate depresie. Desigur, nu poți forța o pisică să lucreze în grădină. Dar îl puteți încărca oricând fizic achiziționând un complex de joc sau un copac înalt pentru cățărat cu multe teasere tentante. Deoarece este puțin probabil să fie posibilă scoaterea pisicii din stres într-un timp scurt, activitatea fizică ar trebui să fie adecvată, corespunzătoare vârstei și stării generale a animalului de companie.
 • Metoda de imersie
 • Această metodă funcționează excelent pentru tratarea fobiilor, dar în cazul animalelor de companie, este utilizată cu prudență și numai sub supravegherea unui medic veterinar (control fizic). Este important să nu supraîncărcați sistemul nervos al pisicii și să evitați căderea emoțională. Cum se ameliorează stresul pisicii prin imersiune? Animalul de companie este plasat în condiții inacceptabile pentru ea, obosind-o să se teamă de ceva și o obligă să-și dea seama că situația nu este periculoasă. Pisica se stresează când străini intră în casă? Invităm oaspeții mai des. Panică pe stradă? Îl punem într-un transportator și îl scoatem la plimbare în fiecare zi timp de cincisprezece minute, într-un timp liniștit (dimineața devreme sau seara târziu).
  Distribuie pe rețelele de socializare:
  Așa arată
  » » Stresul la pisici: cauze și metode de tratare