Pisica bombay: istorie, aspect și personaj (+ fotografie)

O panteră neagră în miniatură cu grația unui prădător primordial, socializarea unei pisici domestice și privirea unui înțelept, aceasta este pisica Bombay. O rasă destul de tânără de pisici, are o asemănare suspectă cu pantera Bagira, din desenul animat sovietic „Mowgli”, care a jucat rolul de profesor și mentor, a făcut discursurile ei întinzătoare și strălucitoare cu ochi galbeni strălucitori.

Referință istorică

„Mama numită” a rasei, un american din Kentucky, Nikki Horner a fost un crescător de renume chiar înainte de nașterea pisicii Bombay. „Palmaresul” lui Nikki a inclus campioni ai raselor siameze, birmane, himalayane, persane, exotice și americane Shorthair. Cunoscând rasele „ei”, femeia a sugerat că o pisică cu corpul unui „birmanez” și haina neagră a American Shorthair ar fi foarte asemănătoare cu o panteră sălbatică.

Fără să se gândească de două ori, Nikiya și-a încrucișat pisica birmană cu o culoare șablon și o pisică americană cu păr scurt, cu o „haină de rășină”. Pisicuțele negre s-au născut în așternut, dar nu corespundeau descrierii pe care crescătorul voia să o realizeze. Fenotipul dorit a fost obținut doar la a 4-a generație a viitoarei rase.

Evenimentele de mai sus au avut loc în anii 1950. Numeroase rase noi apărute în această perioadă au întârziat recunoașterea pisicii Bombay cu 23 de ani. Nikki Horner a făcut o încercare disperată și a depus acte de recunoaștere pentru ideea ei în 1958. Experții nu au recunoscut noua rasă la pisica Bombay, mai exact, animalele au fost botezate „neterminate” și „plate” americane Shorthair.

Spre deliciul crescătorilor birmani, Nikki a fost nevoită să recunoască înfrângerea și să înceapă să lucreze aproape de la început. Pe baza experienței, femeia a selectat mai atent părinții pentru împerechere și în 1965 a primit un rezultat persecutat. După alte câteva împerecheri și asigurându-se că calitățile rasei au fost fixate, Nikki Horner a solicitat din nou recunoașterea. În ciuda rezistenței acerbe a crescătorilor „birmani”, în 1970 standardul rasei a fost introdus în registru, iar în 1976 pisica Bombay a primit statutul de campion CFA și calea către lumea mare.

Este interesant! În ciuda numelui indian, rasa aparține Indiei într-un mod foarte mediocru. Pantera neagră nu este o specie independentă și este considerată un leopard jaguar sau indian, în care s-a manifestat factorul ereditar al melanismului - nașterea unui reprezentant de culoare închisă (negru), dacă această culoare este atipică. Pe baza imaginii leopardului negru indian, Nikki a ales numele rasei.

Lupta de 23 de ani a epuizat-o pe Nikki Horner și a trecut „linia de sosire”, crescătorul „s-a retras”. Cu toate acestea, rasa și-a câștigat deja propriul cerc de admiratori, iar munca pentru consolidarea standardului a fost preluată de un grup de crescători, condus de cuplul căsătorit Herb și Suzanne Zwecker. În această perioadă de muncă a avut loc un moment decisiv care i-a privat pe crescătorii birmani de dreptul de a protesta. Într-una din așternuturi s-a născut o pisică de sex feminin Luv It Black, care a primit statutul de a doua cea mai bună pisică de reproducere din competiția CFA.

În ciuda populației reduse, datorită Luve It Black, rasa Bombay a fost recunoscută de aproape toate organizațiile felinologice de renume:

 • CFA - Asociația crescătorilor de pisici.
 • WCF - Federația Mondială a Pisicilor.
 • ACF - Federația australiană de pisici.
 • TICA - Asociația Internațională a Pisicilor.
 • ACFA - Asociația Americană a crescătorilor de pisici.

Motivele ușor „sălbatice” ale oamenilor au dus la creșterea popularității pisicii Bombay, deoarece prădătorul grațios negru arată atât de impresionant într-un interior modern. Rasa este încă în stadiul de dezvoltare activă, este rară și costisitoare. Sarcina principală a crescătorilor este creșterea efectivelor de animale și popularizarea mini-panterelor din lume. Pentru a accelera procesul, regulile permit împerecherea încrucișată cu pisici „birmaneze” și cu pisici negre americane cu păr scurt.

Aspect

Haina perfect netedă, neagră, „arzătoare”, expresia zâmbitoare a feței și ochii portocalii inteligenți disting pisica Bombay atât de progenitori cât și de alte rase. Un animal de dimensiuni medii are rezistența și puterea unei pisici mari. Pantera grațioasă se dovedește a fi neașteptat de grea, datorită mușchilor săi bine dezvoltați, „doborâți”. Agilă, activă și agilă, pisica are proporții corporale aproape ideale, deși înguste, cu un os puternic.

 • Cap - mediu, rotund și foarte îngrijit. Când este privit din față, orice îndoituri și cutii ascuțite sunt complet absente pe fața animalului, de profil, se observă o mică „oprire” a podului nasului. Barbia este puternică, dar nu largă, trecând în tampoanele înguste și rotunjite ale tampoanelor. Mușcătura este corectă, maxilarul inferior este bine dezvoltat. Obrajii sunt vizibili, dar încordați, pomeții sunt înalți. Trecerea de la bărbie la pomeți este aproape imperceptibilă. Puntea nasului nu este largă, vizual uniformă, totuși, dacă treci degetul de la nas spre frunte, există o gropiță mică. Fruntea este largă și înaltă, înclinată, ușor rotunjită și trece în partea din spate a capului. Gâtul este de lungime și lățime medie, foarte flexibil și grațios.
 • Ochi - rotunjite și la distanță mare. O privire înțeleaptă, îngândurată. Culoarea irisului se formează în trei etape pe măsură ce animalul se maturizează. Pisicuțele se nasc cu ochi albaștri, cu 6-10 luni culoarea irisului rămâne cenușie, iar după un an, ochii sunt portocalii strălucitori. Uneori, culoarea ochilor pisicii Bombay este comparată cu o monedă de cupru lustruită..
 • Urechi - mediu, larg separat, dar nu pubescent. Stând în alertă, la o ușoară pantă până la bot.
 • Corp - doborât, puternic, dar flexibil. Musculatura este bine dezvoltată, grația sau slăbiciunea nu este permisă, totuși. Pe fondul pisicilor de dimensiuni medii, greutatea pisicilor variază de la 4 la 6, a pisicilor de la 3 la 4 kilograme. Spatele este proporțional lat, plat și înclinat. Umerii și pelvisul au o lățime aproape egală.
 • Membre - proporțional, puternic, egal în lungime, nu prea gros. Periile sunt aproape rotunde, degetele sunt ascunse. Există 5 degete pe laba din față, 4 pe labele din spate, abaterea de la aceste norme duce la sacrificare.
 • Coadă - de grosime medie și lungă, acoperită cu lână densă. Puternic, musculos, agil și flexibil, înclinându-se ușor de la bază până la vârf.

Conform descrierii standard a rasei, haina este perfect neagră, scurtă și strânsă. Când vizualizați o fotografie sau un videoclip, se pare că blana pisicii este lustruită. Pisicile de pisici Bombay arată puțin pufoase, haina lor este foarte moale și ușoară, bebelușii poartă o „haină pentru adulți” până la vârsta de un an. Fiecare păr este vopsit în negru profund de la bază până la vârf; orice pete, inclusiv pe piele, supun animalul descalificării. O pisică Bombay cu o pată albă sau fire de păr neuniforme poate depăși deficiența până la vârsta de 6 luni, adică culoarea este netezită după năpârlire. Cu toate acestea, pe fundalul pisoiilor perfect negri, un copil cu anomalii de pigmentare va fi considerat mai puțin valoros..

Notă! Conform standardului, pisica Bombay ar trebui să aibă o culoare portocalie bogată a irisului, cu toate acestea, de fapt, animalele cu ochi aurii iau titluri de campionat. Există mai multe explicații pentru acest lucru: este extrem de dificil să obțineți culoarea cuprului, animalele cu culoarea ideală a ochilor au capacitatea de a schimba culoarea irisului în verzui, în special bărbații care au atins vârsta de 5 ani..

Caracter și creștere

Pisica neagră Bombay este apreciată nu numai pentru aspectul său spectaculos, animalele din această rasă sunt foarte inteligente, s-ar putea spune, foarte inteligente. Încă din primele zile de viață într-o casă nouă, pisoiul studiază în mod activ rutina zilnică a tuturor membrilor gospodăriei. Pantera vicleană nu va dormi niciodată când proprietarul vine acasă de la serviciu. Pisica va evita cu pricepere conflictul cu câinele, retrăgându-se acasă în timp ce „vecinul” mănâncă. „Bombayka” va veni cu siguranță pentru a „ura” noapte bună copilului imediat ce bebelușul se așază pe pat. Animalul de companie are întotdeauna și pretutindeni timp, fără a uita să se adapteze la starea de spirit a proprietarului. Ai venit acasă de la serviciu într-o dispoziție ruptă, o față simpatică stă pe prag, ziua a decurs bine - fii atât de amabil încât să te joci pentru a „consolida” rezultatul.

La fel ca toți vânătorii, pisicile din Bombay sunt „ușurate” urmărind o minge sau o pană, cu toate acestea, ceea ce iubește cu adevărat animalul de companie este căutarea. În virtutea caracterului său, pisica este capabilă să învețe singură, așa că proprietarul este sfătuit să se gândească în prealabil la „căutările” pentru animalul de companie, de exemplu, să deschidă ușa camerei pentru a primi un tratament. Pisica Bombay are o caracteristică de rasă destul de neașteptată, tuturor mini-panterelor le place să se uite la televizor sau să urmărească ventilatorul ore în șir. Animalul dvs. de companie va învăța cum să pornească aparatele de uz casnic până la vârsta de 10-12 luni, așa că, dacă nu doriți ca televizorul să funcționeze cât timp nu sunteți acasă, opriți aparatele de la prize.

Pisicile din Bombay învață cu succes trucuri și foarte dificile. Începeți cu „comenzi canine” simple și mergeți înainte, până la vârsta de 2 ani, animalul dvs. de companie va face un salt sau va alege o carte cu un cârnat. Animalelor de companie nu le place să supere, să dezamăgească sau să supere „persoana lor” și, dacă profitați de această trăsătură, recurgeți la trucuri și recompense, puteți stabili o relație impecabilă cu secția.

Rasa se distinge prin starea sa excelentă, chiar și într-o situație periculoasă, animalul gândește logic și nu intră în panică. Legat de proprietar, secția cu greu poate suporta separarea, dar găsește întotdeauna ceva de-a face cu el însuși. Dacă întârzii de la serviciu și pisica trebuie să aștepte o oră în plus la ușă, fii pregătit să asculți emoțiile revoltătoare când te întorci acasă. Apropo, datele vocale ale pisicii Bombay sunt foarte bine dezvoltate, de la ronțăit la un țipăt strident, de la clasicul „miau” la un hohot gutural de animal.

Sfat! Vorbește cu pisica Bombay, după ce a „vorbit” suficient, animalul compensează nevoia sa de miaun.

În raport cu oamenii și „puii” lor, „bombay” este toleranța însăși. Oaspeții din casă sunt întâmpinați cu încântare și ronronare, jocurile pentru copii sunt susținute și încurajate, dacă animalul de companie este obosit sau micuțul „a mers prea departe”, pisica se retrage repede și nu păstrează ranchiună. În raport cu alte animale, „bombele” sunt foarte afectuoase și prietenoase ... „dictatori” cu încredere deplină în poziția lor dominantă. Dacă toate fiarele cu coadă ar recunoaște „capul haitei” în mini-panteră - mare, pace și armonie vor domni în locuință, dar dacă nu ... Pisica Bombay nu cunoaște frică atunci când vine vorba de apărarea drepturilor sale, indiferent cine stă pe calea prădătorului, o stradă experimentată pisică sau ciobanesc german cu greutate, luptă să fii!

Sfat! Când cumpărați un pisoi Bombay, obțineți un spray cu apă. În timpul pubertății, animalul de companie vă va testa cu siguranță puterea și în cel mai neașteptat moment. Încercările de dominare trebuie oprite imediat, iar pulverizarea este metoda ideală de influență.

Întreținere și îngrijire

Părul scurt al animalului de companie practic nu are nevoie de îngrijire, mângâind pisica cu o mănușă de masaj de mai multe ori pe săptămână, nici nu veți observa cum se varsă. De obicei, „bombele” suportă cu răbdare scăldatul, cu toate acestea, nu ar trebui să te lași dus, în plus, animalele sunt foarte curate și petrec mult timp lingându-și haina. Dacă doriți să obțineți o strălucire perfectă, nu este necesar să udați animalul, este suficient să ștergeți blana cu o bucată de piele de căprioară naturală.

Ochii necesită o atenție specială și o curățare regulată cu un tampon de bumbac umed. Majoritatea pisicilor din Bombay au lacrimă crescută și aceasta este norma. Urechile trebuie examinate și șterse după cum este necesar. De asemenea, este necesară o îngrijire dentară atentă - hrănirea cartilajului fiert, bețe de igienă sau curățarea cu o pastă specială și o perie pentru bebeluși. Prezența unui post de zgârieturi nu eliberează proprietarul de regulat depusă sau decupată. Apropo, pisica Bombay se mândrește cu gheare puternice și lungi, capacitatea de a alerga de-a lungul unei suprafețe aproape verticale sau de a atârna pe un trunchi de copac, agățându-se de scoarță..

Mersul cu o „bombă” este o problemă controversată. Nu va fi o problemă să obișnuiești animalul cu un ham și o lesă, dar pisica însăși nu va fi încântată de „unitatea cu natura”. Mini-pantera, în mod paradoxal, este un animal exclusiv de apartament. Da, animalul de companie are nevoie de jucării, spațiu pentru jogging și sărituri, dar strada este prea zgomotoasă, murdară și departe de șezlongul preferat.

Un punct important este puterea „bombay”. Dacă umpleți o găleată cu mâncare și turnați o oală cu apă, pisica va avea o plăcere deosebită și un apetit excelent toată ziua. Cu o dietă dezechilibrată sau supraalimentare, o mini-panteră grațioasă se transformă într-o pisică cu față groasă și neîndemânatică în doar câteva luni. Dacă nu aveți timp să planificați, reglați și dozați cu precizie produse naturale, păstrați animalul pe hrană gata preparată de înaltă calitate. Calitate mâncare uscată mult mai scump, dar echilibrat și rezolvă problema spălării dinților.

O caracteristică interesantă a minipanterei este obiceiul de a dormi întins și întins până la înălțimea maximă și nu într-o minge ca majoritatea pisicilor. Atunci când alegeți un pat, luați în considerare dimensiunea unui animal de companie adult. Pisica Bombay este destul de activă și necesită un somn adecvat. Auzul sensibil nu va permite animalului să se odihnească dacă casa sau șezlongul se află într-o cameră sau pe un coridor „de trecere”. Este optim să așezi patul animalului de companie în dormitor, pisica se va simți mai în siguranță în „vizuina proprietarului”, în plus, „Bombay” iubește să doarmă în patul „bărbatului ei”.

Sănătate

O pisică Bombay pură este un animal sănătos, cu imunitate puternică. Cu toate acestea, împerecherea permisă între încrucișări creează riscul de a moșteni anomalii și boli genetice de la sire birmaneze - asimetria botului, a sinusurilor și a maxilarelor, care este plină de probleme de respirație. Dacă există un birmanez în pedigree-ul unui pisoi din generația recentă, merită să solicitați de la crescător confirmarea scrisă a sănătății fizice a bebelușului. Prezența în pedigree-ul American Shorthair, nu trebuie să vă fie frică, rasa aborigenă are o sănătate excelentă.

Fotografii de pisici Bombay

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pisica bombay: istorie, aspect și personaj (+ fotografie)