Din ce este făcută hrana pentru pisici și cum depinde compoziția de clasa sa

Din ce este făcută mâncarea pentru pisici

Există multe mituri și legende despre ce este făcută hrana pentru pisici. În acest articol, vă voi spune despre ingredientele principale și auxiliare ale rețetei, despre diferența dintre compoziția celor scumpe și cele ieftine, vă voi prezenta tehnologiile de bază de producție și etichetele importante de pe ambalaj care garantează că furajele respectă standardele de calitate..

Din ce este făcută mâncarea pentru pisici

Apariția pe rafturile magazinelor a unui număr imens Mâncare pentru pisici de diferite gusturi și categorii de prețuri i-au salvat pe proprietarii de pisici și pisici de nevoia de a pregăti în mod independent o dietă echilibrată.

În funcție de preferințele pisicii, puteți cumpăra uscat, umed sau conservat, precum și puteți alege un aliment special, ținând cont de starea de sănătate sau de rasă.

Ingredientele de bază ale hranei bune pentru pisici sunt carne, pește sau proteine ​​de pasăre, taurină, acizi grași, enzime, vitamine și minerale..

Ca în orice aliment „uman”, compoziția de pe etichetă este prescrisă în ordinea descrescătoare a fracției de masă a ingredientelor sale..

Să aruncăm o privire mai atentă asupra acestor ingrediente..

Ingredientele sunt listate pe eticheta alimentelor în ordinea descrescătoare a procentajului
Ingredientele sunt listate pe eticheta alimentelor în ordinea descrescătoare a procentajului

Ingrediente proteice de bază:

 • Carne - țesutul muscular al animalului ucis cu articulații grase adiacente, cartilaj, bucăți de piele și tendoane. Inima, diafragma, limba sunt, de asemenea, considerate carne..
 • Organe de carne - ficat, rinichi, plămâni și alte organe interne, precum și sânge, oase, picioare și capete.
 • Pasăre - carcasă, măcinată împreună cu oasele și pielea.
 • Organe de pasăre - organele interne ale carcasei, picioarele solului, capetele, intestinele.

Materii prime hidrolizate sau „făină”

Materiile prime hidrolizate din compoziție sunt necesare pentru a îmbunătăți echilibrul proteic.

Materiile prime hidrolizate sunt compuse din proteine, cenușă, grăsimi și apă. Astfel de materii prime sunt fabricate din deșeuri de carne și părți din carcase de animale care nu sunt adecvate consumului uman. Pentru a obține făină, materia primă este prelucrată termic, după care este degresată, deshidratată și măcinată în pulbere.

Țesutul muscular, măruntaiele, oasele, pielea și alți constituenți ai carcasei pot fi folosiți ca ingrediente, cu excepția coarnelor, copitelor, lânii și penelor.

În funcție de materiile prime utilizate, carnea, făina de carne și oase, făina din măruntaie și păsări de curte sunt izolate.

Ingrediente suplimentare

 • Carne - proteine ​​hidrolizate, bulion, slănină, grăsime de vită sau de pui, pudră de ou etc. Ingredientele din carne sunt de cele mai multe ori înlocuitori proteici de calitate scăzută pentru a reduce costul produsului și sunt folosiți pentru a atrage atenția pisicii.
 • Vegetal - proteine ​​din mazăre, gluten de porumb și grâu, amidon, făină, orez, orz, tapioca. Aceste și alte ingrediente pe bază de plante sunt necesare pentru a forma bucăți atractive de mâncare pentru pisici și pentru a servi ca o sursă suplimentară de carbohidrați..
 • Legume, fructe, ierburi - necesare și pentru formarea bucăților, sunt o sursă de fibre dietetice, unele oligoelemente și servesc drept conservanți naturali.
 • Drojdie, bacterii, fibre - conțin probiotice și prebiotice necesare pentru microflora intestinală normală a unei pisici, sunt o sursă de fibre dietetice, precum și omega-3 și omega-6.
 • Conservanți, coloranți, arome - pentru a crește durata de valabilitate, pentru a îmbunătăți gustul și pentru a atrage atenția pisicii.
Mâncarea poate varia în culoare și formă în funcție de ingrediente
Mâncarea poate varia în culoare și formă în funcție de ingrediente

Vitamine, minerale, aminoacizi

Datorită faptului că în timpul procesului de preparare toate materiile prime sunt supuse celui mai sever tratament termic, mineralele și vitaminele din alimente în forma lor originală nu sunt practic conservate.

Suplimentele artificiale sunt o sursă de vitamine și minerale în hrana pentru pisici.

În majoritatea cazurilor, acestea sunt complexe care conțin aminoacizi, chelați și polizaharide. Vitaminele pot fi prezentate și sub formă de substanțe sintetice..

Suplimentele necesare includ:

 • vitamina C;
 • vitaminele D, B1-B12, K, E, H, N15;
 • taurină;
 • antioxidanți naturali (vitaminele E și C);
 • sulfit de cupru, fier și oxidul său, zinc, mangan.

Dependența compoziției de clasă

Este acceptat neoficial să distingem 4 categorii de hrană pentru pisici: economică, premium, super-premium și holistică. O clasă înaltă indică o compoziție mai naturală și mai sănătoasă.

Holistic este considerat cea mai scumpă clasă de hrană pentru pisici.
Cea mai scumpă clasă de hrană pentru pisici este considerată holistică.
 • Compoziția de cea mai mică calitate în alimentele economice. Ingredientele pe bază de plante sunt adesea pe primul loc, urmată de măruntaie și celuloză, fracția de masă a cărnii depășește rar 5%. În astfel de furaje, conținutul de conservanți, arome și potențatori de aromă este depășit. Acestea sunt slab absorbite, nu provoacă o senzație de plenitudine pentru o lungă perioadă de timp și, prin urmare, nu sunt recomandate pentru utilizarea zilnică..
 • În feedul premium proporția de carne și măruntaie este în creștere, cantitatea de materiale vegetale scade. Sunt deja îmbogățiți cu vitamine și minerale. Cu toate acestea, conservanții și agenții de îmbunătățire sunt încă prezenți, dar concentrația lor nu dăunează animalului..
 • Super premium chiar mai carnoasa. Carnea este în fruntea listei, iar materiile prime vegetale sunt absente sau au o pondere nesemnificativă. Sunt echilibrate și îmbogățite cu toate vitaminele și mineralele esențiale, sunt complet absorbite și, prin urmare, potrivite pentru consumul zilnic.
 • Holistic este adaptat maxim și apropiat de nutriția naturală Mâncare pentru pisici. Compoziția conține aproape numai carne și oligoelemente utile.

Tehnologie de producție

Fiecare companie care produce hrană la scară industrială are propria sa tehnologie. Depinde de condițiile tehnice în funcție de care sunt preparate alimentele și de tipul lor (uscat, umed sau conservat).

Procesul de producție uscat începe cu prepararea materiilor prime.

Materia primă finită este supusă măcinării la dimensiunea necesară și presare printr-un aparat special - un extruder. În extruder, după amestecarea componentelor, materia primă este tăiată în granule de o anumită dimensiune printr-un șablon.

Granulele rezultate sunt uscate, răcite și glazurate prin adăugarea unui lichid sau pulbere pentru aromatizarea granulelor.

Fiecare companie care produce hrană la scară industrială are propria sa tehnologie
Fiecare companie care produce hrană la scară industrială are propria sa tehnologie

Producția umedă este similară cu cea uscată, doar extrudorul este setat la o temperatură mai mică în timpul presării, datorită căreia se adaugă apă la granulele rezultate.

Pentru producția de hrană conservată, carnea crudă tăiată este combinată cu un amestec mineral-vitaminic și frământată la temperatură ridicată până se obține o masă de tip jeleu. Amestecul rezultat este ambalat în borcane și sterilizat la 121 de grade.

Controlul hranei pentru pisici

Nu există organisme și standarde speciale în Rusia care să controleze producția de hrană pentru pisici.

Majoritatea producătorilor realizează producția conform propriilor specificații, ținând seama de reglementările tehnice privind cerințele pentru furaje și aditivi pentru hrana animalelor neproductive, precum și respectă standardele Asociației Americane a Inspectorilor de Calitate a Hranei pentru Animale AAFCO.

Un produs alimentar conform AAFCO este etichetat pe ambalaj: „(Denumirea produsului) este formulat pentru a îndeplini nivelurile nutriționale AAFCO pentru hrana pentru pisici”..

Cei mai mari producători și furnizori de furaje din Statele Unite sunt reglementați de Food and Drug Administration (FDA). Controlul asupra calității materiilor prime pentru furaje, în special a aditivilor alimentari, este efectuat de Centrul de Medicină Veterinară CVM.

Interesant este că producătorul nu este obligat să obțină permisiunea înainte de a intra pe piață, trebuie doar să respecte cerințele statului în care se află producția și vânzarea.

Producătorii au toate oportunitățile de a produce hrană pentru pisici cu adevărat sănătoasă, echilibrată și hrănitoare
Producătorii au toate oportunitățile de a produce hrană pentru pisici cu adevărat sănătoasă, echilibrată și hrănitoare

În zilele noastre, având în vedere cunoștințele științifice despre nutriția pisicilor, producătorii au toate oportunitățile de a produce alimente pentru pisici cu adevărat sănătoase, echilibrate și hrănitoare..

Dar, din păcate, mulți producători fără scrupule își desfășoară activitățile doar cu scopul de a obține profit, „plantând” animalul pe arome și aditivi de calitate scăzută.

Atunci când alegeți mâncare pentru animalul dvs. de companie, nu ar trebui să aveți încredere orbește în publicitate, trebuie să studiați cu atenție compoziția. Amintiți-vă că mâncarea potrivită este cheia sănătății și longevității animalului dvs. de companie..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Din ce este făcută hrana pentru pisici și cum depinde compoziția de clasa sa