Urolitiaza la pisici și pisici (mcb)

Urolitiaza este înregistrată destul de des la pisici. Deși la pisici este mult mai frecvent. Deci, de ce apar astfel de probleme de sănătate? Cum se manifestă ICD la pisici și pisici? Cum să o recunoaștem în timp? Ce acțiuni ar trebui să întreprindeți pentru a vă salva animalul de companie? Cum se tratează urolitiaza? Vom vorbi despre acest lucru în articolul nostru..

uroliti la pisici cu mcb

Vă puteți imagina ce este? Nu? Apoi, uitați-vă într-un ceainic care a fiert mult timp apă nefiltrată. Deci pe pereți și în partea de jos veți vedea scară - acestea sunt săruri insolubile. Desigur, corpul nu fierbe nimic, dar acesta este un exemplu simplu de cum arată pietrele. Abia acum urlita „înțepătoare”, care dă animalului dureri severe, zgârie membrana mucoasă a ureterelor și a vezicii urinare.

Cauzele urolitiazei

Principala cauză a urolitiazei la pisici este tulburările metabolice. Ce înseamnă asta în practică? Acum vom încerca să vă explicăm de ce același metabolism este perturbat. Deci, motivele sunt în ordine.

Dieta slabă sau dezechilibrată

Aceasta este principala cauză a ICD la pisici și pisici. Mulți proprietari cred în mod eronat că mâncarea uscată este vinovată. De fapt, acest lucru nu este adevărat. Da, dacă cumpărați furaje ieftine, schimbați adesea producătorii (și la urma urmei, fiecare are propriul raport de proteine, carbohidrați și grăsimi) sau hrana naturală alternativă și furajele industriale (sau amestecați într-un singur castron), atunci problemele de sănătate vor apărea mai devreme sau mai târziu. Cu toate acestea, dacă abordați alegerea mâncării cu toată responsabilitatea, atunci animalul de companie nu va avea ICD.

Hrănirea exclusiv cu alimente naturale nu este o garanție a sănătății. Mulți proprietari de animale de companie sunt convinși că hrănirea exclusiv cu pește (unii sunt prea riscanți, oferă carne crudă și produse din pește) și carne este foarte utilă. În nici un caz!

Dacă se administrează zilnic numai alimente proteice, insuficiența renală se va dezvolta (rinichii pur și simplu încep să eșueze). Chiar și oamenii nu pot mânca doar alimente proteice, ar trebui să existe alimente care conțin atât grăsimi, cât și carbohidrați în meniu. Același lucru este valabil și pentru animalele de companie. Desigur, nu ar trebui să existe o mulțime de carbohidrați și grăsimi, altfel se va dezvolta obezitatea (și este din nou o consecință a tulburărilor metabolice). Prin urmare, dieta trebuie să fie alcătuită corect..

Calitate scăzută sau slabă a apei

Al doilea motiv pentru ICD la pisici este o cantitate mică de apă sau dacă este de calitate slabă (mai ales dacă este de la robinet și nu este filtrată). Cineva crede că urolitiaza la pisici și câini apare datorită faptului că animalul bea mult după ce a fost hrănit cu furaje industriale uscate. De fapt, nu este cazul. Apa curăță rinichii, curăță nisipul (dacă a apărut deja), prevenind astfel formarea pietrelor.

Obezitate sau lipsa mișcării

Obezitatea se dezvoltă de obicei din mai multe motive: hrănirea dezechilibrată (mulți carbohidrați și grăsimi), tulburări metabolice, lipsa mișcării). Deoarece metabolismul este încetinit, atunci apare urolitiaza la pisici.

Boli infecțioase

Oricât de ciudat ar părea, infecția „lovește” nu numai sistemul imunitar, ci și organele interne. Toate forțele „merg” pentru a combate infecția, metabolismul încetinește. Din păcate, uneori medicamentele utilizate pentru tratament pot dăuna grav rinichilor..

Ereditate

Cu toate acestea, este mai degrabă un factor care contribuie, pur și simplu o dispoziție. Animalul nu are neapărat urolitiază, dacă părinții o au. Dacă proprietarii țin cont de ceea ce mănâncă și bea animalul lor de companie, apelează la medicul veterinar la timp, nu uita de examinările preventive, atunci niciun ICD nu amenință pisici și câini.

Simptomele urolitiazei

Primele simptome clinice ale urolitiazei (urolitiaza) la pisici și pisici trec de obicei neobservate. Aceasta este letargie, apetitul se agravează ușor, o anumită anxietate la animalul de companie în timpul urinării. În această etapă, puteți afla despre diagnostic numai în cabinetul medicului veterinar, trecând urina unei pisici sau câini pentru cercetare într-un laborator. Prin urmare, este foarte important să faceți examinări preventive anual și să donați sânge și urină la laboratorul veterinar..

Cel mai evident simptom al urolitiazei la pisici este neliniștea în timpul urinării (animalul miau tare sau se plânge). Frecvența crește, dar volumul unic de urină scade. A te simți ca un animal de companie scoate din sine picătură cu picătură.

Adesea, urina devine roșiatică (picăturile de sânge apar datorită faptului că pietrele zgârie membrana mucoasă). Abdomenul poate fi dureros la palpare. Dar nu ar trebui să o faceți singur, pentru a nu vă răni mustața iubită..

Sânge în urină

Prietenul tău cu patru picioare va încerca să-ți atragă atenția. Urcați-vă pe mânere, frecați, „chemați-vă” la toaletă, astfel încât să vedeți că animalul suferă. Uneori pisica începe să scrie într-un loc greșit, poate chiar chiar în fața ta, astfel încât să fii în cele din urmă atenție - un simptom atât de clar al ICD.

Tratamentul pentru urolitiază

Cum se tratează urolitiaza la pisici acasă? Unii se întreabă ce tratament există? Ce este mai bun: metode populare sau medicale? Dar, indiferent ce decideți, asigurați-vă că vă duceți animalul la veterinar.!

Metode tradiționale de tratament

Mulți cred că există metode alternative pentru tratarea urolitiazei la pisici și pisici. Cineva dă animalului său de companie un decoct de frunze de afine (această plantă este cunoscută pentru efectul său benefic asupra rinichilor, proprietăți bactericide și diuretice), dar dacă animalul are urolitiază, atunci nu se pot folosi diuretice! Piatra se poate mișca și bloca conducta. Apoi urina va înceta să fie îndepărtată. Și fără îngrijire veterinară, animalul nu poate trăi mai mult de 4 zile. Intoxicarea nebună a corpului, otrăvirea toxinelor.

Metodele tradiționale pot fi utilizate numai pentru profilaxie sau după permisiunea unui medic veterinar. Dar nu puteți prescrie singur un tratament pe bază de plante! Îți poți face rău prietenului tău cu patru picioare. Uneori, medicii veterinari dau acordul pentru utilizarea decocturilor din frunze de urs, erică, pătlagină, lingonberry.

Cum se va trata medicul veterinar?

În primul rând, trebuie să se asigure că ureterele nu sunt „înfundate” cu pietre. În caz contrar, urina va stagna. Ca urmare - cea mai puternică intoxicație a corpului. Animalul va dispărea chiar în fața ochilor tăi. Fiecare oră contează! Dacă urolitii sunt mari, atunci este necesară fie introducerea unui cateter, fie intervenția chirurgicală..

Operație de îndepărtare a urolitului

Antispastice vor fi prescrise astfel încât animalul să nu doară atât de mult. În cazurile mai severe, se prescriu antibiotice, se pot administra picături (pentru a susține puterea animalului). Există preparate speciale, a căror acțiune vizează spargerea pietrelor și îndepărtarea nisipului. DAR! Nu se utilizează diuretice, mai ales dacă există pietre!

Prevenirea urolitiazei

Prevenirea ICD la pisici și pisici începe în primul rând cu nutriția. Echilibrează-ți dieta. Alegeți fie alimente de înaltă calitate (mâncare uscată sau conservată, puteți alege cele destinate în mod special pentru prevenirea ICD la pisici), fie mâncare naturală. Nu hrăniți peștele des (în special crud)! Peștele este rău pentru pisici în fiecare zi. Asigurați-vă că adăugați cereale, legume, produse lactate.

  • Ar trebui să existe întotdeauna apă. Dar se toarnă doar filtrat!
  • Nu uitați să vă vizitați medicul veterinar. Testează-ți animalul de companie.
  • Monitorizează greutatea pisicii tale. Obezitatea este inacceptabilă. Dacă observați că animalul dvs. de companie este supraponderal, asigurați-vă că reconsiderați dieta și creșteți activitatea fizică pentru animal. Obezitatea poate fi urmată de diabet. Și acest lucru este și mai grav și pentru viață.
  • Faceți plimbări active pentru animal. Dacă ai o pisică, joacă-te cu ea. Animalul trebuie să se miște, nu să mintă.
  • Prevenire mai bună decât vizionarea animalului de companie suferind mai târziu.

Dieta și dieta

Cum să hrănești o pisică cu urolitiază? Dieta și dieta unei pisici cu urolitiază sunt de o mare importanță. Dacă nu țineți evidența a ceea ce mănâncă animalul, ICD va reveni. Rata de recidivă este extrem de mare (până la 70% !!!).

Dacă vă hrăniți cu alimente uscate, atunci dieta pentru urolitiază este simplă. Alegeți alimentele dietetice sau medicinale destinate special prevenirii MCD la pisici. Întotdeauna trebuie să fie prezentă apă filtrată curată. Nu dăunează animalului, dimpotrivă, ajută la curățarea rinichilor, nu lasă nisipul să se acumuleze și să se transforme în uroliți.

Dacă hrăniți exclusiv alimente naturale, urmați regulile de bază:

  • Nu amestecați, nu alternați alimente naturale și industriale (conserve, alimente uscate)!
  • Nu puteți hrăni numai alimente proteice. Peștele poate fi dat pisicilor fierte și nu mai mult de 2 ori pe săptămână!!!
  • Nu folosiți în exces produsele lactate. De asemenea, este bogat în proteine, astfel încât rinichii nu vor avea un dinte dulce. Au suferit deja, s-ar putea să nu supraviețuiască celei de-a doua „lovituri”. În plus, se formează săruri de calciu, care sunt insolubile și formează cristale „cu unghi ascuțit”. Dar nu poate fi complet exclus. Doar asigurați-vă că alimentele bogate în minerale nu depășesc 30% dintr-o singură porție (și cu atât mai mult dieta zilnică).
  • Asigurați-vă că dați terci.
  • Nu uita de legume! Măcinați-le zilnic pe o răzătoare fină. Nu folosiți prea mult sfecla, deoarece urina poate deveni roșiatică. Dar, cu ICD, pisicile au un amestec de sânge în urină. Și pur și simplu nu puteți afla că animalul de companie are din nou o recidivă a urolitiazei.

Dacă urmați aceste reguli, MCB vă va ocoli pisica. Sănătate pentru tine!

Dacă mai aveți întrebări despre urolitiaza la o pisică sau o pisică - scrieți-ne în comentarii, vom încerca să răspundem!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Urolitiaza la pisici și pisici (mcb)