Cateterizarea vezicii urinare a pisicii

Cateterizarea vezicii urinare la o pisică este singura modalitate de a salva viața unui animal de companie cu retenție urinară acută. Cel mai adesea, o astfel de afecțiune de urgență a unui animal apare cu urolitiază. În această patologie, pietrele perturbă fluxul normal de urină și provoacă o revărsare a vezicii urinare. Dacă cateterizarea nu se efectuează în timp util pentru a îndepărta acumularea de urină din organ, aceasta se va întinde până la limită, iar la un moment dat pereții vezicii urinare vor exploda din cauza întinderii excesive. Este aproape imposibil să salvați o pisică într-o astfel de situație de urgență..

Motive pentru introducerea unui cateter

Principala indicație pentru instalarea unui cateter este urolitiaza (Urolitiaza) la o pisică, în care există un flux insuficient de urină afectat. Puteți observa această încălcare din mai multe motive..

 • Bălți mici în afara tăvii către toată casa. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că pisica nu poate suprima dorința acută de a urina, dar din cauza unei încălcări a descărcării, lichidul fiziologic este eliberat într-o cantitate excesiv de mică..
 • Animalul de companie merge adesea la tavă. În acest caz, pisica stă mult timp într-o poziție corespunzătoare celei pe care o ia atunci când urinează, dar în același timp nu există flux de urină.
 • Țipete puternice într-un moment în care, pe lângă lichidul fiziologic, care nu este suficient, pleacă și o cantitate semnificativă de sânge.
 • O creștere gravă a dimensiunii vezicii urinare, care este ușor palpată de palparea abdomenului, chiar și de un nespecialist. Manipularea trebuie efectuată cu precauție extremă pentru a nu rupe pereții maxim întinși ai organului supraaglomerat..

Dacă simptomele retenției urinare apar după examinarea animalului, medicul veterinar va stabili dacă este necesară sau nu o cateterizare a vezicii urinare. Dacă pisica este capabilă, deși incomplet, să elimine vezica urinară, poate fi tratată fără cateter..

Principalele indicații pentru plasarea cateterului

Un animal poate avea nevoie de cateterizare nu numai din cauza urolitiazei, ci și pentru o serie de indicații. Pisica trebuie cateterizată în următoarele cazuri::

 • o metodă conservatoare de tratare a urotlitazei - un cateter urinar este utilizat în funcție de starea animalului o singură dată sau permanent;
 • leziuni traumatice ale vezicii urinare;
 • încălcări ale descărcării de urină sub formă acută datorită oricărei încălcări atunci când este necesară cateterizarea pentru golirea de urgență a organului, chiar înainte de clarificarea cauzei fenomenului;
 • intervenții chirurgicale, în care se introduce un cateter, astfel încât urina să se poată scurge cu ușurință atât în ​​timpul operației în sine, cât și după aceasta, când munca mușchilor vezicii urinare poate fi întreruptă din cauza anesteziei;
 • spălarea terapeutică a vezicii urinare și a uretrei, care se efectuează pentru a livra substanțe medicamentoase într-un loc inflamat;
 • determinarea volumului de urinare și a necesității de colectare a urinei, atunci când cateterizarea se efectuează pentru o perioadă scurtă de timp și după primirea materialului necesar studiului, cateterul este îndepărtat;
 • radiografie de contrast a vezicii urinare, în care este necesară cateterizarea pentru a injecta un mediu de contrast.

Pentru o singură utilizare pentru o perioadă scurtă de timp, se utilizează catetere mai ieftine din polipropilenă. Dacă prezența unui cateter în corpul pisicii este necesară pentru mai mult de o zi, atunci se utilizează un dispozitiv din clorură de polivinil, care este mai confortabil pentru animal și nu provoacă senzații negative vii. După cateterizare, pisica trebuie să fie complet izolată de stradă pentru a preveni infectarea vezicii urinare.

Cum se pune

Cateterizarea este prescrisă și efectuată de un specialist și, în majoritatea cazurilor, într-o clinică. Este imposibil să instalați un cateter pe cont propriu. Cateterizarea este efectuată de un medic veterinar cu ajutorul unui asistent. Fiecare medic veterinar știe să așeze un cateter în vezica urinară a unei pisici. Dacă cateterizarea vezicii urinare este necesară pentru o pisică, atunci o compoziție specială este injectată în vagin pentru a ușura durerea.

După ce zona de manipulare a fost tăiată și tratată cu un antiseptic, un cateter este introdus în uretra, care este pre-lubrifiată cu vaselină sterilă. Pentru a preveni căderea dispozitivului, manșeta acestuia este suturată pe pielea pisicii, dacă cateterul trebuie lăsat mult timp. Mersul cu cateterul în acest caz nu dă animalului multă anxietate, deoarece stagnarea urinei îl chinuie mult mai mult..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cateterizarea vezicii urinare a pisicii