Urolitiaza la pisicile castrate

Problemele la rinichi cauzate de formarea nisipului, care poate duce ulterior la formarea pietrelor, este o afecțiune frecventă la pisicile domestice, inclusiv la pisicile castrate. Deseori duc la moartea unui animal de companie iubit..

Cauzele bolii

Femelele din familia pisicilor sunt mai puțin sensibile la această boală. Cel mai adesea, urolitiaza este observată la pisicile castrate și la persoanele care nu au fost sterilizate. Se observă că castrarea unui pisoi la o vârstă fragedă (până la șase luni) duce la subdezvoltarea uretrei. Aceasta devine o consecință a faptului că boala este dificilă, deoarece canalul urinar cu un lumen îngust este înfundat cu depozite de sare.

Principalele cauze ale urolitiazei la animalele de companie care au suferit castrare sunt asociate cu tulburări metabolice, care pot fi rezultatul malnutriției prin utilizarea de alimente grase, o cantitate mare de pește, hrană de calitate slabă în dietă, precum și cu o dietă mixtă atât de hrană cât și de hrană.

Trebuie remarcat faptul că, pentru funcționarea normală a rinichilor, o pisică castrată trebuie să aibă întotdeauna apă de bună calitate..

Printre factorii care pot duce la urolitiază, se remarcă următoarele:

 • anomalii congenitale în structura organelor sistemului genito-urinar,
 • boli infecțioase,
 • ereditate,
 • obezitate, care se datorează cel mai adesea lipsei de activitate.

Semne ale bolii

Primele semne de urolitiază la pisicile castrate, de regulă, sunt observate deja într-un stadiu ulterior. Anterior, boala practic nu se manifesta în niciun fel. Pentru a descoperi problemele care încep, trebuie să luați măsuri de diagnostic de rutină într-o clinică veterinară. Deoarece urolitiaza într-o formă avansată duce la moartea unui animal de companie, proprietarul trebuie să răspundă neapărat la simptome precum:

 1. pierderea poftei de mâncare,
 2. pisică castrată sedentară,
 3. comportament neliniștit când încerci să mergi la tavă.
 4. urinare frecventă și timp îndelungat, animalul castrat poate țipa în același timp, deoarece provoacă urolitiază dureroasă la pisici,
 5. în formele severe, urolitiaza duce la faptul că urina devine roz, cu un amestec de sânge.

Pericolul pentru viața pisicii este reprezentat de depozitele de sare, care se mișcă sub formă de pietre și se blochează în uretra.

Acest lucru duce la blocarea conductelor și stagnarea fluidelor. Deoarece produsele de descompunere sunt excretate din organism cu urină, acumularea de lichide duce la otrăvirea animalului de companie. Și până la urmă, până la moartea sa.

Cum se detectează urolitiaza

Nu va fi dificil pentru un medic veterinar să determine prezența urolitiazei la o pisică castrată, deoarece simptomele acesteia sunt evidente. Cu toate acestea, pentru a alege tactica corectă de tratament, va fi necesar să treceți o serie de teste clinice, care includ un studiu al sângelui și urinei, al compoziției chimice a pietrelor, precum și cu ultrasunete și fluoroscopie a rinichilor și a vezicii urinare..

Tratament

La domiciliu, tratamentul urolitiazei la pisicile castrate este destul de posibil. Cu toate acestea, medicamentele și un curs sunt prescrise strict de un medic veterinar și în timpul tratamentului este necesar să vizitați clinica de mai multe ori.

Nu încercați să vă auto-medicați, mai ales cu diuretice. Acest lucru va agrava situația și va duce la un final critic..

În timpul tratamentului, este necesar să respectați cu strictețe nutriția pisicilor cu urolitiază, respectând un regim de trei ori în dozele recomandate și conținând o cantitate mare de apă proaspătă și curată. Deoarece corpul unei pisici castrate poate conține pietre cu diferite compoziții minerale, după ce medicul veterinar îl determină, el va prescrie produsele care sunt cele mai potrivite pentru hrănirea pisicii într-un caz individual..

Medicul stabilește tactica tratamentului. Medicamentul cu medicamente prescrise este mai frecvent utilizat. Dacă animalul de companie nu este în măsură să golească vezica în mod natural, un cateter poate fi introdus timp de până la trei zile. Apoi, se efectuează un curs de picături pentru a ajuta la ameliorarea intoxicației. În cazuri mai complexe, se folosesc metode chirurgicale..

Prevenirea bolii

O metodă importantă de prevenire a cazurilor în care urolitiaza apare la pisici, inclusiv a celor castrate, sau recurența acesteia este prevenirea. Pentru a evita astfel de probleme și pentru a prelungi viața animalului de companie, ar trebui să acordați atenție mai multor puncte:

 • periodic, cel puțin de două ori pe an, pentru a lua urină pentru analiză, o pisică are mai mult de un an,
 • mâncați o dietă echilibrată, cu un conținut adecvat de proteine, grăsimi, carbohidrați și minerale,
 • respectați cu strictețe cantitatea zilnică de furaje, fără a o depăși. Împărțiți-l în 2-3 doze și nu lăsați niciodată resturile în castron.,
 • ar trebui să existe întotdeauna apă proaspătă în castron,
 • și, desigur, pisica trebuie să se miște pentru ca metabolismul să fie normal.

Respectând aceste reguli simple, puteți fi siguri că pisica nu va avea un atac de urolitiază..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Urolitiaza la pisicile castrate