Descrierea sfinxului canadian și a soiurilor sale

Sfinx canadian

În acest articol voi vorbi despre rasa exotică a Sfinxului canadian. Voi vorbi despre descriere, caracter, voi indica ce soiuri de pisici există. Cu privire la caracteristicile rasei, cerințele animalelor și îngrijirea lor. Vă voi spune, de asemenea, despre velur și reprezentanții crețului rasei.

Descrierea și caracteristicile Sfinxului canadian

Să începem cu caracteristicile acestor animale neobișnuite. Patria acestei rase fantastice este Canada. Pentru prima dată pisicile chele au fost menționate în antichitate. Mai târziu, au existat reprezentanți singuri ai pisicilor fără păr în diferite părți ale lumii. Primele pisici fără păr au apărut prin mutație naturală.

În 1966, în Ontario (Canada) s-a născut un pisoi Epidermis complet fără păr. Curând s-a născut o pisică goală. Ambele animale au fost duse la o creșă din Olanda. Aceste animale sunt considerate progenitorii Sfinxurilor canadiene de astăzi. Există o legendă conform căreia sfinxii au devenit goi, deoarece și-au donat învelișul de lână pentru a salva zeii de frig. Dar acesta este doar un mit.

Aceste animale de companie exotice diferă de Vasek gri și Tishek obișnuit în aspectul lor neobișnuit. Corpul lor este complet lipsit de lână. Câteva creaturi nepământene, oaspeți care au sosit de pe altă planetă. În loc de blană, au multă piele, atât de mult încât se adună în pliuri..

Animalul este de dimensiuni medii. Un individ adult cântărește de la 3,5 la 5 kg, înălțimea ajunge la 35 - 40 cm. Sunt grațioși, subțiri, flexibili, au un corp puternic tendinos. Pieptul este lat. Picioarele sunt subțiri, strâmbe, degetele de la picioare sunt lungi, în plus, picioarele din față sunt puțin mai scurte decât picioarele din spate.

Părul Sphynx este complet absent
Blana Sfinxurilor canadiene este complet absentă, nu există mustață sau gene

Capul este în formă de pană. Pe un bot ascuțit, pomeți proeminenți. Nasul este scurt. Urechile sunt mari, largi la baza capului. Ochii uriași înclinați ai sfinxurilor îi fascinează, îi fac să pară extratereștri. Culoarea ochilor este variată. Este combinat uimitor cu culoarea pisicii. Pisicuțele Sphynx își deschid ochii la 3-5 zile după naștere, adesea bebelușii se nasc cu vederea.

Cât trăiesc felinele chel?

Cât trăiesc pisicile chele? Cu îngrijire și întreținere adecvate, Sphynx canadian poate trăi 10-17 ani. Dar aici este important să supraalimentați fiara. Creați condițiile necesare în casă. Asigurați-vă că animalul de companie nu se îmbolnăvește și nu se răcește.

Culorile pisicii

Sfinxurile canadiene vin într-o varietate de culori:

 • negrul;
 • gri;
 • țestoasă;
 • liliac;
 • roscata;
 • alb și alte nuanțe.
Sfinx negru
Sfinx negru
alb
alb
Sfinxul gri
Gri

Principala caracteristică a acestei rase este că nu există păr pe corp și bot. Pisicile nici nu au mustăți - un radar care vă ajută să navigați. Prin urmare, pisoiul nu va supraviețui singur dacă apare brusc doar pe stradă.

Animalele se disting prin sănătate excelentă și imunitate puternică..

Soiuri de sfinxuri

Există mai multe tipuri de pisici fără palton. La prima vedere, poate părea că toate sunt la fel, dar aceasta este o concepție greșită.. Printre tipuri se numără:

 1. Sfinx canadian.
 2. Don Sphynx.
 3. Sfinxul din Petersburg sau Peterbald.

Don pisica

Don Sphynx este o rasă recent crescută. Istoria începe în 1986. Un rezident al orașului Rostov-on-Don a compătimit odată pentru o pisică minusculă, peste care băieții au fost agresați. L-a luat pe bietul om și l-a adus acasă. Pisica se numea Barbara. Avea puțină blană pe spate, care începu să se strecoare. Veterinarii au făcut un gest neajutorat când femeia a întrebat de ce iese lâna rămasă. Pisica a devenit complet chelie. Crescând, ea a adus trei pisoi complet goi. Așa a apărut rasa Don Sphynx.

Don Sphynx
Don Sphynx
Reprezentanții acestei rase au un aspect extraordinar. Sunt puternic pliate, coada este alungită în raport cu corpul, rotunjită la capăt.

Capul este în formă de pană, ochi înclinați, pomeți pronunțați. Pisoii de până la 1,5 - 2 ani sunt acoperiți cu peri, care apoi dispar. Sfinxurile canadiene, spre deosebire de locuitorii din Donetsk, nu au mustață.

Petersburg sau Peterbald

Petersburg Sphynx este o rasă rusă. A fost crescută împerecherea cu Don Sfinx pisică orientală în 1994.

Peterbald
Peterbald

Reprezentanții de la Sankt Petersburg, precum rudele lor: Donetsk și canadieni, au un corp grațios și muscular. Picioare nu prea lungi, piept larg și puternic. Capul este alungit și îngust, urechile sunt așezate înapoi în direcții diferite. Ai o mustață.

În funcție de prezența sau absența părului, se disting mai multe tipuri de peterbald:

 1. Chel. Au pielea netedă.
 2. Turmă. Există pisoi acoperite cu puf ca o piersică. Dar pe măsură ce animalul crește, puful dispare.
 3. Husa de velur. Firele mici sunt greu vizibile, lungimea lor este de 2-3 mm, lâna este similară cu velurul.
 4. Perie. Blana este subțire și aspră, asemănătoare cu miriște.

Întreținerea și îngrijirea Sphynx

Grija pentru Sfinxul canadian este aceeași ca și pentru alte animale, în ciuda aspectului lor lipsit de apărare. Datorită lipsei unei haine de blană, curenții și ușoara răceală sunt periculoase pentru ei. Chiar și acasă, când e răcoros, sunt îmbrăcați în tot felul de costume de pluș. Le-au lăsat calm să îmbrace haine.

Sfinxurilor nu le place să fie singuri. Pisicuța nu trebuie lăsată singură mult timp. Va fi plictisit și trist. Sfinxurile sunt creaturi curioase din fire.

Ascundeți obiectele mici: margele, ace, nasturi, astfel încât animalul de companie să nu aibă dorința de a gusta pe gură.
 1. Datorită faptului că canadienii nu au gene, ochii lor sunt slab protejați. Trebuie să le șterg ochii.
 2. Secrețiile întunecate se adună în urechile animalelor. Curățați urechile cu un tampon umed.
 3. Datorită lipsei de lână în sfinxuri, glandele sudoripare produc o substanță similară cu ceara. Un strat maro murdar acoperă corpul pisicii. Îndepărtați placa cu un burete umed.
 4. Sfinxul este scăldat de două ori pe săptămână, dar nu mai des. Le place să înoate. Spălați animalele cu săpun pentru copii sau șampon. Mijloacele utilizate pentru scăldatul copiilor și apoi ștergeți-le cu un prosop moale. Hipotermia animalului nu trebuie permisă.
 5. Pentru a preveni animalul de companie să nu se zgârie accidental pentru a evita rănirea, este necesar să tăiați cu grijă ghearele cu 3-4 mm.
 6. Pisicile vor să doarmă sub aceeași pătură cu proprietarul lor. Nu-i urmăriți, este întotdeauna frig să doarmă singuri. Și după-amiază, pisica se va odihni în casa ei.
Adesea animalele de companie chele sunt duse la baterie. Aveți grijă să nu vă ardeți. În afara soarelui, animalele își pot arde și pielea. Pentru a proteja animalul de companie, vara sunt îmbrăcați în costume ușoare..
Sfinxurilor nu le place să fie singuri
Sfinxurilor nu le place singurătatea, vor urma proprietarul și vor cere atenție

Caracteristicile rasei și caracterului

Sfinxurile canadiene comunică cu stăpânul lor și îi sunt foarte loiali. Îi urmează călcâiele. Sunt afectuosi, nu vor rata niciodata ocazia de a urca la manerele proprietarului. Sunt catifelate și fierbinți la atingere. Nu numai pisicilor mici le place să se joace, ci și pisicilor adulte.

Sfinxurile se comportă ca un câine. În timp ce aruncă o minge, iar câinii o trag spre proprietar. Așa se joacă aceste pisici adorabile. Sunt extrem de inteligenți și ușor de antrenat..

Cum și ce să hrănești animalele

Fără o haină de blană, animalul folosește mai multă energie decât pisicile de lână, astfel încât sfinxii sunt în permanență flămânzi. Dacă proprietarul decide să hrănească animalul de companie cu alimente naturale, atunci includeți carne crudă și slabă în dietă. Carnea de vită și puiul vor merge. Pisicile adoră gâturile de pui, care sunt bune pentru sănătatea animalului lor de companie. Hrăniți ficatul fiert. Se fierbe un pește, un ou, dar nu des. Nu mai mult de 1 dată pe săptămână.

Pisicile tind să mănânce în exces
Pisicile au tendința de a mânca în exces, deci este important să urmăriți cu atenție dieta.

În hrănirea corectă a animalului de companie, trebuie să existe cereale cu lapte, produse lactate fermentate. Pisicile sunt hrănite cu cremă de băut cu conținut scăzut de grăsimi. Legumele trebuie adăugate la hrana animalelor.

Dacă proprietarul pisicii a ales mâncare uscată, atunci folosiți mâncare premium..

Nu vă supraalimentați animalul de companie. Datorită apetitului său excelent, o pisică poate fi expusă riscului de obezitate, care dăunează sănătății sale..

Sfinxurile canadiene au o sănătate bună. Pentru a împiedica animalul de companie să se îmbolnăvească, fiți atenți la comportamentul animalului și contactați clinica veterinară la timp. Și cel mai important, nu supraalimentați..

Pubertate și împerechere

Pentru acei proprietari de Sphynxes canadieni care au decis că vor să aibă descendenți de la animalul lor de companie, aș dori să le atrag atenția asupra unor caracteristici. Nu pot fi ignorate atunci când împerechează un animal. Pentru a face acest lucru, trebuie să cunoașteți procesul de pubertate la pisici și pisici din această rasă.

Pisicile se încălzesc mai întâi la 6 luni
Primul est la pisici apare la 6 luni, nu pot fi tricotate imediat

Pubertatea la pisică apare la 6-7 luni. Are prima căldură. În acest moment, pisica țipă tare, se rostogolește pe spate pe podea, își mută picioarele din spate. Există schimbări în comportamentul ei. Animalul poate deveni agresiv sau, dimpotrivă, chiar mai afectuos..

Pisica nu trebuie împerecheată niciodată la prima căldură. Corpul animalului nu este complet format.

Pubertatea la pisici apare la 8 luni.

Prima împerechere a unei pisici poate fi efectuată după 2-3 techek, pisicile pot fi tricotate la vârsta de un an și jumătate până la doi ani. Înainte de împerechere, partenerii sunt prezentați unui medic veterinar pentru a-și confirma starea de sănătate. Cu 2-3 săptămâni înainte de împerechere, în scopul profilaxiei, animalele sunt tratate pentru viermi. Cu 1 zi înainte de împerechere, ghearele sunt tăiate.

Nu spălați pisica înainte de împerechere, deoarece mirosul care atrage pisica poate dispărea.

Mai des pentru împerechere, pisica merge în vizită la „mire”. Proprietarul pisicii ar trebui să se asigure că „mireasa” este confortabilă, astfel încât să se obișnuiască rapid cu un mediu necunoscut.

După împerechere, pisica se rostogolește pe spate pe podea, iar pisica merge în lateral și curăță.

Vaccinări obligatorii

La vârsta de 2 luni, pisoii canadieni Sphynx sunt vaccinați de două ori. Intervalul dintre vaccinări este de 3-4 săptămâni. După aceea, animalele sunt vaccinate o dată pe an împotriva bolilor virale..

Sfinxurile canadiene sunt vaccinate împotriva rabiei o dată pe an.

Pisicile gravide nu trebuie vaccinate.

Pepiniere

Oricine a decis pentru sine că dorește să aibă o pisică sau o pisică din rasa canadiană Sphynx, este mai bine să cumpărați la caine sau de la crescătorii din rasa în care sunteți sigur.

Este mai bine să cumpărați un animal într-o grădiniță oficială.
Este mai bine să cumpărați un animal într-o grădiniță oficială.

Pentru a cumpăra un pisoi canadian Sphynx, trebuie să decideți singur:

 1. Îi putem oferi animalului de companie multă dragoste, afecțiune și grijă de care au nevoie Sfinxurile canadiene? Vom putea să îngrijim un pisoi.
 2. Dacă decideți în cele din urmă că vă puteți descurca, atunci înainte de cumpărare, verificați la crescător pentru: un certificat de vaccinări, un pașaport cu pedigree parental.
 3. Pisica de pisici face obiectul unei înregistrări obligatorii la Asociația Europeană.

Există o mulțime de creșe în Rusia, iată câteva dintre ele.

Numele catteryOrașProprietar
Baby RaMoscovaAnna Zhukova
Regiunea Moscovei minuneLobnyaOlga Kuzmina
Cheile luniiKorolevIrina Savdid
SirisMoscovaEva Siris
Dragon negruSt.PetersburgNatalia Chupina
Aline SharmSamaraElena Selezneva
Amore MeowIvanovoM. Mchedeshvili
Săritură pe locBarnaulElena Kuzmina

Prețuri pentru pisici

Prețul în anunțurile private este de la 3 la 30 de mii de ruble. Pentru a nu fi prins de escroci, dacă doriți să cumpărați un pisoi cu toate calitățile rasei, este mai bine să-l cumpărați la pisică. Prețul depinde de vârsta pisoiului și de scopul său ulterior.

Pisoii Sphynx costă
Costul pisoilor din clasa animalelor de companie este de aproximativ 60.000 de ruble

Dacă un pisoi în viitor este doar un animal de companie și 100% neutru, atunci prețul unui astfel de animal este de la 1000 la 2000 USD. Dacă este prevăzut ca un pisoi să fie expus la expoziții și să devină un producător de reproducere, atunci prețul său este de la 2000 la 5000 USD. Toate nuanțele sunt discutate la cumpărare.

Sfinxurile sunt animale uimitoare, perfecțiunea însăși. Sociabil, afectuos, prietenos, loial. Se înțeleg minunat cu persoanele în vârstă, iubesc copiii, nu sunt agresivi față de ceilalți locuitori ai teritoriului în care locuiesc. Nu puteți găsi mai mulți credincioși decât o pisică din rasa canadiană Sphynx.

Încheind articolul, vreau să rezum pe scurt tot ce s-a spus sub forma unui tabel în care cititorul va găsi răspunsul la întrebarea sa..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Descrierea sfinxului canadian și a soiurilor sale