Complicații la pisici după vaccinarea antirabică

În ciuda tuturor eforturilor virologilor moderni, rabia rămâne până în prezent o boală împotriva căreia medicina este neputincioasă. Singura modalitate de a vă proteja animalele de companie și membrii familiei dvs. este să vă vaccinați la timp. Cu toate acestea, unii proprietari sunt foarte îngrijorați de complicațiile la pisici după vaccinarea împotriva rabiei: sunt frecvente și cât de periculoase??

Ce este rabia la pisici

Dar ce este rabia la pisici? La urma urmei, aproape toată lumea a auzit despre această boală și toată lumea știe, de asemenea, că este extrem de periculoasă. De aceea și de ce?

Este vorba despre agentul cauzal și caracteristicile patogeniei rabiei:

 • Virusul aparține familiei rabdovirusului și este un parazit neurotrop. Aceasta înseamnă că microorganismul afectează în mod deliberat țesuturile nervoase, „concentrând atenția” asupra creierului. Leziunea sistemului nervos central duce la un comportament inadecvat și agresiv (dar nu întotdeauna) al animalului bolnav..
 • Virusul este secretat în cantități uriașe din saliva unei pisici bolnave, deoarece replicarea sa are loc în plus direct în glandele salivare ale animalului de companie. Trebuie remarcat aici că izolarea virusului începe chiar înainte de apariția primelor semne clinice și, prin urmare, în cazurile în care o pisică sănătoasă din exterior își mușcă proprietarul (în timpul jocului, de exemplu), totul se poate termina tragic.
 • Rabia nu procedează întotdeauna „canonic”. Mulți cred că această boală este însoțită în mod necesar de agresivitate severă și salivație la animal. Dar, de fapt, există mai multe forme ale acestei boli. Mulți dintre ei (paralitici, atipici) nu implică deloc vreo agresiune și este posibil ca proprietarul să nu înțeleagă exact ce s-a întâmplat cu animalul său de companie.

Căile de infecție

Principalul și, de fapt, singurul, este infecția prin mușcătură. În acest caz, virusul intră imediat în canalul plăgii împreună cu saliva unui animal bolnav și apoi începe să se deplaseze către cele mai apropiate trunchiuri nervoase.

Dar totuși, există încă două căi de infecție ipotetic posibile:

 • Prin mâncare. Dar! Dacă o pisică mănâncă doar carne de la un animal mâniat, nu i se va întâmpla nimic rău. Același lucru este valabil și în cazul consumului de lapte „nebun”. Problema este mai complicată. Faptul este că cantitatea maximă de agent infecțios se bazează în creier. Și chiar dacă se mănâncă creierul unui animal bolnav, pisica, cel mai probabil, nu se va îmbolnăvi, deoarece în mediul acid al stomacului virusul moare aproape instantaneu. Dar în cazurile în care există răni și zgârieturi în cavitatea bucală și esofagul animalului de companie (obținute, inclusiv atunci când mănâncă oase), infecția este cu adevărat reală.
 • Infecție aeriană. Dar, în acest caz, verdictul specialiștilor nu este ambiguu - acest lucru nu se poate întâmpla în domeniu. Pentru infecție, în acest caz, este necesară o concentrație extrem de mare de virus în aer, care nu poate fi atinsă chiar dacă o pisică bolnavă rămâne în aceeași cameră toată săptămâna.

Această patologie este extrem de periculoasă datorită faptului că, după dezvoltarea simptomelor clinice la o persoană sau un animal, este deja incurabilă. Mai exact, dacă pisica nu a fost vaccinată și se suspectează rabia, aceasta este supusă eutanasiei (în unele cazuri după carantină, dar nu mai târziu de apariția primelor simptome). O persoană mușcată este prescrisă un curs de ser autoimun monovalent (injecțiile sunt extrem de dureroase, dar ajută la salvarea vieții pacientului).

Pregătirea pisicii pentru vaccinare

Rețineți că pregătirea unei pisici pentru vaccinare este destul de simplă și nu necesită ceva „supranatural”:

 • Animalul trebuie să aibă o dietă echilibrată de înaltă calitate înainte și după vaccinare (cu toate acestea, acest lucru este util și în alte momente).
 • Trebuie să încercați să vă protejați complet animalul de companie de diferite stresuri și griji..
 • Necesar necesar tratamentul antiparazitar al unei pisici cu cel puțin 10 zile înainte de data programată de vaccinare. Și, din păcate, mulți proprietari uită complet de această cerință cea mai importantă. Dar toxinele secretate abundent de helminti suprimă apărarea organismului și împiedică formarea imunității normale!
 • Este fie interzis, fie nu se recomandă vaccinarea animalelor slabe și obeze. În primul rând, animalul de companie trebuie să aibă forma fizică normală..

Posibile complicații ale vaccinării antirabice la pisici

Așadar, am ajuns la examinarea unui subiect specific al articolului nostru. Care sunt posibilele complicații ale vaccinării la pisici întâlnite în practica veterinară? Din fericire, există foarte puține dintre ele:

 • Cu precauție extremă, ținând întotdeauna la îndemână antihistaminice, vaccinați animalele de companie predispuse la apariția reacțiilor alergice. Faptul este că vaccinurile antirabice (la fel ca toate produsele biologice) sunt potențiali alergeni. Prin urmare, trebuie să fiți mai atenți cu astfel de animale: în cazul lor există un anumit risc de a dezvolta reacții alergice, până la reacții anafilactice (de exemplu, există, de exemplu, riscul de edem Quincke sau urticarie relativ inofensivă).
 • Mult mai des, la locul injectării apar roșii minore și sigilii ușoare. Dar nu există motive de îngrijorare, doar dacă aceste fenomene sunt într-adevăr nesemnificative și ocupă o mică suprafață a pielii imediat în jurul locului de injectare. Dacă, după vaccinare, pisica a început să mănânce grav și a dezvoltat roșeață și erupții pe acele părți ale corpului care nu au nimic de-a face cu locul injectării, este necesar să apelați urgent un medic veterinar, deoarece astfel de semne indică dezvoltarea unei reacții alergice masive..
 • Unele animale de companie prezintă semne de nervozitate după vaccinare, sunt agitate și neliniștite.. Pe de altă parte, alte pisici devin letargice, încercând să doarmă mai mult. Acest lucru este, de asemenea, considerat normal, dar numai în cazurile în care acest comportament este observat nu mai mult de o zi. În alte situații, sunați medicul veterinar.
 • În cele din urmă, în cazul încălcărilor grave ale regulilor de asepsie și antisepsie, este posibilă dezvoltarea supurațiilor și abceselor la locul injectării.. În acest caz, nu trebuie să vă auto-medicați: sunați imediat la un medic veterinar, deoarece în cazurile avansate, uneori este necesară intervenția chirurgicală.
 • Din aproximativ aceleași motive (din cauza injecției neglijente), pisica poate începe să tragă laba în zona în care a fost plasată injecția. Acest lucru se datorează deteriorării terminațiilor nervoase. De regulă, nu ar trebui să vă faceți griji, deoarece acest lucru dispare de la sine, dar dacă animalul nu poate merge deloc fără a începe să miaună în durere, ar trebui să apelați și un specialist.

Ce trebuie făcut dacă apar complicații

Deci, ce ar trebui să facă proprietarul însuși dacă apar complicații? În general, am răspuns deja la această întrebare mai sus. Trebuie chemat un medic. În cazuri ușoare, trebuie doar să oferiți pisicii odihnă completă și acces nelimitat la apă potabilă curată..

Iată doar cele mai „neplăcute” dintre ele:

 • Orbire.
 • Surditate.
 • Tulburările neurologice s-au dezvoltat adesea, până la convulsii similare cu cele epileptice.

Dacă cel puțin ceva nu era în regulă cu imunitatea animalului de companie vaccinat, consecințele au fost triste. Desigur, nu a ajuns la rabie (cu toate acestea, culturile au fost foarte slăbite), dar pentru dezvoltarea patologiilor neurologice și a virușilor „neplăcuți”, a existat suficient.

Dar repetăm ​​încă o dată: atunci când se utilizează orice vaccin modern (nu fals, bineînțeles), lipsește chiar și o posibilitate ipotetică de astfel de complicații grave, deoarece sunt făcute din viruși „solizi” care nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea și viața pisicii.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Complicații la pisici după vaccinarea antirabică