Vaccin antirabic pentru pisici

Rabia este o boală infecțioasă care afectează sistemul nervos central. Agentul cauzal este rabdovirusul rabid Neuroryctes. Rabia este practic incurabilă, iar în 80% din cazuri este fatală, singura metodă de protecție este vaccinarea. Și întrucât boala este periculoasă pentru oameni, vaccinarea împotriva rabiei pentru pisici este inclusă pe lista obligatorie din Federația Rusă. O pisică nevaccinată nu poate fi trimisă la un spectacol sau folosită pentru a produce descendenți.

Vaccinarea antirabică a pisicilor

Purtătorii virusului rabiei sunt rozătoare, carnivore și de la animale urbane - pisici și câini. Infecția are loc prin contact, o pisică se poate infecta dacă saliva, urina sau secrețiile din ochii unui animal bolnav ajung pe pielea sau pe membranele mucoase sau dacă prinde un șoarece sau un șobolan bolnav.

După ce a pătruns în corpul unei persoane sau al unui animal, virusul se înmulțește destul de repede, perioada de latență este de doar o săptămână. Prin atacarea fibrelor nervoase, rabdovirusul provoacă modificări patologice ireversibile la nivelul creierului și măduvei spinării. Rezultatul este o pierdere a coordonării mișcărilor, salivare crescută, hidrofobie, intoleranță la sunete puternice și lumină puternică, agresivitate. Apoi vine paralizia completă și moartea. Conform statisticilor, numărul animalelor care mor în fiecare an de rabie ajunge la milioane..

Este important să știți! După ce a fost mușcat de o pisică suspectată de a fi infectată cu virusul rabic Neuroryctes, un vaccin antirabic trebuie administrat unei persoane cât mai curând posibil. Căutați ajutor nu mai târziu de două săptămâni după ce ați fost mușcat de un animal.

Tipuri de vaccinuri

Un medicament conceput pentru a crea imunitate la rabdovirusul rabid Neuroryctes a fost creat în 1885 de Louis Pasteur. Datorită acestui vaccin, mii de oameni au fost salvați de această boală teribilă..

Toate vaccinurile antirabice sunt împărțite în vii și inactivate. Vaccinul viu acționează mai repede, se administrează de două ori și formează o imunitate stabilă la pisică, dar provoacă reacții adverse mai des. Vaccinurile moarte (inactivate) sunt mai sigure în ceea ce privește complicațiile, dar după administrarea lor, este nevoie de mai mult timp pentru a dezvolta un răspuns protector. Vaccinurile inactivate pot fi mono și multivalente. Preparatele complexe (polivalente) sunt concepute pentru a proteja împotriva mai multor tipuri de agenți patogeni.

Vaccinarea unui pisoi împotriva rabiei

Mai multe tipuri de vaccin antirabic sunt utilizate în medicina veterinară. Vaccinul antirabic rusesc pentru pisici, Rabifel, este la mare căutare în rândul medicilor veterinari. Acesta este un monovaccin inactivat, imunitatea la rabie se dezvoltă la 2-3 săptămâni după vaccinare. Rabifel este produs de Vetbiokhim LLC din Moscova, forma de eliberare este fiole sau flacoane de 1,0 cm3. Costul unei doze - 50 ÷ 70 ruble.

Printre drogurile importate, următoarele sunt foarte populare:

  • Vaccin olandez Nobivac Rabia. Inactivat monovaccin pentru pisici Nobivac asigură formarea imunității după o singură injecție, are efect după 21 de zile. Forma de dozare este o suspensie injectabilă care poate fi administrată pisicilor intramuscular sau subcutanat. Costul dozei - aproximativ ruble.
  • Vaccin polivalent francez Quadricat. Vaccinarea pentru pisici împotriva calicivirusului, panleucopeniei, herpesului și rabiei. Formă de eliberare - componente liofilizate și lichide pentru prepararea unei emulsii injectabile. Are efect după 14-21 de zile. Costul ambalării - aproximativ 500 de ruble.

Monovaccinurile inactivate sunt, de asemenea, populare:

  • Virbac Rabigen Monod (producător Virbac, Franța);
  • Rabizin (producător „Merial”, Franța);
  • Defensor 3 (producător Zoetis, SUA).

Prețurile acestor vaccinuri antirabice importate pentru pisici sunt cuprinse între 130 și 150 de ruble.

Vaccinuri antirabice pentru pisici

Important! Vaccinurile antirabice sunt măsuri preventive. Acestea provoacă formarea imunității la animale la virusul rabid Neuroryctes, aceste medicamente nu au proprietăți medicinale.

Reguli de vaccinare

Prima dată pisoii sunt vaccinați împotriva rabiei la vârsta de 3 până la 12 luni. O pisică adultă este de obicei stimulată împotriva rabiei în fiecare an, dar există vaccinuri care asigură imunitate împotriva rabidovirusului timp de trei ani.

Conform normelor legislației Federației Ruse, vaccinarea animalelor împotriva rabiei în spitalele veterinare de stat este gratuită. Vaccinările plătite se pot face la o clinică veterinară privată. Cât costă un vaccin antirabic pentru o pisică depinde de locația clinicii și de numărul de servicii suplimentare. Deci, la Moscova, prețul unei vaccinări antirabice pentru o pisică variază între 250 și 1000 de ruble, lista serviciilor include:

  • inspecția animalului,
  • selectarea materialului de altoire (ser intern sau importat, viu sau inactivat, mono- sau multivalent),
  • antihistaminic care previne dezvoltarea unei reacții alergice la vaccin,
  • Consumabile,
  • eliberarea și înregistrarea unui pașaport veterinar.

Vaccinarea împotriva rabdovirusului rabid Neuroryctes, ca toate celelalte vaccinări preventive, se efectuează numai la animale sănătoase; pisicilor însărcinate și care alăptează nu le este permis să o facă. Cu 2 săptămâni înainte de ziua vaccinării, trebuie efectuat tratamentul antiparazitar al animalului, precum și oprirea administrării de antibiotice..

Pisica este vaccinată împotriva rabiei

Orice operații planificate, inclusiv castrarea sau sterilizarea, nu sunt recomandate timp de jumătate de lună înainte de vaccinare și jumătate de lună după aceasta. Cu câteva zile înainte de vaccinare, se recomandă și anularea activităților care pot provoca stres la pisică: vizitarea expozițiilor, călătorii lungi etc..

Posibile complicații

În majoritatea cazurilor, animalele tolerează vaccinarea împotriva Neuroryctes rabid fără consecințe negative deosebite. Dar uneori, în prima zi, pisica este apatică, somnoroasă, refuză să bea sau să mănânce. Aceasta este o reacție normală a organismului la un medicament imunobiologic care conține un virus viu sau inactivat.

Atenţie! Dacă animalul nu revine la starea sa normală mai mult de o zi: doarme constant, nu vrea să mănânce sau să bea sau, dimpotrivă, prezintă anxietate, are diaree, vărsături, febră - trebuie să contactați un medic veterinar. Efectele secundare ale vaccinării antirabice la o pisică pot fi exprimate și sub formă de alergii (mâncărime, erupție cutanată). Antihistaminicele trebuie administrate animalului de companie numai conform instrucțiunilor medicului veterinar..

Carantina după vaccinarea antirabică durează 2 săptămâni. Este recomandat să țineți pisica într-o cameră caldă și curată, să oferiți apă și alimente de calitate. Nu ar trebui să fie scăldată, lăsată să iasă în stradă, este indicat să limitați comunicarea animalului de companie cu alte animale de companie. Urmând aceste măsuri simple, consecințele negative ale vaccinării pot fi complet evitate sau minimizate..

Trebuie să vaccinez o pisică: video

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Vaccin antirabic pentru pisici