Pisica orientală: descrierea rasei și regulile de îngrijire a animalelor de companie

Pisică orientală (orientală) - o rasă de pisici, caracterizată printr-un corp lung și subțire, urechi mari și un cap în formă de pană. Înregistrat oficial în Statele Unite în anii 70 ai secolului trecut. Pisicile orientale nu numai că se remarcă prin aspectul lor exotic, dar au și un caracter prietenos, jucăuș, sociabilitate și devotament extraordinar față de proprietar, datorită cărora au câștigat o mare popularitate în întreaga lume..

1 Istoria originii

Pisica orientală este una dintre cele mai vechi rase din lume.. Primele mențiuni despre aceste animale de companie au apărut în secolul al XIV-lea, iar în secolul al XIX-lea, coloniștii europeni au început să exporte animale în afara Siamului. În acea perioadă, în Europa, toate pisicile orientale erau unite sub un singur nume - siamez.

În anii 20 ai secolului trecut, crescătorii au decis să reproducă pisici siameze de tip acromelanic cu ochi albaștri, iar indivizii cu orice abatere de aspect au fost imediat renunțați la reproducere ulterioară. Crescătorii americani au devenit interesați de pisicile orientale și au luat un animal de companie maro de la o crescătorie engleză. Această pisică a devenit progenitorul orientalilor moderni..

În anii 50. a fost adoptat primul standard de rasă și, după alți 6 ani, pisicile orientale cu păr scurt au primit statutul de campion. Abia 20 de ani mai târziu, crescătorii au reușit să se asigure că orientalii au fost recunoscuți ca rase independente de felinologii din întreaga lume..

2 Descrierea rasei

Pisică orientală cu păr scurt

Descrierea rasei este după cum urmează:

 1. unu. Tipul corpului. Corp flexibil alungit cu mușchi pronunțați. Sternul și umerii raselor pure nu sunt mai largi decât șoldurile. Coada este în formă de bici, lungă, cu un capăt ascuțit.
 2. 2. Membre. Lung, subțire, cu labele ovale.
 3. 3. Cap. În formă de pană, cu fruntea plană, botul îngust și bărbia ușor proeminentă înainte. Nasul este larg și drept.
 4. 4. Auricule. Mare și larg, arătat spre vârfuri. Sunt una dintre trăsăturile caracteristice ale orientalilor.
 5. 5. Ochi. Ușor oblic, în formă de migdale, sunt vopsite într-o nuanță verzuie sau albăstruie. Este acceptabilă și heterocromia, în care un ochi este verde și celălalt este albastru.
 6. 6. Husă din lână. Paltonul scurt strălucitor se potrivește perfect în jurul corpului pisicii. Fără pardoseală.

Păr lung oriental

Inițial, pisicile orientale erau doar cu părul scurt, dar la sfârșitul secolului trecut, crescătorii americani au început să experimenteze gena Longhair. În același timp, a apărut o subspecie genealogică separată a pisicilor orientale cu păr lung.

Pentru această rasă, sunt permise aproximativ 300 de culori diferite. Următoarele culori ale stratului sunt cele mai frecvente:

 • abanos (negru);
 • havana (ciocolata);
 • albastru;
 • alb;
 • cremă;
 • roșu;
 • tabinet;
 • bifat;
 • fumuriu.

Persoanele cu culoare marmorată, pătată, brună și argintie sunt extrem de rare..

Deficiențele rasei includ:

 • organe vizuale adancite;
 • culoarea ochilor gălbuie;
 • cartilaj proeminent în stern;
 • bărbie slab dezvoltată;
 • strabism;
 • cute pe coadă;
 • membre posterioare slabe.

3 Caracter

Principala caracteristică a orientalilor este că aceștia nu suportă absolut singurătatea. Pisicile au nevoie de o comunicare constantă și de o atenție din partea proprietarului. Dacă proprietarul nu alocă suficient timp animalului de companie, animalul îl va urmări pe tocuri. Pisicile orientale sunt extrem de sociabile și vorbesc cu oamenii prin miaunuri puternice..

Pisicile emoționale se ofensă adesea de proprietarii lor dacă nu le acordă atenție. Reprezentanții acestei rase sunt, de asemenea, înzestrați cu o minte remarcabilă. Ei pot învăța cu ușurință comenzi simple. Le place să călătorească cu proprietarul, se adaptează rapid la noile condiții.

Sociabil și fermecător, orientalii găsesc rapid un limbaj comun cu străinii. De asemenea, se înțeleg bine cu copiii mici și cu alte animale de companie..

Pisicile orientale sunt adevărate pachete de energie. Rămân activi până la bătrânețe. Sar pe perdele, aranjează "cuiburi" în ghivece cu flori de interior și urcat pe dulapuri.

4 Caracteristici de îngrijire și întreținere

Animalul de companie cu patru picioare ar trebui să aibă condiții de viață confortabile. Pentru o pisică trebuie să achiziționați:

 • tavă și umplutură (selectată pe baza capacităților financiare ale proprietarului);
 • stâlp de zgâriere;
 • jucării mai diferite;
 • boluri pentru hrană și apă;
 • casă sau șezlong.

Deoarece pardoseala este absentă chiar și la pisicile orientale cu părul lung, trebuie să se aibă grijă ca animalul să nu se afle într-un tiraj. Nu vă păstrați animalul de companie într-o cameră rece, deoarece ar putea să răcelească.

Este suficient de ușor să ai grijă de orientali. Este necesar să pieptănați părul scurt al unui animal de companie cu patru picioare o dată pe săptămână, folosind o mănușă de pieptene de masaj. După procedură, ștergeți părul animalului de companie cu o cârpă din piele de căprioară.

Trebuie să aveți grijă cu grijă de dinții animalului dvs. de companie, deoarece orientalii sunt predispuși la apariția gingivitei. Dinții pisicii se curăță de 2-3 ori pe săptămână folosind o pastă specială și o perie pentru pisici. Verificați în mod regulat ochii și urechile pentru contaminare și curățați-le cu un tampon de bumbac, dacă este necesar.

Îngrijirea la domiciliu pentru oriental implică implementarea procedurilor de apă. Baia animalului dvs. de companie este prea des nedorită. Este suficient să spălați blana animalului de câteva ori pe an sau după cum este necesar (înainte de expoziție, dacă este foarte murdară). Este necesară efectuarea procedurii cu ajutorul unui șampon specializat pentru pisici, deoarece remediile convenționale afectează negativ starea pielii pisicii.

Îngrijirea unghiilor nu se limitează la achiziționarea unui stâlp de zgâriere. Unghiile pentru animale de companie trebuie tăiate o dată pe lună folosind un aparat de tuns special. Trebuie doar să tăiați 2-3 mm de la fiecare gheară, având grijă să nu atingeți vasul de sânge. Pentru orice eventualitate, ar trebui să vă aprovizionați cu clorhexidină, care poate fi utilizată pentru a trata unghia sângerată rănită..

Se recomandă obișnuirea pisicii orientale cu toate procedurile încă din copilărie..

4.1 Hrănirea

Vă puteți hrăni animalul de companie cu alimente naturale sau furaje industriale. Lista produselor permise și interzise este următoarea:

Produse permiseMancarea interzisa
Carne de vită crudă, congelată în congelator sau opărită cu apă clocotităCarne grasă (porc, miel)
Pui fiert, curcan, iepureOase
Produse lactate fermentate cu conținut scăzut de grăsimi (smântână, brânză de vaci, brânză)Lapte
Galbenusuri de ou fiertDiverse murături, dulciuri și produse afumate
Orez și terci de hrișcă cu carne tocatăFasole
Pește de apă sărată dezosatPești de râu

Vasele pentru animale de companie sunt interzise condimentarea, piperul și sarea. De asemenea, nu se recomandă hrănirea orientalului cu mâncare de la masa stăpânului. Când vă hrăniți cu alimente naturale, este recomandabil să includeți suplimente de vitamine în dieta unui animal de companie cu patru picioare.

Când vine vorba de furaje industriale, ar trebui alese numai produsele premium și super premium (prima alegere, Leonardo). În acest caz, baza dietei ar trebui să fie mâncarea uscată, iar conservele pot fi folosite ca pansament de top. Un animal de companie trebuie să aibă întotdeauna un castron cu apă curată la temperatura camerei disponibil gratuit..

4.2 Sănătate și speranță de viață

Pisicile orientale sunt predispuse la anumite boli. Au moștenit o înclinație pentru unii dintre ei de la pisicile siameze strâns înrudite. Printre principalele patologii, merită subliniat:

 • atrofie retiniană;
 • semn al sternului plat;
 • gingivită;
 • cardiomiopatie hipertropica;
 • amiloidoza ficatului.

Examinările preventive efectuate de un medic veterinar trebuie efectuate cel puțin o dată pe an pentru a identifica în timp util și a preveni dezvoltarea unei anumite boli..

Durata medie de viață a unei pisici orientale este de 14 ani.

4.3 Reproducerea

Creșterea pisicilor orientale, de regulă, nu provoacă dificultăți crescătorilor. Experții recomandă tricotarea unei pisici la fiecare șase luni, și mai bine - o dată pe an. În acest caz, trebuie luate în considerare și nevoile femeii.. Dacă, în timp ce hrănește pisoii, o pisică mamă este activă sexual, este recomandabil să o împerecheați pentru a evita posibile probleme de sănătate..

Pentru tricotat, ar trebui să alegeți partenerul potrivit. Dacă obiectivul crescătorului este de a reproduce pisoii din clasa de spectacol, masculul trebuie să îndeplinească standardul oficial. Se recomandă tricotarea unui animal de companie în a 2-a - a 3-a zi de est. Procesul de împerechere ar trebui să aibă loc pe teritoriul pisicii, deoarece în casa altcuiva se va simți nesigur.

Sarcina poate să nu apară la prima împerechere. În acest caz, va trebui să așteptați următorul estru și să reproduceți animalele. În medie, pisicile orientale sunt însărcinate timp de 60 de zile. Nu este necesară o îngrijire specială pentru un animal de companie care transportă pisoi. Dar este recomandabil să creșteți porțiile de alimente și, atunci când hrăniți alimente industriale, treceți pisica la hrană specializată de înaltă calitate pentru animalele gravide.

Locul nașterii trebuie să fie uscat, cald și fără curenți. Orientalii nasc în același mod ca alte pisici, dar se comportă diferit. Unii indivizi rătăcesc prin cameră și miaună plângând, alții mint. În medie, procesul de naștere în sine durează aproximativ 6 ore. Pisoii nou-născuți cântăresc aproximativ 100 g.

5 Alegerea unui pisoi

Pisicile orientale sunt răspândite și sunt adesea crescute alături de pisici siameze. Un pisoi poate fi achiziționat de la piața păsărilor sau manual, dar în acest caz nu există nicio garanție că animalul de companie va fi de rasă și sănătos. Celor care doresc să obțină un oriental li se recomandă să contacteze o pepinieră specializată, unde crescătorii vor alege un animal de companie de rasă sau o pisică de clasă de spectacol cu ​​toate caracteristicile necesare.

Atunci când alegeți un pisoi, ar trebui să acordați atenție aspectului și comportamentului acestuia. Un pisoi sănătos este activ, curios și plin de viață. Are o haină strălucitoare, ochi și urechi curate. Atunci când achiziționează un mic oriental într-o grădiniță, noului său proprietar trebuie să i se ofere un pașaport veterinar și un card medical, care să indice vaccinările date animalului de companie.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pisica orientală: descrierea rasei și regulile de îngrijire a animalelor de companie