Pisica după naștere este neliniștită și miaună: principalele motive

Proprietarii fără experiență percep nașterea unei pisici ca fiind ceva foarte complex și la scară largă. Anxietatea se transformă în panică dacă după naștere, când tânăra mamă miaună constant, devine nervoasă și „se grăbește”. Este logic să presupunem că pisica suferă și are nevoie de ajutor. Să ne dăm seama cum să distingem norma de patologie și la ce să ne așteptăm de la o mamă tânără imediat după apariția pisoilor.

Lipsa stresului ca metodă de reducere a riscurilor

Din momentul fertilizării și până la sfârșitul hrănirii descendenților, corpul viitoarei mame este stresat. Orice stres, dar mai ales de lungă durată și monoton, acesta suprimă sistemul imunitar al animalului și prezintă riscuri pentru sănătate. Cum să vă protejați pisica de stres suplimentar?

Prima și cea mai eficientă metodă este planificarea sarcinii. Pentru a înregistra o împerechere, trebuie să contactați clubul rasei și să prezentați documente care să confirme valoarea de reproducere a animalului. Împerecherea se efectuează după confirmarea autenticității titlurilor, selectarea partenerului optim și obținerea permiselor.

După primirea documentelor, ambii părinți sunt examinați de un medic veterinar. Medicul trebuie să concluzioneze că pisicile sunt sănătoase și nu au patologii genetice. Cu cel puțin 3 săptămâni înainte de împerechere, trebuie finalizate cursurile de revaccinare și trebuie luate măsuri preventive pentru eliminarea paraziților la ambii părinți. După debut estru la o pisică, animalele sunt reduse și, dacă reușesc, împerecherea este înregistrată ca terminată.

Întreaga schemă poate părea descurajantă, dar este singura metodă de încredere pentru a vă asigura că nu vă faceți rău animalului de companie și că veți obține pisoi sănătoși. Acum, înapoi la viața de zi cu zi, cum se întâmplă de obicei împerecherea pisicilor? Fără pregătire sau fără știrea proprietarului. În acest caz, în acest moment sarcina, pisica poate fi afectată de viermi, care vor afecta negativ atât gestația, cât și viabilitatea pisoilor după naștere.

Atunci când planificați o sarcină, vă puteți proteja animalul de companie de factori stresanți, de exemplu, să vă abțineți de la invitarea oaspeților, să ieșiți afară și așa mai departe. Imediat după diagnosticul de sarcină, pisica trebuie să fie prezentată medicului veterinar sau să cheme un medic acasă. În stadiile incipiente (până la trei săptămâni), sarcina este determinată numai de un test de sânge. Din a treia săptămână la o pisică însărcinată, glandele mamare se umflă puțin și devin roz..

Dacă sarcina nu este planificată, proprietarul va afla despre asta de fapt, aproximativ 5-6 săptămâni de gestație. Firește, în tot acest timp pisica continuă să primească dieta obișnuită, în ciuda faptului că are nevoie de îngrijiri speciale. Concluzia este destul de simplă - dacă pisica ta este o cățelușă și nu intenționezi să faci descendenți, este mai bine să speli animalul de companie. Acest lucru vă va ajuta să vă protejați pisica de stresul sarcinii și al nașterii..

Etape importante de pregătire

De obicei, o pisică neliniștită după naștere încearcă să „întindă mâna” către proprietar și să obțină siguranță. Pentru a reduce factorii stres, trebuie să vă gândiți în avans la pregătirea pentru naștere. Cele mai grave preocupări la o pisică nou-născută sunt:

  • Mediu nesigur pentru descendenți, zgomot, accesul străinilor la cuib.
  • Lipsa de lapte.
  • Temperament, mai ales după prima naștere.
  • Consecințele complicațiilor după naștere.

Pentru ca pisica să nu-și facă griji cu privire la siguranța descendenților, este recomandabil să pregătiți cuibul cu 2-3 săptămâni înainte de a naște. Cel mai bine este să-l așezați într-o cameră separată care trebuie închisă și izolată de factorii externi. O cutie spațioasă, robustă, cu căptușeală moale, este folosită ca cuib. Până când cordonul ombilical este uscat la pisoi, numai țesăturile din bumbac pot fi folosite ca așternut. După ce pisoii învață să se târască cu încredere, țesătura de bumbac este înlocuită cu un material mai moale..

Important! Lângă cuib se află o tavă, un băut și un alimentator. Izolând viitoarea mamă într-o cameră separată, o veți proteja de stresul pe care îl poate experimenta în timp ce se deplasează prin casă..

Lipsa de lapte Este o problemă comună postpartum la pisici. Pot exista mai multe motive, dar toate pot fi împărțite în genetice și patologice. Dacă proprietarul nu a avut grijă de pisica însărcinată, a ignorat recomandările privind îmbunătățirea dietei, îmbogățirea acesteia cu vitamine și microelemente, lipsa laptelui este consecința scontată.

Unele pisici se confruntă cu probleme de lactație din cauza factorilor genetici, din păcate, este imposibil să știți despre ele în prealabil. Factorii patologici includ afecțiuni precum lactostaza sau mastită.

Notă! Pe fondul deshidratării, o pisică recent născută poate dezvolta o lipsă de lapte. Pentru a rezolva această problemă, animalului de companie trebuie să i se ofere băuturi calde și mâncare lichidă. Dacă pisica este epuizată, medicul veterinar va prescrie IV-uri tamponate.

Pisica este neliniștită, ce să faci?

Ce se întâmplă dacă pisica se simte bine, dar își face griji mult? Poate că animalul tău de companie țipă adesea, poartă pisoi sau îi ascunde? Să ne dăm seama care sunt motivele „ciudățeniei” noilor mame.

După nașterea copiilor, pisica începe să miaune puțin diferit, doar pentru că sunetul special vă permite să atrageți pisoi. Apelul poate fi destul de puternic, mai ales dacă pisica are un temperament vioi sau a născut pentru prima dată.

Comportamentele neliniștite, cum ar fi examinarea tuturor colțurilor, săparea podelei, târârea gunoiului sunt semne de stres. Dacă pisica nu se calmează în decurs de 2-3 ore, este în interesul dumneavoastră să încercați să o ajutați și să vă asigurați că pisoii sunt cât mai siguri posibil..

Dacă ignorați îngrijorarea, pisica va începe pisoi drag din loc in loc. Acest proces nu este deosebit de periculos, cu condiția ca pisica să se controleze singură și să tolereze toți bebelușii. Dacă o tânără mamă se distrage și uită unul sau mai mulți pisoi, riscul de hipotermie este foarte mare, mai ales în primele trei zile după naștere.

În orice caz, chiar dacă comportamentul pisicii ridică îngrijorări, este mai bine să nu interferați cu comunicarea dintre mamă și copii. Singura excepție este atunci când o pisică amenință cu adevărat viața copiilor. Imediat după naștere, pisica poate transfera toată așternutul pe un alt cuib și acest lucru este considerat normal. În sălbăticie, animalele fac acest lucru pentru a scăpa de mirosuri și pentru a menține bebelușii în siguranță.

Încercați să nu interferați cu îngrijirea pisoilor decât dacă pisica este prea îngrijorată. Trebuie să vedeți pisoii o dată pe zi, cântăriți-i o dată la 1-2 zile. Restul timpului, dacă pisica ascunde pisoii cu propriul corp sau încearcă să-i acopere cu ceva înainte de a părăsi cuibul, încercați să părăsiți camera pentru a nu provoca stres suplimentar.

Anxietatea se observă de obicei la pisicile care au născut pentru prima dată.. Dacă îți protejezi animalul de stres, cel mai probabil, anxietatea acestuia va scădea cu a doua zi a treia după naștere..

Intervenția dvs. va fi necesară în cazul în care pisica este agresivă față de pisoi sau există o întârziere clară a creșterii la unii bebeluși. Când unei pisici îi lipsește laptele, pisoii care plâng în mod constant sunt un motiv bun pentru stres suplimentar. În acest caz, ar trebui să intervii și tu, dar numai pentru a hrăniți pisoii. Vă rugăm să rețineți că suplimentarea este cel mai adesea o măsură temporară, în timp ce corpul unei tinere mame se recuperează după naștere..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pisica după naștere este neliniștită și miaună: principalele motive