Durata travaliului la pisici

Acest articol va discuta cât timp naște o pisică. Sarcina durează de obicei până la 2,5 luni. În stadiile incipiente ale sarcinii, o pisică poate avea o scădere a poftei de mâncare, vărsături, greață, decolorarea mameloanelor (acestea devin roz aprins). Când palpați burtica, puteți simți pisoiul după 2-3 săptămâni.

Cum să te descurci cu pisoii nou-născuți

Pisica începe să devină nervoasă și să caute un loc potrivit pentru viitoarele pisoi după 1,5 luni de sarcină. Cu o săptămână înainte de viitoarea maternitate, există o creștere accentuată a glandelor mamare și o activitate aproape nulă. Uneori, de la organele genitale, puteți vedea o mică descărcare de culoare transparentă sau albicioasă.

O pisică, la fel ca o femeie, are hormonul progesteron, al cărui deficit poate fi însoțit de un estrus neașteptat (ciclul menstrual). În perioada prenatală, o pisică domestică trebuie să măsoare temperatura bazală de 2 ori pe zi.

Cum să-ți pregătești pisica pentru următoarea naștere

Pentru a preveni posibilul stres la pisică, în camera în care va avea loc nașterea, nu ar trebui să existe străini.

Semnalul pentru începutul procesului de muncă este linsul frecvent al burtelor și organelor genitale ale mamei însărcinate, temperatura este ușor scăzută, începe să refuze complet mâncarea și începe să aibă grijă de viitorul cuib pentru puii de nou-născut.

Este mai bine să pregătiți o casă pentru pisoi în avans, altfel femeia aflată în travaliu va alege un dulap sau un pat. Este mai bine să alegeți din timp o cutie potrivită, astfel încât pisica să aibă timp să se adapteze la noua casă. În timpul nașterii, este necesar să vă asigurați că există întotdeauna apă curată și proaspătă lângă cutie, mănuși și foarfece sterile, șervețele uscate de unică folosință.

Nașterea pisicii pas cu pas

În prima etapă a procesului de naștere, mama însărcinată va clipește neliniștit în cuibul ei, uneori chiar începe să acopere podeaua cu propria lână. Apariția unor mici tremurături, respirație rapidă, bătăi accelerate ale inimii, eliberarea laptelui din papile.

De obicei, o pisică naște pisoi înainte de douăzeci și patru de ore, dar dacă aceasta este prima naștere a unei pisici domestice, atunci timpul pentru naștere poate dura mai mult. Nevoia de a apela la un medic veterinar apare atunci când procesul contracțiilor în sine este foarte dificil. O pisică tânără va fi mult mai ușor să nască pentru a doua oară, iar procesul de a da naștere pisoilor va fi mult mai ușor și mai rapid..

În a doua etapă, apa începe să se retragă, în acest moment pisica se află în principal pe burtă sau pe spate (în cazuri foarte rare, poate sta pe labele sale).

De îndată ce apare capul pisoiului, puteți detecta până la 15 minute (în acest timp ar trebui să se nască pisoiul). Dacă în timpul alocat pisicuța nu a putut ieși, atunci este necesar să apelați urgent un specialist care va stimula procesul de contracții și va ajuta la naștere. Uneori, din iresponsabilitatea proprietarilor, nașterea pisicilor acasă este fatală pentru mamă.

De obicei, pisica însăși eliberează pisoii nou-născuți de vezica fetală și de cordonul ombilical, dar dacă nu a făcut acest lucru, atunci proprietarul trebuie să o facă singur.

După nașterea unui pisoi, după naștere urmează de obicei, o după naștere pentru un pisoi. Dacă după naștere rămâne în interiorul mamei, acest lucru va duce la apariția proceselor inflamatorii la nivelul organelor genitale. Pisica mănâncă de obicei după naștere, uneori aceasta este însoțită de vărsături și tulburări digestive (diaree).

A treia etapă a travaliului este relativ calmă. Aceasta este etapa în care uterul este relaxat și există o pauză între nașterea pisoiilor.

Durata travaliului la o pisică

Intervalul dintre nașterea pisoiilor poate varia de la cincisprezece minute la patruzeci și opt de ore. O pisică naște în aproximativ șapte până la opt ore, pentru prima dată o pisică naște până la 24 de ore.

Ce trebuie făcut în caz de complicații în timpul nașterii la o pisică

Complicațiile pot apărea din cauza:

 • Femeile în vârstă în travaliu;
 • Obezitate la viitoarea mamă;
 • Dacă pisica a fost expusă la stres în perioada prenatală;
 • Suprasarcină;
 • Contracții slabe;
 • Obstrucția canalului de naștere.

În acest caz, este necesar să apelați urgent un medic pentru a elimina complicațiile care au apărut. Dacă capul pisoiului este afară și corpul mic este blocat, atunci este necesar să îl ajutați pe pisoi să se nască cu mâinile curate. În caz de urgență, medicul veterinar poate face o incizie pentru a facilita travaliul sau chiar o operație cezariană și poate injecta un stimulator de contracție.

Cum să te descurci cu pisoii nou-născuți

După ce vă asigurați că toți pisoii sunt liberi de vezica fetală, este necesar să le curățați și căile respiratorii. Acest lucru se poate face cu o seringă obișnuită fără ac sau masaj la spate. Apoi, toate pisicile trebuie frecate cu un prosop moale și curat.

Pisoii nou-născuți sunt încă lipsiți de vedere și auz și se bazează doar pe simțul mirosului și instinctelor bufniței, astfel încât găsesc laptele matern după miros.

Viața pisoiului săptămânal:

 • În a doua săptămână de viață, pisoii deschid ochii și se îngrașă;
 • După 4 săptămâni, pisoii sunt din ce în ce mai puternici și se pot juca și târâ pe cont propriu;
 • În aceeași perioadă (4 săptămâni), pisoii au primii dinți;
 • La 8-12 săptămâni, pisoii experimentează un pic de stres, deoarece pisica nu-i mai hrănește cu lapte;
 • După 5 luni, pisoii încep cu succes un război pentru teritoriu (încep să marcheze colțurile);
 • După șase luni de viață, pisoii devin complet independenți și nu au nevoie de mamă;

La nașterea unei pisici, este necesar să ne amintim că fiecare individ are caracteristici individuale ale corpului. Prin urmare, fiecare naștere are loc în propria ordine, în care corpul este programat. Dacă pisica dă naștere pentru prima dată, atunci proprietarul trebuie să fie în mod constant lângă femeia aflată în travaliu și să fie, în timp ce se află într-o stare calmă. Pisicile sunt mari empatici și pot prelua anxietatea și nervozitatea de la proprietarul lor..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Durata travaliului la pisici