Rase de pisici mau egiptean: cum să ai grijă de un animal de companie

Egiptean mauGrațios și elegant pisică cu un caracter mândru și bune maniere, care necesită atenție față de propria persoană - toate acestea sunt despre rasa legendară Mau egipteană, menționată în Egiptul Antic.

Un astfel de animal de companie va deveni un plus de statut, o decorație de elită și o adevărată comoară pentru fiecare familie..

Dar, în plus, acesta este un animal de companie care necesită o anumită îngrijire și atenție..

Descriere și fotografie

Egiptean mau au o postură și un aspect mândru, un fizic bine dezvoltat și muscular, un caracter energic, un comportament prietenos și un „machiaj Nefertiti” elegant. Culoarea lor pătată amintește oarecum de un imprimeu leopard. Dar, în același timp, rasa egipteană Mau are trăsături caracteristice, inerente numai ei, în exterior.

Știați? Petele din fiecare individ sunt localizate individual și sunt prezente nu numai ca culoarea stratului, ci și pe piele.
Este posibil ca unele abateri de la standardele exterioare să nu indice un defect rase. După ce citiți descrierea suplimentară a standardelor, puteți avea impresia greșită despre inadmisibilitatea abaterilor.Egiptean mauDeci, există cazuri de naștere a unui Mau negru, dar acest lucru nu înseamnă că reprezentantul este „puțin mai puțin Mau” decât alte persoane. Ca singur dezavantaj, aceste animale nu sunt permise pentru reproducere..

Aspectul și descrierea rasei egiptene Mau sunt adesea confundate cu asemenea rase, precum abisinian sau bengali.

Rase interesante de pisici - munchkin, Fald scotian, britanic, maine coons.

Rasa standard

Mau, conform standardelor, trebuie să aibă anumite calități în raport cu părțile corpului.

Cap:

 • în formă de migdale, verde deschis, ochi mobili. Având ochii ușor înclinați, pisicile îi pot mișca fără a întoarce capul;
Important! Lipsa ochilor verzi deschis după vârsta de 7 luni este considerată o eroare genetică și este inacceptabilă pentru participarea la expoziții.
 • urechi mari, largi, ascuțite moderat, așezate larg. Unii pot avea ciucuri la urechi;
 • culoare neagră bogată în contrast a membranei mucoase a pleoapei interioare, a lobilor nasului și a gurii, care seamănă într-un fel cu machiajul. Aceste linii continuă sub ochi spre pomeți;
 • o trăsătură distinctivă a rasei este prezența marcajelor contrastante pe cap sub forma literei „M” deasupra ochilor și sub forma literei „W” între urechi.
Egiptean mau

Tipul corpului:

 • proporțional, compact;
 • strâns, subțire (grațios), atletic;
 • schelet bine dezvoltat;
 • omoplați înalți, bine definiți, favorabili mersului unui ghepard;
 • picioarele din față de lungime medie cu picioarele posterioare proporțional lungi și o postură pe jumătate ghemuită;
 • pliul liber al pielii pe abdomen, oferind o amplitudine mare (pas larg) la mișcare.
Egiptean mau

Lână:

 • lungime scurtă până la medie, densă, strălucitoare, mătăsoasă. Fiecare păr are o pigmentare în două culori;
Știați? Când trăiești într-un climat rece, lâna fiecărei generații ulterioare devine mai lungă, ceea ce duce ulterior la reîncarnarea Mau egiptean în Pisică siberiană.
 • sunt permise trei variante de culoare a stratului - de la bronz la crem cu pete maro închis, argintiu cu pete negre, fumuriu cu pete negre;
 • prezența unor pete contrastante în culoarea hainei depinde de partea corpului animalului. Deci, este necesar să aveți 1-2 inele întunecate care nu se închid pe sân. Dungile care nu se suprapun împodobesc picioarele din față și din spate (de la umăr și respectiv de la șold). Este obligatoriu să aveți „brățări” cu același aranjament pe picioarele din față și din spate. Coada are dungi scurte, vârful cozii este întunecat.
Mau egiptean de bronzConsiderat standardul și permis să arate doar pisicile care îndeplinesc aceste standarde.

Important! La expoziții, pe lângă exterior, acordă o mare importanță temperamentului pisicii și aspectului său mândru..

Trăsături de caracter

Prin natura lor, egiptenii Mau se disting prin prietenia lor deosebită. Pisicile intră de bunăvoie în contact, chiar și atunci când nu sunt necesare, și le place să fie centrul atenției. Ei nu tolerează singurătatea și participă activ la viața proprietarului, de multe ori se află în imediata apropiere a evenimentelor în desfășurare.

Este energică și plină de joacă, iubește jocurile active. Iubeste orice activitate fizica si nu rezista la mers. Este foarte „vorbăreață”, așa că „miaul” ei muzical este adesea auzit.

Preferă să utilizeze tot felul de jucării, în jocul cu care își arată instinctele de vânătoare.

Mau iubesc apa! Doar jucând, atingând sau observând - nu există nicio diferență pentru ei. Mai mult, și-au păstrat obiceiul strămoșilor de a-i verifica adecvarea atingând apa cu labele..Egiptean mauSunt prin fire curate și ușoare. sunt instruiți la toaletă.

Pisicile și pisicile egiptene sunt părinți minunați și știu cum să aibă grijă și să crească pisoi împreună.

Știați? Pisicile Mau participă activ și ajută la livrarea pisicii.

Istoria apariției

Mau egipteni sunt descendenți ai pisicilor antice, ale căror imagini au fost găsite în desene de acum 3000 de ani.

Patria de origine - Egiptul antic, unde la acea vreme pisicile erau considerate animale sacre cu onoruri adecvate „persoanelor” lor..

Istoria modernă a lui Mau începe la începutul secolului al XIX-lea cu încercările felinologilor italieni, elvețieni și francezi de a recrea această rasă. Încercările lor de a crește Mau au fost distruse de cel de-al doilea război mondial, distrugând aproape toți indivizii..

Renașterea pisicii egiptene s-a datorat creșterii lor de către prințesa rusă Natalia Trubetskoy. Locuind la acea vreme în Italia, prințesa a demonstrat rasa la o expoziție din 1953 și a înregistrat-o în cartea genealogică (o carte cu înregistrări ale originii și standardelor raselor cu eliberarea ulterioară a certificatelor de animale) ale filialei asociației italiene FIFE (Organizația Internațională a Pisicilor).Egiptean mauÎn 1956, după ce a imigrat în Statele Unite, prințesa a fondat creșa Fatima. Baza catedrei erau 10 pisici de argint, bronz și culori fumurii.

Cel mai mare merit în reproducerea rasei egiptene Mau este meritat de felinologii americani (specialiști care studiază fiziologia, reproducerea și păstrarea pisicilor), care au dezvoltat un program special pentru reproducerea rasei prin selecție intensivă specială bazată pe rase de pisici învechite (selecție atentă a perechilor parentale de rudenie cu obținerea calităților dorite la descendenți).

Baza tribului erau pisicile aduse din Africa de Nord, de origine necunoscută, dar cu un aspect și o culoare adecvate.

În procesul de reproducere, pe lângă rasele africane, rasa americană cu păr scurt a fost amestecată cu descendenții pisicilor africane. La creșterea noii generații, au participat doar cei, aspectul și culoarea cărora au corespuns apariției egiptenului Mau, în vârstă de 3.000 de ani..

Ca urmare a unei astfel de selecții intensive, tipul modern de rasă „sălbatică” a fost crescut cu succes și clasat printre linia originală Mau.

În general, rasa de pisici egipteană Mau este reprezentată de trei linii:

 • linia originală - reprezentată de animalele creșei „Fatima”;
 • linie indiană - prezentat ca rezultat al reproducerii pisicilor de bronz aduse în 1980 de Jeanne Mill din Delhi (India). Această linie a fost recunoscută ulterior de CFA (Asociația Felinologică), apoi de TICA (International Cat Association);
 • linie egipteană - prezentat ca rezultat al creșterii a 13 pisici aduse din Egipt la începutul anilor `80 de Katy Rowan, urmată de amestec în rasa de pisici de pe strada Cairo în 1999.
Istorie
Știați? Mau egiptean este cel mai mic și nu are mai mult de 10.000 de indivizi în lume.
În prezent, această rasă este considerată închisă, iar numărul de pepiniere este limitat..

Alegerea unui pisoi

După ce ați luat o decizie conștientă de a cumpăra un pisoi Mau, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este lipsa unei oferte largi. Merită să repetăm ​​aici că există atât de puține feline și crescători adevărați din această rasă încât este aproape imposibil să găsești un pisoi fără a te confrunta cu o astfel de problemă. Mai mult, populația rasei nu este suficient de mare pentru a satisface pe toată lumea..

Este posibil să cumpărați de la organizații feline din regiunea dvs., dacă există.

Important! Dacă mai puțin de 4 generații ale rasei sunt înregistrate în pedigree-ul unei pisici, unei astfel de pisici nu i se poate permite să se reproducă. Prin urmare, prezența documentelor pentru o pisică garantează adevărata rasă a unui pisoi..
Mau egiptean fumuriuAnimalele de reproducție există în principal numai în creșele americane. Acei indivizi care există astăzi pe piață, cel mai probabil, nu sunt, deși sunt considerați descendenții lor direcți..

Atunci când cumpărați pisoi de la creșe sau organizații similare, există întotdeauna riscul de a cădea în mâinile escrocilor. Astăzi nu este greu să falsifici un „pașaport” pentru un pisoi. Și numărul de similare pietre atât de mare încât, fără a vă familiariza cu standardele de bază, puteți cumpăra un pisoi care seamănă doar vag cu un Mau.

Cea mai potrivită opțiune este să rezervați un pisoi de la un crescător de încredere. Dar există posibilitatea să rezervați pisoi este puțin probabil ca bărbații să reușească. Bărbații sunt principalii purtători ai bazei genetice, iar crescătorii experimentați de pisoi masculi, de regulă, pleacă pentru a crește populația.

După ce ați efectuat o selecție atentă a animalelor sau crescătorilor, găsind un pisoi râvnit, prețul său poate deveni un obstacol. Un animal dintr-o rasă rară nu poate fi ieftin. Prețul minim pentru un pisoi de elită egiptean Mau cu documente justificative va fi de cel puțin 1000 USD.

Prețul variază și depinde de mai mulți factori: părinții de rasă pură, conformitatea exteriorului animalului cu standardele acceptate, disponibilitatea documentelor pentru un pisoi, disponibilitatea vaccinărilor. Prezența sau absența acestor factori poate reduce sau crește prețul unui animal de companie..Pisoi Mau egipteniDupă ce ați trecut aceste dificultăți și ați așteptat pisoiul dorit, atunci când cumpărați, pe lângă semnele externe, merită să acordați atenție activității sale. Ar trebui să fie jucăuș și ieșit, fără manifestări dureroase..

Știați? La 2-5 luni, un pisoi Mau arată mai mult ca un „porcupin” decât descendenții lui Mau egiptean. În această perioadă, crește lână care depășește lungimea stratului principal (așa-numita fazare), ceea ce lasă impresia unei „rățuțe urâte”. Acest defect dispare pe măsură ce îmbătrânim..

Caracteristicile conținutului

Pisicile egiptene nu sunt ieftine și necesită un anumit nivel de venit. Rasa este considerată de elită, prin urmare, este puțin probabil să fie posibilă menținerea acesteia fără a oferi îngrijire adecvată. Pentru această îngrijire și atenție, pisica Mau va răsplăti prin aspectul său frumos, sănătatea excelentă și viața lungă..

Se va potrivi apartamentul?

Pisicile din această rasă adoră spațiul și activitățile în aer liber. Un apartament mic sau prea mobilat poate avea un efect deprimant asupra caracterului lor. În astfel de condiții de viață, este important să-i oferi lui Mau o mulțime de spații proprii, unde nimeni nu va interveni..Egiptean mauO componentă importantă a vieții într-un apartament va fi mersul frecvent în aer curat. Lesa nu va jena pisicile egiptene, ele tind să o trateze cu condescendență. Și plimbările frecvente în aer curat vor contribui la stilul lor de viață corect și la păstrarea armoniei și eleganței fizice..

Sigur puricii și căpușe tratamente speciale sau gulere pentru pisici vă vor ajuta.

Accesorii necesare

Pisicilor egiptene le place să se joace. Pentru a păstra interiorul apartamentului (casei), pisicile trebuie să aibă zgâriere stâlp. Disponibilitatea cantităților mari jucării garantează o pasiune pentru procesul și discreția pisicii.

Important! Mau sunt proprietari și sunt gelosi pe jucăriile lor și, prin urmare, pot zgâria, protejându-și proprietatea.
Urmărind scopul de a ocupa o pisică și de a avea capacități financiare, puteți achiziționa o casă specială pe mai multe niveluri și multifuncțională pentru el.

Această abordare garantează mobilitate și activitate ridicate pe tot parcursul zilei..Egiptean mau

Igienă și îngrijire

De la sine, mau-urile egiptene sunt foarte curate și nu necesită o igienă specială..

Datorită lățimii și deschiderii lor, urechile sunt deosebit de predispuse la murdărie. În fiecare săptămână, suprafața lor interioară trebuie spălată cu grijă, astfel încât să nu pătrundă apă în canalul urechii și trebuie efectuată o curățare profundă cu un instrument special și un tampon cosmetic de bumbac. Produsele de curățare a urechilor sunt vândute în fiecare farmacie veterinară, iar prețul pentru acestea este destul de acceptabil pentru o persoană capabilă să mențină o „plăcere scumpă”..

De asemenea, o dată pe săptămână, haina trebuie periată cu o perie de cauciuc (furminator) sau un pieptene cu dinți rari. Pentru a adăuga strălucire suplimentară hainei, puteți trece o pisă de piele de căprioară peste pisică de mai multe ori.

BaieBaie produs de mai multe ori pe an. Inițial, se recomandă mai întâi „spălarea” și ștergerea botului uscat.

Abia apoi începeți să scăldați tot animalul.

Scăldatul se face cu un șampon ușor (sau un șampon special achiziționat pentru pisici) în apă la o temperatură de 36-37 °.

Important! Șamponul trebuie clătit bine de pe strat. Conține substanțe chimice care vă pot afecta animalul.
După scăldat, uscați animalul de companie într-o cameră caldă, fără curenți de aer.

În absența recreerii active în aer proaspăt și a imposibilității plimbărilor lungi și frecvente, merită periodic tăierea ghearelor cu foarfece speciale „ghilotină”. Când tăiați, este important să nu atingeți gaura și matricea (partea vie a ghearei).

Cea mai bună alegere ar fi o vizită frecventă la clinica veterinară, unde, pe lângă un examen de rutină, un specialist poate tăia ghearele.Egiptean mau

Hrănirea pisicilor egiptene

Acordați o atenție deosebită alimente mau. Această rasă nu va tolera risipa de alimente.

Cea mai simplă și mai fiabilă opțiune ar fi să cumperi hrană specială marcat pe pachet „premium” sau „super premium”.

Renumiți producători de alimente pentru pisici - Kitekat, Purina, Dealuri, Royal canin.
Dacă doriți să vă planificați singuri dieta animalului de companie, trebuie să vă gândiți la prezența obligatorie a acestor produse în dieta zilnică:

 • carne crudă sau tratată termic (pui, carne de vită);
 • pește (râu, mare);
 • ouă;
 • produse lactate fermentate (lapte, smântână, brânză de vaci);
 • legume (ca adaos la dieta principală);
 • terci (rar și fără condimente);
 • vitamine și suplimente de vitamine achiziționate de la o farmacie veterinară.
Apa proaspătă trebuie să fie întotdeauna prezentă și ușor disponibilă în orice moment.Egiptean mau
Important! Pisicile egiptene au nevoie de un control strict asupra consumului de alimente, deoarece în absența odihnei active sunt predispuse la creșterea rapidă în greutate.

Pisoi

Pentru dezvoltarea corectă a corpului unui animal de companie în creștere, cea mai bună opțiune ar fi să cumperi alimente special concepute pentru pisoi și persoane tinere. Astfel de alimente conțin o cantitate echilibrată de vitamine și minerale în compoziția sa și pot satisface nevoile pisoi.

Hrănirea unui pisoi ar trebui să aibă loc de 4 ori pe zi în porții mici, iar la creștere, regimul de hrănire trebuie redus la 3 ori pe zi..

Mărimea porției trebuie să se bazeze pe 200 g pe kilogram de greutate corporală, adică nu mai mult de 400 g pe zi pentru pisoi.

Animal de companie adult

Dieta animalelor de companie adulte este redusă la două hrăniri. Numărul total de porții de alimente (preparate sau cumpărate) nu trebuie să depășească 450 g pe zi.Egiptean mauDacă se folosește hrana cu furaje speciale, atunci cantitatea optimă de consum este indicată pe ambalaj..

Boli ale rasei

Mau nu sunt foarte dureroși. Examinările periodice programate de către medici veterinari exclud complet orice forme neglijate boli.

Pentru a avertiza pe mulți (de exemplu: calciviroza, panleucopenie sau ciuma felină, rinotraheita infecțioasă), animalul de companie trebuie vaccinat:

 • prima vaccinare se administrează unui pisoi sub vârsta de două luni, urmată de revaccinare după 21 de zile;
 • următoarea vaccinare se face când se ating 6-8 luni;
 • în vaccinările ulterioare ar trebui să aibă loc anual.
În timp ce are o sănătate excelentă, Mau poate avea boli precum alergii, astm și boli de inimă. Simptomele includ: erupții cutanate și iritații, letargie, inactivitate, greutate și dificultăți de respirație.

Speranța de viață este de 13-15 ani și depinde de responsabilitatea proprietarilor de animale de companie.

Mau egiptean se remarcă pe fundalul general altor rase datorită activității sale, prieteniei și devotamentului. Particularitățile de a păstra, hrăni și îngriji un animal de companie necesită anumite investiții. Mâncarea de înaltă calitate, organizarea de activități de agrement cu jucării și îngrijirea atentă a unui animal de companie curat garantează sănătatea și o viață lungă. O pisică din această rasă va deveni marele tău prieten.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Rase de pisici mau egiptean: cum să ai grijă de un animal de companie