Tipuri de alergii la pisici, simptomele și tratamentul acestora

Animalele de companie, ca și oamenii, pot fi predispuse la reacții alergice de diferite tipuri..

Reacția se poate manifesta oricărei substanțe aparent inofensive..

Este util ca fiecare proprietar de animale să știe ce cauzează alergii la pisici, care sunt simptomele și tratamentul acesteia..

Alergeni și alergii

Alergia la pisică este o sensibilitate ridicată a organismului la efectele diferiților alergeni, însoțită de producerea de anticorpi. Alergenii - substanțe care intră în organism, sunt percepute de sistemul imunitar ca fiind ceva deosebit de periculos. Acestea sunt împărțite în mai multe grupuri:

A hrani
A hrani
 1. Alergeni, în saliva insectelor. La pisici, este alergic la purici, căpușe..
 2. Alergeni de uz casnic - praf, produse chimice de uz casnic, mucegai.
 3. Alergeni alimentari. Intoleranța individuală la anumite componente care alcătuiesc compoziția produselor sau conținutul în furaje a unei cantități mari de aditivi artificiali provoacă boala.
 4. Alergeni epidermici. O pisică poate fi alergică la blană, salivă, mătreață, excremente de la alte animale de companie, chiar și de la oameni.
 5. Alergeni medicinali. O reacție poate apărea la orice medicament prescris pentru tratament sau prevenire. Chiar și vitaminele și, uneori, medicamentele pentru tratarea alergiilor la pisici, pot provoca alergii..
 6. Alergeni helmintici. Patologia la o pisică apare atunci când este infectată cu viermi.

Alergiile pot apărea la orice vârstă, la orice pisică - de rasă sau de rasă. Predispoziția la acesta este sporită de:

 • a înregistrat cazuri de proces patologic la părinții animalului;
 • stres frecvent și prelungit;
 • infecție cu viermi sau purici prin contactul cu animale bolnave;
 • boli cronice care necesită medicamente regulate.

Când un antigen intră pentru prima dată în corpul pisicii, încep să se producă anticorpi împotriva acestuia. Aprovizionarea continuă de antigen activează anticorpi, ceea ce duce la apariția proceselor inflamatorii, o creștere a temperaturii corpului, apariția edemului, vărsăturilor, erupțiilor cutanate, mâncărimii, spasmelor.

Alergie
Alergie

Tipuri și simptome de alergie

Cu o boală, activitatea diferitelor sisteme ale corpului este întreruptă. Alergiile sunt de mai multe tipuri:

 1. Alergie la insecte (agentul principal în acest caz sunt substanțele găsite în saliva paraziților cutanati sau subcutanati).
 2. Alergie atopică (cauzată de orice substanță din mediul extern: alimente, medicamente, praf, mucegai, polen).
 3. Alergie infecțioasă (cauzate de substanțe produse de ciuperci, bacterii, viruși).
 4. Alergie chimică (vinovații sunt produse chimice de uz casnic, materiale de umplutură pentru toaletă, produse de îngrijire la domiciliu, plante).

Alergia la o pisică se poate manifesta printr-unul dintre simptome sau mai multe simultan. Boala se manifestă uneori imediat după contactul cu alergenul și uneori este nevoie de ceva timp, ceea ce nu face posibilă diagnosticarea și începerea tratamentului la timp.

Alergie la mancare

Alergiile alimentare la pisici sunt cel mai adesea observate atunci când sunt utilizate alimente naturale:

 • carne (pui, carne de vită);
 • ouă;
 • lactat;
 • soia, grâu.

În caz de alergie alimentară, simptomele sunt exprimate, în primul rând, prin întreruperea tractului gastro-intestinal: vărsături, flatulență, scaune libere, constipație. Alergiile alimentare pot fi exprimate prin dermatoze (erupții cutanate mâncărime în cap, gât, urechi). În același timp, pisica a crescut salivația..

Soia
Soia

Surprize cu purici

Reacția la mușcăturile de purici nu este întotdeauna însoțită de mâncărime și erupții cutanate. Mai des este vorba de chelie, hiperpigmentare, plăci eozinofile, eritem, cruste. Granularea eozinofilă apare foarte des. Se formează plăci eozinofile (pe coapse și abdomen), ulcere indolente (pe buza superioară, în nas), granuloame eozinofile (papule, vezicule, plăci și ulcere). La locul granuloamelor, începe necroza și alopecia.

Semne de alergii

În funcție de agentul care a declanșat dezvoltarea bolii, semnele de alergie se pot manifesta în diferite moduri:

 1. Erupții și iritații pe pielea unui animal. Pielea devine uscată, apare roșeață pe ea și apare mâncărime. De obicei, începe cu capul, urechile, gâtul, apoi apucând partea inferioară a corpului. Pisica pieptene zona mâncărime, scoate părul cu gheare și dinți, apoi linge în mod activ petele chele rezultate. La locul căderii părului, nu pot exista modificări vizibile la nivelul pielii, dar pot apărea ulcere, cruste, plăci, eritem. Există adăugarea unei infecții purulente secundare, astm.
 2. Inflamația mucoaselor gurii, ochilor, nasului. Pisica dezvoltă conjunctivită, apar ulcere pe mucoase, apare lacrimare abundentă (ochii se pot inflama și se înroșesc), strănut, scurgere nazală.
 3. Dezvoltarea edemului, descuamarea tampoanelor de pe labe, eczeme interdigitale, leziuni ale căilor respiratorii.

Diagnostic și tratament

Diagnosticul și tratamentul exact nu sunt întotdeauna ușoare datorită imprevizibilității modului în care se manifestă uneori alergiile feline..

Este imperativ să se efectueze diagnostice diferențiale cu alte boli, pentru care se face o hemoleucogramă completă.

Important! Simptomele alergice pot fi similare cu cele ale scabiei, diabetului, insuficienței renale, infecțiilor fungice și infecțiilor bacteriene. Prin urmare, este foarte important atunci când efectuați diagnostice să excludeți aceste boli..

- M-am îmbolnăvit! ..
- M-am îmbolnăvit!..

Pentru a identifica un agent alergic, nu este practic să se efectueze teste cutanate sau serologice. Procedura este costisitoare și neinformativă.

Alergia alimentară este diagnosticată eliminând unul câte unul suspiciunea de alergeni din dietă. Acest proces este lung, dar fiabil..

Diagnosticul alergiilor cauzate de agenții de mediu este complicat de faptul că este dificil de identificat rapid și precis elementul dăunător.

Tratamentul începe cu izolarea animalului de contactul cu alergenul..

Antihistaminice pentru pisici (Dexafort, Bravegil, Suprastin, Pipolzin, Difenhidramină, Clemastin). Doza de Suprastin pentru o pisică este calculată individual, pe baza greutății sale (1/4 dintr-o tabletă la 5 kg de greutate corporală). Medicamentul se administrează o dată pe zi, înainte de culcare..

Cursul tratamentului este de 3 zile. Medicamentul ameliorează mâncărimea, are un efect sedativ, pisica doarme mult timp. În această perioadă, pisicii ar trebui să i se dea apă cât mai des posibil..

În cazul unei reacții alergice acute, animalului de companie i se administrează o injecție Prednisolon sau Dexmetazonă.

Important! Este imposibil să te auto-medicezi - necunoașterea mecanismului de acțiune al medicamentelor și incapacitatea de a seta doza vor dăuna animalului de companie. Doar un medic veterinar are dreptul să stabilească ce se poate administra unei pisici pentru alergii, dozarea corectă a medicamentului și durata cursului tratamentului.

Măsurile terapeutice includ, de asemenea, utilizarea medicamentelor antihelmintice, corticosteroizii (steroizii trebuie utilizați cu mare atenție, deoarece au efecte secundare severe pentru pisică), utilizarea unguentelor antiinflamatorii care conțin componente de vindecare. Când este atașată o infecție secundară, sunt prescrise antibiotice.

Dermatita atopică nu poate fi vindecată. Poate fi controlat doar. Este sezonier (toamna, primăvara). În acest moment, trebuie să monitorizați cu atenție sănătatea animalului de companie cu mustață, să-i dați antihistaminice.

Planul de tratament trebuie să includă un tratament amănunțit al puricilor cu mijloace speciale..

Măsuri preventive

Aproape orice substanță poate declanșa o reacție alergică în corpul pisicii, astfel încât este imposibil să protejăm animalul în prealabil. Dar măsurile preventive pot reduce la minimum riscul.

plimbare
plimbare
 1. Probabilitatea de a avea loc dermatita de purici și alergii la antigenii helmintici va ajuta la prevenirea tratamentului antiparazitar regulat al animalului cu agenți speciali. Pe cale orală, pisica primește tablete sau o suspensie, iar picăturile antiparazitare sunt distribuite pe piele între omoplați, unde animalul nu poate ajunge cu limba. În scop preventiv, puteți utiliza gulere pentru purici.
 2. Mâncare pentru pisici domestice nu ar trebui să fie prea variat, principalul lucru este că acesta a fost echilibrat. Pentru a evita alergiile alimentare, nu se recomandă schimbarea radicală a dietei, utilizarea alimentelor aleatorii, delicii dubioase. Cel mai bine este să hrănești pisica cu același aliment gata preparat sau să folosești același set de alimente pentru gătit.
 3. Produse de îngrijire la domiciliu (substanțele chimice de uz casnic, îngrășămintele pentru flori, vopsele și lacuri sau altele care sunt folosite în timpul reparațiilor) ar trebui depozitate la îndemâna animalului. O astfel de depozitare va proteja animalul nu numai de alergii, ci și de răniri, arsuri și otrăviri..
 4. Trebuie să te menții curat in camera, aerisiți-l în mod regulat și faceți curățare umedă.
 5. Elimină plimbările după ploaie, vizitând subsolurile pisicilor, izolați-l de mersul prin buruieni înflorite.

Concluzie

Când proprietarul monitorizează îndeaproape starea de sănătate a animalului de companie, nu îi va fi dificil să observe abateri de la starea obișnuită. Primele simptome ale bolii ar trebui să fie motivul unei vizite urgente la clinica veterinară.

Un medicament pentru alergii prescris de un medic trebuie administrat în strictă conformitate cu doza conform schemei indicate în instrucțiuni.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tipuri de alergii la pisici, simptomele și tratamentul acestora