Ar putea fi cobai alergici

CobaiulAnimalele de companie sunt considerate una dintre cele mai frecvente cauze ale reacțiilor alergice la om. Având în vedere acest lucru, iubitorii de animale decorative, cum ar fi cobai, pot avea o întrebare logică: aceste animale de companie prezintă un pericol similar? Să găsim împreună răspunsul.

De ce există o alergie la cobai

Multe persoane au o sensibilitate crescută a organismului la efectele iritanților care provoacă reacții alergice. De exemplu:

 • par de animale;
 • solzii pielii lor;
 • salivă;
 • excremente.

Dacă aveți aceste reacții, atunci orice animal de companie, inclusiv un cobai, poate deveni un factor care provoacă alergii. Toți iritanții de mai sus găzduiesc proteina fibrilară (cheratina), care este un alergen.

Știați? În urma multor ani de cercetare, medicii pediatri japonezi au stabilit că primii născuți suferă cel mai adesea de manifestări alergice în familie. Motivele acestui fenomen nu sunt încă explicabile..

Direct la contactul cu un rozător sau la inhalarea prafului care conține solzii pielii, alergenul intră în pielea umană sau în tractul respirator și provoacă dezvoltarea unei reacții.Cobaiul

Cum se manifestă: simptome

Practic, alergiile la cobai sunt individuale pentru fiecare persoană. O reacție similară se observă atât la adulți, cât și la copii..

Important! Dacă, în timpul contactului prelungit cu un animal de companie, apare o alergie sau cel puțin unul dintre simptomele sale se manifestă adesea, este necesară o consultare obligatorie cu un alergolog..

În acest caz, doar unul dintre sisteme reacționează la antigen:

 1. Piele - manifestări sub forma unei erupții cutanate cu mâncărime (urticarie sau dermatită atopică).
 2. Conjunctivită alergică - există edem al pleoapelor, vasodilatație a conjunctivei, roșeață a mucoaselor, mâncărime, arsură sau durere la nivelul ochilor, lacrimare.
 3. Rinită alergică Strănută, curgerea nasului și mâncărime ale căilor nazale.
 4. Spasm bronșic - se manifestă sub formă de dificultăți de respirație, tuse uscată, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație (component astmatic).
 5. Edemul lui Quincke - edem pronunțat, rapid al mucoaselor, pielii și țesutului subcutanat la nivelul feței, pleoapelor, urechilor, gurii, limbii, gâtului, brațelor, picioarelor, organelor genitale.
Alergie la cobai

Diagnostic

Există mai multe metode pentru diagnosticarea unei alergii la animale de companie, care sunt descrise în tabel:

Metoda de diagnosticare Acțiuni de specialitate
Luând anamneză
 1. Ce boli alergice au fost prezente în familia tuturor rudelor (în trecut, în prezent).
 2. Reacții alergice anterioare.
 3. Care și când au fost reacțiile anterioare la administrarea de vaccinuri și seruri.
 4. Ce și când au existat reacții la administrarea medicamentelor.
 5. Există o sezonalitate a alergiilor (sunt indicate și datele).
 6. Clima sau vremea influențează evoluția bolii, precum și factorii fizici (hipotermie, supraîncălzire).
 7. Expunerea la emoții negative sau efort fizic etc..
 8. Este reacția asociată cu răcelile (catar al căilor respiratorii superioare, amigdalită, bronșită, pneumonie etc.).
 9. Influența menstruației, alăptării, sarcinii, nașterii.
 10. În ce loc și la ce oră apar mai des atacurile bolii sau agravarea acesteia (la locul de muncă, acasă, pe stradă, în pădure, în oraș, pe câmp etc., noaptea, ziua).
 11. Efectele alimentelor, alcoolului și a altor băuturi, produse cosmetice, repelenți, mirosuri, praf și alți iritanți (animale, îmbrăcăminte, așternuturi).
 12. În ce condiții de viață trăiește pacientul: într-o casă din piatră sau lemn, există mucegai în locuință, cum este încălzită casa, există covoare, prezența mobilierului tapițat, cărți, animale, pești de acvariu etc..
 13. Care sunt condițiile de la locul de muncă, există vreun contact cu substanțe nocive.
Testele cutanate Efectuarea testelor de scarificare a alergenilor, care vor ajuta la stabilirea antigenului specific care duce la manifestarea simptomelor alergice. În timpul studiului, alergenii (epiteliul și părul cobaiului) în micro doze sunt aplicați pe pielea antebrațului și acest lucru relevă anticorpi specifici. Pe baza rezultatelor reacțiilor cutanate, alergologul determină legătura dintre clinica bolii și prezența unui animal de companie în casa ta. Testele de scarificare se efectuează numai după o analiză amănunțită a anamnezei alergice și strict cu remisiunea stabilită a bolii de bază.
Analiza sângelui Determinarea nivelului general și specific al imunoglobulinei E (IgE). Un nivel global crescut indică prezența unei boli alergice sau a unei alte afecțiuni patologice. Pentru a pune un diagnostic, se determină imunoglobuline specifice E, care reacționează cu un alergen specific. Prezența unei alergii indică un nivel de IgE care crește ca răspuns la alergeni. Dacă serul de sânge al pacientului reacționează la un alergen, aceasta indică prezența anticorpilor IgE în acesta, care sunt responsabili pentru dezvoltarea unei reacții alergice. Trebuie efectuat un test de sânge pentru determinarea imunoglobulinei generale și specifice cu pregătirea preliminară a pacientului: cu trei zile înainte de prelevarea de sânge, orice stres emoțional și fizic trebuie exclus..
Determinarea anticorpilor

(metoda imunoblotării) Diagnosticarea utilizând o metodă de referință foarte specifică, hipersensibilă și extrem de informativă pentru detectarea anticorpilor împotriva anumitor alergeni. Se bazează pe rezultatele unui test imunosorbent legat de enzime efectuat folosind membrane de nitroceluloză (benzi individuale), pe care se aplică proteine ​​specifice. Dacă există anticorpi împotriva anumitor alergeni, apare o dungă întunecată la locusul corespunzător (localizarea unei anumite gene).

Pentru cercetare, se utilizează patru panouri standard, fiecare dintre ele conținând douăzeci dintre cei mai frecvenți alergeni. Studiul se efectuează pe stomacul gol și folosind sânge venos.

Tratament

Tratamentul unei reacții alergice la un rozător domestic are loc în mai multe etape, descrise mai jos..porcușori de Guineea

Eliminarea contactului cu factor iritant

Pentru a elimina alergia la cobai, sunt necesare următoarele acțiuni imediate:

 1. Excludeți complet contactul cu animalul de companie: pentru aceasta, acesta trebuie dat unui alt proprietar.
 2. Curățarea generală a locuinței pentru eliminarea antigenelor.
afla de unde a venit numele „cobai”, cât trăiește un cobai acasă, cum să afli sexul unui cobai, și cât sunt cobaiii.

Antihistaminice

Dacă cele două măsuri descrise mai sus nu sunt suficiente pentru a elimina manifestările alergice, este necesară efectuarea terapiei antihistaminice sub supravegherea unui specialist. Pentru a localiza rapid eliberarea mediatorilor inflamatori care sunt responsabili de simptomele bolii, medicul poate prescrie următoarele antihistaminice:

 • „Kestin”;
 • Lomilan;
 • Claritin;
 • Loratadin;
 • „Astemizol”;
 • Terfenadină;
 • „Akrivastin”;
 • Ebastin;
 • Fexofenadină;
 • Azelastină;
 • „Cetirizină”;
 • „Tsetrin”;
 • „Zirtek”.
Antihistaminice

Corticosteroizi

În cazul manifestărilor excesive ale unei reacții alergice la un animal de companie (manifestări astmatice, edemul lui Quincke), care nu dispar nici după utilizarea antihistaminicelor, se recomandă consultarea suplimentară cu medicul curant. Un specialist examinează evoluția bolii și prescrie tratamentul pentru alergii cu corticosteroizi.

Important! Cel mai eficient remediu pentru alergia la cobai este evitarea contactului cu un rozător, precum și imunoterapia, în care medicul curant prescrie pacientului medicamente hiposensibilizante.

Iată o listă cu unele dintre aceste medicamente sub formă de tablete:

 • "Prednisolon";
 • „Azmakort”;
 • Burlikourt;
 • „Decadron”;
 • Afloderm;
 • Latikort;
 • Lemod;
 • Dexazon;
 • Kenacourt;
 • Kenalog;
 • „Metipred”;
 • Florinef;
 • „Celeston” și alții.
Corticosteroizi

Prevenirea

După cum sa menționat deja, cea mai bună prevenire a manifestărilor alergice la cobai este absența unui rozător în casă..

Verifică o descriere a celor mai frecvente rase de cobai, și, de asemenea, aflați mai multe despre obiceiuri dietetice și crescând cobai acasă.

Dacă proprietarul nu este în niciun caz gata să se despartă de animalul său de companie, atunci trebuie să respecte în permanență anumite măsuri preventive menite să reducă concentrația de antigeni din mediu:

 1. Reducerea la minimum a comunicării cu un cobai: animalul nu trebuie să se afle în dormitorul proprietarului, iar îngrijirea animalului de companie trebuie delegată unui alt membru al familiei.
 2. Curățenie umedă zilnică în apartament.
 3. Instalarea unui purificator de aer interior pentru a reduce nivelul de alergeni din aer.
 4. Păstrarea rozătoarelor într-un mediu curat și scăldatul zilnic.
 5. Spălarea mâinilor după fiecare contact cu un animal.
Video: cum să evitați alergiile la cobaiAlergia la cobai poate aduce disconfort semnificativ proprietarului său din cauza reacțiilor alergice de mai sus.
Știați? În Suedia, alergia unei persoane la electricitate este înregistrată oficial ca boală: cetățenii țării care suferă de acest tip de alergie sunt cu handicap legal.
Dacă nu opriți contactul cu un animal de companie și nu tratați manifestările dureroase, atunci imunitatea unei persoane poate scădea semnificativ, ceea ce va duce la oboseală, nervozitate și slăbiciune, iar în viitor - la astm bronșic..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ar putea fi cobai alergici