Descriere detaliată și caracteristici ale fracului comun al păsărilor

Finch comun

Probabil că fiecare dintre voi a observat o pasăre în natură care arată ca o vrabie, dar cu o culoare mai strălucitoare. În articol, voi lua în considerare viața și reproducerea fracului comun, în ce clasă aparține și cum arată. Îți voi spune unde locuiește și ce mănâncă.

Cum arată o pasăre comună?

Aceasta este o pasăre mică, lungimea corpului atingând doar 14-15 cm.

La fel ca majoritatea păsărilor, cintezele au un dimorfism sexual pronunțat. Masculii au o culoare destul de strălucitoare, un piept portocaliu strălucitor și un spate negru-maroniu cu coada sus verzui. Se pare că au pe cap o pălărie gri-albăstruie..

Aripile, cu o întindere de 24 până la 29 cm, au o culoare maro închis cu pete albe. Femelele au un penaj plictisitor. Greutatea nu depășește de obicei 20-50 g.

Aceasta este o pasăre mică, lungimea corpului atingând doar 14-15 cm
Aceasta este o pasăre mică, lungimea corpului atingând doar 14-15 cm

Habitat

Distribuit în cea mai mare parte în partea europeană a Rusiei, Africa de Nord, Europa, Asia de Vest. Aceste păsări pot fi găsite în păduri: în păduri, peisaje rurale, în parcuri. Dar, spre deosebire de ruda ta vrabie, îl vezi rar în oraș..

În fiecare an vin din ce în ce mai mulți cintezi în orașe. Aici nu au nevoie să-și cumpere propria hrană. Datorită defrișărilor și poluării pădurilor, acestea trebuie să își schimbe habitatul.

Aceasta este o pasăre migratoare. Odată cu debutul vremii reci, pe la jumătatea lunii septembrie, ei zboară spre sud spre iarnă. Unii dintre ei s-au adaptat să locuiască într-un singur loc pe tot parcursul anului..

Zboară spre Marea Mediterană, spre sudul Kazahstanului și Asiei Centrale, unele dintre ele iarnă în munții și pădurile de la poalele Ciscaucasiei. După ce au așteptat frigul, se întorc în fostele lor habitate, de obicei la sfârșitul lunii martie și la începutul lunii aprilie.

Stilul de viață și nutriția

Aceste păsări trăiesc în turme mici, aproximativ 40-60 de indivizi. Datorită dimensiunilor mici, sunt destul de agili și zboară rapid. Mișcându-se pe pământ, păsările par să sară.

Aceste păsări au un cioc puternic și mic, acest lucru se datorează tipului de hrană. Se hrănesc în principal cu insecte mici: diferiți gândaci, omizi, viermi, fluturi. Vara, pot mânca și alimente vegetale, cum ar fi o varietate de semințe, fructe de pădure și fructe..

Caracter și obiceiuri

Cintezul este o pasăre destul de energică, rapidă și agilă
Cintezul este o pasăre destul de energică, rapidă și agilă
Cintezul este o pasăre destul de energică, rapidă și agilă.

În timpul zilei nu stă nemișcat o secundă. Preferă să sară pe pământ, dar merge de-a lungul ramurilor calm și puțin lateral.

De obicei zboară scăzut și numai în timpul zborurilor lungi se poate ridica la aproximativ 1-2 km deasupra solului.

Reproducerea și îngrijirea descendenților

Când căutați un partener de reproducere, școlile de cintezi pot fi destul de zgomotoase. Bărbații încep să cânte tare și să-și arate penajul frumos și luminos. În această perioadă, bărbații pot aranja mici lupte și urmăriri..

Cintezii își aranjează cuiburile în copaci înalți sau în tufișuri dese pentru a le asigura descendenților lor siguranță.

Magpies, gauri și corbi se pot hrăni cu ouăle acestor păsări. Cuiburile în sine sunt semnificativ mici (9-10 cm în diametru), realizate din crenguțe mici și mușchi. Pentru a-l face mai puțin vizibil, cintezii își învelesc cuiburile cu lichen, scoarță, puf de plante și bucăți mici de scoarță de mesteacăn.

Cintezii depun de obicei 4-7 ouă (sunt verzuie-albăstrui cu pete roz, de aproximativ 15-20 mm în mărime). După aceea, ambele păsări le incubează pe rând timp de 12 zile. Clocirea este foarte vorace, ambii părinți o hrănesc cu larve, țânțari și omizi.

În mai puțin de o lună, puii deja maturi pot zbura și se hrănesc singuri, iar femela începe să se pregătească pentru al doilea ambreiaj, dar într-un cuib diferit și cu un alt mascul.

În mai puțin de o lună, puii deja maturi pot zbura și se pot hrăni singuri
În mai puțin de o lună, puii deja maturi pot zbura și se pot hrăni singuri

Vocalizare

Cintezii au o voce minunată. Cântarea lor seamănă cu trilul unei alunțe. Melodiile în sine sunt destul de puternice și sonore, durând aproximativ 3-4 secunde după pauză și repetarea melodiei. Cântarea bărbaților deja adulți poate fi împărțită în 3 părți - solo, tril și înflorit (acesta este un sunet scurt și ascuțit).

Bărbații tineri realizează „compoziții” mai simple, care nu au aceste 3 părți. Formarea cântecelor complexe începe la pubertate, generația tânără învață să copieze cântatul de la adulți, bărbați mai experimentați. Un cinteză poate interpreta până la 6 melodii diferite.

Intrarea în Cartea Roșie

În acest moment, Fracul comun este listat în Cartea Roșie.

Acest lucru se datorează faptului că aceste păsări sunt foarte atenți în alegerea unui loc pentru cuibărit. În lumea modernă, există din ce în ce mai puține astfel de teritorii adecvate. Drept urmare, acestea încetează să se cuibărească în fostele teritorii..

Cintezii suferă de tratamente cu pesticide, deoarece se hrănesc cu semințe de grâu, secară și alte cereale..

Viața în captivitate

Datorită cântării atât de frumoase, această specie era foarte iubită să o păstreze în casele lor. Și în mod ciudat, el nu este capricios și în captivitate poate trăi mult mai mult, aproximativ 9-12 ani, în timp ce în sălbăticie doar câțiva ani.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Descriere detaliată și caracteristici ale fracului comun al păsărilor