11 Boli oculare la câini și cum să le tratăm

Boli ale ochilor la un câine

În acest articol, voi vorbi despre bolile oculare frecvente la câini. Voi enumera principalele boli ale sistemului vizual. Voi descrie simptomele lor, ce medicamente să dau acasă și o predispoziție la ele.

Bolile oculare sunt o problemă frecventă la câini. Este ușor de spus prin aspectul lor dacă câinele este sănătos sau nu..

Boli frecvente ale ochilor la câini

Boala distichiază

Patologie congenitală.

Distichiach se caracterizează prin creșterea firelor de păr (moi sau dure) la marginea pleoapei, unde nu ar trebui să existe păr. Genele cresc paralel cu suprafața corneei, atingând-o. Astfel, membrana mucoasă este în mod constant expusă la stres mecanic și leziuni..

Dacă genele sunt dure și groase, apar complicații. Creșterea „ciliilor extra” începe la vârsta puiilor de la 4-6 luni și continuă pe tot parcursul vieții.

Simptome: lacrimare, pâlpâire, roșeață, blefarospasm (animalul de companie strabate constant), cheratită (inflamația corneei), ulcere.

Tratamentul este electroliza. Se efectuează în clinica veterinară. Epilarea mecanică este, de asemenea, posibilă la fiecare 4 săptămâni sub anestezie locală.

O predispoziție la distichiază este înregistrată la câinii din următoarele rase: Boxer, Cocker Spaniel, Collie, Tibetan Terrier, Pekingese.

Distichiasis
Distichiasis

Trihoza acasă

Patologie congenitală. Boala se caracterizează prin pătrunderea constantă a părului în ochii câinelui. Se observă și direcția greșită a cililor (creșterea este îndreptată spre globul ocular). Există două forme: primară (cu volvulus și pli nazolabial mare) și secundară.

Simptome: lacrimare, clipire, roșeață, cheratoconjunctivită, inflamație a pielii pliului nazolabial.

Tratament chirurgical.

Puteți îmbunătăți temporar starea tăind părul care pătrunde în ochi. O predispoziție la trihioză este înregistrată la câinii din următoarele rase: Shar Pei, Pekingese, Pug, Bulldog englez, Cocker Spaniel englez, Chow Chow.

Trihiaza
Trihiaza

Răsucirea pleoapelor

Boala este o curbare a pleoapei (atât superioară, cât și inferioară) spre interior spre globul ocular.

Are o predispoziție genetică.

Simptome: lacrimare, fotofobie, clipire frecventă, mâncărime, roșeață, ticuri oculare.

Tratament chirurgical.

O predispoziție la balonare este înregistrată la câinii din următoarele rase: Chow Chow, Shar Pei.

Răsucirea pleoapelor
Răsucirea pleoapelor

Inversia pleoapelor

Problema se caracterizează prin eversiunea pleoapei spre exterior și expunerea membranei mucoase.

Principalele cauze ale apariției: paralizia nervului facial, modificări patologice și postoperatorii la nivelul pleoapei, neoplasme, modificări legate de vârstă.

Simptome: conjunctivită, secreție oculară, închidere incompletă a pleoapei.

Terapia vizează eliminarea cauzei principale a bolii: îndepărtarea neoplasmelor, tratamentul conjunctivitei etc..

Predispoziția la eversiunea pleoapelor se înregistrează la câinii din rase sportive: spaniel, retriever, basset, bloodhound, St. Bernard, mastiff.

Blefarită

Inflamația straturilor exterioare ale pleoapelor. În caz de complicație, acesta trece la stratul interior și la conjunctivă. Blefarita apare în principal cu traume și infecții ale pleoapelor, alergii, micoze și demodicoză. Cu mâncărime severă, câinele își zgârie constant fața, ceea ce duce la leziuni suplimentare și infecții.

Infecțiile bacteriene și virale se transmit prin contactul cu gospodăria și pot fi contagioase cu ceilalți.

Simptome: umflături și roșeață a pleoapelor, mâncărime, pierderea genelor, eroziune și ulcere ale pleoapelor.

Terapia vizează tratarea cauzei de bază: antibiotice, antihistaminice și medicamente anti-acarian.
Bolile afectează toate rasele de câini.

Blefarită
Blefarită

Exoftalmie

Proeminența globului ocular înainte. Uneori deplasarea este posibilă în orice direcție. Apare la câini cu o fisură palpebrală mărită și o dimensiune medie a globului ocular. Cauza sunt procesele inflamatorii din interiorul orbitei, neoplasmele (benigne sau maligne), bolile generale ale corpului.

Simptome: strabism, umflarea globului ocular, uneori prolapsul celei de-a treia pleoape.

Tratament posibil prin intervenție chirurgicală.

O predispoziție la exoftalmie se înregistrează la câinii de rase brahicefalice: carlige, buldogi.
Exoftalmie
Exoftalmie

Enoftalmie

Retragerea globului ocular are loc cu dimensiunea redusă (atrofie). Boala poate duce la orbirea animalelor de companie.

Simptome: fisură palpebrală redusă, contracție necontrolată a pleoapelor, ochiul pare „scufundat”, prolapsul celei de-a treia pleoape, pupila tulbure, coordonare afectată.

Terapia vizează reducerea complicațiilor bolii.

Este imposibil să se vindece complet enoftalmia.

Boala nu are predispoziție de rasă.

Conjunctivită

Boala conjunctivală este cea mai frecventă problemă la câini.

Este destul de dificil de tratat și adesea devine cronic. Apare cu reacții alergice, traume mecanice, conducte lacrimale înfundate, iritație constantă, infecție, ingestie de substanțe toxice în ochi.

Simptome: roșeață a membranei mucoase a ochilor și umflături, descărcare de natură diferită, lacrimare, mâncărime.

Conjunctivita infecțioasă la un câine se transmite prin contactul gospodăriei.

Tratamentul vizează abordarea cauzei de bază a conjunctivitei. Pentru alergii, antihistaminicele sunt prescrise, pentru infecție, agenți antibacterieni.

Toate rasele sunt afectate.

Boala inflamatorie a corneei ochiului, în absența unui tratament în timp util, prezintă riscul pierderii vederii pentru un câine.

Conjunctivită la un câine
Conjunctivită la un câine

Keratita

Apare din cauza vătămării membranei ochiului, deficit de vitamine, hepatită și enterită, diabet zaharat, ciumă. Simptome: lacrimare, fotofobie, opacitatea corneei oculare, umflături, clipire frecventă, descărcare din ochi.

Tratamentul are ca scop abordarea cauzei principale a cheratitei.

Boala nu are predispoziție de rasă.
Keratita
Keratita

Atrofia retinei

Boala fundului se caracterizează prin scăderea acuității vizuale și a orbirii nocturne. Apare, de regulă, simetric. Mai des este ereditar. Dobândit apare în caz de leziuni oculare.

Simptome: pupilă palidă, vedere încețoșată.

Din păcate, tratamentul bolii este în prezent imposibil..

A fost identificată o predispoziție la atrofia retinei printre următoarele rase: Collie, Shih Tzu, Dachshund, Poodle, Retriever, Labrador, Yorkshire Terrier, Schnauzer.

Atrofia retinei
Atrofia retinei

Al treilea prolaps al pleoapelor

Boala se caracterizează prin pierderea unei părți a țesutului glandei lacrimale din colțul interior al ochiului. În acest caz, a treia pleoapă închide cea mai mare parte a ochiului. Acesta este principalul simptom al bolii. Se întâmplă pe o singură față și pe două fețe.

Prolapsul are loc cu abcese, patologia nervului facial, leziuni ale corneei și un corp străin care intră pe orbită. Dureros pentru animalul de companie.

Tratament posibil cu intervenție chirurgicală.

Sensibilitatea bolii identificată la rasele brahicefalice.
Al treilea prolaps al pleoapelor
Al treilea prolaps al pleoapelor

Când este timpul să mergi la veterinar pentru a-ți trata animalul

În caz de suspiciune de boală oculară, vizita la medicul veterinar nu poate fi amânată..

Condițiile neglijate ale bolii oculare duc la pierderea parțială sau completă a vederii.

Organul vizual este cel mai important organ de percepție la un câine. Pierderea funcționalității sale duce la dezorientarea completă a animalului de companie în spațiu, ceea ce implică alte consecințe. Prin urmare, dacă animalul dvs. de companie are un ochi inflamat, nu amânați tratamentul până mai târziu..

Autotratarea bolilor aparatului vizual la un animal de companie este inacceptabilă! Utilizarea produselor farmaceutice fără programarea medicului veterinar este strict interzisă! Numai un medic veterinar cu experiență poate prescrie un tratament eficient pentru un animal care nu va agrava situația și nu va afecta sănătatea..

Ar trebui să aveți grijă atunci când alegeți o clinică veterinară și un medic pentru operații oftalmice. La urma urmei, aici trebuie să-ți tratezi animalul.

În articol, am vorbit despre bolile oculare la un câine. Ea a descris principalele boli ale sistemului vizual. Au enumerat simptomele caracteristice, metodele de tratament și predispoziția la acestea.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » 11 Boli oculare la câini și cum să le tratăm