Depresia la câini - tulburare mentală sau ficțiune

„Experții” în cinologie și medicină veterinară au fost împărțiți în două tabere. Unii susțin că depresia la câini este un mit, al doilea că 90% dintre fiarele cu coadă moderne suferă de ea. Motivația ambelor „clanuri” este clară - pe de o parte, metodele de modă veche, pe de altă parte, umanizarea animalelor de companie sau chiar lăcomia pentru profit. Să judecăm cu o minte deschisă și logică. Orice ființă vie cu un psihic poate suferi de o tulburare a acestuia din urmă. Deoarece depresia este o tulburare mintală, este frecventă la câini. Am decis asupra elementelor de bază, dar ce să facem în continuare?

Depresie și companie

Cea mai populară și, în același timp, "nebuloasă" răni din lumea modernă nu vine niciodată singură. În funcție de flexibilitatea sistemului nervos, animalele (și oamenii) suferă depresie individual. Simptomele generale, severitatea afecțiunii și, cel mai important, consecințele variază. Deoarece diagnosticul este un termen din psihiatrie umană, se bazează pe patru simptome „umane”:

 • Scăderea sau incapacitatea de a se bucura nu este un capriciu sau o stare de spirit, ci o tulburare mentală, ca urmare a căreia producția de hormoni scade și activitatea creierului încetinește.
 • Gândire neclară - paharul este pe jumătate umplut cu apă și jumătate cu aer, așa se gândește inginerul. Mă enervează acest pahar, orice ar fi în el, gândește persoana deprimată. De fapt, al doilea simptom urmează din primul, câinele nu poate fi fericit și are sentimente neutre sau negative față de lume (casă, plimbare, jucărie, proprietar).
 • Îndoiala de sine - la câini se manifestă agresiune, agresivitate pasivă sau frică. Fiarele cu coadă nu au complexe peste fleacuri și, dacă sunt îngrijorate, atunci temerile sunt asociate cu o amenințare la adresa vieții sau a sănătății. Este posibil să nu existe o amenințare reală, dar frica are ochi mari.
 • Scăderea funcțiilor reflexe, reacții, inhibiție fizică - Acest simptom este destul de dificil de identificat, deoarece câinele arată ca de obicei, fiind atent doar la fleacuri (din punctul de vedere al proprietarului). De exemplu, un bărbat alfa nu va fura mingea unui tânăr concurent în timpul unui joc comun.

Este important să distingeți simptomele depresiei la un câine în timp și să opriți procesul în mugur. Dificultatea este că o stare de spirit ușor ciudată poate fi confundat cu plictiseala, apatia din cauza stării de rău, a modificărilor comportamentale legate de vârstă, etc. Grupul de risc include animale tinere, cățele însărcinate și care alăptează, animalele de companie care locuiesc cu un proprietar deprimat. Ultima opțiune este cea mai comună și aici nu animalul de companie are nevoie de ajutor, ci proprietarul.

Important! O gamă largă de rase (de exemplu, Pudel, Basset Hound, Boston terrier, Shih tzu, Whippet) sunt foarte sensibili la proprietarii lor și „Stres pentru companie”. Firește, ai dreptul la emoții, dar dacă observi că animalul de companie este foarte agitat, calmează-l cu cuvinte. Pentru câinii sensibili, tonul vocii este un parametru cheie al stării proprietarului..

Bărbații tineri devin deprimați în timp ce se întâlnesc „Deliciile concurenței”. Printre tovarășii cu patru picioare, poate exista un lider mai mare sau mai puternic. Merită să accepți posibilitatea ca „omulețul” tău să experimenteze amărăciunea înfrângerii. Prevenirea este socializarea, atunci când câinele nu vede sensul în competiție, nu suferă încălcări.

Cățelele sunt mai predispuse la tulburări mentale pe măsură ce experimentează perturbări hormonale în timpul și după estru. Dacă câinele este legat, începe un nou stres - sarcina. Apoi, durerea și stresul extrem - naştere. După aceea, depresia postpartum se dezvoltă la câine, de care (teoretic) cățeaua trebuie protejată de proprii hormoni, dar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna.

Cauzele și tratamentele depresiei

Deoarece depresia este o tulburare mentală, iar psihicul este inseparabil de neurologie (adică creierul), atunci motivul este întotdeauna același - stres. Motivele reale pentru dezvoltarea tulburării pot fi rareori aflate. Poate că animalul de companie a suferit traume, violență, durere după operație, frică etc. Moartea și schimbarea proprietarului sunt, fără îndoială, la vârf..

Vestea bună este că îți poți scoate câinele din depresie, chiar dacă nu știi cauza principală. Algoritmul este simplu, dar funcționează numai cu utilizarea regulată și toleranța proprietarului:

 • Răbdare - principalul lucru este să nu insiste, să nu împingi, să nu forțezi. Tratarea depresiei la câini este o știință și una necunoscută. Deoarece „substanța” psihică este mobilă, atunci când este presată brusc într-un loc, deformarea are loc într-un altul. Amintiți-vă că câinele este bolnav (!), Nu este trist și tratați în consecință.
 • Odihnă - Nu, nu dormi non-stop, și lipsa stresului. Protejați-vă animalul de companie cât mai mult posibil, evitați câinii agresivi sau colerici, companiile zgomotoase, pedepsele, refuzați temporar să invitați oaspeți etc..
 • O încercare de a stabili un contact interpersonal - oferta câinelui conversație, o dată sau de două ori pe zi. Reacționează calm la indiferență și încurajează-ți animalul de companie, spune că îl înțelegi și încearcă din nou a doua zi. O schimbare în acest punct este primul pas. De obicei, atunci când un tetrapod este protejat de stres, acesta este gata să intre în contact după 2-3 zile de odihnă.
 • Timp liber (eliminarea plictiselii) - cumpără 2-4 jucării noi și alternează-le, invită secția să se joace. Chemați-vă câinele la locul dvs. când vă relaxați sau faceți fleacuri de uz casnic, vorbi (!) Cu un animal de companie - acest lucru este foarte important!
 • Plimbări active - animalului de companie trebuie să i se acorde timp pentru a-și reveni de la nevoie și dacă după aceea, lesa este trasă spre casă - ascultați și încercați din nou să jucați la următoarea „ieșire”. Dacă patrupedul nu se grăbește să meargă acasă, atunci nu există pași monotoni în jurul curții. Încearcă să încurajezi câinele să se joace cu tine sau rudele tale.
 • Sedative- amânați această etapă dacă nu există motive serioase pentru utilizarea medicamentelor. Un animal de companie deprimat are un psihic deprimat, sedativele vor spori acest efect. Dacă câinele nu poate dormi, se teme, este îngrijorat sau are alte disconforturi evidente, este nevoie de medicamente.

Cine să ceară ajutor - medic veterinar, manipulator de câini, zoopsiholog

Am încercat toate metodele, nimic nu a ajutat, ce să facem în continuare? La cine ar trebui să candidez pentru ajutor și sfaturi? În primul rând, nu intrați în panică, acesta este un stres inutil pentru animalul de companie și, în al doilea rând, nu faceți „acțiuni” nedumerite laudate pe forumuri sau în zonele de mers pe jos.

Fiecare patruped este diferit, cum se spune, cu gândacii lor. Pentru a lua o decizie cu adevărat echilibrată, merită să urmați următorul algoritm:

 • La medicul veterinar - analiza sângelui, examen dentar (pentru tartru, chipsuri, carii), labe (fisuri, starea ghearelor), lână și piele (ciuperci, dermatită). Examen general - cardiac (puls, ascultare toracică), sistem respirator, musculo-scheletic. Dacă se constată abateri, acestea trebuie eliminate. De asemenea, merită revăzut dietă, deoarece câinii deprimați sunt mai puțin activi.
 • Cinolog - fiecare proprietar de câini cu experiență este propriul său manipulator de câini, dar nu este cazul. Ai nevoie de un specialist care să înțeleagă profund algoritmii proceselor mentale. Manipulatorul câinilor evaluează starea câinelui pe baza temperamentului său, a reacțiilor comportamentale, a observării într-un mediu familiar.
 • Zoopsiholog - de fapt, același manipulator de câini, dar în munca sa se bazează pe opțiuni cât se poate, și nu așa cum „ar trebui să fie conform manualului”. Specialistul lucrează observându-vă pe dumneavoastră și pe secție și vă oferă sfaturi despre corectare comportamentul tau. Terapia are mare succes dacă este efectuată de un terapeut cu experiență, deoarece cauzele depresiei sunt adesea „la suprafață”.

De ce este zoopsihologul pe ultimul loc? În primul rând, un manipulator de câini cu experiență are abilitățile unui zoopsiholog și va observa abateri, dacă există. În al doilea rând, această „profesie” este prea nouă iar fizic nu puteți alege cel mai bun specialist. Chiar și în zonele metropolitane mari, există cu greu doi sau trei zoopsihologi și puteți judeca despre succesul lor doar din experiența câtorva pacienți într-un timp destul de scurt de practică.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Depresia la câini - tulburare mentală sau ficțiune