Nevroza la câini. Înțelegerea motivelor și ce trebuie să faceți în acest sens

Dacă se întâmplă ceva în neregulă cu psihicul câinelui tău, atunci viața cu un astfel de animal se transformă într-un adevărat coșmar. Dar de unde știi că i se întâmplă ceva nu prea normal animalului tău de companie? Luați în considerare acest lucru: câinele dvs. se micșorează la vederea altor animale? Sau se întâmplă atunci când se apropie străini? Poate că câinele se comportă în acest fel față de toți cei din jur, tratând în mod normal doar proprietarul? Din păcate, nevroza se manifestă atât de des: la un câine, această tulburare funcțională a psihicului poate duce la probleme mari asociate cu un comportament extrem de agresiv, inadecvat.

Ce este nevroza?

Practic, acest termen medical poate fi auzit frecvent în viața de zi cu zi. Dar puțini oameni se gândesc la cât de exact este descifrat din punct de vedere științific. Deci, nevroza este o afecțiune care duce la expunerea prelungită la situații stresante severe. Din acest motiv, sistemul nervos al animalului este pur și simplu epuizat, iar câinele începe să se comporte necorespunzător.

Faze de dezvoltare

Ca orice altă boală, nevroza se dezvoltă în mai multe etape, fiecare dintre acestea fiind caracterizată de semne noi de activitate nervoasă afectată. Să luăm în considerare fiecare dintre ele mai în detaliu:

  • Frânare. Câinele umblă de parcă „doborât de o pernă”, este indiferent față de mediu.
  • Faza paradoxală, când stimulii slabi pot provoca un răspuns inadecvat puternic (sunet puternic = agresivitate), iar cei puternici - slabi.
  • Ecuația. Stimulii puternici și slabi generează un răspuns de aceeași intensitate.
  • Etapa intermediară, când câinele răspunde la stimuli puternici cu o reacție puternică.
  • Faza de nivelare, când starea sistemului nervos revine treptat la normal.

Trebuie reamintit faptul că toate aceste etape nu sunt strict necesare: unele faze pot lipsi cu totul. Unii câini cu un sistem nervos puternic pot ajunge aproape imediat la o stare normală din apatie completă. Deci, trebuie să luați în considerare toate opțiunile posibile..

Principalele manifestări

Am discutat deja unele dintre ele mai sus. Experții consideră că cazurile de nevroză sunt atât de diverse încât ar trebui să ne concentrăm pe trei semne principale care apar fără niciun motiv:

  • Frică constantă.
  • Stare apatică când câinele este, în general, indiferent la tot ce se întâmplă în jurul său.
  • Comportament agresiv, atunci când un animal anterior blând și inteligent se transformă într-un fel de monstru care se repede asupra tuturor oamenilor și animalelor fără excepție.

Important! Dacă vedeți oricare dintre aceste simptome, gândiți-vă la acest lucru: câinele dvs. a avut recent contact cu alte animale? Dacă da, sau dacă bănuiți, puneți în carantină câinele imediat - poate avea rabie!

Trebuie amintit că aceeași frică se poate datora „constituției” psihice a câinelui. Este dificil să dai vina pe un câine de buzunar pentru că a fost speriat de un câine uriaș înainte de probleme cu catelul, nu-i așa? Și apatia poate indica o oboseală puternică a animalului sau se poate manifesta sub influența sedativelor sau a medicamentelor neuroleptice. Și acum vom descrie cazurile în care toate aceste simptome indică într-adevăr prezența tulburărilor nervoase..

Frică

Este un semn alarmant dacă câinele se micșorează literalmente la orice sunet, bate sau vede o pasăre, un alt câine sau chiar un fluture undeva în depărtare. Frica de panică este adesea asociată cu agresivitatea, atunci când animalul începe să se grăbească asupra tuturor obiectelor vizibile. Foarte des acest tip de nevroză se observă la câinii luați dintr-un adăpost. Situația poate fi corectată numai prin timpul în care proprietarul își va înconjura animalul de companie cu atenție și grijă. În multe cazuri, nevroza singurătății la câini duce la astfel de fenomene. Apare, așa cum este ușor de înțeles din nume, la acei câini care sunt lăsați în mod constant singuri în apartament, în așteptarea proprietarului de la serviciu.

Apatie

Se poate manifesta în moduri diferite: fie câinele doar stă, arătând ca o bucată uriașă de jeleu amorf, fie „se uită” la un obiect. Uneori, perioadele de indiferență alternează cu activitatea irepresionabilă, când câinele se poate juca cu coada sau jucăria aproape până la epuizare. Uneori animalul după un astfel de „joc” cade pur și simplu, complet epuizat.

Agresiune

Agresivitatea poate fi exprimată nu numai în cazurile de atac direct, ci și în încercările de dominare necondiționată. Acest lucru poate fi îndreptat atât către alți câini, cât și către proprietarii înșiși. Oamenii de știință au descris în mod repetat cazuri când câinii domestici au ajuns la nevroză, încercând să atragă atenția oamenilor după nașterea copilului lor. Uneori, astfel de cazuri se termină în tragedii teribile, deoarece un câine poate chiar ucide un nou-născut..

Ce sa fac?

Deci, cum se tratează nevroza la un câine? În cazurile în care câinele are nervi puternici și motivul stres a fost complet eliminat, puteți conta pe vindecarea de sine. Dacă procesul a mers departe, nu sperați. Este necesar să contactați medicul veterinar, deoarece probabil va trebui să prescrieți un fel de sedative. În toate cazurile, este necesar să aflăm cauza stresului, din cauza căreia a apărut nevroza. Animalul de companie trebuie să fie bine hrănit, să evite evenimentele interesante și să adoarmă din plin. În general, uneori chiar și un astfel de tratament oferă rezultate excelente, eliminând necesitatea recurgerii la terapia medicamentoasă..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Nevroza la câini. Înțelegerea motivelor și ce trebuie să faceți în acest sens