Alergie la proteine ​​la câini

Mulți crescători cu experiență știu importanța alegerii hranei potrivite pentru animalul lor de companie. Acest lucru este deosebit de important în cazul acelor animale care sunt inițial predispuse la dezvoltare. reactii alergice. Alergiile la proteine ​​la câini pot fi deosebit de supărătoare..

Alergie la proteine: informații generale

Ca și în cazul altor alergii, animalele afectate sunt afectate în primul rând de piele (roșeață și descuamare). Mâncărimea va fi întotdeauna prima caracteristică.. „Pruritul” constant al câinelui ar trebui să alerteze proprietarul care a introdus noi alimente în dieta animalului.

Nu trebuie să continuați să vă hrăniți animalul de companie cu astfel de alimente: mâncărimea este cea mai mică neplăcere. Șocul anafilactic este mult mai grav, ca urmare a căruia animalul poate muri în câteva minute.

Dacă apar semne de respirație scurtă, tuse, vărsături și alte semne similare, câinele trebuie dus imediat la cea mai apropiată clinică veterinară..

Apropo, la ce proteine ​​sunt cel mai adesea alergice la câini? Mulți. În pericol: carne de vită, porc, pui, curcan și rață. Este interesant faptul că alergiile se dezvoltă rar la alimentele „de elită” și „extravagante”, care includ, de exemplu, carnea de bivol sau cangur. Simplu spus, cu cât o anumită proteină a fost utilizată mai puțin de corpul câinelui, cu atât este mai puțin probabil să reacționeze necorespunzător la aceasta..

În majoritatea cazurilor, reacția este mai puțin severă și include mâncărime, roșeață a pielii, urticarie și, eventual, vărsături cu diaree.. Dar totuși, nu trebuie să uităm că orice alergie alimentară care pare oricum „inofensivă” poate duce în orice moment la dezvoltarea unei reacții generalizate și șoc anafilactic.

Cauzele alergiilor la proteine

Pentru a fi sincer, cauzele alergiilor nu sunt încă pe deplin înțelese. Uneori se dezvoltă literalmente din senin. Dar toți oamenii de știință moderni consideră că principalul motiv este „disfuncționalitățile” sistemului imunitar..

Corpul câinelui începe să perceapă o anumită proteină ca un antigen periculos, după care sistemul imunitar intră în acțiune, distrugând aceste proteine ​​în măsura posibilităților sale. Lipsa toleranței la carne a proteinelor apare prima dată (și de fiecare dată) câinele dvs. mănâncă o masă cu componentele proteice ale cărnii, deoarece organismul nu poate tolera alimentele, inclusiv proteinele din carne..

Simptome și forme de manifestare

În general, simptomele și formele de manifestare a intoleranței alimentare sunt extrem de diverse, ceea ce poate fi înțeles citind lista de mai jos:

 • Durere abdominală (manifestată la palpare).
 • Chelie focală.
 • Tulburarea respirației.
 • Convulsii.
 • Cianoza (decolorarea albastră a membranelor mucoase și a pielii).
 • Diaree.
 • Câinii bolnavi încep să-și lingă în permanență blana.
 • Entuziasm.
 • Umflarea țesuturilor feței.
 • Urticarie.
 • Coordonare motorie slabă.
 • Mâncărime severă (anus, urechi, ochi, inghină, bot, labe, axile).
 • Leziuni cutanate (care afectează de obicei fața, membrele și zona inghinală).
 • Greaţă.
 • Nelinişte.
 • Rinita.
 • Non-stop babă.
 • Ochii umezi.

Diagnosticarea intoleranței la proteine ​​la câini

Diagnosticul este extrem de dificil: câinele încă nu va spune ce anume și când a mâncat. În plus, multe dintre simptomele de mai sus pot indica, de asemenea, o duzină de alte boli, atunci când alergiile nu au nimic de-a face cu aceasta. Prin urmare, diagnosticul de „alergie la proteine” se poate face doar într-o clinică veterinară bine echipată..

O examinare fizică se va face imediat, verificând starea și comportamentul general al câinelui, medicul veterinar va verifica greutatea corporală, temperatura, tensiunea arterială, ritmul cardiac și ritmul respirației, sunetele respirației, reflexele, bolile pielii și va include o examinare completă a ochilor, urechilor, nasului și gură.

Testele de laborator, cum ar fi hemograma completă (CBC), profilul chimiei sângelui, grupul electrolitic, nivelurile de glucoză, analiza urinei și examinarea fecală vor fi făcute pentru a exclude orice boală sau boală care stau la baza. Veterinarul poate lua, de asemenea, o probă de răzuire a pielii pentru a exclude o infecție bacteriană sau micoză.

Tratamentul alergic la proteine

Încă o dată, repetăm ​​- fără diagnostic adecvat, orice tratament alergic este sortit eșecului. Terapia reușită necesită aflarea exactă la ce a dezvoltat câinele o reacție alergică..

Cel mai bun mod de a diagnostica este prin utilizarea unei diete de eliminare.. În acest caz, un produs este inclus în dieta animalului, apoi altul și așa mai departe până când apar din nou semne de alergie. „Suspectul” este astfel eliminat din dietă. Dar există o problemă - fiecare produs trebuie alimentat animalului cel puțin o săptămână, deoarece doar în acest caz rezultatele vor fi cât se poate de obiective.

Tratamentul va depinde de simptome și de rezultatele „testului alimentar”. Inițial, medicii veterinari prescriu medicamente pentru ameliorarea sau ameliorarea mâncărimii. În majoritatea cazurilor (după excluderea proteinei problemă din dietă) nu este necesar altceva.

Tratamentul pielii

În cazurile avansate, pielea animalului de companie suferă foarte mult și, prin urmare, eforturile principale ale medicului veterinar și ale proprietarilor sunt îndreptate tocmai către tratamentul acestuia.

În multe cazuri, este suficientă utilizarea șamponului hipoalergenic și a unguentelor anti-inflamatorii cu corticosteroizi. Rănile și rănile sunt tratate folosind linimente de sintomicină sau unguent streptocid.

Dieta și hrănirea câinilor cu alergii la proteine

Pentru început, dieta și hrănirea câinilor cu alergii la proteine ​​ar trebui să fie tratate numai de un medic veterinar experimentat și, în mod ideal, de un nutriționist veterinar. Este chiar mai bine atunci când un specialist specializat într-o anumită rasă o va face. Problema este că, atunci când stabiliți o dietă, va trebui să țineți cont de sute de nuanțe și, prin urmare, nu este realist să o calculați „cu ochiul”..

Ce trebuie să căutați atunci când alegeți furaje industriale

Aproape toată hrana comercială pentru câini conține o mulțime de componente proteice. Problema este că proteinele din hrana animalelor nu sunt întotdeauna de o calitate mai mult sau mai puțin decentă..

Prin „proteine ​​animale” producătorii pot înțelege:

 • Grăsimi și uleiuri animale.
 • Făină de oase.
 • Carne proaspătă (extrem de rară).
 • Pasăre.
 • Produse avicole (foarte puțin terci apetisant).

Practica medicilor veterinari din întreaga lume a dovedit în mod repetat același lucru: cu cât furajul este mai ieftin, cu atât proteinele care îl compun sunt mai ieftine și de calitate mai scăzută..

Prin urmare, sfatul este simplu: nu trebuie să economisiți la hrana pentru câini. Este mai bine să luați alimente uscate din segmentul de preț mediu decât să cumpărați conserve pentru animalul de origine necunoscută, dar la un preț atractiv.

Furaje industriale hipoalergenice

Poate că aceasta este cea mai optimă alegere pentru proprietarii de animale de companie predispuse la alergii la proteine. Acestea conțin două sau trei componente proteice de înaltă calitate, din care cauză riscul de intoleranță alimentară este mult redus..

În cazuri extreme, proprietarii vor trebui să cheltuiască mult, cumpărând furaje cu specii rare de proteine ​​animale (toate aceleași bivoli, carne de vânat, iepure etc.). Trebuie reamintit faptul că furajele hipoalergenice de înaltă calitate nu trebuie să conțină soia și produsele sale procesate..

 • Proteina din soia, pe cât de mult este lăudată de portalurile vegetarienilor, este departe de a fi completă.
 • Astăzi soia se folosește peste tot și, prin urmare, șansele de alergii la utilizarea acesteia sunt extrem de mari..

Produse naturale

Din păcate, produsele naturale sunt departe de a fi un panaceu. Mai degrabă, este o mare problemă (inclusiv cea financiară). În primul rând, carnea de vită ar trebui să fie complet exclusă din dieta câinelui, precum și carnea de porc (mai ales, deoarece această carne este prea grasă). La creșterea acestor animale, se folosește prea multă chimie (și, prin urmare, este posibil să nu fie deloc o problemă de proteine).

De asemenea, nu ar trebui să utilizați pui pentru hrănirea câinilor, din aceleași motive: în cultivarea industrială a păsărilor de curte, se folosesc prea multe „substanțe chimice”, ceea ce duce adesea la multiple probleme. Astfel, va trebui să cumpărați aceleași proteine ​​rare: curcan, iepure, nutrie etc. Toate acestea sunt extrem de scumpe.

Dieta va trebui menținută pentru tot restul vieții. Dacă câinele este, în principiu, predispus la apariția reacțiilor alergice, chiar și o singură ingestie de proteine ​​„greșite” din dieta sa poate duce la anafilaxie instantanee și la moarte. Prin urmare, va trebui să monitorizați foarte atent și constant dieta animalului de companie..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Alergie la proteine ​​la câini