Semne ale unei alergii la purici la pisici

Alergia la purici la pisici se dezvoltă atunci când sistemul imunitar reacționează exagerat. În mod normal, la o pisică sănătoasă, cu un număr mic de purici, nu apare niciun răspuns al sistemului imunitar, dar dacă există prea mulți ectoparaziți sau pisica are un sistem imunitar slăbit, acest lucru va fi însoțit de dezvoltarea unei reacții alergice..

Un șervețel de hârtie trebuie umezit cu apă și frecat pe zona afectată, dacă apar pete de nuanță roz, roșie sau maro, aceasta indică prezența excrementelor de purici.

Cauza unei reacții alergice la un animal de companie nu este chiar prezența ectoparaziților, ci o proteină specifică care este ingerată cu salivă în timpul unei mușcături. Sistemul imunitar răspunde unei proteine ​​străine dintr-o pisică, adică o alergie.

Puricii nu trăiesc tot timpul pe un animal de companie, se îmbată cu sânge, dar preferă să se reproducă în condiții de calm. Prin urmare, puricii trăiesc cel mai adesea în așternut, pe care doarme pisica. Aceste locuri trebuie tratate în primul rând atunci când ectoparaziții se găsesc la un animal..

Principalele manifestări ale acestui proces patologic includ o pisică.:

 1. mâncărime severă - animalul de companie mănâncă în mod constant sau mușcă părul cu dinții;
 2. căderea părului - observată în mod activ în mod deosebit în gât, abdomen, crupă și coadă;
 3. formarea papulelor - se formează un tubercul la locul mușcăturii, pielea este inflamată și mâncărime;
 4. modificări ale pigmentării pielii și a stratului;
 5. roșeață, umflături și inflamații ale pielii;
 6. pot apărea tuse, strănut, descărcare de la ochi și nas;
 7. animalul este într-o stare de emoție, reacționează dureros la atingere, se poate observa agresivitate.

Cu o zgârietură puternică a zonelor mâncărime ale pielii, este rănită, ca urmare a patrunderii agenților patogeni care pot provoca o infecție secundară pe fondul dermatitei alergice la purici. Până când nu se elimină cauza principală, adică puricii, nu are rost tratarea patologiilor secundare, deoarece terapia va fi ineficientă sau se va observa o ameliorare pe termen scurt.

Diagnosticul dermatitei prin purici

Diagnosticul joacă un rol important, deoarece numai după ce a fost pus un diagnostic precis, medicul poate prescrie un tratament adecvat pentru pisică și le poate spune proprietarilor cum să atenueze starea animalului de companie și cum să trateze corect așternutul și apartamentul în ansamblu.

Chiar și medicul veterinar nu poate face un diagnostic precis „cu ochii”. Este imperativ să se efectueze diferențierea și să se determine dacă s-a dezvoltat o alergie la purici sau, de exemplu, la noi alimente sau gunoi pentru toaletă.

Medicul folosește următoarele teste și examene pentru a diagnostica:

 • Examinarea clinică a pisicii și luarea anamnezei.
 • Analiza sângelui - detectarea alergenilor din serul sanguin.
 • Determinarea tipului de ectoparaziți care au cauzat alergia (cu excepția puricilor, căpușelor și păduchilor pot provoca un răspuns imun).
 • Diagnosticul infecțiilor secundare care s-au dezvoltat pe fondul dermatitei.

Dacă nu este posibil să vizitați de urgență o clinică veterinară, atunci este necesar cel puțin prin telefon să contactați un medic. Puteți trimite medicului veterinar fotografii cu piele deteriorată și ouă de purici și puteți sfătui cu privire la medicamentele adecvate pentru a reduce alergiile înainte de a vizita clinica.

Tratamentul dermatitei la pisici

Dermatita alergică la pisici este tratată cu medicamente speciale - picături din ectoparaziți. Un remediu adecvat este prescris de medic în funcție de gradul de progresie a alergiei, precum și de prezența patologiilor concomitente și de starea generală a animalului de companie.

În perioada de îndepărtare a puricilor de pe animal, localurile sunt procesate, precum și curtea (dacă pisica locuiește într-o casă privată) folosind agenți insecticide puternici. O sarcină importantă este de a preveni reinfectarea animalului de companie..

Se pot administra antihistaminice pentru a ajuta la reducerea semnelor de alergii. Suprastin, difenhidramină, Tsetrin vor face. Verificați medicul veterinar pentru dozare. În cazul unei reacții alergice severe, medicul poate prescrie medicamente hormonale (cel mai adesea Dexafort sau Prednisolon).

Pentru a elimina mâncărimea pe pielea inflamată a unei pisici cu alergii, precum și pentru a promova vindecarea rănilor și a zgârieturilor, cremele cu conținut de aluminiu vă vor ajuta.

În timpul tratamentului, este important să preveniți pisica de a linge medicamentul de pe piele și de pe blană. Cea mai bună opțiune ar fi utilizarea unui guler special. Dacă treceți peste acest punct, atunci pe lângă alergia la purici, animalul va dezvolta intoxicație și otrăvire cu droguri, drept urmare starea generală a animalului de companie se va agrava semnificativ.

În medicina veterinară modernă, se practică imunoterapia, care constă în introducerea regulată a unor doze mici de alergen (în acest caz, saliva de purici) în corpul animalului. Aceasta oferă o dependență treptată de o proteină străină și, în viitor, animalul nu reacționează atât de activ la mușcăturile de purici..

După aplicarea imunoterapiei, alergia la saliva de purici este complet eliminată în 50% din cazuri. O scădere a simptomelor și a activității sistemului imunitar în raport cu ectoparaziții se observă la 85% dintre animale.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Semne ale unei alergii la purici la pisici