Câinii hipoalergenici, siguri pentru alergici și astmatici: o listă de rase

Yorkshire Terriers 05/04/2018 5,2 mii 3,5 mii 11 minute.

Conceptul de „câine hipoalergenic” nu este întru totul adevărat: toate rasele de câini, într-un grad sau altul, sunt capabile să provoace o reacție alergică la unii oameni. Cu toate acestea, alergia la prezența unui animal în casă nu este o sentință. Există mai multe rase care sunt echilibrate, nu salivează și practic nu se varsă. Acești câini ar trebui să fie dați persoanelor predispuse la alergii, dar visând la un prieten cu patru picioare. În plus, există mai multe reguli care îi pot ajuta pe cei care au trăit mult timp lângă câinele lor iubit și suferă de alergii..

1 Criterii pentru alegerea unui câine hipoalergenic

Mulți oameni cred în mod eronat că numai părul câinelui este sursa alergiilor. De fapt, organismul reacționează la proteine ​​străine, care se găsesc și în mătreață, salivă, sudoare, urină și fecale ale animalului. Praful obișnuit de casă sau stradă care se așează pe blana animalului de companie poate de asemenea să devină iritant..

Pe baza celor de mai sus, lista animalelor recomandate persoanelor care suferă de alergii și astmatici include cele care au următoarele calități:

 • Rareori se varsă. Chiar și teckelii cu părul scurt sunt mai periculoși decât Bouvierul din Flandra, acoperit cu păr gros și lung. Grămada fină și o cantitate mare de mătreață, care se prăbușesc zilnic din pielea unui animal de companie, reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană. Deci, atunci când alegeți un câine, nu trebuie luată în considerare lungimea hainei, ci frecvența vărsării..
 • Miniatură sau dimensiune medie. Mai puțini alergeni sunt eliberați de pe suprafața mai mică a pielii animalului în spațiul înconjurător. Dacă un câine de rasă mică locuiește în casă, riscul de a dezvolta alergii este minim..
 • Nu salva. Salivația abundentă nu numai că irită multe persoane și provoacă disconfort estetic. Clătinând din cap, câinii pulverizează biomaterialul pe toate suprafețele - pereți, podele, mobilier și chiar ferestre. Chiar dacă ștergeți în mod regulat fața câinelui iubit cu un prosop, contactul constant cu alergenul nu poate fi evitat. Deci, rasele slobbering, câinii cu „zboruri” și botul scurt nu sunt cu siguranță potrivite pentru persoanele care suferă de alergii..
 • Ai un caracter calm. Acest lucru nu înseamnă deloc că cățelul trebuie să fie inactiv și să nu fie jucăuș. Principalul lucru este că latră mai puțin, împrăștie salivă și mătreață, nu roade mobilierul și sare mai puțin prin casă (plimbările zilnice și jocurile în aer curat ar trebui să ofere eliberare de energie).

Alergiile se manifestă prin simptome precum secreția nasului, strănutul, ochii apoși, roșeața și mâncărimea ochilor, gâtul uscat, tuse, respirația scurtă, erupția cutanată. Cu contactul constant cu un iritant, boala se poate transforma într-o formă astmatică severă, deoarece alergenul se acumulează în organism și în timp provoacă dezvoltarea astmului bronșic.

2 rase antialergice

Lista raselor de câini anti-alergenice conține numeroase soiuri: mijlocii și mici, fără substrat și fără decolorare, chel și cu păr asemănător omului. Prin urmare, toți cei care au decis să aibă un cățeluș vor putea alege opțiunea potrivită pentru ei înșiși..

2.1 Bichon Frise

Lapdogul creț - așa se traduce numele rasei din franceză - se pretează bine antrenamentului și este capabil să îndeplinească diferite comenzi ale proprietarului. Rasa aparține grupului de câini decorativi și de companie. Natura ei activă, jucăușă, energică și răutăcioasă se va potrivi oamenilor sociabili, veseli și familiilor cu copii mici..

Bichon Frise este perfect pentru a locui într-o casă privată sau un apartament în oraș și este ușor de obișnuit cu tava. Pentru ca câinele să se simtă normal, trebuie să fie scos în aer curat în fiecare zi pentru jocuri active și plimbări lungi.

Creșterea acestor animale mici nu depășește 30 cm, iar greutatea este de 5 kg. Blana albă ca zăpada, groasă, buclată și mătăsoasă nu se confundă practic, așa că animalul de companie nu trebuie să se pieptene în fiecare zi. Singurul inconvenient care poate cauza dificultăți în îngrijire este tunsoarea periodică pentru a menține aspectul decorativ al câinelui..

2.2 Xoloitzcuintle (Scholoitzcuintle)

Sholo, sau câinele mexican fără păr, aparține celor mai vechi rase, crescute cu aproximativ 5-6 mii de ani în urmă. Numele animalului constă din două cuvinte: „Sholotl” - numele zeului aztec și „Itscuintli”, care înseamnă câine.

Particularitatea rasei este absența completă a părului, proporțiile armonioase ale corpului, pieptul dezvoltat și pielea netedă și delicată. Câinii pot fi de diferite dimensiuni:

 • miniatură - până la 35 cm;
 • mediu - până la 45 cm;
 • standard - până la 60 cm.

Reprezentanții varietății miniaturale pot face tovarăși excelenți, câinii de dimensiuni standard sunt mai potriviți ca paznici. Indiferent de mărime, câinii mexicani fără păr sunt ușor de dresat, au un temperament calm și reținut, nu fac mult zgomot inutil..

Xolointzuintli nu suportă singurătatea, dar nici nu-i plac companiile zgomotoase. El devine atașat de cineva singur, fără a ignora ceilalți membri ai familiei. Îngrijirea individuală include scăldatul săptămânal sau spălarea labelor, tăierea ghearelor cu creștere rapidă, protejarea pielii delicate de soarele arzător și înghețul sever.

2.3 Câine chinez crestat

Acest mic animal grațios va deveni un prieten fidel și o adorație pentru proprietarul său. Aspectul exotic, dispoziția veselă și sociabilă, prietenia și mobilitatea sunt trăsăturile distinctive ale rasei..

Soiul chel are „insule” de lână doar pe cap, picioare și coadă, ceea ce face ca animalul să pară deosebit de atractiv. Din cauza lipsei unei „haine de blană” naturale pe corpul câinelui, va trebui să coaseți sau să cumpărați haine pentru câine pentru sezonul rece..

În ciuda faptului că Crestul chinezesc este o rasă curată și fără miros, care nu aruncă, animalul de companie trebuie să fie periat în mod regulat cu o perie moale de peri sau spălat cu apă caldă pentru a preveni răspândirea mătreții în tot apartamentul..

2.4 malteză

Acest câine de companie decorativ va deveni un prieten blând, afectuos și cuminte pentru orice copil sau adult. Aceste animale agile au nevoie de joacă și exerciții fizice regulate. În ciuda dimensiunilor sale modeste (înălțime de până la 25 cm, greutate de până la 4 kg), câinele lapte maltez este curajos și devotat proprietarului său și rudelor sale. Este ușor de antrenat, curioasă și inventivă, fără teamă de singurătate și ușor de antrenat..

Aspectul cățelușului șist este destul de atrăgător - haina sa lungă, mătăsoasă, albă are o structură similară părului uman. Câinele practic nu se varsă. Blana poate fi cultivată sau tăiată pentru a arăta ca un cățeluș. Însă maltezii nu au nici un pardoseală, așa că pentru a vă plimba în perioada toamnă-iarnă veți avea nevoie de un set de haine speciale.

2.5 Yorkshire Terrier

Aceasta este una dintre rasele de câini în miniatură, a căror greutate, conform standardului, nu trebuie să depășească 3,1 kg. Yorkii practic nu se varsă și se disting prin abilitatea bună de învățare. Datorită părului lor lung, asemănător părului uman, seamănă cu jucăriile atractive. Cu toate acestea, acestea nu sunt potrivite pentru familiile cu copii mici: un câine în miniatură fragil este ușor rănit prin apăsare, cădere sau călcarea accidentală pe.

Yorkshire Terrierul este îndrăzneț, jucăuș, binevoitor, vesel și curios. Este gata să fie alături de stăpânul său toată ziua. Pentru timpul de iarnă, va trebui să cumpărați un set de haine pentru câine, altfel zăpada va fi umplută în lână, iar câinele va îngheța. Și, dacă doriți, puteți crea un întreg dulap pentru a face din animalul dvs. de companie centrul atenției, oriunde apare..

York este ideal pentru proprietarii de apartamente mici și pasionații de călătorii: îl puteți lua cu dvs. într-o geantă de transport atunci când ieșiți din oraș sau mergeți în vacanță.

2.6 Orhideea inca peruviană

Această rasă uimitoare are mai multe nume: câine peruvian fără păr, Viringo, Calato, câine lunar peruvian. În timpul incașilor, a fost considerată una dintre animalele sacre, i s-au atribuit puterea mistică și proprietățile de vindecare.

În zilele noastre, acest câine va deveni un excelent însoțitor pentru o persoană care suferă de alergii sau astm bronșic. Puteți alege o varietate fără păr, cu o piele densă, netedă, elastică sau „îmbrăcată într-o haină de blană”, cu o haină scurtă, strânsă - nu au un substrat care să cadă prin apartament și să provoace simptome neplăcute.

Orhideea inca peruviană are un caracter calm, echilibrat, este inteligentă, inteligentă și activă. Reprezentanții familiei „sacre” au o sănătate excelentă și o imunitate puternică, nu salivează și nu au mătreață. Este adevărat, soiul gol trebuie protejat de deteriorarea pielii și expunerea la soarele arzător. Un câine din această rasă va deveni un prieten fidel și gardian al păcii în familie.

2.7 Pomeranian

Câinii cu o haină de blană cu blană și o voce sonoră amintesc mai mult de jucăriile de pluș drăguțe, care se disting prin devotamentul față de proprietar și o dispoziție veselă și jucăușă. Câinii mici (2-4,5 kg) se împrumută bine la antrenament și la vârsta de 5-6 luni îndeplinesc deja perfect comenzile de bază.

Pomeranianul este o rasă destul de curată, nu suferă de salivație crescută și mătreață, dar are nevoie de pieptănare și tuns regulat. Animalele mici au o voce clară și o activitate incredibilă: nu sunt potrivite pentru persoanele care stau acasă și pentru persoanele cu stil de viață inactiv. Mersul pe jos, jocul cu copiii, o minge sau un băț sunt distracțiile preferate ale unei mici bucăți energetice.

Imaginea 7

2.8 Bouvierul Flandrei

Rasa ciobanească de până la 70 cm înălțime la greabăn va fi un excelent câine de familie, care combină calitățile unui prieten, paznic, bodyguard, urmăritor, șofer de vite și chiar poștaș. În ciuda aspectului său impresionant, bouvierul din Flandra practic nu se estompează.

Prietenul cu patru picioare va deveni un excelent tovarăș de alergare și va latra doar atunci când este absolut necesar. Cu caracterul său echilibrat, calm și loial, proprietarul nu va avea probleme. Bouvierul cuminte se înțelege bine atât cu copiii, cât și cu adulții.

2.9 Bedlington Terrier

Un câine inteligent, care amintește exterior de un miel alb inofensiv, are un curaj incredibil și un caracter vesel și pașnic. Bedlington Terrier va fi un prieten inteligent, loial și ascultător pentru persoanele care preferă un stil de viață activ..

Bedlington este un mare fan al alergării, al săriturilor, al săpatului și al executării diferitelor comenzi. Este ușor antrenat, afectuos și atent cu copiii și animalele de companie, dar este gata să-și arate dispoziția feroce în caz de pericol pentru familie. Această rasă de câini nu se varsă și nu are nevoie de scăldat frecvent, deoarece hobby-ul pentru tratamentele cu apă poate duce la îndreptarea buclelor. Dar vizitarea unui îngrijitor de mai multe ori pe an este o condiție prealabilă pentru păstrarea unui câine..

2.10 Terrier fără păr american

Aproape toți terrierii sunt siguri pentru sănătatea umană și numai în cazuri rare pot provoca alergii. Deci, dacă aspectul lui Bedlington nu este pe gustul dvs., puteți lua în casă un cățeluș American Terrier fără păr. Are un aspect frumos, un caracter prietenos și o inteligență dezvoltată..

Speciile sunt energice, curioase și agile, ușor de dresat și grozave ca însoțitor. Se înțeleg la fel de bine cu adulții, copiii, câinii de alte rase și chiar pisicile..

Terrier fără păr american peste tot în lume este considerat un câine hipoalergenic ideal, deoarece chiar și persoanele care sunt hipersensibile la alergeni nu au o reacție negativă la un astfel de prieten cu patru picioare.

2.11 Terrier tibetan

Câinele sfânt din Tibet, așa cum se numește uneori reprezentanții acestei rase străvechi, are un fizic puternic și un păr șanț, care crește mult timp și practic nu se varsă..

Atractivitatea Terrierului tibetan nu este doar în aspectul său, ci și în trăsăturile sale de caracter: aceștia sunt câini prietenoși și afectuoși, care sunt pur și simplu creați pentru a trăi în companie cu o persoană. El nu suportă singurătatea și este capabil să experimenteze în mod viu emoțiile umane - iubire, nostalgie, dor, recunoștință, resentimente, sentimentalitate și devotament.

2.12 Affenpinscher

Affenpinscher are o statură scurtă (până la 30 cm), păr dur, fără vărsare și un bot care seamănă cu o maimuță mică. Acest câine decorativ, pliat armonios, nu are un caracter inferior unui terrier: este energic, plictisitor, iubitor, devotat proprietarului său.

Reprezentanții acestei rase se împrumută bine la antrenament, dar nu se grăbesc întotdeauna să execute comenzi dacă nu înțeleg nevoia lor. Le este frică de pisici, dar pentru rozătoare ele însele sunt o sursă de pericol. Nu le place singurătatea, preferă plimbările lungi cu jocurile, săriturile și alergarea.

2.13 Irish Water Spaniel

Învelișul Irish Water Spaniel este format din bucle dense de culoare maro-roșcat. „Blana de blană” a câinelui nu se varsă și nu are practic nici un substrat. Reprezentanții rasei au dimensiuni destul de mari, dar nu reprezintă un pericol pentru membrii familiei și pentru oaspeții care vin la casă..

Câinii sunt foarte pasionați de înot, deci este de preferat să aibă acces regulat la rezervor. Irish Water Spaniel nu este la fel de popular ca alți câini „la modă” și fără niciun motiv. Conține cele mai minunate calități pe care le poate avea un câine: inteligență, sociabilitate, devotament, echilibru, dragoste pentru copii.

Rasa este caracterizată de o mare sociabilitate, mobilitate și energie. Spanielii adoră exercițiile, jocul și plimbările, așa că sunt potrivite pentru oameni activi și veseli.

3 Ce ​​câini nu sunt recomandați persoanelor care suferă de alergii?

Pe lângă lista câinilor la care ar trebui să acorde atenție persoanele care suferă de alergii, este necesar să stăm separat pe lista raselor „interzise”. American Kennel Club cu siguranță nu recomandă persoanelor care suferă de alergii și astmatici să țină câinii acasă, care se caracterizează printr-o separare abundentă de mătreață și păr și, prin urmare, un număr mai mare de alergeni. Acestea includ:

 • basset hound;
 • beagle;
 • West Highland White Terrier;
 • Labrador;
 • Cocker spaniol;
 • Labrador;
 • teckel.

De asemenea, nu aveți așa-numiții câini slobbering cu salivație abundentă. Aceasta:

 • basset hound;
 • Câine de munte Bernez;
 • boxer;
 • bullmastiff;
 • buldog (englez, francez, continental);
 • copoi;
 • Marele Danez (Bordeaux, Danez, German);
 • Cane Corso;
 • kuvas;
 • Newfoundland;
 • Sfântul Bernard;
 • Mastiff tibetan și napolitan;
 • Shar Pei.

Cu toate acestea, nimeni nu este capabil să prezică din timp reacția unui organism la unul sau altul reprezentant al faunei. Este probabil ca câinii hipoalergenici enumerați pentru cineva să provoace erupții pe piele, curgerea nasului sau ochii apoși, iar câinii din lista câinilor periculoși nu vor provoca nici cea mai mică vătămare..

Înainte de a cumpăra un jucărie terrier, chihuahua, schnauzer, husky sau orice altă rasă, trebuie să găsiți o modalitate de a comunica cu el pentru o vreme pentru a vă asigura că nu există alergii..

4 Cum să ai grijă de un câine?

Riscul de a dezvolta alergii va fi minim dacă urmați recomandările experților și aveți grijă în mod corespunzător de animalele de companie:

 • spala, pieptana si taia regulat;
 • monitorizează-i sănătatea, vaccină în timp util, tratează împotriva puricilor, căpușelor și viermilor;
 • păstrați camera curată (spălați podelele, curățați mobilierul tapițat, covoarele, textilele interioare);
 • aerisiți zilnic apartamentul, dacă este posibil, cumpărați un filtru de aer;
 • nu-l lăsa pe prietenul tău cu patru picioare să intre în dormitor, lăsând un colț „hipoalergenic” pentru tine în apartament.

În cazurile în care alergia s-a manifestat la câteva săptămâni sau luni după ce a apărut o bucată pufoasă în casă, nu trebuie să vă grăbiți să căutați noi proprietari pentru aceasta. Trebuie să acționați în mod consecvent:

 1. 1. Revizuiește dieta câinelui, deoarece alimentele uscate devin adesea cauza alergiilor.
 2. 2. Vizitați un alergolog și faceți teste alergice, explicând situația dumneavoastră medicului.

Dacă testul este pozitiv sau slab pozitiv, îngrijirea câinelui va trebui încredințată altor membri ai familiei care nu suferă de hipersensibilitate la o proteină străină..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Câinii hipoalergenici, siguri pentru alergici și astmatici: o listă de rase