Alergia la câini: cum se manifestă

Alergia este una dintre cele mai frecvente boli de astăzi. Este o afecțiune dureroasă cauzată de un răspuns inadecvat al sistemului imunitar la anumite substanțe. Pentru a proteja împotriva virușilor, microbilor și a altor factori nocivi, organismul produce anticorpi (imunoglobuline) care distrug sau fac inofensiv „inamicul”. Procesul de luptă este însoțit de un efect secundar - o reacție inflamatorie, care se poate manifesta prin simptome precum lacrimare, strănut, tuse, erupții cutanate, umflături.

Fată și câine

Dacă sistemul imunitar eșuează, consideră că elementele inofensive sunt dăunătoare. De exemplu, praful, lâna, polenul, alimentele, produsele cosmetice și medicamentele și chiar razele solare pot servi drept alergeni..

Persoanele cu sistem imunitar hipersensibil pot fi alergice și la câini. Dar nu animalul în sine, ci pentru proteine ​​speciale (proteine) care sunt produse de glandele pielii și care sunt conținute în saliva, urina, lâna și particulele pielii. Deoarece, potrivit statisticilor, aproximativ jumătate din populația lumii conține câini, problemele legate de tratament și prevenirea alergiilor la aceste animale sunt foarte relevante..

Este important să știți! Cât de repede se dezvoltă o alergie depinde de caracteristicile individuale ale organismului. Unele persoane observă primele simptome în câteva minute după contactul cu substanța alergenă, în altele se găsesc după câteva ore sau chiar zile.

Semnele unei alergii la câini includ:

 • nas curbat, strănut, congestie nazală persistentă;
 • mâncărime și umflare a pleoapelor, rupere, conjunctivită;
 • tuse, durere în gât;
 • prurit, urticarie.

Piele iritata

În cazul alergiilor severe, se poate dezvolta umflarea mucoasei nazofaringiene, dificultăți de respirație, respirație răgușită, senzație de presiune în urechi, otită medie. Copiii mici pot prezenta colici gastrointestinale și diaree. În copilărie, o alergie pe termen lung determină adesea dezvoltarea astmului bronșic. S-au descris cazuri când, pe fondul unei sensibilități crescute la o anumită substanță, șoc anafilactic (o reacție super-puternică de tip imediat care reprezintă o amenințare la adresa vieții) sau edem Quincke (edem profund sever al țesuturilor țesutului subcutanat).

Diagnostic diferentiat

Este necesar să se determine agentul cauzal al alergiei cât mai exact posibil, deoarece un diagnostic preliminar bazat pe afirmația că câinele a fost vinovatul poate fi eronat. Momentul dezvoltării simptomelor alergice și apariția unui animal în casă pot coincide pur sau simplu, sau corpul a dat o reacție excesivă deloc proteinelor care sunt produse în pielea unui animal de companie, ci polenului sau sporilor de mucegai pe care câinele le aduce asupra sa din plimbări.

Fată și câine mascați

Pentru diagnostic diferențial al agentului patogen, se efectuează următoarele:

 • Un test in vivo este un test cutanat, atunci când se face o mică zgârietură pe o zonă a pielii în zona mâinii, unde se aplică un analog sintetic al alergenului. Dacă există roșeață a pielii sau erupții cutanate în acest loc, reacția este considerată pozitivă..
 • Un test de sânge, care implică teste in vitro, în condiții de laborator - în serul de sânge al pacientului.
 • Test radioalergosorbent (RAST). Acesta este un test de sânge care vă permite să determinați în organism nivelul anticorpilor produși de sistemul imunitar - imunoglobulina E alergică specifică (IgE).

Pentru informații: RAST este considerat mai sigur, dar mai puțin sensibil decât testele cutanate și poate da un rezultat fals pozitiv dacă pacientul are antecedente de alergii. Acest lucru se datorează faptului că, după o reacție alergică, imunoglobulinele E „de datorie” rămân în sânge..

Test RAST

Tratament

Pentru a elimina fenomenele alergice, trebuie mai întâi să opriți contactul cu alergenul, în acest caz, proteina pe care corpul câinelui o produce. Aceasta este o cerință categorică, care nu o îndeplinește, nu este realist să vindeci o alergie..

Manifestările clinice ale reacției exagerate a corpului - mâncărime, erupții cutanate, edem, tuse, curgerea nasului, lacrimare - sunt îndepărtate cu ajutorul medicamentelor:

 • Antihistaminice. Acestea blochează acțiunea substanțelor care provoacă simptome alergice. Astfel de medicamente includ Difenhidramina, Claritin, Tavegil, Loratadin.
 • Anticongestionante (medicamente care ameliorează umflarea). Acestea sunt în principal diuretice osmotice (diuretice), care elimină excesul de lichid din țesuturi. De obicei, acestea sunt utilizate în combinație cu antihistaminice. Pentru intoxicația alergică, cele mai populare sunt Fexofenadina (Allegra) și Sudafed.
 • Medicamente combinate, care includ antihistaminice și decongestionante. Reprezentantul acestui grup este Zyrtec, Benadryl Allergy, Tylenol Allergy.
 • Corticosteroizi - medicamente hormonale care ameliorează în mod eficient manifestările externe ale alergiilor și reduc inflamația. Sunt folosite pentru alergii severe. Reprezentanți - Prednisolon, Hidrocortizon, Dexametazonă.

Medicamente pentru alergii la câini

Cum să evitați dezvoltarea alergiilor

Cel mai bun mod de a scăpa de alergia unui câine este să scoateți animalul din casă, de exemplu, să-l dați mâinilor bune. Dar dacă nu vreți să vă despărțiți de animalul dvs. de companie? Dacă respectați anumite măsuri preventive, este adesea posibil să faceți cu metode mai puțin radicale..

Pentru a reduce riscul de a dezvolta o reacție alergică la câinele dvs.:

 • Tratați părul animalelor cu agenți antialergenici speciali.
 • Scapă de covoarele cu grămadă lungă, cuverturile de pat grele și perdelele din casă - praf cu alergeni se acumulează în ele și este greu de îndepărtat. Puneți-le pe covoare cu grămadă mică, ușor de aspirat și curățat, cuverturi de pat și perdele din țesături ușor de spălat.
 • Este recomandat să acoperiți mobilierul cu huse din țesătură; acestea trebuie spălate de 2-3 ori pe lună.
 • Aspirati in fiecare zi si o data pe saptamana spalati asternutul cainelui pentru a indeparta parul si solzii de pe pielea animalului.

Câinele fuge de aspirator

 • În același scop, faceți curățarea umedă în casă cât mai des posibil. Este recomandabil ca un membru al familiei care nu este alergic să își asume această responsabilitate..
 • Dacă puteți, cumpărați un filtru de aer uscat - acesta poate prinde până la 70% din alergeni din aer.
 • Spălați-vă câinele pentru a îndepărta mătreața și părul liber. O puteți spăla cu apă curată în fiecare săptămână, cu șampon - de două ori pe lună, altfel puteți provoca uscarea pielii.
 • Când vă plimbați câinele, încercați să evitați cât mai mult contactul cu alte animale. Alergologii spun că alergiile la câinii altor persoane sunt de obicei mai severe și, după o „comunicare” strânsă, alergenii străini vor rămâne cu siguranță pe haina animalului dvs..

Important! În mod ideal, casa ar trebui să aibă o cameră în care câinele nu are voie să intre. Vă puteți retrage acolo pentru a evita comunicarea inutilă cu animalul de companie dacă simțiți un atac alergic. Cea mai bună opțiune dacă dormitorul devine o zonă atât de interzisă..

Și, în sfârșit, încă un sfat pentru iubitorii de animale de companie. Există rase de câini numiți hipoalergenici, corpul lor produce puține proteine ​​care provoacă un răspuns crescut al sistemului imunitar. De obicei, aceștia sunt câini de dimensiuni mici, haina lor este scurtă și, dacă este lungă, apoi matasoasă, rareori se varsă. Deoarece saliva conține o mulțime de alergeni, un câine fără clape este cea mai bună opțiune pentru o persoană alergică. Chihuahua, Affenpinscher, Dachshund, Fox Terrier, Bichon Frise, Poodle, lapdog maltez îndeplinesc aceste cerințe..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Alergia la câini: cum se manifestă