Alergii la câini: ce pot fi, cum să se trateze și ce să se hrănească

Alergii la câini

Anterior, persoanele care întâmpinau reacții alergice ale organismului la diverse substanțe erau în principal. Astăzi, alergiile sunt susceptibile și câini, în plus, astfel de reacții apar mai des. Unii medici veterinari susțin că avem de-a face cu o „epidemie alergică” cauzată de furaje artificiale, încălcări ale reproducerii (mutație genetică) sau supra-vaccinare. Cauza exactă a acestei afecțiuni nu există, dar se știe cu siguranță că absolut toată lumea poate suferi reacții alergice. rase de câini. În acest articol, vom vorbi despre modul în care se manifestă alergiile la câini și despre cum să le tratăm..

Tipuri de alergii și efecte asupra corpului câinelui

Fiecare creatură cu sânge cald în procesul de evoluție a format un sistem imunitar, care este responsabil pentru siguranța și protecția corpului de microorganisme străine. Sistemul imunitar este format din glande, țesut limfoid, celule și molecule de proteine ​​din sânge. Împreună, este conceput pentru a distruge orice schimbări patologice din organism (viruși străini, bacterii, ciuperci, reacții inflamatorii, toxine, substanțe nespecifice complexe și simple, helminți, celule modificate proprii).Alergii la câini

Corpul unui câine sănătos nu reacționează la majoritatea substanțelor străine, deoarece acestea nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea acestuia. Sistemul imunitar a dezvoltat o astfel de reacție pe tot parcursul ciclului de viață și a adus-o în memoria sa. Dacă vorbim despre predispoziția la reacții alergice, atunci totul este puțin mai complicat. În acest caz, corpul animalului este dispus să „lupte” cu absolut orice „străin”, chiar și cu cei care nu reprezintă o amenințare la adresa vieții. Și sunt foarte mulți, pentru că intră în corpul câinelui în fiecare zi împreună cu mâncare, aer inspirat, apă potabilă.

Important! Alergiile alimentare pot apărea la produse lactate, porc, carne de cal, pui, miel, soia.

Unii medici veterinari spun că alergiile sunt ca „vrabii care trag”. Până acum, nu există o imagine completă a mecanismului și a cauzelor reacțiilor alergice. Oamenii de știință cred că o astfel de reacție de protecție specifică a corpului are loc pe fundalul unei predispoziții genetice, caracteristicile structurale ale țesuturilor și organelor, stresul frecvent, abuzul de droguri..

Aflați cum să vindecați și să scăpați de diferiți tipuri de viermi, piroplasmoza, bursita cotului, căpușă subcutanată, dirofilarioza, lipsind, aspergiloză a căilor respiratorii superioare, demodicoză.

Este bine stabilit că atunci când un anumit tip de alergen intră în corpul câinelui, sistemul său imunitar declanșează comanda „atac”. Începe sinteza anticorpilor, care sunt proiectați de sistemul imunitar pentru a lupta împotriva unui anumit tip de structură străină. Cu alte lovituri ale unui alergen specific în corpul câinelui, anticorpii vor fi gata pentru atac. Vor începe să formeze complexe imune și să se așeze pe anumite tipuri de celule. Unele dintre aceste celule aflate în stare inactivă conțin structuri moleculare (bradichinină, histamină) care activează procesele inflamatorii. Când apare eliberarea histaminei, câinele începe să dezvolte erupții pe piele, salivare crescută, edem tisular. În plus față de toate acestea, complexele imune încep să afecteze vasele mici și capilarele..Alergii la câini

După cum puteți vedea, o astfel de reacție nespecifică a corpului câinelui (și a oamenilor, de altfel, de asemenea) poate face mult rău. Deși sistemul imunitar intenționează să ajute și să elimine particulele străine, rezultatul este chiar opusul. Există mai multe tipuri de alergii la câini. Mai jos oferim o listă a celor care sunt diagnosticate cel mai frecvent de către medicii veterinari din țara noastră:

 1. Alergie la insecte. Acest tip de reacție alergică apare după o mușcătură căpușe, puricii, tantari si alti paraziti. Alergia la insecte se manifestă și pe fundalul helmintilor, a anumitor tulpini de bacterii, viruși, microfungi care intră în corpul câinelui.
 2. Alergii respiratorii și de contact. Apare în procesul de inhalare a aerului de către animale, care conține particule străine specifice. O reacție alergică de contact poate apărea după contactul dintre câine și orice material, ale cărui particule provoacă un protest anticorp în corpul animalului.
 3. Alergie la medicamente. Medicamentele ajută la tratamentul unei largi varietăți de boli. În consecință, aceste fonduri sunt compuse din diverși compuși chimici. Cu un grad ridicat de probabilitate, corpul animalului va prezenta o reacție specifică la unele componente ale medicamentelor.
 4. Reacții alergene ale pielii. Poate fi cauzată de expunerea la blana sau mătreața unui alt animal. În unele cazuri, câinele poate suferi de propria haina. În timpul năpârlirii, corpul animalului percepe învelișul din lână udată ca organisme dăunătoare extraterestre.
 5. Alergie la mancare. Apare pe unele produse nutriție. La câini, acest tip de reacție alergică se manifestă în majoritatea cazurilor datorită anumitor tipuri furaje uscate.
Alergii la câini

Este important să înțelegeți că orice tip de alergie are animalul dvs. de companie, simptomele vor fi cam aceleași. De aceea nu veți înțelege la ce poate fi alergic câinele. Pentru a face acest lucru, trebuie să consultați un medic veterinar.

Știați? Efectul nasului umed la câini nu se întâmplă doar. Acest fenomen îi ajută pe prietenii cu patru picioare să simtă direcția parfumului..

Simptome de manifestare

Medicii veterinari cu experiență pot determina aproximativ tipul de alergen prin simptome. Dar nu va fi posibil să faceți acest lucru cu o probabilitate sută la sută, deci sunt necesare diagnostice suplimentare. Simptomele alergiei la animalele de companie sunt extinse:

 1. Erupție cutanată, mâncărime severă.
 2. Roșeața pielii, fără tratament în timp util, câinele poate forma abcese infecțioase.
 3. Flatulență, colici intestinale, vărsături, diaree, greață (aceste simptome sunt principalele semne ale alergiilor alimentare la câini).
 4. Inflamația mucoaselor ochilor, nasului. Descărcarea mucoasă se observă din nas, ochii se înroșesc, se umflă. În cazuri mai avansate, puroiul începe să iasă în evidență din ochi, părul din jurul organelor vizuale cade treptat.
 5. Dacă reacția alergică este prea lungă, pot apărea tulburări ale SNC. Câinele va deveni mai agresiv, iritabil.
 6. Expunerea puternică și prelungită la alergeni poate provoca edemul lui Quincke, care reprezintă o amenințare pentru viața animalului de companie.
 7. Hemoragii subcutanate minore (mai sus am vorbit despre faptul că complexele imune afectează negativ vasele mici și capilarele). Încălcarea constanței tensiunii arteriale (se pot observa sărituri în ambele direcții).
 8. Căderea părului, mici puncte roșii pe piele (tipice pentru alergiile la insecte).
 9. Vasculită cutanată, lupus, necroliză epidermică, eritem multiform, anafilaxie (aceste simptome apar în cele mai avansate cazuri și reprezintă o amenințare pentru viața câinelui).
Alergii la câini

Diagnostic

În practica veterinară, înainte de a începe diagnosticul unei reacții alergice, este obișnuit să se excludă posibilele boli care apar cu simptome similare. Pentru aceasta, sunt utilizate următoarele tehnici de diagnostic:

 1. Tricoscopie. Studiu structural al stării stratului. Se efectuează pentru a exclude bolile de natură micologică.
 2. Examen citologic pentru stabilirea prezenței focarelor de reacții inflamatorii.
 3. Cultura bacteriologică. Testați sensibilitatea corpului câinelui la diferite tipuri de bacterii.
 4. Biopsie. Se efectuează pentru a exclude oncologia și modificările distructive ale stratului de epidermă.

Important! Alergenii pot intra în corpul animalului prin tampoane. Prin urmare, nu împrăștiați substanțe pe site sau în casă care pot provoca o reacție specifică în corpul câinelui..
semne de alergie alimentară la câini, la ce vă puteți da câinele pentru alergii, cum se manifestă o alergie la un câine, cum se tratează alergiile la câini, pastile pentru alergii pentru câini, la ce poate fi alergic un câine decât să hrăniți un câine pentru alergii

Dacă diagnosticul de mai sus a negat posibile boli, ale căror simptome sunt similare cu alergiile, se iau următoarele măsuri:

 1. În primul rând, există un diagnostic de alergii la insecte și alimente, deoarece aceste tipuri de reacții alergice se pretează bine cercetării. Dar este foarte dificil să se dovedească tipul respirator sau de contact al bolii cu o precizie de 100%..
 2. Diagnosticarea alergiilor alimentare este un proces foarte lung și laborios. Pentru început, dieta câinelui este complet schimbată. Dacă după 6-8 săptămâni simptomele unei reacții alergice dispar, atunci vechea dietă este returnată. Alte acțiuni vor fi după cum urmează: eliminarea treptată a alimentelor din dietă și stabilirea tipului exact de alergen.
 3. Dacă reacția alergică alimentară a fost infirmată, începe următoarea etapă a diagnosticului - testarea intradermică și un test de sânge pentru anticorpi specifici. Trebuie remarcat faptul că un astfel de studiu nu se realizează întotdeauna și, în majoritatea cazurilor, poate da rezultate false. Faptul este că specificitatea testării sângelui pentru anticorpi a fost dezvoltată pentru oameni. Și, după cum sa dovedit mai târziu, anticorpii pot diferi la oameni și câini. Acesta este motivul pentru care testarea sângelui poate da rezultate false. De exemplu, dacă o adevărată reacție alergică la un câine se datorează unei mușcături de purici, testul poate arăta o reacție la alergeni din aer (iar precizia metodei nu depășește 40%).
Alergii la câini

După cum puteți vedea, diagnosticul acestei patologii este foarte dificil. În majoritatea cazurilor, medicii veterinari folosesc metoda deducției și a gândirii logice: iau un animal de companie sub supraveghere și, după un timp, fac o concluzie finală cu privire la tipul de alergie..

Primul ajutor

Primul ajutor pentru un câine cu alergii va depinde de diferiți factori:

 1. Dacă nu ați observat niciodată reacții alergice la animalul dvs. de companie și nu există medicamente adecvate în trusa de prim ajutor, atunci trebuie să vă contactați imediat medicul veterinar.
 2. În cazul în care animalul dvs. de companie este adesea expus la unul sau alt tip de alergie, trusa dvs. de prim ajutor ar trebui să fie bogată în diverse antihistaminice și antiinflamatoare. Dacă apare o reacție alergică cu simptome ușoare, hrăniți câinele cu mai multe tablete alergice (conform instrucțiunilor) „Tavegil”, „Claritin” sau „Suprastin”. Pentru aceasta, comprimatele pot fi dizolvate în apă sau alimente..
 3. Dacă simptomele sunt severe, este necesar să faceți câinelui o injecție cu „Suprastin” sau „Adrenalină” cu „Tavegil”.
 4. În caz de șoc anafilactic, trebuie administrat edemul lui Quincke, edem al căilor respiratorii superioare (sufocare), o injecție cu „Dexametazonă” și câinele trebuie dus rapid la centrul veterinar pentru terapie suplimentară.
Știați? Un câine miroase de 100 de mii de ori mai puternic decât o persoană.

semne de alergie alimentară la câini, la ce vă puteți da câinele pentru alergii, cum se manifestă o alergie la un câine, cum se tratează alergiile la câini, pastile pentru alergii pentru câini, la ce poate fi alergic un câine decât să hrăniți un câine pentru alergii

Metode de tratament

În medicina veterinară, există trei principii principale pentru tratarea reacțiilor alergice la câini:

 1. Eliminarea contactului cu alergeni.
 2. Terapia medicamentoasă care vizează suprimarea simptomelor (mâncărime, umflături, roșeață, căderea părului, probleme gastro-intestinale).
 3. Terapie pentru posibile complicații.
De asemenea, pentru tratamentul câinilor, puteți utiliza medicamente precum: „Kaniquantel”, „Tilosină”, „Ivermek”, „Catosal”, „Tsiprovet”, „Ivermectină”, „Roncoleukin”, „Surolan”, „Cyperil” și „Amit”.

Alergii la câini

În majoritatea cazurilor, proprietarii merg la medicul veterinar atunci când câinii lor au deja o formă avansată a bolii. La început, simptomele alergice sunt invizibile, dar în timp, apar scurgeri purulente, abcese pe piele, căderea părului ... Într-un astfel de moment, proprietarii merg repede la un specialist care elimină simptomele și diagnostică. Trebuie remarcat faptul că, chiar și în cazurile avansate ale unei astfel de boli, rezultatul este în general favorabil. După ce medicul veterinar a stabilit adevărata cauză a reacțiilor alergice, începe tratamentul, ceea ce implică respectarea strictă a celor trei reguli descrise mai sus. Terapia, în funcție de motive, este după cum urmează:

 1. Alergie la insecte. În acest caz, pentru a elimina boala, este necesar să eliminați paraziții pielii. Astăzi există multe tipuri de agenți antiparazitari. Veterinarii consideră că șampoanele și injecțiile sunt cele mai eficiente. Gulerele și picăturile pe greabăn nu sunt capabile să aducă efectul dorit. Alergiile la insecte necesită o monitorizare atentă a prezenței paraziților pielii. La urma urmei, dacă permitem reapariția lor, atunci reacțiile alergice vor reveni din nou. Pentru a elimina simptomele alergice la început, medicii veterinari pot utiliza medicamente antiinflamatoare și care suprimă histamina..
 2. Alergie la mancare. Cu alergiile alimentare, mulți proprietari se întreabă: ce să hrănească câinele acum. Medicii veterinari recomandă trecerea la așa-numita „dietă la domiciliu”. Trebuie să începeți să pregătiți singur mâncarea pentru animalul dvs. de companie. Medicul veterinar vă va ajuta să vă planificați dieta. Mulți experți afirmă că mâncarea uscată este principala cauză a reacțiilor alergice la câini. Aceste alimente conțin tipuri specifice de proteine ​​care declanșează răspunsuri la antigen în organism. Veterinarii sugerează proteine ​​hidrolizate ca suplimente.
 3. Alergii de contact și respiratorii. Tratamentul acestui tip de boală are ca scop eliminarea contactului direct al animalului cu alergeni. Un proprietar atent va identifica întotdeauna un alergen care poate fi pândit în fumul de țigară, polen, praf, hârtie de ziar și evacuare a motorului. Terapia simptomatică este universală.
 4. Reacții alergice la medicamente. Tratamentul vizează, de asemenea, eliminarea acțiunii unui anumit medicament. Dacă câinele este alergic la medicamente pentru boli cronice, atunci medicul veterinar trebuie să aleagă rapid un analog eficient.
Alergii la câini

Important! Dacă alergia afectează membranele mucoase ale nasului și ochilor, atunci este indicat să folosiți preparate topice: unguente și emulsii care au efecte antiinflamatorii și antihistaminice.

Este important să înțelegeți că nu trebuie să vă autotratați animalele de companie. Acest lucru poate avea consecințe grave din cauza lipsei de experiență în domeniul medicinei veterinare (cu excepția cazului în care, desigur, sunteți un specialist în industria medicală).

Prevenirea

Pentru a preveni dezvoltarea reacțiilor alergice la animalul de companie, trebuie să îi monitorizați îndeaproape starea de sănătate încă din primele zile de viață. Un proprietar atent este cheia sănătății bune a câinelui. Este imposibil să eliminați complet riscul de alergii, dar următoarele reguli de prevenire vor ajuta la reducerea riscului de a dezvolta unele forme ale bolii:

 1. Măsuri preventive regulate pentru îndepărtarea helminților din corp.
 2. Inspecție periodică și curățarea urechilor.
 3. Hrăniți-vă câinele cu mâncare de casă.
 4. Depozitarea produselor chimice de uz casnic în locuri inaccesibile animalului.
 5. Utilizarea produselor hipoalergenice la îngrijirea lânii.
În plus, încercați să mergeți adesea cu animalul dvs. în aer curat. Dar aveți grijă când vă plimbați printre flori, deoarece pot apărea alergii la polenul lor..

Știați? Există 703 de rase de câini de rasă înregistrată oficial.
Alergii la câini

Acum știți ce puteți oferi câinelui dvs. de alergii și cum să vă protejați animalul de companie de această afecțiune. Respectați toate regulile de prim ajutor și măsurile preventive, atunci dvs. și câinele dvs. nu veți avea probleme. Și nu vă fie teamă să cereți sfatul unui medic, pentru că vă ajută în astfel de cazuri este sarcina lui.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Alergii la câini: ce pot fi, cum să se trateze și ce să se hrănească