Boli ale găinilor și aspecte ale tratamentului acestora

Bolile puiuluiPuii se îmbolnăvesc uneori. Fiecare crescător de păsări de curte monitorizează sănătatea păsării sale. Dar, oricât de calitativ nu se face această muncă, găinile ouătoare și găinile se îmbolnăvesc în continuare. Din când în când, persoanele care cresc păsări de curte se confruntă cu boli. Dar, de regulă, toate sunt ușor de tratat. Pot fi vindecate. Adevărat, există și patologii care nu pot fi tratate..

Considera simptome ale celor mai frecvente și periculoase boli de pui și aspecte ale tratamentului lor.

Motive pentru anxietate

Bolile găinilor și tratamentul acestoraDatorită faptului că toate bolile se dezvoltă rapid, iar multe dintre ele duc la moarte timpurie, cea mai mică schimbarea comportamentului păsărilor. Prin urmare, trebuie să observați, la prima vedere, lucruri mici nesemnificative în comportamentul găinilor și găinilor adulte. Aceste lucruri mici pot face mari probleme în viitor..

Primele semne ale bolii puiului:

 • letargia este cel mai frecvent simptom;
 • somnolență constantă;
 • lipsa de dorință de mișcare (în timp ce pasărea stă cu ochii închiși);
 • refuzul complet al alimentelor sau cel puțin o scădere a poftei de mâncare;
 • apatie;
 • agitație excesivă și anxietate.

Pentru a preveni dezvoltarea oricăror boli, experții recomandă să acordați o atenție deosebită simptomelor enumerate de sănătate. Dacă observați primele semne ale oricărei boli în timp și declanșați alarma, păsările de curte pot fi salvate.

Pe lângă simptomele subtile, există și pronunțate, care sunt pur și simplu imposibile să nu le observăm. Acestea sunt cele mai frecvente cauze de deces și, ca urmare, o scădere a efectivelor.

Semnele pronunțate ale diferitelor patologii includ următoarele simptome:

 • inflamația sistemului respirator;
 • roșeață în jurul ochilor;
 • pierderea parțială a aspectului de pene sau murdar, neglijent;
 • diaree.

În cazuri rare, vă puteți întâlni cu balonări, gușă, crampe la nivelul membrelor. Pentru ca mortalitatea masivă a păsărilor să nu-l surprindă pe fermierul de păsări, astfel de simptome nu ar trebui în niciun caz ignorate..

Boli infecțioase ale găinilor și tratamentul acestora

Simptomele celor mai frecvente și periculoase boli de puiLa găinile ouătoare, simptomele bolilor bolilor infecțioase cauzate de diferiți viruși, microorganismele patogene, bacteriile sunt adesea vizibile.

Pasteureloza (septicemia hemoragică) este cea mai frecventă în rândul bolilor infecțioase ale găinilor ouătoare și găinilor ouătoare. Oamenii numesc această boală holeră aviară. Aceasta este cea mai periculoasă patologie care poate duce la moartea masivă a găinilor. În acest caz, de regulă, 100% dintre pui mor. De asemenea, puii mor toți.

De ce găinile ouătoare și puii mor în masă atunci când sunt infectate cu pasteureloză? De ce nu pot fi salvate după descoperirea primelor simptome ale holerei aviare?

Motivul principal pentru moartea rapidă a straturilor și, în consecință, mortalitatea în masă, este dezvoltarea rapidă a bolii. Se dezvoltă atât de repede la găini încât pur și simplu nu mai este timp pentru mântuirea lor. În acest caz, tot ceea ce se poate face este să precizăm faptul morții păsărilor.

Boala nu mai puțin periculoasă, în comparație cu pasteureloza, este boala Newcastle. Afectează atât puii, cât și puii de toate rasele. Mulți crescători de păsări de curte cred că această boală este și mai gravă, deoarece poate duce la moarte fulgerătoare..

O caracteristică neplăcută a bolii Newcastle este că nu se manifestă deloc. Este imposibil să o recunoaștem. Dar poate fi evitat. Pentru a preveni lovirea păsărilor de curte în modul cel mai brusc, trebuie să efectuați diferite proceduri preventive în timp util..

Variola poate fi considerată și boli periculoase. Dar, spre deosebire de patologiile de mai sus, această afecțiune este tratabilă cu succes. Puteți evita întâlnirea cu el, cu condiția să se ia măsuri de precauție. Dacă variola a intrat deja în casă, nu disperați. Poate fi vindecat.

Simptomele pasteurelozei și tratamentul acesteia

Simptomele bolii de puiOdată cu înfrângerea găinilor domestice ouătoare cu pasteureloză la o pasăre, temperatură ridicată. De asemenea, apare spumă ieșind din orificiile nazale și din cioc. În majoritatea cazurilor, aceste simptome sunt însoțite de slăbiciune severă și respirație șuierătoare..

La o pasăre adultă și la găini, simptomele pasteurelozei apar în același mod. Când sunt afectați de această boală, ei au o sete puternică..

La găini, cerceii și fagurii capătă o nuanță albăstruie. În unele cazuri, urme de sânge pot fi găsite în excrementele păsărilor. Când se constată astfel de simptome, puii nu pot fi salvați. Timpul este pierdut.

Pentru a crește imunitatea păsărilor de curte la această patologie, este necesar să se efectueze profilaxia în avans. Doar prevenirea în timp util poate ajuta la evitarea pasteurelozei.

În ciuda faptului că holera aviară este bine studiată, aceasta afectează păsările de curte astăzi, provocând mari daune industriei avicole. Trateaz-o medicamente antibacteriene:

 • cloramfenicol (70 mg pe cap de 3 ori pe zi);
 • norsulfazol (0,5-0,6 g per cap de 2 ori pe zi);
 • tetraciclină, dioxiciclină sau oxitetraciclină (60 mg pe cap de 3 ori pe zi).

Boala Newcastle: simptome și tratament

Boala Newcastle la puiAșa cum sa menționat mai sus, Boala Newcastle (ciuma păsărilor) nu se manifestă în niciun fel și, atunci când se manifestă, se desfășoară destul de brusc. Această boală se răspândește cu fulger la toate puii dintr-o singură casă de păsări și apoi la puii care trăiesc în alte ferme de păsări, case de păsări și terenuri..

Ciuma aviară afectează sistemul respirator al păsărilor de curte, tractul gastro-intestinal și sistemul nervos central. Pentru a preveni acest lucru, trebuie să efectuați o vaccinare timpurie. La o pasăre pre-vaccinată, simptomele ciumei aviare sunt mai puțin severe.

În ceea ce privește tratamentul, nu este nimic care să-i placă fermierilor de păsări. În ciuda faptului că această patologie există de mult timp, a fost puțin studiată. Prin urmare, fermierii de păsări nu au aproape nicio șansă în lupta împotriva acesteia. Nu poate fi tratat, dar poate fi prevenit, ca și pasteureloza, prin proceduri preventive.

Vaccinarea timpurie este esențială pentru a evita bolile. Și cu o săptămână înainte și după vaccinare, amestecați vitaminele grupelor A, B și D în alimente.

Prevenirea ciumei păsărilor se efectuează pentru a evita introducerea bolii. O puteți aduce cu ouă pentru incubație. Păsările de curte importate din alte case de păsări pot duce, de asemenea, cu ciuma. Chiar și persoanele care lucrează în păsări pot răspândi această boală. Pentru a vă proteja puii de această infecție, ar trebui să încercați să nu contactați personalul altor păsări. În timpul unei epidemii, nu puteți cumpăra ouă pentru incubație. De asemenea, nu permiteți unei alte păsări să zboare accidental în casă. Trebuie amintit că toate păsările din jur pot fi infectate.

Teritoriul fermei dvs. de păsări trebuie să fie izolat de lumea exterioară. Toate recipientele scoase din casă trebuie tratate cu o soluție fierbinte de sodiu 3% la întoarcere. Și, de asemenea, dezinfectați cu vapori de formaldehidă. Pentru a face acest lucru, trebuie să pulverizați 40% formalină peste recipientul din camera infecțioasă..

Deci, nu este posibil să se trateze multe boli ale găinilor ouătoare acasă. Cu toate acestea, pasărea poate fi salvată dacă se iau toate măsurile de precauție.

Variola: simptome și tratament

Variola este o boală periculoasă. Pericolul său constă în faptul că orice întârziere a tratamentului amenință cu complicații grave. Puii trebuie tratați pentru această afecțiune imediat după detectarea primelor simptome. Dacă nu le acordați atenție la timp, atunci pasărea își va pierde mai întâi vederea, apoi va muri.

Simptome ale variolei:

 • pe corpul păsării apar pete rotunde galbene, care se înroșesc odată cu dezvoltarea bolii;
 • după un timp petele se acoperă cu creșteri grosiere;
 • puii sunt în mod constant deprimați și deranjați;
 • își pierd pofta de mâncare.

Toate păsările de curte sunt tratate în mod egal pentru variolă. Marcajele care acoperă corpurile găinilor trebuie tratate cu glicerină. Dacă glicerina nu este disponibilă, orice grăsime neutră va avea efect. După aceea, creșterile nodulare grosiere au nevoie tratați cu o soluție de iod 1% cu cloramină. Ulcerele nasului sunt tratate cu o soluție de acid boric 3% sau decoct de mușețel.

După efectuarea tuturor procedurilor, pentru a preveni posibile complicații, găinile sunt hrănite intens cu vitamine timp de 7 zile. Paracilina se adaugă în apă în proporție de 1 g la 1 litru de apă.

Bolile infecțioase care prezintă un pericol nu numai pentru găini, ci și pentru persoana în sine, au multe simptome similare. Aici este foarte ușor să diagnosticați greșit. Prin urmare, decizia privind tratamentul trebuie luată de un medic veterinar specialist..

Boli ale găinilor ouătoare cauzate de paraziți

Afecțiuni ale găinilor ouătoarePe lângă bolile infecțioase, pericol grav reprezintă viermi paraziți și suge sângele: căpușe, bug-uri, helminți și altele.

Bolile care apar din viermii care suge sângele și paraziții din organism duc adesea la indigestie, letargie, refuz complet al alimentelor, epuizare și, ca urmare, moarte.

Paraziții la găini provoacă leziuni ale pielii care sunt însoțite de mâncărime constantă. Infecțiile secundare cauzate de acțiunea paraziților pot aduce multe probleme. Nu puteți mânca carne bolnavă de pui. Mai întâi trebuie vindecat.

Până când nu va fi pus diagnosticul corect, nu trebuie să vă grăbiți să alegeți medicamente pentru tratamentul unei posibile boli. În primul rând, trebuie să arătați pasărea bolnavă unui specialist, astfel încât acesta să o poată diagnostica. Când se știe exact cu ce pasăre este bolnavă, abia atunci poate începe tratamentul.

Nu poți pune singur un diagnostic. Dacă tratați o boală greșită, puteți face probleme mai mari, mai grave decât cele pe care le pot face bolile în sine.

Multe boli au simptome similare. De exemplu, boli precum heterocitoza, ascariaza și gastroenterita necontagioasă se manifestă în mod egal. Bolile sunt atât de diferite, dar simptomele sunt aceleași. Autodiagnosticul nu este mare lucru. Prin urmare, dacă există semne de sănătate la un pui, este necesar îndepărtați de la alte păsări și arată un specialist. Numai un specialist poate pune diagnosticul corect.

Bolile netransmisibile și tratamentul acestora

În ciuda faptului că bolile infecțioase și paraziții reprezintă cel mai mare pericol, nu patologiile infecțioase provoacă cele mai mari daune industriei avicole. Astfel de afecțiuni apar și se dezvoltă cel mai adesea în fermele de păsări de curte, unde se observă încălcări ale condițiilor de detenție, hrănire irațională sau necorespunzătoare.

Crescătorul de păsări ar trebui să acorde mai multă atenție doar acestor boli și simptomelor acestora. Starea puilor ar trebui să fie întotdeauna sub control. Aceasta este singura modalitate de a obține o producție ridicată de ouă..

Diferite tulburări, de exemplu, hrănirea cu o calitate slabă, murdară sau brutală, pot provoca diverse boli. Păsările își pot pierde capacitatea de a se hrăni. Încetează să se grăbească, slăbesc și mor.

Ca și în cazul patologiilor infecțioase, nu te poți diagnostica. Dacă pasărea prezintă simptome, trebuie arătată unui specialist.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boli ale găinilor și aspecte ale tratamentului acestora