Cum să ai grijă de un iepure decorativ

Iepuri decorativiIepurii decorativi au devenit animale de companie foarte populare în ultimii ani. În acest caz, nu vorbim despre iepuri obișnuiți, care sunt pur și simplu ținuți acasă, ci despre animale special crescute de crescători pentru ținerea acasă.

Mulți oameni cred că îngrijirea unui iepuraș nu este mai dificilă decât îngrijirea unei pisici sau câini. Aceasta este o concepție greșită obișnuită..

Cuties-urile sunt mai vulnerabile, deci este mai dificil să le îngrijești. O persoană care urmează să aibă un astfel de animal de companie acasă va trebui să învețe multe. Acest articol vă va arăta cum să aveți grijă de un iepure decorativ..

Alegerea și cumpărarea unui animal de companie

Alegerea unui iepure decorativ într-un magazin de animale de companie sau pepinieră, ar trebui să acordați atenție următoarelor puncte:

 • Aspect de iepureAnimalul de companie trebuie să aibă cel puțin o lună și jumătate. În acest moment, el ar trebui să aibă deja un sistem imunitar consolidat..
 • În timpul primei cunoștințe, animalul trebuie să fie activ. Dacă are somn sau letargie, atunci este mai bine să refuze achiziția. Poate că animalul este bolnav.
 • Animalul de companie nu trebuie să aibă lacrimare și scurgere nazală..
 • Urechile lui trebuie să fie curate..
 • Pielea rozătoarelor trebuie să fie curată, fără deteriorări și supurații..
 • Blana trebuie să fie netedă și strălucitoare. Nu ar trebui să existe pete chele și zgârieturi pe haina de blană.

Această abordare vă va permite să achiziționați iepure decorativ sănătos, care se adaptează cu ușurință la noile condiții și nu va cauza probleme inutile proprietarului.

Rase de iepuri decorativi

Atunci când alegeți astfel de animale de companie, este ușor să vă confundați. Faptul este că există o mulțime de rase de iepuri decorativi.. Toate sunt foarte frumoase și dulci. Aș vrea să cumpăr dintr-o dată. Dar un crescător novice de iepuri ar trebui să se concentreze nu pe frumusețe, ci pe caracteristicile rasei și condițiile de detenție.

Următoarele rase de iepuri decorative sunt considerate cele mai populare și ușor de ținut acasă:

 • Iepuri decorativi acasăIepure Angora. Are o haină foarte lungă. Acest mic animal, la prima vedere, arată ca o minge pufoasă. Lungimea lânii acestui iepure decorativ Angora poate ajunge până la 20 mm. Datorită părului lung, îngrijirea acestor animale este destul de laborioasă. Acestea trebuie să fie pieptănate cel puțin o dată la 2-3 zile. Și în timpul năpârlirii, va trebui să le piepteneți zilnic. Dacă acest lucru nu se face, atunci se vor forma încurcături pe hainele lor de blană, care vor trebui tăiate. Iepurii decorativi Angora sunt recomandați persoanelor care au ținut anterior astfel de animale de companie..
 • Iepure cu cap de leu. Această rasă a fost dezvoltată în Belgia. Acești iepuri se disting printr-o coamă luxoasă pe gât și părul scurt al corpului. Sunt foarte sociabili, iubesc afecțiunea și se înțeleg bine cu copiii. Greutatea unui iepure cu cap de leu nu depășește 1,5 kg.
 • Iepure de vulpe pitic. Lungimea părului pe corpul unui astfel de animal de companie este de 7 mm. Este foarte gros. Dar pe bot, părul este scurt. Greutatea medie a unui iepure pitic vulpe este de 1200 g. Blana este de obicei de culoare roșie. De fapt, datorită culorii, acești iepuri sunt numiți vulpi. Particularitatea unui astfel de animal de companie este picioarele foarte scurte. Caracterul animalului de companie este flegmatic. Datorită faptului că rozătoarele acestei rase pot manifesta agresivitate față de alții, nu pot fi luate ca animale de companie pentru copii.
 • Hermelin. Iepurii din această rasă pot fi ușor recunoscuți prin haina de blană albă ca zăpada, urechile mici roz și alte caracteristici care îi fac să arate ca niște jucării adorabile. Aceste animale de companie sunt foarte mici. Cei mai mari reprezentanți ai rasei pot cântări până la 1,5 kg, dar acest lucru este foarte rar. De obicei, greutatea acestor rozătoare este mai mică de 1 kg. Sunt fără pretenții în ceea ce privește conținutul lor, dar le place să-și arate caracterul. Începătorii vor avea un timp dificil cu ei..
 • Rex. Această rasă este adesea numită pluș. Faptul este că lâna acestor iepuri pitici este foarte scurtă, foarte densă și moale. Greutatea unui iepure mediu din această rasă abia ajunge la 1200 g. Natura animalelor de companie este foarte calmă. Singurul dezavantaj este că acești iepuri au probleme cu apărarea imună a pielii..
 • Iepure pitic colorat. Această rasă este considerată cea mai populară din țara noastră. Blana reprezentanților săi este de lungime medie. Greutatea nu depășește 1000 g. Aceste animale sunt nepretențioase, au o dispoziție jucăușă și veselă, se înțeleg de minune nu numai cu oamenii, ci și cu alte animale de companie. Iepurele pitic colorat este perfect pentru începători.
 • Berbec pitic. Desigur, acest animal de companie nu are coarne de berbec, dar urechile atârnă la fel ca berbecii. Mai mult, urechile acestui iepure sunt foarte lungi. Lungimea lor poate ajunge la 20 m. Berbecul pitic este considerat cel mai mare dintre toate rasele pitice, greutatea sa poate ajunge la 3 300 g. Caracterul său este afectuos și flexibil. Iubește foarte mult copiii.
 • Iepure pitic olandez. Acest animal de companie se remarcă de alți iepuri prin culoarea sa neobișnuită: o jumătate a corpului (spatele), urechile și partea din spate a capului sunt negre, iar partea din față a capului și botul sunt albe. Rozătoarea este foarte jucăușă și afectuoasă.

Acestea nu sunt toate rase populare de iepuri decorativi. Lista de mai sus enumeră animalele care cel mai simplu mod de a ajunge în Rusia.

Condițiile de detenție

Îngrijirea iepurilor decorative acasă nu este deloc ușoară, așa cum ar putea părea la prima vedere.. Prin urmare, atunci când păstrați astfel animalele de companie ar trebui să ia în considerare următorii factori:

 • Cum se hrănesc iepurii decorativiIepurii decorativi nu tolerează căldura. Prin urmare, ar trebui create anumite condiții pentru ei. Temperatura din camera în care va fi ținut animalul nu trebuie să depășească 20 ° C cu o umiditate a aerului de cel mult 50%.
 • Razele soarelui nu trebuie lăsate să cadă pe animal de companie pentru o lungă perioadă de timp. Aceasta înseamnă că nu puteți așeza o cușcă cu el lângă o fereastră cu vedere la partea însorită a casei..
 • Iepurii decorativi sunt foarte timizi și le place să se ascundă în cele mai imprevizibile locuri. Pentru a nu-ți pierde animalul, este recomandat să îl păstrezi într-o cușcă specială.
 • Aceste animale de companie au oase foarte fragile, așa că ar trebui să le țineți cu atenție, dar ferm în mâini. Dacă animalul de companie sare brusc, atunci, căzând de la o înălțime de un metru și jumătate, cu siguranță va muri.
 • Se recomandă păstrarea copiilor foarte mici departe de iepuri. Copiii mici pot speria animalul.
 • Majoritatea iepurilor nu se înțeleg bine cu alte animale de companie. Prin urmare, se recomandă limitarea contactului acestora cu pisici, câini și alte animale de companie..
 • Înainte de a cumpăra un iepure, se recomandă să vă asigurați că nu există curenți în casă. Ele sunt distructive pentru aceste animale mici.
 • Cușca trebuie să aibă un băutor și așternut de iarbă proaspătă.

Iepurii decorativi rapid se obișnuiesc cu tava, dar adoră și curățenia. Este suficient să uitați să goliți cutia de gunoi de câteva ori, iar animalul de companie va alege un loc nou pentru toaletă..

Alegerea coliviei potrivite

Iepurii iepurași nu trebuie păstrați în libertate. Acești mici farse vor mesteca cu plăcere mobilierul din lemn și cu siguranță se vor ascunde undeva. Pentru a evita aceste probleme, trebuie să achiziționați o cușcă. Dar nu oricum, corect.

Cusca pitica pentru animale de companie trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

 • Ce mănâncă un iepure?Lungimea peretelui lateral al cuștii ar trebui să depășească lungimea animalului cu 4 sau mai mult. Cu cât mai mult spațiu liber are animalul dvs. de companie, cu atât se va simți mai bine.
 • Fundul cuștii trebuie să fie plat și antiderapant. Folosirea rețelei ca palet nu va funcționa. Labele animalului se vor bloca în el.
 • Umplutura de toaletă trebuie să fie numai în tavă. Nu poate fi folosit ca așternut.
 • Este imperativ să instalați un autodrinker, un alimentator și o mică grădiniță pentru furaje verzi în cușcă. Toate aceste elemente interioare trebuie să fie suficient de grele, astfel încât animalul să nu le poată întoarce..
 • Dacă intenționați să păstrați 2 animale simultan (mascul și femelă), atunci trebuie să cumpărați o cușcă de două ori mai mare. În plus, va trebui să construiești o casă pentru femeie. În ea, ea însăși echipează un cuib pentru viitorii iepuri..

Cel mai bine este să instalați cușca acolo unde nu există zgomot, lumina puternică a soarelui, curenți de aer și aparate de încălzit. În acest caz, camera ar trebui să fie bine ventilată..

Cum să ai grijă de un iepure decorativ?

Baza îngrijirii unui astfel de animal de companie este curățenia. Ea este principala condiție pentru sănătatea unui iepure decorativ..

Ai grijă de animalul tău de companie, trebuie să respectați următoarele reguli:

 • Tava trebuie curățată de cel puțin 2 ori pe săptămână..
 • Din când în când, animalul de companie trebuie evacuat, iar cușca acestuia trebuie curățată cu dezinfectanți. Dar puteți utiliza doar acele substanțe care nu vor dăuna animalului..
 • Vara, cușca trebuie curățată de 2 ori mai des..
 • În fiecare zi trebuie să le scoateți celulele din praf, lână și așternut murdar.
 • Nu trebuie să uităm să spălăm băutorul zilnic și să reînnoim apa din el..

Nu trebuie decât să uitați să curățați cușca la timp, deoarece animalul de companie începe imediat să tusească și să strănute. În plus, fumurile din tava animalului pot provoca o reacție alergică în gospodării..

Alimente

Iepurii sunt rozătoare. Aceasta înseamnă că trebuie hrănite cu furaje verzi, fân și furaje combinate. Este recomandabil să adăugați în mod regulat diverse vitamine și minerale în hrana animalelor de companie..

Dieta animalului este după cum urmează:

 • Cum să faci baie iepurilorFuraje combinate. Acestea sunt furaje speciale peletate vândute gratuit în magazine specializate. Când serviți aceste furaje, amintiți-vă că animalul este pretențios. Mai întâi va selecta cerealele naturale din jgheab și va lăsa peletele. Dar nu ar trebui să le eliminați. Iepurele va reveni cu siguranță pentru ei.
 • Fân. Ar trebui să fie întotdeauna prezent în cușca animalului. Principalul lucru este să vă asigurați că nu este putred.
 • În cușca unui rozător decorativ, trebuie să existe ramuri de pomi fructiferi. Animalul va scrâșni dinții în jurul lor.
 • Piatra de sare și o mică bucată de cretă.
 • Mâncare verde. Înseamnă iarbă, frunze de diferite plante. Mâncarea verde trebuie administrată cu măsură. Faptul este că un exces de masă verde poate provoca stomac deranjat la animal..
 • Fructe. Se administrează animalelor ocazional și numai după împlinirea vârstei de 4 luni..

Ingrijire medicala

Aceste animale sunt susceptibile la următoarele boli:

 • Stomatita.
 • Micosmatoza.
 • Rinita infecțioasă.
 • Pasteureloza.
 • Coccidioza.

Iepurașii iepurași întâmpină adesea probleme intestinale. Este vorba de constipație.

Aceste animale sunt predispuse la boli de ochi și urechi. Uneori, dinții cu creștere prea rapidă provoacă probleme.

O atenție deosebită trebuie acordată îngrijirii helmintiazei. Dacă animalul de companie dezvoltă viermi, cel mai probabil va muri. Pentru a preveni acest lucru, trebuie să administrați medicamentelor antihelmintice animalelor de mai multe ori pe an.

Este foarte important să vă vaccinați animalul la timp. Vaccinurile îl protejează de pasteureloză, listerioză, paratifoid.

Nu trebuie să uităm de vaccinările anuale complexe împotriva mixomatozei și VGBK. Nu vă mirați dacă un medic veterinar vaccinează împotriva mai multor boli dintr-o fiolă.

Cu siguranță trebuie să vă amintiți să tăiați ghearele acestor rozătoare. Dacă acest lucru nu se face, atunci animalul de companie își va deteriora pielea atunci când se zgârie.

Îndepărtarea ghearelor trebuie efectuată cu ajutorul unor clești speciale.

Jocuri cu animale de companie

Aceste animale ar trebui să primească porția lor de divertisment în fiecare zi. Dacă proprietarul nu se joacă cu ei, atunci încep să se joace obraznic cu prima ocazie.

Rozătoarele trebuie eliberate zilnic pentru a alerga în jurul apartamentului sau casei. În acest caz, trebuie să-l monitorizezi, astfel încât să nu fie rănit..

Pentru a distra iepurii, puteți cumpăra diverse jucării: bile cu un clopot în interior, bile. De asemenea, poți face și tu o jucărie. Pentru a face acest lucru, este suficient să faceți găuri în cutia de carton și să puneți o cârpă de bumbac înăuntru.

Pentru a măcina dinții, puteți arunca un morcov de lemn animalului.

Reproducere

Iepurii sunt foarte activi sexual. Acest lucru poate cauza următoarele probleme:

 1. Cum cresc iepuriiÎn timpul pubertății, animalul dvs. poate deveni agresiv.
 2. Animalul poate schimba brusc locul pentru mișcarea intestinului..
 3. Iepurele poate începe să sape podeaua cuștii și, prin urmare, se dăunează singur.
 4. Animalul se poate lipi nu numai de alte animale de companie, ci și de oameni!

Nu există nici un remediu pentru activitatea sexuală a iepurilor. Dacă nu există dorința de a le crește, atunci este mai bine să sterilizați animalul de companie..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » » Cum să ai grijă de un iepure decorativ