Rasa de cai kabardian: caracteristici, îngrijire și hrănire

Cal KabardianCaii kabardieni personifică cele mai bune caracteristici ale raselor native de tipul hamului de călărie. Ele combină armonios mintea, energia vie, noblețea, harul, puterea, puterea și străduința spre libertate..

Veți afla mai multe despre modul în care au apărut acești cai minunați, despre diferența față de ceilalți frați, pentru ce sunt potriviți și pentru ce se mențin acasă..

Istoria rasei

Originile cailor kabardieni încep în munții Caucazului, unde popoarele războinice locale au simțit nevoia urgentă de rase de cai universale și foarte rezistente..

În regiunile cu numeroase lanțuri muntoase, văi și gropi intermontane, cu un climat special și schimbări accentuate de altitudine, numai caii cu o constituție puternică, cu un bazin genetic bun și o sănătate excelentă ar putea prinde rădăcini.

Știați? Caii kabardieni erau deosebit de populari în Rusia țaristă. Trupele imperiale din 1870 furnizat cai pur-rasa Melkinsky herghelie.
Crescătorii locali de cai au selectat cele mai bune mostre pentru a le crește din caii existenți. Astfel, a existat un rafinament treptat al celor mai vechi rase, pe fondul cărora a apărut un soi complet nou..Cal Kabardian

Ea se caracteriza nu numai prin putere și putere, ci și prin pretenție față de condițiile de detenție, hrană. Acest lucru a fost însoțit de o manieră de creștere a turmei și de pășunat pe furci pe tot parcursul anului.

Astăzi este dificil să se stabilească care dintre rase de cai predomină sângele în venele speciei kabardiene, deoarece la traversare erau implicate animale din diferite grajduri locale și străine..

Calul rezultat a îndeplinit pe deplin toate cerințele crescătorilor: galopând pe câmpie, deosebit de favorabil prin agilitate, în munți a depășit cu ușurință pasajele înguste, distanțele lungi, vremea și schimbările climatice și, de asemenea, a transportat încărcături de orice greutate, chiar de-a lungul cărărilor de capre înguste și sinuoase. Acum știu despre această rasă cu mult dincolo de Caucaz..

Aflați mai multe despre Cal Friesian.

caracteristici generale

Experții clasifică caii kabardieni ca rase unice, care este asociat cu calitățile intelectuale și fizice ale animalelor. Au demonstrat o adaptabilitate de invidiat la condițiile câmpiilor și zonelor înalte, precum și la modul de păstrare și climă. La un cal, toate visele crescătorilor de cai se împlinesc.

Video: despre rasa de cai Kabardian

Exterior și costum

Aceste crini sunt ușor de recunoscut prin următoarele caracteristici exterioare:

 • un corp muscular bine dezvoltat, cu o structură puternică și mare (înălțimea la greabăn în intervalul 152-157 cm);
 • cap mic;
 • gât muscular lung;
 • cocoașă specifică pe profil;
 • puternic spate drept;
 • circumferința largă a sternului osos (în medie 183–178 cm);
 • membre subțiri și, în același timp, puternice, cu copite puternice (o caracteristică a rasei este că picioarele posterioare ale cailor au formă de sabie);
 • crupă coborâtă, relativ largă;
 • culoarea golfului, negru sau karak a părului scurt;
 • coadă groasă și coamă;
 • greutatea medie a indivizilor maturi sexual de 400 kg.
Știați? Reprezentanții multor alte rase de cai, aflându-se în condiții familiare kabardienilor, și-au exprimat în mod clar frica și au refuzat categoric să meargă înainte..
Un semn al unei rase pure de cai kabardieni este considerat a fi o culoare închisă, care include negru, castaniu (cu coamă neagră, coadă și „ciorapi” pe picioare), castaniu închis și culori karak.Cal KabardianMarcajele albe pe cap și picioare, ca și alte culori, nu sunt tipice pentru rasa Kabardiană. Prezența lor este un semn al jumătății de rasă..

Temperament și obiceiuri

Caii kabardieni sunt obsedați de un irezistibil zel pentru libertate. Ei sunt adevărați copii ai naturii, deoarece au un caracter obstinat, neînfricare de invidiat, încăpățânare și rezistență..

De aceste calități aveau nevoie circasienii războinici, care doreau caii lor să lupte cu curaj în lupte împreună cu călăreții lor și, de asemenea, știau cum să depășească traseele montane înguste și periculoase..

Vă sfătuim să aflați mai multe despre cai piebald.

În același timp, aceste animale sunt foarte inteligente și nobile. Dar vor asculta doar călăreți experimentați și stricți. Și după ce au simțit cea mai mică slăbiciune în caracterul proprietarului, ei pot arăta neascultare, grosolănie și chiar mușcătură. Prin urmare, crescătorii novici de cai nu vor putea să limiteze dispoziția unui astfel de cal..Cal Kabardian

Avantaje și dezavantaje

Cele mai bune calități ale cailor kabardieni de rasă pură au fost perfecționate de secole, cu toate acestea, în ciuda istoriei îndelungate de formare și dezvoltare, reprezentanții acestui soi au atât avantaje, cât și dezavantaje..

Caracteristicile calităților rasei de cai kabardieni (de munte)
pro Minusuri
 • extrem de rezistent (în medie, în condiții de altitudine mare, un animal poate călători 100 km zilnic, transportând aproximativ 150 kg de marfă);
 • rezistență ridicată la bolile tipice ale artiodactililor;
 • fertilitate satisfăcătoare (iepele dau o descendență sănătoasă chiar și după 20 de ani);
 • capacitatea de a-și reface rapid grăsimea de odinioară;
 • adaptabilitate la condițiile de creștere a efectivului;
 • bună siguranță a efectivului (conform fermelor de reproducere, aproximativ 99% din animalele tinere supraviețuiesc);
 • nesolicitarea hranei;
 • Eficiență ridicată.
 • dragoste excesivă pentru libertate;
 • obstinatie si rau temperament;
 • maturitate târzie.

Folosind

Din punct de vedere istoric, kabardienii s-au pregătit pentru a depăși dificultățile. Acestea au fost folosite de mult timp pentru călărie, bătălii și transport de mărfuri în chei periculoase de munte. Astăzi, popularitatea acestor cai continuă..Cal Kabardian Sunt necesare pentru:

 • călărie amator;
 • serviciul de frontieră;
 • turism ecvestru (în special în regiunile muntoase);
 • sporturi ecvestre profesionale (sunt liderii incontestabili în cursele la distanță și triatlon, dar inferiori rudelor lor în orice altceva);
 • munca de reproducere (vorbim despre un set neprețuit de date genetice care sunt folosite pentru rafinarea altor rase);
 • scopuri agricole (exploatare).
Vă recomandăm să citiți despre, cum să ții corect un cal acasă.

Întreținere și îngrijire

Reproducerea rasei Kabardian nu necesită condiții speciale în grajduri și o abordare specială a dietei. Acești cai sunt obișnuiți cu climatul dur și viața turmei. De aceea sunt cumpărate cu ușurință de către proprietarii de cluburi de cai și terenuri agricole..Cal Kabardian

Grajd

Pentru a îmbunătăți forma fizică a secțiilor cu echipă, experții sfătuiesc să nu le testați în condiții extreme de detenție, ci să echipați grajdul, urmând aceste reguli:

 1. Clădirea trebuie să fie spațioasă, caldă, ușoară și confortabilă, deoarece caii de orice rasă reacționează foarte dureros la frig, umezeală și curenți de aer..
 2. Coniferii sunt considerați cel mai bun material pentru pereți..
 3. Este obligatoriu realizarea acoperișului din material ignifug și impermeabil. În mod ideal, ar trebui să fie caracterizat de o conductivitate termică scăzută, deoarece căldura afectează și animalele..
 4. Pentru păstrarea cailor, pardoselile din chirpici și lemn sunt preferate, deoarece acestea se caracterizează prin conductivitate termică și uscăciune reduse, absorb bine umiditatea și nu sunt alunecoase.
 5. Este important să asigurați ferestre mari în interiorul structurii, astfel încât camera să fie întotdeauna luminată într-un mod natural. În plus, este recomandabil să îl ventilați în mod regulat și să monitorizați regimul constant de temperatură internă în intervalul 15-18 ° С.
 6. Sistemele de încălzire din astfel de spații sunt inadecvate, dar pentru a păstra căldura, este recomandabil să se izoleze tavanele și pereții.
 7. Este recomandabil să îngrădiți grajdul cu o ușă cu bară, astfel încât secția să poată observa în orice moment ceea ce se întâmplă în grajd. Dar nu ar trebui să existe praguri.
 8. Este recomandabil să proiectați un denik cu dimensiuni de cel puțin 10-14 m și o înălțime de până la 3,5 m. Este important să excludeți orice obiecte ascuțite (cuie proeminente, știfturi, margini ale zăbrelei).Cal în grajd
 9. Atunci când echipați căsuța pentru cai, trebuie să aveți grijă cu siguranță de un alimentator de cereale, de un băutor, de o iesle de fân și de un recipient pentru hrănirea mineralelor. Crescătorii de cai cu experiență vă sfătuiesc să alegeți băuturi automate moderne sau să creați singur acest recipient dintr-o găleată metalică fixată în siguranță. Pentru ca animalul să se simtă confortabil în timp ce mănâncă, se recomandă amplasarea pepinierelor și alimentatoarelor la nivelul pieptului său. Sunt dimensionate în așa fel încât calul să-și poată deschide în mod liber fălcile în spațiul interior..
  Important! Cel mai bun material pentru alimentatoarele de cai este argila glazurată, care nu este supusă efectelor reactivilor chimici activi. Structurile din lemn sunt impracticabile deoarece sunt supuse deteriorării rapide din cauza mușcăturilor de cal și provoacă multe vicii la animale. Produsele din ciment sunt distruse rapid și ușor de acizii conținuți în furaje, în timp ce produsele din tablă pot răni un animal de companie.
 10. Pentru a exclude umiditatea ridicată din cameră și fumurile nocive de amoniac din excrementele de cal, se recomandă schimbarea regulată a așternutului. Ar trebui să fie ferm, nu prăfuit, uscat și proaspăt. În aceste scopuri, amestecurile de rumeguș, secară și grâu, stuf, rumeguș și turbă sunt perfecte. Cu toate acestea, rețineți că rumegușul ajută la uscarea părții excitate a copitelor calului, astfel încât acest material nu este potrivit pentru toate animalele. Pardoseala prea groasă este inadecvată, este suficient să vă limitați la 10-15 cm.

Video: despre grajduri pentru cai kabardieni

Curățenie și igienă

Condițiile stabile confortabile pentru păstrarea cailor nu eliberează proprietarul de îngrijirea obișnuită. Lista sarcinilor zilnice ale crescătorului de cai trebuie să includă măsuri pentru curățarea spațiilor, schimbarea gunoiului și igiena animalului..

Știați? Datorită simțului excelent al mirosului, calul este capabil să simtă că călărețul său este nervos. Prin urmare, atunci când lucrați cu cai, trebuie să încercați întotdeauna să rămâneți calm..

În special, vorbim despre următoarele:

 1. Îngrijirea coamei calului, ce este pieptănatul și împletitul. Acesta nu este doar un moment estetic, ci o garanție de bună sănătate pentru un animal cu coadă - coama își protejează capul și gâtul de paraziții care suge sânge, ceea ce afectează foarte mult bunăstarea generală a calului. Pentru a curăța părul de cal, aveți nevoie de perii de diferite durități. Este inacceptabil că se formează încurcături și încurcături pe păr.
 2. Îngrijirea copitei de cal, care include examinarea lor zilnică, curățarea, croșetarea și, dacă este necesar, tratamentul cu preparate medicinale speciale. Pentru curățare se folosesc cârlige și clești speciale. Adulții vor trebui să taie partea keratinizată a piciorului la fiecare 50 de zile pentru a-și menține picioarele libere de bamini. Este important să vă asigurați că nu există fisuri în cornee și că pielea din jurul corolei este intactă și fără blistere - altfel animalul nu va putea merge și se va confrunta cu boli grave. La curățarea copitelor, precizia și îngrijirea sunt importante, deoarece există riscuri mari de rănire a calului. Acordați o atenție deosebită curbelor și marginilor potcoavelor. Periile dure sunt potrivite pentru curățarea acestor zone greu accesibile. În scopuri preventive, după curățarea copitei, este recomandabil să lubrifiați articulațiile cu pielea cu ulei de ricin sau unguent pentru îmbrăcarea copitei..Curățarea copitei de cai
 3. Îngrijirea părului de cal. Calul are nevoie de curățare zilnică - cât durează depinde de intensitatea activității fizice a calului. Procedura îl ajută să scape de murdărie, praf și reziduuri de gunoi de grajd acumulate pe corp. Experții fac distincție între curățarea rapidă și amănunțită. Prima opțiune include îngrijire minimă și este potrivită pentru persoanele în repaus, în timp ce a doua consumă mai mult timp și este destinată cailor de lucru. Indiferent de metoda de curățare, înainte de lucru, trebuie să încălziți calul cu un pieptene ușor timp de câteva minute, care va ajuta la deschiderea porilor de pe pielea sa. Crescătorii de cai cu experiență aleg echipamentul potrivit în funcție de gradul de contaminare al secției. De exemplu, pentru a îndepărta murdăria de pe tot corpul, aveți nevoie de perii cu peri scurți și fini, pentru a scăpa de transpirație și de solidele aderente - răzuitoare dure și pentru a curăța corpul calului - o mănușă aspră. Dacă este din cauciuc, în același timp puteți masa animalul.
 4. Îngrijirea cozii de cal. Procedura trebuie efectuată cu un burete special pus deoparte, care trebuie frecat cu atenție în jurul anusului și a firului. În acest caz, este strict interzis să stai în spatele animalului. După aceea, coada trebuie să fie pieptănată, scăpând de acumulările de murdărie și gunoi de grajd. Puneți secția să scalde coada din când în când.
 5. Îngrijirea dinților calului, care include o examinare de către un dentist ecvin la fiecare șase luni. Rețineți că indivizii mai maturi au nevoie de mai multă atenție. Dacă animalul dvs. de companie primește în mod regulat hrana în alimentator, care contribuie la măcinarea dinților în creștere constantă, atunci calul nu este în pericol - altfel poate dezvolta diferite boli ale maxilarului, care vor afecta starea generală de sănătate.Îngrijind gura calului
 6. Îngrijire stabilă. În fiecare zi, mirele trebuie să scoată gunoiul de grajd, să schimbe așternutul și să curățe ustensilele interioare. Este inacceptabil ca alimentele învechite să rămână în alimentatoare - în acest caz, calul nu va putea evita tulburările tractului digestiv, colita. De asemenea, în timpul procesului de curățare, trebuie acordată atenție băutorului. Ar trebui să fie întotdeauna curat și umplut cu apă proaspătă..

Important! Un cal sănătos ar trebui să mănânce între 25 și 100 kg de iarbă pe pășunat pe zi și să bea aproximativ 60 de litri de apă în sezonul estival. Iarna, cantitatea de băut poate fi redusă la jumătate..

Hrănirea și băutura

Caii kabardieni nu sunt selectivi în ceea ce privește furajele și diferă puțin de alte rase în ceea ce privește dieta. Dar, pentru a obține niveluri ridicate de productivitate și eficiență de la acestea, trebuie să aveți grijă de o dietă echilibrată..

Următoarele recomandări ale proprietarilor de ferme te vor ajuta în acest sens:

 1. Furajele trebuie să fie proaspete și de bună calitate. Este de dorit să le hrăniți în porții mici, luând în considerare caracteristicile fiziologice ale cailor..
 2. Dieta zilnică trebuie să conțină în mod necesar: paie de ovăz, ovăz, orz, morcovi și sfeclă. Este important ca culturile de rădăcină să fie pre-curățate și tocate înainte de a fi luate. De asemenea, trebuie remarcat faptul că cerealele sertizate sunt mult mai bine absorbite de corpul calului..Calul Kabardian mănâncă
 3. Dacă intenționați să hrăniți calul cu boabe de porumb, pre-zdrobiți-l folosind un dispozitiv special în fracțiuni mari..
 4. Dați întotdeauna tărâțele înmuiate, iar paiul aburit.
 5. Nu uitați de secvența produselor de distribuire: mai întâi, oferiți întotdeauna furaje animale, după care - suculente și concentrate.
 6. Este inacceptabil ca calul să înceapă aratul imediat după ce a consumat concentratele sau să mănânce similar imediat după muncă.
 7. Este important să oferiți cailor udare de trei ori pe zi. Cu toate acestea, nu permiteți cailor fierbinți să bea apă imediat după muncă. În astfel de cazuri, băutul nu dăunează până la o oră după ce ați mâncat fânul. În caz de nevoie urgentă, puteți uda calul cu o jumătate de oră înainte de sfârșitul lucrului.

Important! Hrăniți-vă caii în mod regulat la 25 de ani–40 g sare de masă pe zi.
 • În timpul zilei de lucru, luați o pauză de masă de 3 ori în scopul hrănirii persoanelor care muncesc, cu o durată de 2 ore.
 • Cai kabardieniCaii kabardieni și-au stabilit ferm meritele în domeniul creșterii de cai. Chiar și astăzi, în ciuda muncii grele a crescătorilor, este dificil să găsești un concurent demn pentru rezistența lor. Îngrijirea adecvată și respectarea standardelor de întreținere vor fi cheia pentru reproducerea cu succes a acestei rase minunate..

  Distribuie pe rețelele de socializare:
  Așa arată
  » » » Rasa de cai kabardian: caracteristici, îngrijire și hrănire