Costum de cal isabella: descrierea culorii

CalCuloarea calului Isabella este foarte rară și frumoasă. Surprinde prin rafinamentul său și culoarea tonului de șampanie. Un alt nume pentru costum este crema. Cel mai mare număr de cai ai costumului Isabella se găsește la rasa Akhal-Teke (până la 2,5%).

Istoria costumului

Costumul își datorează numele reginei Isabella a Spaniei, care a domnit în secolul al XV-lea. În acele vremuri, caii de culoare crem erau foarte populari și erau favoritele reginei..

Există, de asemenea, o legendă conform căreia Isabella a promis că va purta constant o cămașă albă ca zăpada până când regele Austriei va cuceri portul Belgiei. Conducătorul și-a atins obiectivele timp de trei ani și, în această perioadă, cămașa reginei a căpătat o nuanță cremoasă..

Știați? Deoarece calul acestei rase aleargă și merge, ridicându-și picioarele în sus, se poate mișca fără probleme pe nisipuri mișcătoare.

Populația locală, care trăia cu multe secole în urmă pe teritoriul în care se află acum Turkmenistanul, se ocupa cu creșterea cailor, a căror rasă a fost numită ulterior Akhal-Teke.Cal IsabellaAtunci aceste animale erau singurul mijloc de transport disponibil, astfel încât oamenii au încercat să-și păstreze puritatea sângelui, nepermițând amestecul cu caii de alte rase. Ulterior, acest lucru a servit faptului că au apărut albini - progenitorii costumului Isabella.

Caii în acel moment se remarcau printre alte animale, deci erau mai înalți, mai uscați și mai grațioși. Au trecut multe secole, dar turcienii au reușit să păstreze un costum de rasă, care arată ca acum mulți ani.

Citește descrierea cai piebald.

Rase, printre care se găsește isabella

Un lucru este sigur că acest costum este un semn de rasă pură și se găsește la alte rase:

 1. Crema americana - culoarea a fost obținută în 1911 și fixată la nivel genetic. În 1950 a fost înregistrat oficial în carnet.
 2. Ceh Kinski - mândria creșterii de cai cehi. Cai sportivi care au făcut caietul de viteze în secolul al XIX-lea.Ceh Kinski
 3. Auriu spaniol - dezvoltat în 1912 ca cai sportivi.
 4. Ponei galez - primele informații despre animale se întorc în trecutul îndepărtat, dar rasa a fost recunoscută oficial în secolul al XX-lea.Ponei galez
 5. American Cream Horse - în 1944 a apărut asociația raselor și după 6 ani a fost înregistrată oficial.American Cream Horse
 6. Pătrăliți de oriol - fondatorii sportului la trap.Trotter Oryol

Caracteristică

Isabella poate fi considerată doar cai care îndeplinesc criterii stricte în ceea ce privește aspectul. Genetica are o mare importanță în formarea acestei specii. În plus, acest costum este caracterizat de trăsături de caracter speciale..

Probabil că veți fi interesat să citiți despre, câți cai trăiesc acasă și în sălbăticie, și cum înoată.

Genetica

Pentru a obține costumul de isabella, predominanța genei de culoare crem (Cremello) la ambii indivizi este de o mare importanță. Substituentul genei afectează producția de pigmenți de lână prin schimbarea culorii.

Două gene de bază - Extension și Agouti - sunt responsabile de culorile principale: golf, negru și roșu, dar în cazul dominanței a două gene identice Cremello, influența celor de bază devine imperceptibilă.Cal IsabellaCostumul ideal de isabella din genul său are doi strămoși roșii simultan. Acesta este motivul pentru care culoarea este foarte rară și costisitoare. Această combinație genetică poate fi găsită la calul elefant și dun, precum și la calul palomino..

Știați? Un cal al costumului Isabella din rasa Akhal-Teke costă aproximativ 3 milioane de dolari. Cel mai frumos cal din lume, precum și standardul acestui costum, este producătorul de reproducere Akhal-Teke AK Gez.

Caracteristici:

Principalele caracteristici distinctive ale cailor cu o colorare isabella includ:

 1. Pielea este roz când toate rasele sunt gri.
 2. Ochii sunt albaștri, uneori verzi.
 3. Umbra hainei depinde de iluminat - dimineața este albă, după-amiaza de la lumina soarelui este argintie, pe vreme tulbure este fildeș, iar în timpul apusului umbra devine ușor roșiatică.
 4. Se simt la fel de bine la îngheț la -30 ° С și la căldură + 50 ° С.
Cal Isabella

Exterior

O descriere a aspectului unui animal de costum isabella include următoarele caracteristici:

 1. Creștere ridicată (aproximativ 1,6 m) la greabăn, piept îngust.
 2. Picioarele lungi și subțiri au tendoane puternice și copite mici..
 3. Capul este mic, cu o frunte ușor convexă și urechi lungi mobile.
 4. Gâtul este lung, cu o îndoire aristocratică, întotdeauna într-un set mândru și impunător.
 5. Ochii alungiti albastri sau verzi, in Akhal-Teke - albastru deschis.
 6. Pielea este subțire, roz pal, culoarea este uniformă pe tot corpul. Uneori există cazuri de culoare aproape albă.
 7. Haina este scurtă, de culoare crem palidă, cu un efect strălucitor care poate fi văzut chiar și într-o fotografie a animalului. Culoarea coamei și a cozii este puțin mai închisă sau mai deschisă decât culoarea principală. Coama nu este groasă.
 8. Calul arată fragil și blând, dar de fapt animalul este puternic și foarte rezistent.
 9. Mișcările calului sunt netede, corpul are o flexibilitate bună.

Temperament și comportament

Rasa Akhal-Teke este principala, unde mânjii isabella se nasc mai ales. Și acest lucru se datorează faptului că de-a lungul istoriei rasei întotdeauna respectă strict puritatea sa genetică. Acești cai au un caracter provocator, care se potrivește cu familia regală.Cal Isabella înAu un temperament energic și o dispoziție ascuțită. Numai ei au un simț bine dezvoltat al propriei lor valori. Nu vă permiteți să fiți maltratat.

Cu toate acestea, se simt bine o persoană - au mare grijă de călăreț, învață repede și, după cum spun călăreții, își aleg propriul proprietar. Nu un cal sportiv, ci o clasă de hobby premium.

Locuitorii Akhal-Teke sunt capricioși și atenți, nu vor finaliza sarcina dacă o consideră periculoasă și imposibilă. Pur și simplu este imposibil să le refaceți temperamentul, prin urmare nu sunt folosite pentru sport..

Cum se conține

Caii trebuie să fie mereu înăuntru și acest lucru este posibil cu un efort fizic suficient, chiar dacă nu participă la sport.

Important! Toți caii au un sistem digestiv foarte sensibil - alimentele de calitate slabă pot provoca diverse boli ale tractului gastro-intestinal, precum și moartea animalului.
Proprietarul trebuie să echipeze un grajd pentru cal, să ofere o zonă pentru antrenament și educație și, de asemenea, să se hrănească corespunzător.Cal Isabella

Aranjament stabil

Păstrarea corectă a animalelor înseamnă organizarea unei case adecvate pentru ei:

 1. Dimensiunea grajdului ar trebui să corespundă numărului de animale, deoarece fiecare individ ar trebui să aibă propriul stand (stand).
 2. Temperatura în timpul iernii nu este mai mică de +5 ° С și nu mai mare de + 15 ° С. Vara, este important să vă asigurați că indicatorii nu cresc peste +15 ° C. Umiditatea în grajd ar trebui să fie între 60-70%. Reglată prin alimentarea și ventilația de evacuare.
 3. Este mai bine să construiți un denik din cărămidă sau lemn. Ar trebui să fie astfel încât animalul să poată sta și să se întindă liber. De exemplu: cu o înălțime de 1,6 m, parametrii adecvați sunt 3,7x4,3 m. Dennikul ar trebui să aibă o poartă care poate fi blocată cu o încuietoare, astfel încât calul să nu le poată deschide accidental.
 4. Înălțimea camerei este de cel puțin 3,0 m. Tavanul este din lemn și rezistent la umiditate.
 5. Iluminat natural - ferestre la un nivel de 2,0 m de podea și artificiale - lămpi de iluminat în jurul perimetrului camerei.
 6. Pardoseala este din beton, lemn și lut. În mod ideal, cauciucul peste lemn este convenabil pentru curățare și va rezista mult timp. Principalul lucru este să înclinăm spre pasaj, prezența pragurilor este inacceptabilă.
 7. Ușile cu o lățime de 1,5 metri, care se deschid spre exterior, trebuie să fie două dintre ele în conformitate cu cerințele de siguranță la incendiu. Buruienile în uși fără colțuri ascuțite.
 8. Fiecare animal trebuie să aibă un jgheab. Este mai bine să-l așezați într-un loc luminos. Pentru confortul calului, recipientul trebuie să fie spațios și profund.
 9. Pentru a organiza băuturile, puteți utiliza două opțiuni: faceți un jgheab care va trece prin întregul grajd sau puneți băutori individuali.
 10. Grajdul ar trebui să aibă încăperi pentru depozitare: furaje, fân, muniție, inventar, așternut, precum și pentru proceduri veterinare.
 11. Un padoc oval sau rotund de cai cu o suprafață de 100 de metri pătrați pe cal.
 12. Pentru confortul îngrijirii cailor, este mai bine să efectuați un sistem de alimentare cu apă în grajd; dacă este imposibil, ar trebui prevăzut un butoi cu o rată de 50 de litri per individ..
Cal Isabella într-un padoc

Îngrijire

Respectarea regulilor simple de igienă este fundamentală pentru îngrijirea animalelor..

Citiți mai multe despre, cum să ții corect un cal acasă.

Pentru ca un animal să arate bine și să fie sănătos, este necesar:

 1. Curățați grajdul în fiecare zi, deoarece, în medie, un cal defecează de 12 ori pe zi și elimină până la 7 litri de urină. Resturile de mâncare sunt de asemenea îndepărtate, paia umedă este îndepărtată. La fiecare 7 zile, efectuați o curățare completă a grajdului, care include o schimbare a gunoiului.
 2. Calul trebuie scăldat o dată pe săptămână folosind săpun de rufe sau șampon pentru animale aplicat pe întregul corp, precum și coada și coama. Apoi sunt pieptănate cu o perie și spălate bine cu apă caldă folosind un furtun sau un vas de udat.
 3. Îndepărtați zilnic praful și resturile de pe strat, începând cu vârful capului și terminând cu extremitățile.
 4. Examinați copitele în fiecare zi, curățați-le, lubrifiați-le cu uleiuri și scoateți stratul cornos mort din copite la fiecare 1,5 luni .
 5. În funcție de vârsta calului, la fiecare șase luni sau un an, examinați dinții cu ajutorul unui dentist.
 6. Vaccinați anual animalul împotriva diferitelor infecții.
Cal Isabella

Hrănire

Pentru ca animalul să fie întotdeauna sănătos, trebuie să luați în considerare cu atenție dieta și să urmați toate recomandările crescătorului. Un animal adult ar trebui să mănânce 5 kg de furaje pe zi.

Porțiile ar trebui să fie mici, dar frecvente. Baza dietei este:

 • fân;
 • verdeaţă;
 • ovăz și orz.

Important! Un cal ar trebui să bea între 60 și 80 de litri de lichid pe zi pentru o bună digestie a furajelor uscate și a ovăzului.

Legumele și fructele sunt oferite ca un tratament. În meniul zilnic al calului, trebuie să fie prezente toate vitaminele, macro și microelementele necesare. Pentru a evita problemele sistemului digestiv, aditivii furajeri sunt introduși în dieta obișnuită a cailor..

Aceste amestecuri ajută la eliberarea potențialului fiecărui animal în mod individual, la protejarea împotriva problemelor cu tractul gastro-intestinal și, dacă apar, într-o oarecare măsură îndepărtează unele dintre ele..Amestec de hrana pentru cai Atunci când alegeți premixurile, este necesar să le analizați componentele și să țineți cont de nevoile unui anumit animal:

 1. Compoziția nu trebuie să conțină componente hormonale.
 2. Acordați o atenție deosebită calității proteinei naturale primite și gradului de procesare a acesteia.
 3. Pentru o bună absorbție a hranei, menținerea articulațiilor și a mușchilor, suplimentele ar trebui să aibă aminoacizi echilibrați.
 4. Pentru a face pielea mătăsoasă și irizată, premixul trebuie să conțină retinol.
 5. Pentru ca copitele să fie puternice, suplimentele trebuie să conțină cantitatea potrivită de biotină, zinc, mangan, cupru și alte elemente..
 6. Antioxidanții precum rutina, humatul, acidul ascorbic, precum și seleniul în combinație cu vitamina E au un efect bun asupra stării ligamentelor și tendoanelor..
 7. Suplimentarea cu fier este necesară pentru activitatea fizică intensă și dacă paraziții se găsesc în corpul calului.
 8. Suplimentele trebuie să conțină probiotice pentru a menține microflora intestinală sensibilă.

Alegerea suplimentelor nutritive trebuie făcută de companii bine stabilite. Cu o alimentație adecvată, puteți menține forma și calitățile estetice ideale ale animalului la orice vârstă, deoarece puteți achiziționa amestecuri pentru pui tineri, cai, ponei, cai adulți, iepe însărcinate și care alăptează..Cal IsabellaVăzând un cal de culoare isabella, nu se poate să nu te îndrăgostești de el, dar nu toată lumea își permite să-l cumpere. Anterior, numai sultanii și emirii își puteau permite acest lucru, iar acest lucru vorbește despre statutul „regal” al animalului. Isabella este o culoare magică care aduce noroc proprietarului ei.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » » Costum de cal isabella: descrierea culorii