Achatina reticulata: melc uriaș acasă

Achatina reticulataPăstrarea și îngrijirea animalelor de companie necesită întotdeauna o pregătire din partea proprietarului - cunoștințe despre hrănirea adecvată, condițiile de temperatură, locuința necesară pentru un animal de companie și multe altele..

Ar trebui să fie abordate cu deosebită atenție problemele de păstrare și reproducere de către proprietarii care dețin animale exotice sau tropicale - tipul de comportament, specificul nutrițional și cerințele pentru îngrijirea acestor animale de companie diferă semnificativ de animalele domestice tradiționale..

În acest articol vom vorbi despre melcii uriași Achatina reticulata: pentru cine sunt potrivite aceste moluște, care sunt caracteristicile conținutului lor, cum să îngrijească și să trateze astfel de animale de companie - vom lua în considerare mai detaliat.

Zonă

Achatina sunt moluște terestre care apar în mod natural în principal în Africa. Aceste animale preferă clima caldă și umedă, deci nu sunt comune în Europa și America de Nord..

Achatina este originară din partea de est a continentului african, dar astăzi aceste animale pot fi găsite în unele regiuni din Australia și Asia de Sud.

Particularitatea acestor melci este că în captivitate cresc și în natură - cu condiția respectării condițiilor de temperatură necesare și asigurării hranei adecvate. Acest lucru a dus la faptul că astăzi astfel de moluște sunt crescute din ce în ce mai mult ca animale de companie..Achatina reticulata

Descriere

Achatina este, de asemenea, numită gigant: cochilia adulților poate crește până la 25 cm, iar corpul în sine este de până la 30 cm - acest lucru depășește lungimea palmei umane medii! În ciuda unor parametri atât de impresionanți, melcii sunt creaturi blânde și vulnerabile, așa că se vor aștepta, de asemenea, la tandrețe și delicatețe în manipulare de la proprietarii lor..

Coaja standard a Achatina reticulata este ondulată, de culoare maro deschis, cu pete și vene maro. Umbra corpului variază de la bej deschis la maro, capul fiind întotdeauna mai închis decât culoarea principală a corpului.

Moluștele cresc foarte repede - după 4-5 luni coaja lor va atinge 15-18 cm lungime, iar pubertatea începe la 10-11 luni de viață.

Melcii sunt absolut surzi, dar respiră cu întregul corp și chiar cu o coajă - anumite canale sunt situate pe suprafața sa, care transportă aerul către corpul moluștei. Ochii sunt localizați pe două antene flexibile, iar ea le vede doar pe o rază de 2 cm.Achatina reticulataDar simțul mirosului în aceste moluște este foarte bine dezvoltat - melcul miroase întreaga parte frontală a corpului și tentaculele. Prin intermediul lor, ea învață textura și forma obiectului, precum și gradul de iluminare - o lumină prea puternică irită molusca și o provoacă să se adăpostească în interiorul cochiliei..

Vă sfătuim să citiți despre cum să întrețineți și cum să aveți grijă de melc Ampularia și Achatina gigant.

Pe cochilie, puteți vedea bucle pe ambele părți - cu cât scoica este mai veche, cu atât cochilia capătă mai multe bucle. De obicei, la persoanele în vârstă, numărul de ture ajunge la 7-9.

Achatina are mai multe soiuri, dintre care cea mai frumoasă este melcul albino - are un corp alb lăptos și o coajă ușoară, dar crește mult mai lent. Dimensiunea maximă a unei cochilii albinoase este de 15 cm.

Știați? În țările din Asia de Sud, melcii africani gigantici sunt considerați dăunători - mănâncă plante, strică lăstari tineri și chiar roiesc tencuiala din case, satisfăcându-și nevoia de var. Dar în Japonia, Achatina este cultivată în creșe speciale și apoi consumată ca o delicatesă..
Achatina reticulata

Vizualizări

În total, există aproximativ 100 de specii de melci uriași în natură, cu toate acestea, gama de indivizi care sunt potriviți și cei mai populari pentru menținerea locuinței este de doar două duzini de nume..

Vă va fi util să citiți despre, cum să ai grijă de melcii Achatina acasă.
Printre acestea sunt deosebit de populare:
 1. Achatina fulica. O molustă sedentară, care este activă doar noaptea, dar preferă să se odihnească într-un loc retras în timpul zilei. Are o coajă neobișnuită: culoarea sa se schimbă în funcție de ceea ce a mâncat melcul. Corpul este maro, masiv, cu tuberculi caracteristici. Creșterea maximă a acestei specii este de până la 22 cm.Achatina fulica
 2. Albinos - poate fi fulică, reticulată, tigrată. Caracteristică - un corp alb cu o coajă deschisă sau galbenă. Lungime maximă - până la 15 cm.Albinos
 3. Tigru - are o coajă în formă de butoi, decorată cu dungi portocalii închise. Un adult crește până la 25 cm. Această specie a intrat în Cartea Recordurilor Guinness: cea mai mare moluscă terestră a fost tigrul Achatina, care a crescut până la 39 cm lungime și avea o greutate de 900 de grame.Tigru
 4. Reticulata cu cap negru - o caracteristică a acestei specii este capul negru și, uneori, întregul corp al molustei. Bebelușii cu reticulate cu cap negru au buline și dungi de cireș pe coajă, care își dobândesc culoarea naturală odată cu înaintarea în vârstă..Reticulata cu cap negru
 5. Achatina Immaculata - are o coajă bej deschis, cu un model de plasă închisă. Dimensiunea maximă a acestei specii ajunge la 17 cm, iar greutatea este de 200 g.Achatina Immaculata
Există 3 grade principale de culoare a corpului în Achatina de toate tipurile: alb (albino), deschis (bej și maro) și închis (maro sau negru). Este de remarcat faptul că melcii se încrucișează întotdeauna numai în interiorul propriei specii..

Crearea condițiilor optime pentru Achatina este cea mai importantă sarcină a proprietarului - în caz contrar, melcul fie hibernează mult timp, fie va muri. Cu toate acestea, îngrijirea și întreținerea acestor moluște nu necesită eforturi și costuri financiare semnificative: va fi mult mai important pentru ei să aibă o comunicare regulată cu proprietarul și o nutriție adecvată..

Cerințe privind terariul

Carcasa pentru Achatina poate fi fie un terariu modern echipat, fie un container spațios obișnuit, cu capac. Un adult ar trebui să aibă cel puțin 10 litri, iar lățimea fundului terariului să fie de cel puțin 40 cm.

Gândiți-vă în avans câte melci intenționați să păstrați și dacă veți reproduce aceste moluște în viitor: pentru 2-3 persoane veți avea nevoie de un container de dimensiuni considerabile.

Video: amenajarea unui terariu pentru un melcCapacul acvariului nu trebuie să fie bine închis, trebuie să lăsați întotdeauna un mic spațiu - Achatina trebuie să asigure o bună ventilație. Cu toate acestea, este imposibil să țineți un recipient cu un capac complet deschis: melcii pot urca cu ușurință peretele și pot scăpa de casa lor.

Verificați caracteristicile melcilor de acvariu, cum ar fi: bobina, melcul iazului, luncă și Helena.

Până la 10 cm strat de sol ar trebui să fie turnat în partea de jos a recipientului - acesta poate fi fie un teren special achiziționat, fie un sol nisipos-lemnos amestecat cu fibră de cocos. Stratul de sol trebuie să fie suficient de mare pentru ca Achatina să se poată îngropa în el. Mușchiul, crenguțele și lemnul de drift, scoarța de copac sunt potrivite pentru decorul casei melcilor.

Important! Este imposibil să așezi pietre și pietricele, chiar și mici, în terariu: melcul poate cădea de la înălțime și poate deteriora grav coaja.

Un recipient cu apă trebuie să fie prezent în locuința Akhatin: molusca nu numai că va bea din ea, dar va înota și acolo. Vasul trebuie să fie superficial și foarte stabil, astfel încât animalul de companie să nu-l poată răsturna.Achatina reticulataÎn plus, este necesar să mențineți o umiditate bună în aer și sol din terariu: pentru aceasta, trebuie să pulverizați pereții și individul în sine cu apă curată în fiecare zi. Vă rugăm să rețineți: pulverizați apă cu moderare, nu lăsați să se formeze bălți de apă în sol - melcul, îngropat în pământ, se poate sufoca sau îneca..

Dacă observați că melcul se târăște prea des pe perete, înseamnă că solul este prea umed și, dacă se ascunde în interiorul cochiliei, îl sigilează cu o peliculă sau chiar hibernează, înseamnă că solul este prea uscat.

Temperatura în terariu ar trebui să fie de aproximativ + 25-28 ° С, deși la + 20 ° С Achatina se simte și ea bine. Dar o scădere a temperaturii la + 10 ° C va determina hibernarea melcului. Pentru încălzirea unui acvariu, sunt potrivite încălzitoarele cu bandă, care sunt vândute la magazinele pentru animale de companie..

Este suficient să curățați terariul o dată pe lună: îndepărtați resturile alimentare, ștergeți pereții cu un burete curat fără a utiliza un agent chimic și scăldați melcul însuși sub apă curgătoare (puteți îndepărta ușor murdăria de la chiuvetă cu o perie moale). Curățarea generală a terariului și înlocuirea solului cu unul proaspăt trebuie efectuate la fiecare 10 luni.Achatina reticulata

Comportament și caracter

Achatinele sunt renumite pentru caracterul lor pașnic și afectuos, prietenie și natura pe îndelete. Sunt capabili să recunoască proprietarul, să îmbunătățească starea de spirit și chiar să amelioreze depresia. Achatina nu diferă în ceea ce privește activitatea violentă, mai des preferă să doarmă într-o cochilie, cu toate acestea, le place să efectueze proceduri de apă..

Astfel de animale de companie sunt potrivite atât pentru familiile cu copii mici, cât și pentru proprietarii cu un program de lucru încărcat - dacă, de exemplu, din cauza faptului că sunteți ocupat, săriți să hrăniți un melc, acesta va supraviețui absolut calm, căutând reziduuri de hrană în pământ.

Achatina este activă în principal noaptea, cu toate acestea, în timpul zilei pot să se târască afară din chiuvetă pentru a înota sau pentru a comunica cu proprietarul. Dacă trebuie să lăsați melcul singur câteva zile, pur și simplu reduceți condițiile de temperatură: în acest caz, acesta va hibera. Puteți să o treziți așezând-o sub un curent de apă rece..

Video: îngrijirea melcului Achatina reticulataMelcii africani nu sunt doar moluște inteligente, dar au și o memorie pe termen lung: melcul își amintește timp de o oră ce a mâncat, ce gust a avut mâncarea, cine l-a atins etc. În plus, melcii își amintesc de locul sursei de hrană și apă și capabil să revină la ea în mod regulat.

Hrănire

Alimentul principal pentru gigantul Achatina rămâne hrana vegetală - acestea sunt legume suculente (morcovi, ardei, varză, dovleac, castraveți), fructe (mere, pere, banane, citrice), mere (căpșuni, zmeură), iarbă sălbatică (păpădie, trifoi, pătlagină) ), ouă fierte, cereale, cereale și chiar deșeuri fierte de carne.

Vă recomandăm să citiți despre, ce mănâncă melcii în natură și acasă.

Unele persoane refuză orice produs în favoarea altuia, altele nu tolerează citricele - toate acestea sunt foarte individuale și depind nu numai de rasa moluștelor, ci și de caracterul acesteia.Hrănirea cu AchatinaDacă dieta animalului de companie conține alimente strălucitoare (morcovi, mere, ardei etc.), atunci culoarea cochiliei devine strălucitoare, saturată și strălucitoare.

Melcii mici nu trebuie să primească bucăți mari de alimente (în special pentru alimentele moi) - melcul se poate sufoca pe o bucată mare sau îl poate murdări în pământ și, de asemenea, se poate sufoca atunci când se îngropă în sol. Dacă scoica din anumite motive nu consumă un anumit produs, scoateți-l și înlocuiți-l cu altceva..

Pentru funcționarea normală și întărirea cochiliei, Achatina are nevoie de calciu și proteine, așa că adăugați periodic în hrana dvs. coji de ouă și cretă zdrobite sau o piatră minerală specială pentru animale.

Melcii nu sunt predispuși la supraalimentare (spre deosebire, de exemplu, de broaștele țestoase), prin urmare, acest animal de companie este capabil să controleze singur porțiunea zilnică: odată ce este plină, molușa se va târâ pur și simplu departe de alimente.

Important! Sarat, picant, afumat, prajit sau acru alimente este strict interzisă administrarea Achatina: le plac produsele proaspete suculente cu gust neutru sau dulce.
Hrănirea melcilor

Cu toate acestea, nu ar trebui să oferiți prea multă mâncare crustaceelor: reziduurile alimentare vor putrezi și vor răspândi bacteriile atunci când terariul este umezit zilnic..

Îngrijire și igienă

Achatina este un animal destul de curat: îi place să înoate și este capabilă să se curețe singură de murdărie. Prin urmare, reziduurile alimentare putrede, precum și solul contaminat, trebuie îndepărtate fără greș..

Apa din vas trebuie schimbată la fiecare 2-3 zile, iar melcul în sine ar trebui să fie prevăzut cu proceduri de apă la fiecare 4-5 zile: pentru a face acest lucru, trebuie doar să spălați coaja sub apă proaspătă curentă..

Melcul se va târa cu bucurie din cochilie și își va pune capul sub jet de apă (asigurați-vă că presiunea nu este puternică și că apa este fierbinte). Aceste proceduri vor fi suficiente pentru ca Achatina să se simtă curat..Achatina reticulata

Reproducere

Melcii sunt hermafroditi, deci pentru a crește bebeluși, aveți nevoie de 2 indivizi din aceeași specie (indivizii interspecifici nu se încrucișează între ei). Cu toate acestea, uneori sunt posibile cazuri de auto-fertilizare, dar nu sunt frecvente. De regulă, un individ mai mare își asumă rolul unei femele, dar dacă moluștele au aceiași parametri, atunci este posibilă și fertilizarea reciprocă..

Melcii tineri (nu mai mari de 10 luni) pot îndeplini exclusiv funcții masculine - țineți cont de acest lucru atunci când creșteți astfel de animale de companie. La 10-14 zile după împerechere, femela scoate un nurcă și depune acolo până la 4 sute de ouă ușoare.

După alte 14-21 de zile, melci mici (de până la 6 mm lungime) încep să iasă din aceste ouă. Achatina mare poate depune ouă de până la 5 ori pe an, în timp ce după o singură împerechere, melcul poate depune până la 10 ghearele de ouă.

După ce Achatina a depus ouăle, acestea trebuie mutate cu grijă, împreună cu solul, într-un recipient separat, în care temperatura este menținută la + 28-29 ° C și umiditatea solului este de cel puțin 50%.Achatina reticulataEste foarte important să nu atingeți ouăle cu mâinile: căldura palmelor umane este în detrimentul ouării. Transferul ouălor într-un recipient separat este de dorit, dar nu o condiție prealabilă: acest lucru se face pentru a evita consumul sau călcarea ouălor cu Achatina.

Melcii tineri sunt foarte activi, la fel ca toți copiii: explorează lumea din jurul lor cu curiozitate, gustă o varietate de alimente cu interes și stabilesc contactul cu proprietarul. De asemenea, se înțeleg bine cu moluștele adulte: melcilor le place să doarmă împreună, cocoțate undeva pe o crenguță sau înfundare.

Compatibilitate

De regulă, aceste moluște nu au probleme cu contactul între ele: sunt blânde și se înțeleg bine cu felul lor de melci uriași. Cu toate acestea, pentru o altă specie, uneori pot prezenta agresivitate..

În timpul perioadelor de reproducere, este logic să mutați perechea într-un container separat pentru a evita situațiile de conflict cu alte persoane. Este categoric imposibil să se așeze alte animale exotice (șopârle, păianjeni, melci obișnuiți de pe stradă sau broaște țestoase) în terariul cu Achatina.Achatina reticulata

Ratele de creștere a melcilor

Următorii indicatori de creștere a melcilor sunt considerați normali:

 • 1 lună - 1-2 cm;
 • 2 luni - 2-5 cm;
 • 3 luni - 5-10 cm;
 • 4 luni - 11-13 cm;
 • 5 luni - 14-15 cm;
 • 6 luni - 16-17 cm;
 • 7 luni - 17-18 cm;
 • 8 luni - 18-20 cm;
Din ce în ce mai mult, iubitorii de animale exotice adoptă animale precum săritor, arici african, opossum, mini porc, gargară raton, triton, lemur, capibara, pisica de jungla, manul, maimuţă, opossum, nas, capibara, jerboa, cameleon, jaguarundi, fenech, diavol tasmanian, mangustă, jaguarundi și mai tare.

De obicei, odată cu apariția pubertății, moluștele încetează să crească, dar unele persoane pot crește până la 13 luni.

Sănătate și prevenire

În medie, în captivitate, gigantul Achatina trăiește până la 7 ani, deși în condiții naturale durata lor de viață medie este estimată la 9-10 ani. Cu toate acestea, viața lor poate fi redusă semnificativ din cauza unor boli.Achatina reticulata

Principalii factori care provoacă boala melcului pot fi:

 • hipotermie;
 • umplerea cu apă sau uscarea excesivă a solului;
 • lipsa de calciu;
 • otrăvire chimică;
 • etanșeitate în terariu;
 • bacterii intestinale (datorită consumului de alimente putrezite) etc..

Comportamentul lent al Achatina, refuzul de a mânca, apariția unei cantități mari de mucus, descuamarea cojii și chiar mai mult apariția fisurilor în cochilie sunt semne că molușa este bolnavă..

O persoană bolnavă trebuie să fie relocată din restul moluștelor și să creeze condiții confortabile pentru aceasta: răspândiți sol proaspăt, asigurați hrană proaspătă și temperatura optimă.

Dacă melcul este înghețat, spălați-l sub apă caldă și puneți-l într-un recipient cu încălzire bună, dacă este supraîncălzit, faceți baie cu apă rece și reduceți ușor temperatura din casă.Achatina reticulataDacă Achatina a primit o arsură sau otrăvire cu un produs chimic de uz casnic (de exemplu, dacă ați spălat terariul cu pulbere și l-ați spălat prost), atunci în 90% din cazuri melcul va muri.

Cu toate acestea, există o mică șansă ca animalul să supraviețuiască - clătiți ușor cochilia sub un curent slab de apă caldă, îndepărtând ușor mucusul acumulat deasupra cochiliei. Dacă după această procedură corpul continuă să baloneze și mucusul intră în cochilie, atunci melcul, din păcate, este condamnat.

Uneori, în cazul unei predispoziții genetice, Achatina poate cădea din coajă - dacă acest lucru i se întâmplă unui adult, atunci va muri, dar dacă un melc mic și-a pierdut coaja, atunci există șansa ca acesta să crească unul nou..

Pentru prevenirea unei astfel de boli, trebuie să alegeți cu atenție alimentele principale, să monitorizați o cantitate suficientă de calciu în dietă. O altă boală comună Achatina este afectarea cochiliei - fisuri, foliație, leziuni fungice.

Video: cum să vindeci un melcDacă există cel puțin o schimbare în compoziția calitativă a cochiliei, melcul trebuie transferat la o dietă strictă: dați-i alimente cu un conținut ridicat de proteine, hrăniți-l cu coji de ouă și asigurați-i cu cretă.

Nu se recomandă utilizarea furajelor gata preparate pentru animale și păsări: poate conține produse care provoacă apariția tumorilor într-un melc slăbit..

Pentru a trata ciuperca cojii, va trebui, de asemenea, să plantați melcul într-un terariu separat, să-l clătiți, să curățați coaja cu pulbere de dinți și să o tratați cu propolis. Ca profilaxie pentru o boală fungică, puteți șterge coaja cu infuzie de mușețel o dată pe lună.

Cea mai bună prevenire împotriva bolii Achatina este alimentele de înaltă calitate, igiena regulată a crustaceelor ​​și curățarea în timp util a locuințelor de la gunoi și alimente putrezite. Respectând regimul de temperatură și asigurând o umiditate adecvată în terariu, veți preveni apariția oricăror afecțiuni ale melcului și îi veți prelungi durata de viață..Achatina reticulataAchatina sunt animale de companie excelente care nu manifestă niciodată agresivitate, sunt întotdeauna pașnice, nu fac zgomot și nu provoacă alergii..

Știați? Achatina este în cea mai mare parte tăcută, cu toate acestea, în prezența unui pericol serios sau a unei frici severe, pot scârțâi destul de tare.

Aceste crustacee delicate nu numai că nu sunt împovărătoare, ci și utile: sunt folosite chiar și în cosmetologie - Achatina fulica, de exemplu, este tipul de melc care îndepărtează celulele moarte de pe față, curățând și tonifiant pielea. Melcul Achatina va fi un prieten excelent pentru fiecare membru al familiei - atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Achatina reticulata: melc uriaș acasă