Controlul iris fly: sfaturi practice

Cultivatorii de flori adoră irisul pentru culorile sale strălucitoare și lipsit de pretenții. La urma urmei, floarea se simte bine în orice loc în care nu există stagnare a umezelii. Cu toate acestea, în ultimii ani, cazurile de putregai de muguri au devenit mai frecvente. De ce floarea nu înflorește, ci devine apoasă și dispare? Răspunsul a fost găsit încă din secolul al XIX-lea, dar cultivatorii noștri abia recent s-au familiarizat cu această problemă - zbura irisului.

Cum arată o muscă de iris

În literatura științifică, insecta se găsește sub numele de „floare de iris”. În exterior, este foarte asemănător cu o muscă obișnuită, diferă doar prin culoare: corpul este gri-negru, cu pete gălbui..

Fata de flori de iris

Extern, musca irisului diferă de cea obișnuită prin prezența unor pete gălbui pe corp.

Dăunătorul își face loc în mugur la începutul lunii mai, trăiește acolo până la împerechere, hrănindu-se cu petalele nedeschise ale florii. După ce fata cu flori își depune ouăle, ea lasă mugurele. Larvele alb-albastre eclozionate (1-2 cm lungime) mănâncă ceea ce a mai rămas din mugur. În exterior, inflorescențele se usucă, dar în interior putrezesc. Larvele, căzând la pământ, pupează și iarnă bine. Și în primăvară totul se repetă. Singura consolare este că musca depune ouă doar o dată pe an..

Tabel: ciclul de viață al fetiței cu flori de iris

Decadă aprilie mai mai iunie iulie august septembrie octombrie
unu(0)+, Eu00, (0)(0)(0)(0)
20+, Eu00, (0)(0)(0)(0)
30, +-0(0)(0)(0)(0)

Denumiri: + - muscă, I - ou, 0 - pupă, (0) - pupă în repaus.

Ce soiuri de iris și cum dăunează musca?

Larvele sunt cele care provoacă cel mai mare rău plantei.. În pericol, de regulă, soiurile de iris hibrid cu înflorire medie și târzie. În ciuda faptului că pedunculul se dezvoltă, majoritatea mugurilor nu înfloresc și devin ca o masă moale maroniu. Petalele florilor înflorite se îndoaie după un timp, iar mugurul în sine se usucă. O astfel de reacție la dăunător este văzută în principal în irisele pitice..

Musca provoacă rău în momentul în care face puncții cu proboscida în petalele unei flori înflorite și bea suc. Ea folosește proboscida extinsă pentru a răzuie epiderma de vegetație, ceea ce face să apară pete de-a lungul marginilor petalei. În plus, musca strică suprafața florii cu secreții verzi..

Larvele zburătoare de iris cu petale răsfățate

Mugurii răsfățați trebuie distruși

Dăunătorul prezintă un pericol pentru irisii hibrizi (cu barbă), crescuți prin traversarea a numeroase specii de plante, care sunt, de asemenea, amenințate de o invazie a fetelor de flori. Dar oamenii de știință au observat că există specii de iris pe care musca nu le vizitează, chiar dacă înfloresc lângă hibrid:

 • cereale,
 • iubitor de sare,
 • siberian.

Soiurile cultivate anterior pe teritoriul Uniunii Sovietice au fost rareori afectate de efectele nocive ale muștelor. Situația a început să se schimbe atunci când soiurile de iris hibrid au fost aduse din Europa. La sfârșitul anilor 80. din secolul trecut, aceste plante au început să moară în masă din cauza muștelor.

Controlul mustei irisului

Musca nu va fi afectată de săpături. Acest lucru este explicat pur și simplu: pentru a distruge larvele, este necesar să dezgropăm solul la mai puțin de 5 cm de rizom, deoarece acesta este locul în care muștele se pupă. Și aceasta nu este o sarcină ușoară. De asemenea, nu are rost să trateze plantele cu substanțe chimice imediat înainte de înmugurirea lor. Cel mai bine este să faceți acest lucru atunci când săgeata florii tocmai iese din rizom. Când apar mugurii, dar nu sunt colorați, îi puteți pulveriza din nou. Cultivarea terenului sub floare va ajuta, de asemenea. Dacă larvele se găsesc în muguri, florile trebuie culese și arse..

Deoarece musca poate călători în zonele învecinate și infecta plantele acolo, este recomandabil ca mai multe curți să se lupte cu ea în același timp. Apoi, există posibilitatea ca în următorii ani dăunătorul să nu-și găsească drumul spre flori..

Ar trebui să luați în considerare cu atenție momentul procesării plantelor, astfel încât florile să înflorească în continuare pe site-ul dvs..

Florarii experimentați recomandă tratarea plantelor cu insecticide, cum ar fi:

 • Aktara,
 • Actellic,
 • Bi-58,
 • Decis.
  Remediu Aktar

  Este important să prelucrați plantele din momentul în care au eliberat săgețile

Ca măsură preventivă, puteți transfera flori în septembrie într-un alt loc și tratați-o pe cea veche cu aceleași medicamente și dezgropați. Cu toate acestea, raportul entomologilor, care a fost realizat pe baza datelor furnizate de E.P. Narchuk, doctor în științe biologice, spune următoarele:

Compușii organofosfați, piretroizii sintetici și neonicotinoizii (Confidor și Mospilan) au fost testați din remedii chimice. Utilizarea pesticidelor organofosfate (BI-58N) nu a redus numărul dăunătorului, utilizarea piretroizilor reduce numărul dăunătorului cu 30%. Neonicotinoizii s-au dovedit a fi mult mai eficienți - numărul de dăunători atunci când se utilizează Confidor este redus cu 90%, iar Mospilan - până la 100%. Tratamentul cu medicamente trebuie efectuat la începutul înmuguririi, când săgeata florii tocmai iese din rizom, iar pentru o protecție eficientă este important să respectați cu strictețe timpul de prelucrare timpuriu. Experiența utilizării preparatelor cu doze standard a arătat că pulverizarea plantelor cu muguri formați cu puțin timp înainte de înflorire nu aduce rezultatul dorit..

G.V. Popov, I.P. Lezhenina, L.S. Kholkhoeva

Biologia dăunătorului mugurilor hibrizi de iris

Pe forumuri, puteți găsi sfaturi de la cultivatorii de flori cu privire la tratamentul irizelor cu cenușă, praf de tutun, piper, muștar, un amestec de apă cu săpun și alcool etc. Acest lucru este recomandat în perioada în care săgețile apar. Nu există informații despre eficacitatea acestor instrumente, dar nici ele nu vor putea dăuna, așa că puteți încerca să ajutați planta în acest fel. Pentru pulverizare, infuziile din toate plantele amare sunt de asemenea potrivite..

Infuzie de celidină

Infuziile de ierburi amare (de exemplu, celandina) pot speria dăunătorul

Pe lângă remediile chimice și populare pentru controlul mustei, există și o metodă mecanică de protecție - capace de tifon, puse pe muguri după prelucrare. Vor ajuta în cazul în care dăunătorul nu și-a făcut încă drum în floare.

Video: îngrijirea irizelor, cum să faci față unei muște de iris

Recenzii despre florărie

Controlul muștei irisului trebuie să fie cuprinzător: transplantul anual de plante și prelucrarea, pulverizarea florilor și distrugerea mugurilor infectați. Măsurile luate vor da cu siguranță rezultate și vă veți bucura de culori strălucitoare pe site-ul dvs..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Controlul iris fly: sfaturi practice