Caracteristici ale tuturor tipurilor de plante din stepă

Plante de stepăStepa este un tip de vegetație reprezentat de o comunitate de plante erbacee perene rezistente la secetă, cu predominanță de ierburi de gazon, mai rar rogoz și ceapă.

Sunt frecvente acolo unde sunt foarte puține precipitații și climatul este moderat cald..

Habitat

Katran tatarDacă analizați locația geografică a reliefurilor de stepă de pe glob, veți constata că se formează cele mai comune stepe în interiorul continentului.

Regiunile de stepă ale zonelor temperate ale emisferelor sudice și nordice sunt caracterizate de bazine hidrografice fără copaci, un climat cald uscat și dominanța verdeaței cerealelor pe terenurile de castan închis și cernoziom..

Stepele, modificate de digresiunea pășunilor, prevalează în zonă și prezintă comunități de pășuni cu iarbă scăzută, cu predominanță de păiuș și pelin. Printre altele, stepa include furci și tot felul de arbuști. Pe lângă stepele montane, pe câmpie au rămas mici fragmente de plante de stepă solonetzice, precum pelinul, zmeura etc. Cimbru, floarea de porumb și alte plante sunt specifice stepei pe terenurile pietrișe..

Sistematizare

Potrivit cercetărilor cercetătorilor, conform clasificării, plantele de stepă pot fi împărțite în două tipuri:

  • luncă (în zona pădurii-stepă);
  • tipic (în zona de stepă).

Există un număr mare de plante diferite, luați în considerare doar câteva dintre ele în detaliu:

Mordovnik

MordovnikIarbă bienală sau perenă. Înălțimea plantei este de aproximativ un metru și jumătate. Tulpina este simplă, dreaptă, răspândită în sus. Frunzele sunt pinnate, mari, 10-25 cm lungime și 4-10 cm lățime. Frunze de rozetă cu pețiol, sesile, îmbrățișând.

Verde deasupra și dedesubt acoperit cu pâslă albă ca zăpada, există spini slabi de-a lungul marginilor. Florile sunt colectate în inflorescențe sferice de culori alb-albăstrui. Diametrul capului sferic este de 4-5 cm. Fructele sunt achene. Crește printre arbuști în văile râurilor, pe pustii și margini.

Yarrow

YarrowPerene - familii compozite cu tulpina erectă. Înălțimea sa variază de la 45 la 62 cm. Frunzele tulpinii sunt disecate pinat, împărțite într-un număr imens de lobuli. Inflorescența - corimboza.

Flori mici, albe ca zăpada (roz-liliac sau roșu). Înflorește foarte mult timp în iunie-august, crește pe dealuri peste tot, poate crește pe stepă de luncă. Adesea găsite pe pante abrupte.

Sparanghel medicinal. Sparanghel medicinalIerburi perene - familia crinilor. Tulpina sparanghelului este verticală, cu o înălțime de până la 150 cm, ramificată. Frunzele sunt scalate și în axilele tulpinii se creează lăstari modificați asemănători cu frunzele. Tulpina de camuflaj este netedă, strălucitoare, formând lăstari.

Sunt folosite ca o plantă de legume. Florile sunt galben smarald. Fructul este stacojiu (boabe). Înflorește în iunie - iulie. Sparanghelul poate crește în pajiști, printre păduri mici, în stepe și, bineînțeles, pe versanții munților.

Adonis de primăvară

Adonis de primăvarăFamilia de plante medicinale ranuncule. Diferă la începutul înfloririi (de la 40 la 50 de zile). Primele flori, ca întotdeauna, sunt mari, de culoare galben pal, chihlimbar, apicale.

La începutul înfloririi (înălțimea tufișului este de la 10 la 15 cm), iar în momentul fructificării ajunge la 35 - 65 cm. Se găsește aproape peste tot:

  • în fiecare tufă de la 3 la 15 generative;
  • iar de la 4 la 22 de lăstari vegetativi.

Ivy budra. Ivy budraPlanta este din familia labiate. Are o tulpină târâtoare și ramificată. Prinde rădăcini, formând noi tulpini. Frunzele sunt rotunjite, reniforme, pețiolare. Flori 3-5 buc. situate în axilele frunzelor medii, sunt mici, de culoare albastru-violet sau de culoare azil-liliac.

Pedicelele sunt de cinci ori mai scurte decât caliciul, prevăzute cu bractee. Înălțimea tulpinilor variază de la 10 la 35 cm. Înflorește în mai-iunie. Poate crește de-a lungul râurilor și pe dealuri.

Sunătoare

SunătoareIerbă perenă - Familie Sunătoare. Tulpina este dreaptă, de la 45 la 75 cm înălțime, goală, cu 2 margini. Frunzele sunt alungite și sesile. Răspândite pe frunze sunt recipiente punctate care arată ca niște găuri, de unde și numele - sunătoare perforată.

Florile sunt nenumărate, nuanță galben-aurie, colectată într-o inflorescență larg paniculată, aproape corimboasă. Sepalele sunt ascuțite cu o margine solidă. Petalele sunt de două ori mai lungi decât sepalele, înfloresc în iunie-iulie. Rizomul nu este gros și provine din el.

Veronica Dubravnaya

Ierburi perene. Lăstarii verzi persistă tot timpul anului. Frunzele sunt plasate opus. Floarea are un pistil și două stamine. Fructul Veronicai este cutie comprimată. Crește în pajiști.

Troscot. TroscotPlantă hrișcă familială, înălțimea variază de la 15 la 40 cm. Are tulpini uniforme, răspândite. Frunzele sunt lanceolate sau eliptice, mici, cu o rădăcină scurtă. Florile sunt prezente în axilele frunzelor și sunt împărțite pe întreaga plantă. Corola florii este roz mat. Fruct - nuc (triunghiular).

Înflorește din mai până în octombrie. Crește de-a lungul cărărilor, pe bulevarde, în curți, pe pășuni. Apropo, în pășuni, unde există o supraîncărcare gigantică de animale, toate variațiile plantelor suferă, totuși, nu noduri..

Viol comun

CoptPlanta erbacee - aparține familiei crucifer. Rozete verzui strălucitoare ale unui viol de frunze complexe disecate pinat. Se dizolvă în mai-iunie.

Cu o abundență de umiditate și soare din zăpada topită, violul fulgerător se întinde un proces de înflorire cu o perie de flori galbene.

Fructul este multisămânțat, puternic. Planta de miere este excelentă.

violet

Aparține familiei violete. Atinge o tulpină de aproximativ 30 cm. Pețiolele frunzelor mari în formă de inimă largă (canelate). Stipulele sunt mari, roșii ruginite. Crește pe un deal, în locuri cu acoperire cu iarbă scăzută. Va crește bine pe suprafețe stâncoase.

Sagebrush. SagebrushFamilie (Compositae). Rădăcina este lemnoasă, verticală, formând procese de înflorire ramificate și lăstari înfloriți ramificați, drepți, neuniformi, purpurii.

Frunzele proceselor și tulpina inferioară sunt disecate de trei ori pinat, lobulii lungi de 3-10 mm (îngust-liniari), ușor ascuțiți, frunzele stem superioare și mijlocii sunt sesile, scurte, înguste-liniare. Frunzele exterioare sunt ovale, aproape rotunjite, din plastic, verzi de-a lungul spatelui, frunzele interioare sunt filmate.

Zona de stepă este luată în considerare unul dintre principalii biomi funciari. Plantele din stepă sunt destul de rezistente la un climat arid și pot coexista mult timp cu un deficit de umiditate.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Caracteristici ale tuturor tipurilor de plante din stepă