Elefant african de tufiș: ce mănâncă și cum trăiește

Elefant african - descriereElefantul african de tufiș este un reprezentant al ordinii proboscisului, familia elefanților. Acesta este cel mai mare mamifer din timpul nostru. Denumirea latină a speciei este Loxodonta africana. Să cunoaștem mai bine acest animal uimitor.

Elefantul african are acum o gamă limitată de distribuție - părțile sudice și occidentale ale continentului african după deșertul Sahara. Anterior, acest gigant a locuit Africa de Nord, dar mai târziu a dispărut.

Unde trăiește elefantul

Acum animalele au o gamă intermitentă, în special în partea de vest a continentului și sunt concentrate în principal în parcurile naționale și alte arii protejate. Numărul speciilor scade, acum animalele sunt complet dispărute pe teritoriul Gambiei, Burundi, Mauritania, iar suprafața totală de așezare a scăzut de aproape 6 ori: de la 30 la puțin peste 5 milioane km2.

Cel mai comun elefant se găsește pe teritoriul savanei, în următoarele state africane:

 • Bush elefant - habitatKenya;
 • Namibia;
 • Sudan;
 • Republica Congo;
 • Senegal;
 • Zambia;
 • Guineea;
 • Zimbabwe;
 • AFRICA DE SUD;
 • Somalia.

Gigantul încearcă să evite deșerturile aride și pădurile tropicale impenetrabile.

Descrierea aspectului

Următoarele trăsături distinctive vor ajuta la recunoașterea elefantului de savană:

 • Corp masiv greu de aproximativ 7-7,5 metri lungime, înălțime - 2,5-3,5 metri (cel mai înalt punct al corpului).
 • Greutate medie: bărbat aproximativ 5 tone, feminin - 2,7 tone.
 • Gât scurt.
 • Cap mare.
 • Membrele de butoi.
 • Urechi impresionante de până la 1,5 m lungime.
 • Piele ridată de culoare gri închis, cu grosimea de până la 4 cm.
 • La persoanele tinere, se poate observa părul corpului, care se șterge treptat; la elefanții bătrâni, rămâne doar o perie neagră pe coadă..
 • Coada are mai mult de un metru lungime, numărul vertebrelor cozii este de până la 26.
 • Picioarele din spate au 5 copite, picioarele anterioare au 4-5.
 • Sub pielea tălpii există o masă elastică, un fel de tampon de grăsime, care face mersul uriașului aproape silențios și îi permite să se deplaseze de-a lungul zonelor joase mlaștinoase.
 • Colți puternici. Cu cât animalul este mai în vârstă, cu atât sunt mai lungi. La un animal adult, pot atinge 2,5 metri lungime și cântăresc 60 kg.
 • O perie de păr grosier la vârful cozii ajută animalul să îndepărteze insectele intruzive.
 • Molari mari. Dimensiunea fiecăruia este de aproximativ 30 cm, greutatea este de peste 3,5 kg. Cu toate acestea, odată cu vârsta, se epuizează, până la vârsta de 70 de ani nu mai pot mesteca mâncare, astfel încât animalul moare de epuizare.
 • Durata medie de viață a unui elefant african este de aproximativ 70 de ani.

Trunchiul este lung și musculos, lung de aproximativ un metru și jumătate și cântărește peste 130 kg. Reprezintă accrete buza superioară și nasul, în același timp se termină cu două procese, ventrală și dorsală. Este un organ foarte mobil și puternic datorită unui sistem complex de tendoane și mușchi. Iată câteva alte numere:

 • Elefant african - animale rareUn animal poate conține mai mult de 7 litri de lichid în portbagaj..
 • Și ridicați greutatea până la 270 kg!

Urechile uriașe sunt o adaptare pentru supraviețuirea în climatele aride. Nu numai că joacă rolul unui fan, ci și datorită zonă impresionantă și aportul excelent de sânge oferă animalului capacitatea de a scăpa de excesul de căldură.

La fel ca amprentele umane, modelul venelor de pe suprafața urechilor este unic, este posibil să se identifice animalul prin aceasta.

Pielea elefanților africani este foarte sensibilă la razele arzătoare ale soarelui și la mușcăturile de insecte, astfel încât animalele trebuie să facă constant băi - praf și noroi pentru a-l proteja.

Mod de viata

Elefanții Savannah preferă să trăiască în familii mici, conduse de o femelă - animalele recunosc matriarhatul. De asemenea, familiei elefantilor include fiicele cele mai mari ale femelei principale cu descendenți și indivizi imaturi - atât bărbați, cât și bărbați. După cum puteți vedea, bărbații maturi sexual nu sunt incluși în familie..

De îndată ce masculul ajunge la 10-12 ani, este expulzat din turmă. La început, mulți indivizi se mișcă după turma mamă la o anumită distanță, dar treptat se obișnuiesc cu un stil de viață solitar sau formează companii masculine..

Elefanții se disting prin simțul mirosului excelent și auzul acut, dar vederea foarte slabă. În ciuda faptului că elefanții sunt animale terestre, pot înota și le place să se stropească în apă.

Cum comunică elefanții? Pot emite sunete de trâmbiță atât de puternice încât pot fi auzite de la câțiva kilometri distanță. sau folosiți limbajul atingeri. Adesea, peste cadavrul unei rude decedate, elefanții scot un trombet persistent.

Principala parte a zilei lor, elefanții africani rătăcesc în căutarea hranei; în condiții nefavorabile, familiile se pot uni în turme.

Elefanții adulți preferă să doarmă în picioare, în timp ce persoanelor în vârstă este destul de dificil să se simtă confortabil din cauza colți impresionanți, de aceea trebuie să le puneți pe o movilă de termite sau să vă sprijiniți pe ramurile unui copac. Micii elefanți vor dormi o vreme pe pământ.

Alimente

Elefant african - obiceiuri, nutrițieCe mănâncă un elefant? Elefanții africani sunt erbivori, mănâncă frunze, scoarță de copac, lăstari, rădăcini. Elefanți vârstnici preferă verdele moale de mlaștină, cu care chiar și dinții animalului care și-au pierdut claritatea pot face față.

Disponibilitatea constantă a apei este foarte importantă pentru acești uriași, deoarece aceștia beau cel puțin 10 litri pe zi..

În perioadele secetoase, elefanții se aliniază în vechime la găurile de udare pentru a-și potoli setea.

Pofta acestui uriaș este impresionantă - animalul mănâncă aproximativ 300 kg pe zi! Deseori animalele distrug plantațiile, provocând daune serioase agricultură. Primesc mâncare cu ajutorul unui trunchi și colți flexibili și mestecă cu molarii lor..

Reproducere

De regulă, elefanții africani își dau descendenții în a doua jumătate a sezonului ploios. În timpul secetei, activitatea sexuală a animalelor este redusă, femelele nu ovulează.

Pentru a găsi femela, masculul poate colinda savana câteva săptămâni..

Sarcina elefanților este destul de lungă - de la 20 la 2 luni, se naște un vițel, cazuri nașterea gemenilor s-a înregistrat foarte puțin. Bebelușul are o înălțime de aproximativ un metru, cântărind 100-120 kg, fără colți cu o mică proboscidă.

Procesul nașterii este, de asemenea, interesant: femeia aflată în travaliu se îndepărtează de turmă, dar este însoțită de un elefant moașă. Un nou-născut elefant se ridică în picioare în 15 minute de la naștere, dar o va face fii cu mama până la 4 ani. În același timp, femelele tinere ale turmei îl vor înconjura cu grijă și atenție, ca și când ar îndeplini rolul de bone. Elefantul continuă să hrănească bebelușul cu lapte până la vârsta de 2-5 ani, dar din al doilea an elefantul poate lua deja hrană solidă. Este interesant faptul că mama elefantă își învață copilul să folosească portbagajul: bebelușul la început nu este complet adaptat la acest lucru și adesea își calcă propriul portbagaj.

Nașterea are loc o dată la 3-9 ani, până când se naște următorul bebeluș, elefantul rămâne cu mama.

Cum se reproduc elefanțiiFemelele sunt gata să se împerecheze după ce au împlinit vârsta de 7 ani, dar când trăiesc în condiții nefavorabile, acest lucru timpul poate fi schimbat până la 19 sau chiar 22 de ani. Fertilitatea durează până la 60 de ani, o femelă poate suporta până la 9 pui în viața ei.

Bărbații devin gata să se reproducă la vârsta de 10-12 ani, dar rareori încep mai devreme de 25 de ani, deoarece concurența persoanelor în vârstă este foarte puternică. De la bărbați de 25 de ani ocazional cad într-o stare de must, nivelul de testosteron din sângele lor crește de peste 50 de ori, forțând animalele să devină active și agresive.

Din păcate, destul de recent, numărul giganților africani a scăzut în lume în fiecare an. Există mai multe motive pentru aceasta:

 • Deșertificarea pământului.
 • Distrugerea elefanților de către oameni pentru os. Chiar și acum, în ciuda măsurilor de protecție, braconierii reușesc să distrugă nemiloși elefanții din savane..
 • Creșterea rapidă a populației și a orașelor deplasează animalele cu secole de teritorii locuite.

Dezvoltarea agriculturii, dezvoltarea terenurilor de către oameni fac din zona potrivită pentru elefanții africani din ce în ce mai puțin. Acum aceste animale sunt sub protecție, vii în parcurile naționale și rezerve, astfel încât dispariția lor completă a fost evitată și chiar stabilizată. În unele cazuri, este chiar necesară limitarea creșterii populației prin sterilizare, reducerea numărului de rezervoare și relocarea anumitor indivizi în alte zone protejate..

Rolul elefantului african în viața umană

Anterior, elefanții de savană erau folosiți ca animale de vânat, dând fildeș și piele. Au fost folosite diferite părți ale corpului: carnea a fost uscată, scaunele au fost făcute din picioare, bijuteriile au fost țesute din păr din ciucuri. Au fost folosite cojile pentru realizarea cheilor pian. La mijlocul secolelor 19 și 20, până la 100 de mii de elefanți au fost uciși de oameni în fiecare an. Cu toate acestea, din cauza unei scăderi accentuate a numărului de animale, acestea au fost luate sub protecție, împușcarea lor este interzisă..

Acum elefanții africani sunt adesea folosiți ca obiect al ecoturismului - oamenii călătoresc din toată lumea pentru a vedea viața acestor creaturi uimitoare în sălbăticie..

Fapte interesante

În concluzie, vă sugerăm să vă familiarizați cu câteva fapte fascinante despre elefanții africani:

 • Dintre aceștia, ca și printre oameni, există stângaci și stângaci, care pot fi determinați în funcție de ce colț folosește mai des elefantul..
 • Animalul nu are practic dușmani în natură, crocodilii și leii sunt periculoși doar pentru bebeluși. Și numai omul a devenit adevăratul dușman al uriașilor.
 • Datorită absenței glandelor sebacee, elefanții nu transpiră. Și fluturând urechile, pot reduce temperatura corpului..
 • Aceste animale se împrumută bine la antrenament, pot fi folosite ca muncă.
 • Elefanții au o memorie bună, sunt unul dintre cei mai inteligenți mamiferi din lume, sunt capabili să fie triști și fericiți, să sufere atunci când își pierd cei dragi.

Elefantul tufiș este un adevărat uriaș în lumea mamiferelor, care trăiește pe continentul african. aceasta animal uimitor a suferit de la om, dar cu ajutorul lui a fost salvat de la dispariție. Elefantul este acum în siguranță, dar locuiește mai ales în zone protejate.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Elefant african de tufiș: ce mănâncă și cum trăiește