Descrierea jumperului de elefant cu urechi scurte

SăritorBuncărul de elefant cu urechi scurte (Macroscelides proboscideus) este, de asemenea, cunoscut sub un alt nume - shrew elefant

. Totul datorită nasului lung, subțire și mobil, care face ca mica creatură să arate ca un elefant în miniatură.

După cum ați putea ghici, animalul aparține familiei de săritori, ocupând singură nișa genului de săritori cu urechi scurte. Inițial, acestea au fost împărțite în două subspecii: proboscideus și flavicaudatus, acesta din urmă fiind acum independent.

Aspect

CaracteristicăUitându-ne doar la acest mic animal, ne putem întreba involuntar ce fel de creaturi uimitoare creează natura. În ciuda prefixului „mare” al numelui său, jumperul de elefant cu urechi scurte este cel mai mic reprezentant al familiei de jumper. Dimensiunea corpului său nu atinge mai mult de 12-13 centimetri, fără a lua în calcul coada. Care, dimpotrivă, are o lungime impresionantă, de multe ori egală cu vițelul în sine: de la 9 la 14 centimetri.

Aspectul în sine nu diferă prea mult de alți jumperi, cu excepția trăsăturii principale - nasul. Mulțumită botului lor alungit uimitor, care se termină cu un nas lung, asemănător unei proboscide, au primit numele de săritori de elefanți. Sunt cu urechi scurte dintr-un motiv: urechile lor sunt mici și, spre deosebire de reprezentanții familiei lor, sunt puternic rotunjite.

Petele din jurul ochilor, care se găsesc adesea la diferiți săritori, sunt absente la această specie. Stratul gros și moale are o culoare dublă. Și dacă burta este cel mai adesea albă sau gri, atunci jumătatea superioară a corpului poate avea mai multe culori, în funcție de habitatul specific:

  • gălbui sau galben-portocaliu,
  • gri,
  • maro deschis,
  • Galben murdar,
  • nisip,
  • gri închis, aproape de negru.

Habitatul și populația buncărului de elefanți

Conditii de viataHabitatul natural al săritorilor este Africa aridă. Mai ales jumătatea sudică a continentului, teritoriul Namibiei și parțial - Botswana. Suprafața lor totală ajunge la jumătate de milion de kilometri pătrați. Mai mult, cel mai adesea se găsesc tocmai în acele zone care practic nu au fost afectate de factori antropici, preferând o zonă deșertică cu păduri erbacee și arbustive rare..

În mod interesant, datorită dispersării puternice a populației pe o zonă vastă, în 1996, jumperii au fost incluși în mod eronat în Cartea Roșie ca fiind una dintre speciile vulnerabile. Dar, după 7 ani, oamenii de știință și-au revizuit decizia, înlocuind statutul animalului cu cel obișnuit: „în afara pericolului”. Și în acest moment, singurul pericol care are un efect negativ asupra așezării acestor animale este deșertificarea naturală a zonei ocupate..

Comportament, stil de viață și nutriție

Prin comportamentul lor, săritorii pot fi numiți în siguranță adevărați singuratici - un astfel de animal, în ciuda dimensiunilor sale foarte mici, ocupă o suprafață de aproximativ un kilometru pătrat și pentru cea mai mare parte a vieții sale încearcă să nu se intersecteze cu congenerii săi. Numai în timpul sezonului de împerechere, jumperii cu urechi scurte pot merge în căutarea „sufletului pereche”.

Majoritatea săritorilor cu urechi scurte preferă un stil de viață în timpul zilei unui crepuscular sau, cu atât mai mult, unul de noapte. Mai mult decât atât, soarele fierbinte african nu împiedică acest lucru în niciun fel: dimpotrivă, acestor animale le place să iasă din ascunzătorile lor într-o după-amiază deosebit de caldă pentru a absorbi razele soarelui sau a se rostogoli în nisipul fierbinte în timp ce fac o baie de praf. Doar dușmanii naturali, printre care ies în evidență păsările de pradă, îi pot obliga să-și schimbe obiceiurile și să înceapă să fie activi seara sau noaptea..

Baza dietei jumperilor sunt:

  • o varietate de insecte,
  • nevertebrate mici.

Mai presus de toate, animalelor le plac furnicile și termitele, dar în vremuri de foamete nu le va deranja să încerce alimente vegetale: rădăcini, fructe de pădure sau lăstari de plante foarte tinere.

Dacă vorbim despre locuință sau adăpost, atunci săritorii de elefanți sunt extrem de nepretențioși și puțin leneși, pentru că preferă să se înghesuie în „casele” goale ale altor rozătoare. Dar chiar dacă acest lucru nu a fost găsit, nu contează! Elefantul șoricel este capabil să-și sape propria casă fără prea multe dificultăți, mai ales atunci când solul nisipos moale se află sub picioarele sale..

Salopete de reproducere și bebeluși

PopulațiaSezonul de împerechere începe la sfârșitul verii sau la începutul toamnei, căzând în august-septembrie. Sarcina durează între 50-60 de zile, după care femela naște doi sau, mult mai rar, un pui. În același timp, nu se potrivesc cu locuri sau cuiburi speciale pentru nașterea viitorilor lor descendenți..

Salopetele mici cu urechi scurte se nasc dezvoltate și după câteva ore pot să se miște și să exploreze spațiul. Dar nu pot fi numiți complet independenți, deoarece ei, ca toate mamiferele, trebuie mai întâi să se hrănească cu laptele matern. Prima hrănire are loc imediat după nașterea puiilor. Toate cele ulterioare - în principal noaptea.

Merită menționat aici, că femela se comportă de cele mai multe ori de parcă nu ar avea descendenți. Bărbatul uită complet de existența lor, în timp ce copiii înșiși stau liniștiți în adăpostul pe care l-au găsit, ieșind ocazional să exploreze zona. Abia la sfârșitul zilei, mama neglijentă își amintește de responsabilitățile sale parentale. Ea își poate hrăni bebelușii de 3-5 ori pe noapte. Dar pe măsură ce descendenții se maturizează, numărul lor scade rapid la unul pe zi. Și deja în ziua 16-20, jumperii adulți își părăsesc gaura natală și încep o viață independentă.

Păstrarea în captivitate

Jumperii cu urechi scurte nu sunt animale de companie populare. Și, în general, acasă, în principiu. Nu sunt manipulabile și greu pot fi găsite în magazinul de animale de companie. Cel mai probabil, o persoană care dorește să aibă un animal atât de mic va trebui să contacteze una dintre grădinile zoologice care îi cresc. Și sunt, de asemenea, puțini. Ca să nu mai vorbim că un specialist care este versat în obiceiurile unui animal va începe să descurajeze o astfel de achiziție.

În ciuda asemănării exterioare cu rozătoarele, este destul de dificil să păstrezi un astfel de „miracol” acasă și chiar mai dificil să începi să le crești.. Aceste dificultăți sunt asociate în primul rând cu stilul de viață ascetic al animalului, hrănindu-se cu insecte și cu specificul conținutului în sine.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Descrierea jumperului de elefant cu urechi scurte