Elefant indian sau asiatic: caracteristicile speciei

Elefant indian - trăsături distinctiveElefantul indian este cel mai mare animal îmblânzit de om. În țările din Asia de Sud și Sud-Est, elefanții sunt venerați pentru puterea și inteligența lor. În panteonul hindus, zeul cu cap de elefant Ganesha este personificarea înțelepciunii. El aduce noroc și prosperitate în casă..

Relatie umana

Istoria interacțiunii dintre om și elefantul asiatic datează de secole în urmă. Spre deosebire de indomitabil Frați africani, gigantul asiatic a găsit un limbaj comun cu oamenii în urmă cu 5500 de ani. Animalele sunt ușor îmblânzite, se adaptează rapid noilor condiții de existență. În India antică, ei constituiau o forță puternică pregătită pentru luptă, pe care o foloseau în timpul luptelor..

Elefant indian - dimensiunea și viteza de mișcareÎn vremuri de pace, oamenii foloseau puterea mamiferelor uriașe pentru a desfășura o muncă grea. Animalele sunt implicate în exploatarea forestieră. ei purtați copaci tăiați, așezarea scândurilor, încărcarea barjelor. Capacitate de transport de 1 animal 350 kg. Odată cu introducerea mecanizării, numărul elefanților care lucrează în regiunea asiatică scade treptat. Cu toate acestea, în zonele accidentate și mlăștinoase din India, elephanta joacă încă un rol important în munca gospodăriei..

În Thailanda și India, elefanții sunt învățați să călărească. Pe vremuri, conducătorii Indiei, rajii, călăreau pe elefanți. Acum plimbarea pe spatele unui animal uriaș a devenit o atracție populară pentru turiști. Pasagerii urca scara pe spatele unui uriaș animal și așezat într-o cutie specială - goudha. Poate găzdui până la 4 persoane. El controlează un vehicul neobișnuit - un mahout. Folosind un băț de bambus, el dă comenzi și direcționează mișcarea.

Elefanții călăreți din India participă la ceremonii religioase. În timpul procesiunii solemne, figuri de zeități și relicve sacre sunt purtate pe străzi pe spate.

Elefanții albini cu o rară culoare deschisă a pielii sunt considerați animale sacre. În Thailanda, elefanții albi sunt în mod tradițional proprietatea monarhului, iar statul este numit colorat „Țara elefantului alb”.

Elefantul indian a fost folosit de oameni din cele mai vechi timpuriAnimalele pricepute au învățat să-și demonstreze talentele în moduri diferite. Elefanții asiatici cântă în arene de circ, joacă fotbal, pictează imagini.

Cu toate acestea, oamenii nu sunt întotdeauna simpatici cu animalele uriașe. Elefanții sălbatici calcă adesea culturi, devastează plantațiile de trestie de zahăr, orez, banane. Prin urmare, sătenii se luptă cu ei. Declinul populației este, de asemenea, afectat de împușcarea animalelor pentru a le obține colții..

Numărul total de elefanți asiatici este estimat la aproximativ 50 de mii de indivizi. La mijlocul anilor 80, animalul a fost luat sub protecție și inclus în Cartea Roșie Internațională. În ciuda măsurilor luate, organizării rezervelor, numărul elefanților în sălbăticie scade constant cu 2-3% pe an.

Geografie și populație

Elefanții sălbatici trăiesc în zonele subtropicale și tropicale ale subcontinentului asiatic. Pot fi găsite în India, Myanmar, Thailanda, Cambodgia, Laos, Nepal, Indonezia. Principalul habitat este pădurile dense. La poalele Himalaya Vara, elefanții se ridică la o înălțime de peste 3 mii de metri deasupra nivelului mării și ajung la linia de zăpadă. Mamiferele uriașe s-au adaptat, de asemenea, la viața din zonele umede și prosperă pe malul corpurilor de apă..

Elefant indian în ținută tradițională indianăElefanții asiatici sunt de obicei împărțiți în subspecii:

 • Indian;
 • Ceylon;
 • Malaeziană;
 • Sumatra.

Cele mai rare specii trăiesc pe insulele Sunda. Numărul elefantului malay este mai mic de 500 de indivizi, iar elefantul din Sumatra este chiar mai mic. Soi din Ceylon din insula Sri Lanka are aproximativ 2,5 mii de exemplare. Cel mai mare număr de elefanți din India este de peste 3-5 mii de animale. Statul indian Uttar Pradesh este renumit în special pentru abundența de giganți, unde locuiesc aproximativ 400 de elefanți indieni..

Aspect

Elephas maximus sau elefantul asiatic aparține familiei proboscisului. Cea mai apropiată rudă a sa locuiește în Africa. Specia asiatică diferă de omologul său în dimensiuni mai mici:

 • înălţime - 2,5-3,5 m;
 • lungime trunchiul - 5,4-6,4 m (coada 1,2-1,5 m);
 • greutate - 2 700 kg (feminin) și 5 400 (masculin).

Corpul este masiv, voluminos. Pielea este ridată, densă (2,5 cm grosime). Cele mai delicate zone sunt în interiorul auriculei și în jurul gurii. Culoarea întunecată a pielii predomină - de la maro la gri. Albinosii cu ochi galbeni și pielea deschisă sunt rare. Pe corp, crește un păr dur și rar.

Cum merg elefanții la apăPicioarele sunt scurte. Piciorul se termină cu copite: pe picioarele din față sunt 5, pe picioarele din spate - 4.

Capul este mare, cu un craniu turtit în partea frontală. Urechi, relativ mici, sub forma unui patrulater alungit. O trăsătură caracteristică a tuturor proboscisului este fuziunea nasului cu buza superioară. Trunchiul servește ca organ de respirație, miros și atingere. Cu ajutorul său, animalul primește mâncare, bea apă, se scaldă. Trunchiul se termină într-un proces asemănător unui deget.

Colții sunt mai mici decât cei din speciile africane. Lungimea lor este de maximum 1,5 m, iar greutatea lor este de până la 25 kg. Spre deosebire de elefanții care trăiesc pe continentul negru, numai elefanții asiatici de sex masculin au colți. Dintre soiul Ceylon, se găsesc adesea așa-numita „mahna” - masculi fără colți.

Animalele au 4 molari, care apar la vârsta de 15-16 ani în loc de dinți de lapte. La fiecare 12 ani, dinții cad și crește alții noi. Reînnoirea are loc de patru ori în viață. După pierderea ultimilor dinți, animalul nu poate mânca pe deplin și moare de foame. Durata medie de viață a elefanților indieni este de 60-65 de ani. Au fost înregistrate cazuri de longevitate a indivizilor individuali de până la 80 de ani.

Caracteristici ale biologiei și comportamentului

Fiecare grup de elefanți are propriul teritoriu în care trăiesc. Animalele călcă cărări de-a lungul traseelor ​​mișcării lor constante. Elefanții simt locuri periculoase și încearcă să nu se apropie de ele. Elefanții indieni merg aproape în tăcere. Au o masă specială elastică pe tălpile picioarelor. Datorită ei, zona piciorului crește și pasul devine liniștit..

Elefant indian Raju - faimosElefanții indieni adoră apa. Ei înoată cu plăcere și știu să înoate. De multe ori se dușează cu un portbagaj. Portbagajul conține până la 10 litri de apă odată. În climatul cald, animalele au nevoie de apă pentru a menține funcțiile normale ale corpului. Elefantul indian absoarbe 180 de litri de lichid pe zi. Cu toate acestea, dacă este necesar, poate merge fără băut câteva zile..

 1. Elefanții asiatici mănâncă iarbă și frunze. Viteza zilnică de alimentare este de 100-150 kg. Deficitul de minerale este completat prin consumul de sol.
 2. Elefanții comunică între ei cu ajutorul sunetelor de joasă frecvență care nu sunt percepute de auzul uman. Semnalele sunt trimise până la o distanță de 19 km.
 3. Elefanții s-au dezvoltat glandele lacrimale, astfel încât animalele să poată plânge. Elefanții plângători pot fi văzuți în grădinile zoologice.
 4. În natura sălbatică Elefanții asiatici nu au dușmani. Pentru cei singuri, poate fi periculos să ataci pisici mari de pradă (pantere, leoparzi, tigri din Bengal).

O caracteristică uimitoare a comportamentului elefantului este atitudinea lor față de rudele decedate. Acestea sunt singurele mamifere pe lângă oameni care practică înmormântarea rămășițelor. Dacă este găsit scheletul unui om decedat, elefanții îi separă cu grijă oasele și le îngropă în sol.

Structura sociala

Elefant indian decorat pentru ocazii specialeÎn sălbăticie, elefanții indieni trăiesc în grupuri de 10-20 de indivizi. De regulă, aceasta este o familie mare. Este dominat de femele adulte (50%). Bărbații adulți reprezintă o treime din grup. Animalele tinere reprezintă aproximativ 20%. În cadrul turmei, există o structură ierarhică strictă, bazată pe principiile matriarhatului. O femeie în vârstă cu experiență gestionează întregul efectiv.

În timpul pericolului sau în timpul nașterii, grupul devine în ring. Cele mai mici și cele mai slabe sunt plasate în centru. Niciun prădător nu poate trece printr-o astfel de apărare. Rudele o păzesc pe tânăra mamă cu puiul ei până când acesta se pune în picioare. În turma de elefanți există asistență reciprocă și asistență reciprocă. Puii de elefanți pot primi alimente de la orice femeie care alăptează. Dacă mama bebelușului moare, atunci un alt elefant îl duce la educație.

Bărbații își petrec cea mai mare parte a timpului singuri. Se unesc cu femelele doar la începutul sezonului de împerechere. Ocazional, mai multe animale adulte pot forma un grup temporar.

Reproducere

Elefant indian masculin - DimensiuniMaturitatea sexuală la elefanții indieni are loc la 12-16 ani. În timpul sezonului de împerechere, masculii au o creștere accentuată a nivelului de testosteron în sânge. Starea excitării sexuale se numește „catarg” sau „trebuie”. Animalele petrec timp activ căutând femele gata să se împerecheze. Într-o stare entuziasmată, elefanții asiatici se comportă extrem de agresiv, luptând pentru dreptul de a poseda o femeie. Durata sezonului de împerechere este de 60 de zile. Intervalul dintre sarcini la femei este de la 4 la 5 ani.

Elefantul indian poartă descendenți pentru o perioadă lungă de timp de la 18 la 22 de luni. În cea mai mare parte se naște un pui. Apariția a doi bebeluși în același timp este foarte rară. Nou-născutul cântărește 100 kg și atinge 1 m înălțime.

Noul membru al turmei este întâmpinat de restul grupului. Se apropie pe rând de copil și îl ating cu trunchiul. Puiul de elefant se ridică în picioare la 4 ore după naștere, în acest moment bebelușul este cel mai vulnerabil și poate deveni o pradă ușoară pentru prădători. Prin urmare, toți membrii grupului încearcă să-l protejeze. Timp de doi ani, puiul se hrănește cu lapte matern, apoi trece la plantarea alimentelor.

La vârsta de 7-8 ani, bărbații părăsesc turma părintească și încep să trăiască independent. Un elefant indian de 20 de ani este considerat un adult complet.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Elefant indian sau asiatic: caracteristicile speciei