Sunt sau nu vacile de mare și cum arătau acestea?

Fotografia unei vaci de marePotrivit legendelor și poveștilor navigatorilor, oamenii au aflat despre sirenele misterioase care atrăgeau corăbiile spre recife de lângă coastă. Comparând povești și fapte, oamenii de știință au ajuns la concluzia că acestea nu sunt ficțiuni, iar prototipul sirenelor era acum mamifere dispărute din echipa de sirene, care include dugongi, lamantini și vaci marine..

Vacile marine sunt animale marine erbivore care se hrănesc cu alge. Aveau o dispoziție calmă și nu se temeau deloc de oameni, care își câștigau numele..

Afilierea generică a vacilor marine

Vaca de mare hydradamalis cuestaGenul conține două specii ale celor mai mari mamifere marine:

 • hydradamalis cuesta.
 • vaci de mare.

Potrivit oamenilor de știință, primii sunt strămoșii istorici ai celor din urmă. Hydradamalis Cuesta au fost descrise pentru prima dată în anii șaptezeci, când au fost găsite rămășițe de animale în California. Oamenii de știință sugerează că aceste mamifere au dispărut de pe fața pământului acum mai bine de două milioane de ani din cauza schimbărilor climatice. Dar au lăsat în urmă o specie mai adaptată - vacile marine. Animalele trăiau în apele calme și calme din partea de nord Pacificul, unde era suficientă vegetație pentru a se hrăni.

Un pic de istorie

Prima întâlnire a oamenilor cu vaci marine a avut loc în 1741 în timpul unei epavă a navei Vitus Bering. Nava a încercat să aterizeze pe insulă, dar s-a prăbușit. Mulți membri ai echipajului și căpitanul au fost uciși și insula a fost numită după BeringA.

Vaca de mare a lui StellerLa expediție a participat un medic naturalist Georg Steller , care a descris animalele uimitoare. După prăbușire, atenția sa a fost atrasă de obiecte mari alungite lângă coastă. La început, omul de știință i-a confundat cu bărci inversate, dar în curând le-a considerat mamifere marine mari. În timpul celor zece luni pe insulă, Steller a studiat obiceiurile și stilul de viață al animalelor și a fost primul care le-a descris. Prin urmare, mamiferele au fost numite vaci steller, în cinstea descoperitorului.

Toate mențiunile ulterioare despre viața marină s-au bazat pe lucrările lui Steller, care au fost publicate la zece ani după naufragiu. Steller a sugerat că mamiferele necunoscute sunt lamantini. Și ca o nouă specie, vacile Steller au fost descrise de zoologul german E. Zimmermann în 1780.

Nume oficial Hydrodamalis gigas - apă sau vacă uriașă a fost repartizat animalelor în 1794 de biologul suedez A. Ya. Retzius. O mare contribuție la studiul mamiferelor a fost făcută de zoologul Leonard Steineger, care a fost activ interesat de biografia lui Steller și a organizat o expediție în Insulele Comandorilor în 1882-1883, unde a adunat multe rămășițe osoase ale vacilor marine..

Apariția unei vaci steller

De-a lungul timpului, vacile marine au căpătat alte nume, dintre care unul este - varză . ei aparțin echipei sirene și sunt foarte asemănătoare cu congenerii lor, dar depășesc semnificativ dimensiunea lor.

 1. Erau animale foarte mari, cu o lungime de până la zece metri și cu o greutate de până la cinci tone. Corpul vacilor marine era mare și puternic, iar capul era nefiresc de mic. Gâtul era scurt, dar foarte mobil, așa că vacile Steller întorceau liber capul în direcții diferite, precum și în sus și în jos.
 2. Membrele mamiferelor erau reprezentate de flippers rotunjite cu excrescențe excitate la capete, asemănătoare copitelor de cal. Partea din spate a corpului s-a terminat într-un lob caudal orizontal cu o depresiune în centru.
 3. Pielea varzei era foarte groasă și strânsă în pliuri, ceea ce o făcea să arate ca scoarța unui stejar bătrân. Și când rămășițele pielii au venit la omul de știință german, el a aflat că rezistența și elasticitatea piei de animale sunt comparabile cu anvelopele moderne de mașini. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că pielea a fost folosită de vânători ca material pentru bărci..
 4. Capul mic avea ochi și urechi mici. Structura urechii interne vorbește despre auzul bun, dar animalele nu au reacționat la zgomotul bărcilor care se apropiau și au lăsat calm oamenii să se apropie de ele.
 5. Gura era conturată de buze mobile moi, acoperite cu vibrise cu un diametru de 2 - 3 mm. Buza superioară a fost solidă și nu s-a despicat. Vacile Steller nu aveau dinți și își macinau mâncarea cu corn de platină.

Sirena echipajului animalelor marineOamenii de știință nu au identificat o diferență pronunțată de sex la mamifere, sugerând că femelele diferă de bărbați doar ca mărime. Acesta din urmă avea o structură mai puternică și mai mare..

Vacile marine emiteau rareori semnale sonore. Ei pufneau doar în timp ce respirau aer. Și când animalele au fost rănite sau rănite, atunci au auzit gemete puternice.

Comportamentul și stilul de viață al animalelor

De cele mai multe ori, mamiferele se mișcau încet în apă puțin adâncă, odihnindu-se pe fund cu înotătoare. Așa că și-au luat propria mâncare. Spatele vacilor erau întotdeauna deasupra apei și deveneau o sursă de hrană pentru păsări, care luau crustaceii din pliurile pielii.

 1. Legaturi de familie. Saltele de varză adunate în turme mari. Adulții înconjurau tinerii, iar atașamentul animalelor unul față de celălalt era destul de puternic. Vacile lui Steller se apropiau de țărm și se putea observa afecțiunea lor de familie. Împreună cu masculul și femela, au existat întotdeauna pui din anul curent și anul trecut. Dacă femela a murit, atunci masculul și puii au înotat în corpul ei timp de trei zile.
 2. Reproducere. Se știe puțin despre cum s-au crescut vacile marine. Steller a descris că sezonul de împerechere a fost în primăvară și animalele au fost monogame, adică împerecherea a avut loc cu un partener, pe care femela l-a ales dintre mai mulți solicitanți.
 3. Îngrijirea descendenților. Purtarea unui vițel a durat aproximativ un an. Un vițel nou-născut Steller cântărea aproximativ treizeci de kilograme și atingea un metru și jumătate în lungime. În primii doi ani, femela urmărește îndeaproape vițelul și îi învață o viață independentă. Și după data scadenței, lamantinii adulți încep o viață independentă, dar oamenii de știință au dovedit că legătura familială cu mama continuă pe tot parcursul vieții..
 4. Alimente. Dieta vacilor de mare consta din diferite alge, dar delicatesa principală a fost algele marine. De aici și numele - „varză”. În timpul extragerii hranei, animalele și-au scufundat capul sub apă pentru o vreme și, când au ieșit la suprafață, au emis sunete pufnitoare. Iarna, mamiferele au slăbit mult, iar coastele erau vizibile sub piele. .

Dugong de vacă de mareÎn timpul odihnei, vacile se întindeau pe spate și pluteau nemișcate în apele de coastă. Plantele de varză erau lente și durata lor de viață a ajuns la 90 de ani.

Oamenii de știință nu au putut determina dușmanii naturali, dar se știe că mulți reprezentanți au devenit victime ale elementelor naturale. S-au prăbușit împotriva stâncilor în timpul unei furtuni și au murit sub gheață iarna..

Principalul exterminator al vacilor Steller era un bărbat. Era ușor să vânezi animale, pentru că lăsau oamenii să se apropie de ei fără teamă. Mai mult de trei tone de carne puteau fi obținute de la un individ, care era suficient pentru a hrăni un trib de 35 de persoane timp de o lună..

Habitat

Vânătoare de vaci marineStudiile asupra rămășițelor animale au arătat că habitatul vacilor Steller a devenit mai extins cu aproximativ 20 de mii de ani în urmă, când a avut loc ultima glazură și Oceanul de Nord separat de Pacific de pe uscat. Acest lucru a provocat răspândirea vacilor marine la nord, de-a lungul coastei asiatice..

În anii 60 și 70, rămășițele vacilor au fost găsite în Japonia, California, de-a lungul creastei Aleutine și coastei Alaska.

Mai târziu, suprafața de distribuție a vacilor marine a scăzut și a fost limitată la teritoriul insulelor comandante. Acest lucru s-a întâmplat din cauza vânătorii întâmplătoare și din motive naturale. Și până la momentul descoperirii, mamiferele erau deja pe cale de dispariție.

Este vaca Steller dispărută?

La întrebarea: vaca de mare este dispărută sau nu, oamenii de știință răspund fără echivoc "da" . Animalele au fost complet exterminate în mai puțin de treizeci de ani de la descoperirea lor. Animalele creduloase și prietenoase se mișcau foarte încet, așa că au devenit o pradă ușoară.

Vacile de mareConform datelor oficiale, varza este considerată dispărută și listată în Cartea Neagră. Oamenii de știință cred că până la momentul descoperirii, numărul animalelor era de aproximativ trei mii de capete. Imediat, au fost stabilite restricții la vânătoare și nu au fost permise mai mult de 17 persoane pe an. Dar contrabandiștii au continuat exterminarea ilegală și cifra reală a crescut de zece ori. Ca urmare a unei exterminări atât de rapide în 1768, ultima vacă de mare a dispărut de pe fața pământului..

Dar mass-media și televiziunea acoperă din când în când știri despre întâlniri rare între oameni și animale. Se crede că, după anunțul oficial privind includerea unei vaci de mare în Cartea Neagră, animalul a fost văzut în largul coastei insulei Bering.

Există, de asemenea, mai multe referințe la întâlnirile cu vacile Steller deja în secolul al XX-lea. Niciuna dintre aceste afirmații nu a fost documentată, dar unii oameni de știință cred că în colțurile îndepărtate și inaccesibile ale oceanului, ar putea exista un grup mic din aceste animale uimitoare care ar putea deveni prima viață marină domesticită. .

Rudele moderne ale vacilor de mare

Astăzi, în apele mării, puteți găsi cele mai apropiate rude ale vacii de mare - acestea sunt dugongi. Aceștia sunt singurii membri cunoscuți ai familiei. Sunt inferioare dimensiunilor predecesorilor lor și ating o lungime de șase metri și o greutate de până la 600 kg.

Protejarea vacilor marineCea mai mare populație de dugongi a fost înregistrată în largul coastei Marii Bariere de Corali din strâmtoarea Torres. Sunt foarte asemănătoare cu varza prin structură și stil de viață, prin urmare au devenit și victime ale industriei de vânătoare..

Este foarte dificil să supraestimezi daunele cauzate de oameni faunei sălbatice din motive de carne, piele și blană. Și astăzi, dugongii sunt, de asemenea, înscriși în Cartea Roșie ca specie vulnerabilă. Dacă o persoană nu oprește exterminarea criminală a animalelor rare, atunci în curând dugongii vor fi consumați la fel ca vacile de mare..

Munca lui Steller și numeroasele rămășițe ale vacilor marine au făcut posibilă studierea acestor mamifere destul de complet. Oasele și pielea lor nu sunt descoperiri rare, așa că în muzeele din întreaga lume puteți vedea manechine de vaci marine, care transmit foarte precis aspectul animalelor.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Sunt sau nu vacile de mare și cum arătau acestea?