Ce animale sunt erbivore?

AnimaleIerbivorele sunt animale care se hrănesc cu alimente vegetale: fructe, legume, frunze, lăstari de plante, rădăcini. Această clasă include multe specii de animale: rozătoare, ungulate, niște lilieci, unele reptile și diferite tipuri de păsări. Lista este suficient de largă.

Multe animale erbivore au fost domesticite de oameni în procesul de evoluție. Cele mai faimoase dintre ele, domesticite de om, sunt ungulate - vaci, oi, capre, cai. Aceste animale sunt utilizate în mod activ în agricultură atât pentru producția de carne și lapte, cât și pentru muncă. Baza dietei ungulatelor domesticite este hrana vegetală - vara este iarbă proaspătă, iarna fân și paie, pe care fermierii le culeg în avans vara. În plus, ungulatele sunt hrănite cu legume - sfecla, morcovii și furajele cu cereale sunt adăugate în dietă - cereale, prăjituri, furaje specializate granulate.

Dacă vorbim despre reprezentanți mici, cei mai faimoși domesticit un erbivor mic este, desigur, un iepure. Iarba și fânul sunt, de asemenea, principala lor dietă. Având în vedere că iepurii sunt rozătoare, au nevoie de hrană solidă pentru a-și scrâșni dinții. Pentru a face acest lucru, mulți proprietari își răsfăță animalele de companie cu lăstari și crenguțe de copaci. Iepurii iubesc și legumele proaspete - morcovii, sfecla și, desigur, cerealele..

Ierbivore periculoase

Când vorbim despre animale erbivore, ne imaginăm imediat iepuri inofensivi, vaci calme, capre înfricoșătoare. Dar nu toți erbivorii sunt siguri..

Elefant - calm erbivor. Dar mulți uită că elefantul are un trunchi puternic, colți periculoși și picioare groase și puternice, cu care poate călca inamicul. Hipopotamul este, de asemenea, erbivor, hrănindu-se în principal cu iarbă terestră și aproape de apă. Fiară calmă, flegmatică și stângace. Mai mult, erbivor - de ce să-ți fie frică? Dar, în același timp, hipopotamul este considerat unul dintre cele mai periculoase animale din Africa. Lungimea caninilor hipopotamului este mai mare de jumătate de metru. Într-un acces de furie, un hipopotam poate mânca cu ușurință un crocodil. Prin urmare, chiar și prădătorul încearcă să stea departe de el. Dar hipopotamii atacă doar în caz de pericol sau dacă puiul lor este în apropiere..

Dacă continuăm să vorbim despre periculos erbivore, vă puteți aminti

  • Ierbivor gorilăbizon - un ungulat care cântărește până la o tonă, care nu atacă în mod intenționat o persoană, dar dacă intrați pe teritoriul lor, consecințele pot fi grave;
  • gorila - cea mai apropiată rudă a omului, un gorilă masculin va ataca de îndată ce va simți o amenințare;
  • bivol - copite puternice și coarne uriașe pe care bivolul le folosește împotriva inamicului.

Păsări erbivore

Ierbivorele includ nu numai mamifere, ci și păsări. Hrana păsărilor erbivore este foarte diversă - nu este doar semințe și fructe de plante și copaci, ci și iarbă și ace și muguri pe copaci și chiar flori. Unele soiuri tropicale păsări se hrănesc cu nectar.

Gâștele sălbatice pășunesc în pajiști și câmpuri, prin urmare, mușchii maxilarului sunt puternic dezvoltați, iar ciocul zimțat captează în mod fiabil hrana. Turnurile sapă răsaduri și le mănâncă împreună cu boabele. Ciuperci, ciuperci albastre, linte și alte specii de păsări se hrănesc cu flori de plante de grădină și pajiști. Este demn de remarcat faptul că și păsările erbivore se pot hrăni uneori cu insecte - de exemplu, în perioada de hrănire a puilor lor. Dar, având în vedere că dieta lor principală este încă hrana vegetală, acestea pot fi numite erbivore.

Reptile erbivore

Iguana mănâncă iarbăPe lângă mamifere și păsări, există unele specii de reptile care sunt și erbivore. Acestea includ iguane și unele specii de broaște țestoase. Se hrănesc cu lăstari, flori, frunze și fructe ale plantelor tropicale. Iguanele sunt incapabile să mestece mâncare, așa că rup bucăți de frunze cu dinții lor mici și le înghit imediat. Principal dietă broaștele țestoase sunt:

  • legume - castraveți, roșii, salată, morcovi;
  • orice plante - măcriș, patlagină, iarbă de gazon;
  • păpădia este o delicatesă preferată a broaștelor țestoase;
  • fructe: mere, banane, piersici, prune.

Ierbivorele au o structură specială a stomacului, deoarece alimentele din plante sunt mai greu de digerat. Alimentele vegetale conțin celuloză, care este foarte greu de digerat. Pentru digestia celulozei, stomacul erbivorelor este cu mai multe camere și conține bacterii și protozoare speciale. Aceste organisme trăiesc în stomacurile erbivorelor și ajută la digestia celor tocate vegetal alimente.

Habitat

Ierbivorele sunt răspândite pe toată planeta noastră. Pe orice continent, în orice zonă naturală, veți găsi ierbivore. În deșert, în ciuda temperaturilor ridicate și a vegetației puține, și în tundră, unde vegetația este ascunsă sub zăpadă cea mai mare parte a anului. Ierbivorele sunt importante în lanțul alimentar - sau prădătorii se hrănesc. Absența erbivorelor va distruge întreaga lume a faunei planetei noastre, prin urmare, multe specii de erbivore sunt protejate de oameni și sunt listate în Cartea Roșie. Puteți găsi o listă a acestora pe Internet, iată câteva exemple: bizoni, calul lui Przewalski, bizoni, oi bighorn și multe alte specii importante pentru păstrarea.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ce animale sunt erbivore?