Iguane marine: animale unice ale insulelor galapagos

Iguana marinăInsulele Galapagos sunt listate ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO și sunt o rezervație naturală: găzduiesc poate cel mai mare număr de endemii de pe planeta noastră - acestea sunt animale care se găsesc doar într-o singură regiune și, prin urmare, sunt unice. Una dintre acestea este iguana Galapagos, care, spre deosebire de rudele sale, își petrece cea mai mare parte a vieții pe mare. Acest animal va fi discutat în articol..

Aspect și dimensiuni

Iguanele marine se găsesc pe toate insulele din arhipelagul Galapagos. În funcție de aceasta, acestea vin în diferite dimensiuni: de exemplu, cei mai mici reprezentanți ai acestor reptile trăiesc pe insula Jackson, iar cei mai mari pe insula Fernandina.

Dimensiunile lor pot fi fie mai mici de un metru, fie aproximativ un metru și jumătate, iar greutatea lor poate fi de la unu la unsprezece kilograme..

Mai mult de jumătate din lungimea reptilei cade pe coadă, care este acoperită cu solzi mari cu cheile sub formă de patrulater; sunt, de asemenea, pe corp, dar mai mici. Cântarele de pe cap au o formă variată, iar cele mai mari sunt pe frunte..

afla iguane otrăvitoare sau nu și care sunt consecințele unei mușcături a acestor animale.

Ele iau forma unui con și formează ceva asemănător coarnelor. Un fel de pieptene începe de la mijlocul capului reptilei, care se întinde de-a lungul întregului spate și se termină la vârful cozii.Iguana marinăSe compune din solzi triunghiulari verticali, iar cei mai mari se gasesc in zona dintre cap si corp. Coada reptilei este de aproximativ două ori mai subțire decât corpul și se învârte spre capăt. Botul este turtit, fălcile constau din dinți ascuțiți triunghiulari.

Comparativ cu corpul, picioarele sunt scurte, dar foarte puternice. Se termină cu cinci degete, dintre care primul este separat de restul. Degetele au gheare curbe lungi și tenace.

Culoarea tuturor reptilelor este închisă, mai aproape de negru. Uneori poate fi foarte închis - maro maroniu sau măsliniu. Depinde de ce fel de alge se hrănește animalul. Pe corp sunt pete mari, ca și neclare, neregulate.

Important! Iguanele marine sunt listate ca fiind vulnerabile și pe cale de dispariție critică și, prin urmare, protejate de lege.

Glandele nazale sunt o caracteristică structurală a iguanelor marine. Cu ajutorul lor, reptila elimină sarea din corp, care este conținută în alimentele lor. Glandele absorb sarea din sângele reptilei și o îndepărtează prin nări. În acest timp, iguana pare să strănute. Durata de viață a unei reptile este de aproximativ zece ani..

Video: Despre Iguane marine Galapagos

Habitat și habitate

Iguana Galapagos se găsește numai pe insulele cu același nume. Este distribuit în tot arhipelagul și preferă să se așeze mai aproape de apă. Rocile de coastă sunt habitatul preferat al acestei reptile: sunt pur și simplu presărate cu șopârle care se răsfrâng în soare..

Iguanele marine pot fi găsite și în mlaștini sărate și mangrove, dar le plac mai puțin aceste locuri de reședință..

Știați? Iguana are un al treilea ochi: a moștenit de la strămoși și este o scară albă pe coroană cu retină și lentilă.

Stilul de viață într-un mediu natural

Zi după zi, majoritatea iguanelor din Galapagos sunt ocupate să se lase la soare pe pantele stâncoase ale mării. De obicei, acestea sunt situate aproape una de cealaltă în grupuri de femele și animale tinere de până la cincisprezece indivizi.Iguana marinăÎn fruntea fiecărui grup se află un mascul alfa care păzește gelos teritoriul. Datorită culorii lor întunecate, aproape negre, reptilele atrag energia solară și se încălzesc. Căldura este absorbită de piele și se răspândește prin fluxul sanguin în tot corpul.

Ghearele tenace neobișnuit de mari, comparabile ca mărime cu degetele, ajută iguanele să rămână pe stânci: cu ajutorul lor, animalul rămâne pe stânci chiar și în timpul valurilor.

Doar nevoia de hrană, de regulă, face ca iguana să-și părăsească casa și o primește în apă. Uneori reptila se scufundă pentru a scăpa de dușmani sau pentru a se răcori.

Comportamentul în apă

Abilitatea de a scufunda și de a înota face ca iguana marină să fie diferită de cea proprie și, prin urmare, unică. Ea înoată bine și poate rămâne în apă până la o oră. Când soarele încălzește bine apele de coastă, reptila se scufundă mai întâi și apoi înoată sub apă.

Important! Iguana marină este un animal cu sânge rece. Dacă rămâne în apă rece mai mult decât de obicei, poate muri de hipotermie..
Poate înota până la o adâncime de douăzeci de metri, făcând acest lucru cu ajutorul unui corp și a unei cozi, care se zvârcolesc într-un plan orizontal. Este interesant faptul că picioarele cu nervuri nu sunt implicate în acest proces..Iguana marină

Alimente

Principala dietă a reptilelor este algele: adulții preferă ulvaceae și tineri - sargassum. Iguanele adulte se scufundă în adâncuri pentru a se hrăni: se scufundă, se agață și se țin de ghearele lor pe pietre pe care cresc algele și le roagă cu dinții ascuțiți.

Șopârlele tinere se tem de apa rece, așa că se sărbătoresc cu vegetație pe pietrele de coastă. Este nevoie de până la o treime din oră pentru a hrăni iguanele. În acest timp, o reptilă de zece kilograme mănâncă aproape patru sute de grame de alge.

Zoologii au descoperit că iguanele din Galapagos pot mânca fecalele crabilor și leilor de mare. Dar fac acest lucru nu pentru alimente: cu excremente, bacteriile pătrund în stomac, care sunt necesare pentru digestia alimentelor vegetale..

Consumul de pești și alte animale mici nu este tipic pentru aceste reptile și este o excepție rară. Particularitatea iguanei marine este că nu va merge pentru o nouă porție de alimente până când nu o va digera complet pe cea anterioară..Iguana marină mâncând

Inamici

Principalul pericol pentru șopârlă de mare este reprezentat de rechini, care îi vânează în timp ce se hrănesc. La sol, pot fi răniți de porci, câini, pisici și șobolani: principala lor pradă este indivizii tineri și ghearele de ouă.

De asemenea, păsările precum șoimul, stârcul, bufnița pot ataca animalele tinere. Unele specii de șerpi se hrănesc și cu reptile tinere..

Verifică caracteristici ale îngrijirii unei iguane acasă.

Reproducere

Sezonul de împerechere pentru iguanele marine începe în decembrie și durează aproximativ două luni. În acest moment, pe corpul masculilor apar pete roșii sau verzi strălucitoare pentru a atrage femelele..

Reprezentanții sexului mai puternic, de regulă, se luptă cu concurenții pentru posibilitatea de a deține o femeie. Uneori puteți vedea lupta mai multor indivizi.Iguane marineAceste reptile depun până la cinci ouă la aproximativ trei luni după fertilizare. O fac departe de roci, pe nisip vulcanic, săpând o vizuină în ea cu picioarele anterioare. Timp de câteva zile, iguanele marine protejează ambreiajul, iar apoi nu se mai ocupă de el..

Știați?Maya considera că iguana este zeitatea din care constă casa-pământ. Reptilele pentru ei erau zidurile acestei case.

După aproape o sută de zile, bebelușii ies din ouă. Iguanele mici la naștere au o lungime de zece până la treisprezece centimetri și cântăresc în medie aproximativ o sută de grame..

Sunt complet negre, ceea ce le face invizibile pe nisipul vulcanic, dar în ciuda acestui fapt, majoritatea devin prada dușmanilor reptilelor. La doi ani, animalele tinere devin mature sexual.

Iguanele, numite și „dragoni mici”, se găsesc în multe părți ale planetei noastre, dar speciile lor marine pot fi văzute doar în Insulele Galapagos. Spre deosebire de alte iguane, cea pe care am considerat-o se numește marină datorită capacității de scufundare și înot, petrecând mult timp în apă.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Iguane marine: animale unice ale insulelor galapagos