Cum să scapi o casă sau un apartament de peruci, și cât de periculoase sunt acestea

La majoritatea oamenilor, insecta cu două cozi provoacă dezgust: labele, antenele, în spatele a ceva care pare a fi o înțepătură furculită, care amenință. Puțini oameni vor să vadă acest lucru în propria casă sau garaj. Luând în considerare miturile din jurul urechii, o întâlnire poate provoca nu numai dezgust, ci și frică. Să încercăm să ne dăm seama ce este un urechi periculos și cum să protejăm locuințele și camerele de utilitate de acesta.

Cine sunt peruci și de ce sunt periculoase?

Urechea comună (Forficula auricularia), sau cu două cozi, are un alt nume popular - pinch. Insecta aparține ordinii aripilor piele și este capabilă să zboare. Este adevărat, rareori face acest lucru, deoarece perechea de aripi din față este subdezvoltată. Urechea trăiește în zonele rurale, unde alege locuri aproape de locuința umană, în imediata vecinătate a grădinilor de legume și a livezilor.

Urechea (două cozi) pe o foaie

Earwig dăunează grădinilor și grădinilor de legume

Urechile sunt insecte omnivore, prădători și scuturi (atacă insecte mici și nu își disprețuiesc rămășițele). Au un stil de viață activ noaptea și la amurg, în timpul zilei se ascund de obicei în colțuri umede și întunecate.

Datorită naturii lor omnivore, perucile urechilor dăunează culturilor agricole și de grădină. Dar uneori aduc și beneficii: distrug alte insecte dăunătoare, de exemplu, afide.

În lungime, urechea poate ajunge de la 1,5 la 2 centimetri, corpul său este turtit, de culoare maroniu. Pe capul insectei cresc antene asemănătoare firelor, ochii sunt foarte mici. Picioarele sunt mai deschise, galbene murdare, de tip rulant.

Din punctul de vedere al biologiei, al doilea nume al urechii - cu două cozi - nu este de încredere. În clasificarea științifică, aceste două cozi aparțin escadrilei clasei cripto-maxilare.

În exterior, urechea are două trăsături distinctive:

 • Forma aripilor, care atunci când se desfășoară seamănă cu o ureche umană.
 • Forceps la capătul abdomenului, cum ar fi forceps sau căpușe. Urechii își folosesc forcepsul pentru a-și ține prada sau pentru a se proteja. La vederea pericolului, insecta arcuiește partea din spate a corpului și expune forcepsul în fața sa.

Urechea nu aparține insectelor otrăvitoare; mușcă o persoană numai după ce a suspectat o sursă de pericol. Forcepsul urechii este suficient de puternic pentru a răni chiar și pielea unui adult, dar acest lucru nu va provoca daune grave sănătății. Este suficient să tratați locul mușcăturii cu un antiseptic și să luați măsuri în caz de posibile reacții alergice.

Trăsăturile structurale ale urechii au dat naștere mitului că o insectă este capabilă să se târască în ureche, să roască timpanul și să afecteze creierul uman. Cu toate acestea, aceasta nu este altceva decât ficțiune. Niciun astfel de caz nu a fost documentat, iar urechea nu prezintă niciun pericol pentru creierul uman..

Urechea este capabilă să provoace daune. Dar nu pentru oameni, ci pentru gospodărie și agricultură - mai ales în anii secetoși și cu o populație crescută. Deoarece perucile urechii sunt omnivore, aproape toate tipurile de culturi de grădină și legume suferă de invazia lor. Urechea nu culege mâncare. Ea mănâncă pulpa fructelor, frunzelor, lăstarilor de puieți tineri, petalelor de flori, tulpinilor de cereale și rădăcinilor cu aceeași plăcere..

Urechea pe o plantă

Earwig mănâncă flori și alte plante de grădină

Ca insectă prădătoare, urechea este un pericol pentru stupină. Atacă albinele. Urcând în stup, se hrănește cu miere și polen. Un individ poate folosi până la 300 mg de stocuri de albine pentru hrană.

Odată ajuns în locuința unei persoane, urechea începe să ciugulească plante de interior. Mănâncă alimente vegetale: pâine, legume, fructe.

Video: urechea comună (bărbat)

Motive pentru apariția perucilor urechilor în apartamente și case private

În natură, perucile urechilor trăiesc în soluri libere și în locuri întunecate și umede, așa că se simt minunat în casele vechi din lemn. Dar pot începe și într-un apartament confortabil, unde preferă să locuiască într-o cameră cu umiditate ridicată și cu o lumină minimă. De obicei, aceasta este o baie, toaletă, bucătărie sau încăpere (de exemplu, un dulap).

Urechi în casă

În cameră, urechea se poate ascunde sub o pătură sau printre cearșafurile umede.

O ureche poate intra în locuința unei persoane:

 • dintr-un alt apartament, unde s-au crescut deja peruci;
 • de la subsol;
 • dintr-un garaj sau altă anexă;
 • împreună cu alimente (fructe sau legume);
 • printr-o ușă sau fereastră deschisă;
 • cu un buchet de flori.

Dacă ventilația se efectuează rar în cameră, ventilația nu funcționează bine, se formează condens sau se scurge o conductă, atunci insecta se poate așeza mult timp în vecinătatea unei persoane.

Uneori există informații despre aspectele pozitive ale trăirii urechii în apartament. Mănâncă acarieni microscopici și bug-uri mici. Dar rețineți că de obicei avantajele unui astfel de cartier nu se suprapun dezavantajelor..

Cum să scapi de perucile urechilor din locuințele și camerele de utilitate

Metodele de tratare a perucilor urechii pot fi împărțite în două tipuri: utilizarea expunerii chimice și remedii populare. Pentru cele mai bune rezultate, ele pot fi combinate.

Produse chimice

În interiorul unui apartament sau altă cameră, lupta împotriva perucilor urechii nu este mult diferită de lupta împotriva altor insecte interioare. În primul rând, mijloacele pentru distrugerea muștelor și a gândacilor vă vor ajuta.

 1. Cretă de la gândaci "Mashenka". Acestea sunt marcate cu locuri de acumulare de peruci.
  Cretă de la gândaci

  Creta gandacului face o treaba grozava cu perucile urechii

 2. Fumigatoarele convenționale cu plăci anti-zbor și țânțari omoară, de asemenea, perucile..
  Fumigator cu plăci

  Earwig sperie un fumigator cu plăci anti-țânțari și zbura

 3. Fenaxina (sub formă de pulbere) este împrăștiată pe locurile în care apar peruci. Nu este periculos pentru oameni și animale de companie.
  Fenaxină (pachet)

  Pulberea "Phenaxin" este folosită pentru a distruge urechea

 4. Dichlorvos și aerosoli similari pentru insecte. Este mai bine să începeți să pulverizați din subsoluri, de unde perucile urechilor se târăsc în apartament..
  Dichlorvos (spray)

  Aerosolii insectelor pot face același lucru și pentru peruci.

 5. Spray pentru îndepărtarea petelor sau spălare. Contactul cu el este fatal pentru peruci.
  Spray pentru îndepărtarea petelor

  Îndepărtarea petelor - otravă mortală pentru peruci

Urechile sunt insecte nocturne. Prin urmare, este mai bine să folosiți substanțe volatile, cum ar fi spray-uri și aerosoli seara. Apoi, produsul nu își va pierde prospețimea până când nu apar peruci..

Remediile populare

 1. Ierburi parfumate. În lupta împotriva perucilor urechi, plante precum tansy, pelin sau mentă vor ajuta. Cu o infuzie puternică sau un decoct din ele, trebuie să irigați podelele, plintele și colțurile camerei. Pentru a spori efectul, puteți adăuga așchii de săpun pentru rufe..
  Iarbă de pelin și decoct într-o ceașcă

  Un decoct de pelin poate ține perucile urechii departe de casă pentru o lungă perioadă de timp

 2. Puteți speria, fără a distruge, pălăria cu ajutorul unei infuzii de ceapă și usturoi: 100 g de ceapă și 100 g de usturoi se amestecă și se toarnă cu apă clocotită. Bulionul rezultat este infuzat timp de o zi, după care podelele și pereții sunt tratați cu el. Produsul este absolut sigur, dar are un miros neplăcut.
  Capete de usturoi pe masă

  Perucile nu pot tolera aroma aspră a usturoiului

 3. Acid boric. Din pudră de acid boric și cartofi fierți (sau gălbenuș de ou), trebuie să rulați bile și să le răspândiți în habitatele perucilor..
  Acid boric (pulbere)

  Bilele mici sunt rulate din acid boric și umplutură

 4. Cârpă umedă sau cârpă. Opțiune capcană mecanică. Spargeți o cârpă umedă la întâmplare și lăsați-o lângă locul în care trăiesc perucile. Până dimineața, insectele se vor târî cu siguranță înăuntru. O cârpă cu insecte este așezată rapid într-o pungă și aruncată.

Dacă perechile de urechi au crescut astfel încât aceste metode sau combinațiile lor să nu funcționeze, ar trebui să solicitați ajutor de la SES.

Prevenirea apariției perucilor urechii în casă și în apartament

Earwigs preferă să se așeze în grădini și grădini de legume. Rareori ajung în apartamente și case private moderne. Dar pentru o liniște sufletească deplină, puteți lua o serie de măsuri preventive care vor reduce la minimum riscul de a „împărtăși” oaspeții neinvitați..

 1. Praguri de etanșare, rame de ferestre și grile. Dacă blocați accesul gratuit la cască, acesta nu va putea intra accidental în cameră..
  Etanșarea ferestrelor

  Ferestrele sigilate blochează accesul în cameră pentru peruci

 2. Absența fisurilor și a găurilor în casă (inclusiv în fundație, acoperiș, plăci de podea sau în locurile în care este instalată apă și electricitate).
  Crăpături în pereți

  O ureche poate intra într-o casă printr-o crăpătură în perete.

 3. Fără umiditate și condens, ventilație. O baie și toaletă uscate și pentru o casă privată - fundația și alimentarea cu apă, chiar și în cazul pătrunderii în locuință, îi vor determina pe urechi să caute un alt loc de locuit.
  Condensați pe conductă

  Urechii iubesc umezeala și se așează de bunăvoie în locurile în care se acumulează condens.

 4. Depozitarea corectă a alimentelor. Absența resturilor de mâncare pe masă și a mâncării deschise pe rafturi vor face locuința nepotrivită pentru pălărie..
  Urechea se hrănește cu resturi de mâncare

  Alimentele slab sigilate atrag perucile

 5. Ierburi parfumate. Plantate în jurul casei sau cultivate în ghivece de flori pe pervaz, plantele parfumate vor deveni o barieră suplimentară împotriva pătrunderii pălăria în casă..
  Ierburi parfumate în ghivece

  Plantele care emit un miros puternic sunt un obstacol de netrecut pentru păstăi

Recenzii ale mijloacelor de luptă

Deși pălăria este neatrăgătoare și chiar înspăimântătoare, aceasta dăunează grav economiei doar în cazul unei creșteri necontrolate a populației. Câțiva reprezentanți ai acestei specii sunt de fapt inofensivi și pot fi benefici atunci când vânează dăunători mai mici - afide, muște și omizi. Puteți lupta împotriva acestor insecte atât prin metode chimice, cât și prin metode populare. Dar este mai bine să luați măsuri de prevenire și să creați condiții de viață inacceptabile pentru perucile urechii dintr-o casă sau un apartament..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să scapi o casă sau un apartament de peruci, și cât de periculoase sunt acestea