Parazit al insectelor periculoase - gadfly, larve gadfly

Larva GadflyFiecare persoană, cel puțin o dată, a dat peste această zbura mare, „mușcătoare” și „dăunătoare”. Dar, de fapt, „mușcăturile” și „dăunătoarele” sunt două muște diferite: majoritatea oamenilor confundă gadfly și flyfly

.

Muștele calului, care aparțin unei alte familii de muște, înțeapă o persoană. Iar gălbuiul parazitează corpul animalelor și al oamenilor. Și aceasta poate fi mult mai periculoasă pentru sănătate decât o mușcătură obișnuită..

Știința știe peste 150 de specii ale acestor insecte. Toate speciile sunt clasificate ca muște, a căror viață este asociată cu așezarea umană: acolo unde locuiește o persoană, acolo se găsește întotdeauna o insectă. Științific se numește - sinantropizare.

Insectă Gadfly

Aspect

Aspectul GadflyInsecta este mai mare decât o muscă obișnuită. Diferența față de alte insecte mari Diptera este că capul său este mobil, semicircular. Se conectează la trunchi cu o tijă subțire.

Ochii sunt goi, la femele sunt mai despărțiți în spatele capului decât la masculi. În total, insecta are cinci ochi, o pereche de ochi mari și complecși și 3 ochi simpli mici. Antenele mici, scurte și cu vârfuri sunt situate ca și cum ar fi într-o gropiță pe frunte.

Prin urmare, adulții nu se hrănesc, nu au organe bucale. Corpul insectei este mare, lat, există o cusătură transversală pe spate. Există peri scurți pe corp și se găsește, de asemenea, un gadfly păros, care este adesea confundat cu un bondar. Insecta are șase picioare, iar perechea din spate este mult mai lungă. Există două aripi, deci aparțin dipterelor. Pe aripi, ca la muștele obișnuite, există mici vene transversale.

Culoarea insectei depinde de specia sa. Unele au o culoare nedefinită și se îmbină cu locul pe care aterizează (piatră, piatră).

Ciclu de viață

Ciclul de viață al lui GadflyGadfly - o insectă cu transformare completă, adică există toate etapele (sau fazele) în dezvoltarea lor: un ou, o larvă, o pupă, un adult (imago). Să aruncăm o privire mai atentă:

  • Ou - cea mai primitivă fază. După formarea ouălor, femela le depune în funcție de specie, dar cel mai adesea este hrana animalului sau lâna acestuia. Este interesant faptul că, atunci când femela unor specii de insecte este pe cale să pună o ambreiaj, ea scoate un sunet caracteristic pe care animalele îl aud și încep să se îngrijoreze. Durata acestei perioade depinde de vreme și climă, în mod natural, această perioadă este mai scurtă în nord..
  • Larva etapei 1. Larva se maturizează în interiorul oului de la 3 zile la o săptămână, depinde de temperatura aerului, cu cât este mai caldă, cu atât larva va apărea mai repede. Și apoi calea începe către corpul gazdei, cum se întâmplă acest lucru până acum nu se știe cu siguranță. Unii cred că larva pătrunde în piele prin forarea ei. Cei mai mulți cred că prin deschideri naturale și în corp, acestea migrează deja prin vase, ajungând în țesutul adipos. Cât durează această etapă, oamenii de știință nu știu, cineva crede că până la un an. Se știe doar că larva crește de zece ori: de la 1,5 mm la 1,5 cm.
  • Larva etapei a 2-a. În această fază, larva se deplasează treptat spre spate, crește și formează treptat o capsulă în jurul său, care în etapele următoare va deveni coaja pupei. În acest stadiu și pentru o maturare ulterioară, larva are nevoie de oxigen, așa că face găuri pe pielea animalului, așa-numitele fistule. La sfârșitul fazei 2, larva neagă.
  • A treia larvă. Aici larva iese prin fistulă la suprafață și cade pe pământ, unde se transformă într-o pupă. De regulă, acest lucru se întâmplă în timpul unei zile calde - dimineața sau după-amiaza..
  • Crisalidă. Transformarea în pupă nu are loc instantaneu, ci în câteva zile, uneori pe săptămână. Dar dezvoltarea insectei în interiorul pupei are loc de la o lună la jumătate și jumătate. Pupa în sine este aproape nemișcată în această fază..
  • Imago. Transformarea ulterioară a pupei într-un adult (adult) se realizează aproape cu viteza fulgerului (2-3 s), iar într-un minut insecta poate zbura și se poate împerechea. Întrucât adultul nu are organe bucale, mușchiul nu caută hrană pentru sine; toți nutrienții au fost acumulați în fazele anterioare ale larvelor. Rezultă că durata de viață a unui gadfly adult este scurtă - nu mai mult de trei săptămâni (în caz de vreme ploioasă care nu zboară, până la o lună). Mai mult, până la sfârșitul fazei, mușchiul își pierde din greutate cu o treime. Un fapt interesant a fost descoperit de cercetători: bărbații și masculii zboară în același loc în fiecare an, unde are loc împerecherea..

Familiile Gadfly

În funcție de locul de parazitare a gadflies, acestea sunt împărțite în:

  • Etapele larvei gadflyGastric. Există pretutindeni. Femela depune ouă pe blana animalului, sau pe membre sau pe plantele cu care se hrănește. Mai mult, larva etapei 1, independent sau împreună cu alimentele, pătrund în interior, unde trăiesc, se maturizează și apoi ies afară fie prin produsele reziduale, fie prin găurile fistulei. Toate aceste tulburări de pe piele provoacă o judecată puternică la animal. Cel mai faimos reprezentant al acestei familii este calul de cal..
  • Subcutanat. Aceasta este cea mai răspândită și frecventă familie de rachete; este absentă doar în nordul îndepărtat. Parazitează pe corpul vitelor. Femeia gălbui atașează ouăle unul câte unul la blana animalului, iar apoi larva pătrunde în țesut prin piele și migrează acolo, ceea ce provoacă senzații dureroase și inflamații (așa-numita miasă). Până la sfârșitul fazei 2, înainte de a muta, larva ajunge la țesutul subcutanat, unde face găuri pentru dezvoltarea ulterioară. În literatura de specialitate, cazurile sunt descrise când larva gadflyului subcutanat a pătruns în capul animalului și chiar în creierul uman, ceea ce a dus la moartea acestuia..
  • Cel mai numeros reprezentant al acestei familii este mușchiul bovin..
  • Abdominal. Această familie diferă de cele două anterioare: în primul rând, femelele sunt vivipare (adică nu au o fază - un ou) și dau naștere larvele în zbor și, în al doilea rând, o fac pe zbor, pulverizându-le în ochii și nările unui animal sau persoană. Parazitul trăiește pe membrana mucoasă a ochiului sau nasului, pe pleoapă sau în interiorul globului ocular. Și apoi migrează în cap: în sinusurile frontale sau nazale, în faringe și așa mai departe. Aparatele abdominale provoacă, de asemenea, miasme.

Reprezentanții tipici ai familiei sunt gâscele de oaie (este un parazit pentru caprele și oile domestice) și gălbuiul rus (pentru cai și măgari).

Umbra umană

Diferența dintre gadfly și alte insecteMâlcul uman trebuie notat separat. Din fericire, în latitudinile noastre, nu se găsește, dar se găsește în America de Sud, deși este ușor transferată în alte țări de către oamenii în care larva locuiește deja.

Diferența față de alte specii constă în faptul că femela depune un ou pe o insectă care suge sânge (țânțar, țânțar, căpușă și altele), iar apoi cu mușcătura acestei insecte, larva pătrunde în pielea umană, unde trec toate etapele.

În general, un gadfly al oricărei familii poate pătrunde într-o persoană, astfel încât toată lumea trebuie să știe cum să se protejeze de „mușcătura” condiționată a unui gadfly și, cel mai important, ce să faci dacă larva a intrat deja în corp.

Protecție împotriva gălbuiului

Ghiozdanul „găsește” o persoană sau un animal prin miros (transpirație sau alt chihlimbar natural aspru), deci foarte sensibil la acesta, rezultă că igiena, mai ales în lunile fierbinți, este pur și simplu necesară pentru prevenire. Spre deosebire de mirosurile naturale, mirosurile diferitelor spray-uri speciale le sperie, la fel ca unele mirosuri naturale, de exemplu, gudronul de mesteacăn. Se observă că mușchiul nu tolerează mirosul unguentului lui Vishnevsky.

Puteți observa apropierea periculoasă a gadflyului observând comportamentul animalului, acesta devine neliniștit (aleargă, își răsucește capul sau coada).

Dacă apare o „mușcătură”, trebuie să consultați imediat un medic. Dacă acest lucru nu este posibil, puteți încerca să faceți singur cu larva. Pentru a face acest lucru, ungeți locul unde se găsește „mușcătura” cu o substanță grasă și groasă care nu permite trecerea oxigenului (lipici, vaselină sau ceva similar). Larva gadfly are nevoie de aer și, dacă nu este suficient, larva se va târâ parțial la suprafață. Și apoi îndepărtați-l cu atenție. Ultimul pas este lubrifierea pielii deteriorate cu un dezinfectant..

Măsurile descrise sunt potrivite și pentru animalele de companie..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Parazit al insectelor periculoase - gadfly, larve gadfly