Totul despre păstrarea căprioarelor acasă

Pasărea de galbenAlegând un animal de companie, mulți nu se limitează la cunoașterea diferitelor rase de câini sau pisici. La rândul lor, speciile exotice de animale sau reptile sunt capricioase din punct de vedere al îngrijirii. Și aici păsările nepretențioase intră în câmpul vizual al potențialului proprietar. Luați în considerare unul dintre ei, după ce ați învățat care este motivul conținutului unui auriu agil în condiții obișnuite de casă..

Caracteristici generale și aspect

Acest reprezentant al familiei păsărilor Finch este o rudă a vrăbii familiare tuturor. Ornitologii știu că acest nume unește un număr mare de linii, printre care se remarcă ciuperci verzi și dansatori, linnet și chiar siskins. Dar cea mai obișnuită specie este cățelușul comun (alias capul negru). Are o dimensiune chiar mai mică decât o vrabie: un adult crește până la 10, maxim 12 cm „de la cioc până la coadă”, iar aceasta cu o masă de numai 17-20 g.Pasăre de galbenO astfel de construcție fragilă este compensată de aspect. Culoarea roșu aprins a părții frontale a capului contrastează cu obrajii albi și tonul negru al occiputului cu coroana. Ciocul este roșu-alb, cu vârful negru și o „mustață” întunecată la bază. Este de remarcat faptul că la păsările adulte din această zonă puteți vedea un inel roșu, în timp ce păsările tinere nu au un astfel de decor datorită vârstei lor.

Important! Fără să știe, cățelul este ușor confundat cu puiul american și alte specii înrudite. Când cumpărați, asigurați-vă că acordați atenție fragmentelor roșii din designul capului - acestea indică faptul că este un cățeluș în fața dvs..
Abdomenul este maroniu-roșcat (mai rar maro) și are o culoare asemănătoare cu pieptul. Coada superioară albă arată spectaculos pe fundalul unei cozi negre cu pete albe. Aripile stau afară - sunt galbene (în funcție de culoarea dungilor transversale), iar în partea din spate se alternează pete mici negre și albe. Un bărbat atât de frumos se sprijină pe picioare galben închis, aproape maro. După ce am învățat exact cum arată un călușar cântător, este logic să ne întrebăm cum se comportă în natură.

Habitat și dietă în sălbăticie

Indivizii sălbatici locuiesc în păduri și grădini de foioase din Europa și Siberia de Vest, Asia de Vest și Africa de Nord. În același timp, pasărea preferă zone relativ deschise - cu greu o găsești într-o pădure adâncă (spre deosebire de o aterizare rară sau chiar un parc al orașului). Este considerată o specie sedentară, deși poate migra pe distanțe mari. De multe ori părăsesc cuiburile pentru a căuta mâncare împreună (turmele de ciuperci sunt oaspeții frecvenți ai căsuțelor și câmpurilor de vară).Pasărea de galbenÎn aprilie, s-au împărțit în perechi și, până la începutul verii, cuiburile construite din diferite rădăcini legate de pânze de păianjen sunt vizibile pe coroanele copacilor. În același timp, în cuiburi apar ouă verzi transparente, cu pete roșii pe marginea contondentă. În medie, fiecare ambreiaj este format din 3-5 ouă.

Știați? Vrabiile pot fi considerate cele mai inteligente păsări, dacă luăm doar raportul dintre greutatea totală și masa creierului. Se estimează că din 100 g din greutatea totală, creierul reprezintă 4,5 g.
Femela îi incubează aproximativ două săptămâni și hrănește descendenții afidelor sau larvelor mici în aceeași cantitate. La vârsta de 15-20 de zile, puii încearcă să părăsească cuibul, dar nu pentru mult timp (sunt alocați de părinți până la o lună).
Aflați mai multe despre păstrarea păsărilor precum: scatiu, crossbill, canar, colier papagal, budgerigar, papagal kakapo,cockatiel, gri, macaw, rosella, amazon și Corbul negru.
Baza dietei unei păsări adulte este semințele de ierburi, arbuști sau copaci. Adoră achenele de brusture, măcrișul și ciulinul. Nu renunțați și viermii cu larve, deși aceasta este mai mult „mâncare pentru bebeluși”. Întrebarea despre ceea ce mănâncă un căprioar gratuit are o altă soluție. Dacă într-un loc ales cu semințe este rar, păsările fără probleme trec la utilizarea frunzelor și tulpinilor buruienilor mici.Pasărea de galben

Cum cântă căprioara

Cântarea acestei păsări, împreună cu culoarea sa strălucitoare, a dus la popularitatea sa printre numeroși proprietari. Proprietarii cu experiență, împreună cu biologii, susțin că căprioara este capabilă să producă mai mult de 20 de variante de melodii, care nu sunt inferioare repertoriului canar din punct de vedere al eufoniei. Totul depinde de starea de spirit a animalului de companie: o pasăre îngrijită va încânta urechea cu ciripit de mare viteză cu elemente de fluier. Astfel de improvizații pot dura ore întregi, mai ales primăvara..

Important! Goldfinch copiază de bună voie motivele pe care le-a auzit de la alte păsări. Dar când mai multe specii sunt păstrate într-o singură casă simultan, interesul pentru vecinii lor după un timp poate fi înlocuit de o stare proastă și apatie - pentru această specie este important să fii în centrul atenției.
O tranziție către triluri mai monotone și grosiere este posibilă, de asemenea, dacă pasărea rămâne singură mult timp și nu primește atenția necesară de la proprietari. Cântatul a fost în mod tradițional preocuparea bărbaților, deși unele femele sunt superioare în acest sens. Dar în timpul năpârlirii, diferențele de sex se estompează în fundal - în această perioadă căprioarele sunt pur și simplu tăcute, luând o „pauză creativă”.Pasăre de galben

Merită să te ții acasă

După ce s-au asigurat de înclinațiile artistice de acest tip, mulți se aprind imediat cu ideea de a avea acest miracol cu ​​pene în apartamentul lor. Dar înainte de aceasta, este recomandabil să cântăriți în mod sobru argumentele pro și contra unei astfel de conviețuiri..

pro

Să începem cu meritele. Acestea includ:

 • aspect luminos;
 • triluri frumoase care se aud aproape tot timpul anului;
 • inteligență naturală și curiozitate înnăscută;
 • natura însoțitoare a păsării;
 • persoana care invata rapid;
 • lipsit de pretenții în nutriție și întreținere.
Aici puteți adăuga un astfel de factor ca dimensiunea mică a păsării, care va fi un argument greu atunci când locuiți într-o cameră mică..

Minusuri

Există, de asemenea, dezavantaje care merită reținute:

 • este puțin probabil ca un specimen prins în câmpul cel mai apropiat să-și dea concertele și să contacteze de bună voie - cel mai bine este să cumpărați o persoană într-un magazin de animale de companie;
 • persoanele heterosexuale nu se înțeleg foarte bine atunci când sunt ținute împreună - acest lucru este plin de stres permanent. În astfel de condiții, puteți uita despre cântat și descendenți;
 • puii, deja separați de părinți și care trăiesc în aceeași cușcă, devin deseori concurenți (în principal din cauza mâncării), ceea ce poate duce la lupte și răni.
Pasărea de galben
Știați? Colibri sunt unici nu numai pentru diminuarea lor - sunt singura pasăre care poate zbura cu încredere atât înainte, cât și înapoi..
Dacă sunteți sigur că astfel de dificultăți vor ocoli animalele de companie, puteți începe în siguranță păsările.

Condiții pentru păstrarea acasă

Interesat de cum să ai grijă în mod corespunzător de un cățeluș care trăiește acasă, te poți asigura că nu există nicio dificultate specială aici. Deși există unele nuanțe.

Alegerea și amenajarea unei case

Totul începe cu selectarea unei cuști sau a unei voliere. Dimensiunea minimă a unei păsări este de 50x30 cm (deși este mai bine să luați o cușcă cu margine). O altă cerință obligatorie este prezența a cel puțin două niveluri, deoarece un animal de companie activ are nevoie de mai mult spațiu. Acordați atenție paletului de la bază - trebuie să fie neted, fără crăpături și bavuri care pot răni pasărea..

Explora trăsături de cântare ale pergăriilor, și învață-i să vorbească.
celulăDistanța dintre tije joacă, de asemenea, un rol: acest interval ar trebui să fie cuprins între 1-1,5 cm. Decalaj mai mare plin de pericol de accidentare. În plus, un căciular poate scăpa de adăpostul său sau o pisică curioasă își va întinde laba acolo. În plus față de alimentatorul suspendat și bolul pentru băut, înainte de a vă instala, va trebui să reparați leagănul și cocoșele în interior - indivizii agili au nevoie de o zonă de joacă cu drepturi depline. Prezența unei piscine mici va fi doar un plus. Așezați cușca de căprioară departe de lumina directă a soarelui și de curenții de aer. Mai mult, ar trebui să fie bine luminat..
Important! Asigurați-vă că stingherile sunt netede - o suprafață nodulară poate duce la iritarea picioarelor, ceea ce duce la consecințe mai grave, cum ar fi pododermatita.
Temperatura va fi normală la temperatura camerei. Încercați să evitați cele două extreme din punct de vedere al aerului - atât aerul uscat, cât și cel umed vor fi periculoase pentru sănătatea păsărilor. Din aceste motive, cușca este plasată departe de bateriile incluse sau de colțurile umede..

Câte ciuperci sunt mai bine de păstrat într-o cușcă

În mod ideal, fiecare pasăre are o cușcă separată. Coexistența a doi indivizi activi (în special un bărbat și o femeie) duce aproape întotdeauna la conflicte de zi cu zi. Inițiativa aparține de obicei jumătății „feminine” a populației - femeia încearcă să monopolizeze totul, de la mâncare la spațiul liber. În acest context, partenerul ei riscă să cadă în apatie, lucru care se evidențiază imediat din tăcerea lui încăpățânată și de înfățișarea zbuciumată..Ciuperci

Va fi interesant să știi cum poți hrăniți papagalii, la fel de prelungiți-le viața, și construiți relații cu ei.
La pui, situația este aproape aceeași. Se întâmplă că descendenții s-au dovedit a fi prea numeroși, iar proprietarul pur și simplu nu are atât de multe celule pe mâini. Într-un fel sau altul, această problemă va trebui rezolvată imediat, plasând temporar nu mai mult de doi reprezentanți ai aceleiași generații într-o celulă mare. Bineînțeles, cu o astfel de dezvoltare a evenimentelor, băutorii, alimentatoarele și scările trebuie să fie, de asemenea, de două ori mai mari, altfel diviziunea va începe. Dar nu merită să întârzie o astfel de conviețuire în timp - pe măsură ce cresc, păsările active vor rupe mai devreme sau mai târziu acest echilibru delicat.

Curățarea cuștii

Curățarea zilnică se reduce la schimbarea apei (atât pentru băut, cât și pentru scăldat), schimbarea furajelor și îndepărtarea particulelor împrăștiate.

Știați? Păsările de pradă, spre deosebire de multe păsări mai pașnice, sunt monogame - un cuplu este ales o dată pentru totdeauna.
Curățenia generală este obligatorie o dată pe săptămână:

 • stinghii sunt curățați cu soluții de dezinfectare sigure pentru păsări;
 • alimentatorul și tava se spală cu o compoziție ușoară de detergent;
 • procesează, de asemenea, toate colțurile îndepărtate ale cuștii și tijelor, unde paraziții se pot ascunde;
 • la final, toate acestea sunt spălate cu apă curentă, iar cușca este pusă la uscat (2-3 ore în aer curat vor fi suficiente).
celulăÎn general, procedura este bine cunoscută tuturor celor care s-au ocupat de păsări..

Zburând prin cameră

În timp ce curățenia este în desfășurare, căprioarele au voie să-și întindă aripile: în medie, 10 minute pe zi vă vor permite să vă mențineți în formă. Înainte de al elibera, asigurați-vă că ușile și ferestrele din cameră sunt bine închise și că nu există alte animale în apropiere, pentru care puiul care disecă aerul poate fi o adevărată țintă sau chiar prânz..

Verifică cele mai bune rase de papagali vorbitori.
Este mai bine să îndepărtați obiecte ascuțite sau grele de pe masă și de pe alte suprafețe - o pasăre curioasă poate deveni interesată de ele, provocând răniri. Același lucru se aplică recipientelor deschise cu apă clocotită și vase fierbinți, produse cosmetice sau produse chimice de uz casnic, cum ar fi pulberea..

Cum să hrănești ciuperci acasă

Creșterea oricăror animale, inclusiv ciuperci, în condiții standard de casă este de neconceput fără un meniu compus corespunzător..

Important! Păsările nu trebuie răsfățate cu dulciuri - o bucată de bomboane sau ciocolată prinse în zbor va provoca tulburări grave de stomac.
a hraniÎn cazul acestor păsări, dieta constă din:

 • amestec de cereale gata preparat. Se face din cote egale de mei și brusture, rapiță și păpădie. Puteți adăuga floarea-soarelui și cânepă cu pătlagină. Dar semințele de conifere (pini și molid) sunt deja pentru gurmanzi: nu toate păsările acceptă astfel de ingrediente;
 • hrana vie sub formă de pupă de furnică și viermi de masă. Se dau în cantitate de 4-5 bucăți pe zi. Deși viermii sunt, de asemenea, considerați o delicatesă nu pentru toată lumea (în timp ce toată lumea iubește pupele);
 • „umezeală” umedă și terci pentru insectivori. Se hrănesc de 2-3 ori pe săptămână;
 • un tratament special - o salată de ouă tocate mărunt și fierte tare, morcovi făcuți răzuți și bucăți de biscuiți. Acest amestec este foarte benefic pentru adulți..
Frecvența hrănirii este de cel puțin 2 ori pe zi, în porțiuni egale de mărime medie. „Suplimentul” este permis ca excepție și apoi pentru păsările bolnave sau slăbite (nu poate fi administrat în mod regulat).

Cum să stabiliți sexul și câți trăiesc acasă

Gândindu-se la perspectiva creșterii, viitorul proprietar se va interesa cu siguranță de modul și prin ce semne să distingă un cățeluș masculin, ce să se concentreze pentru a alege o femelă dintr-o pereche. Observatorii de păsări sugerează că, la o examinare atentă, acest lucru este destul de simplu. Trebuie doar să cunoașteți câteva semne:

 1. Masculii sunt întotdeauna mai mari, ciocul lor este mai mare, iar claritatea și puritatea culorii sunt întotdeauna mai bune (femelele arată mai puțin strălucitoare și chiar plictisitoare).
 2. „Capacul” de pe capul căprioarelor iese în evidență cu gri, clar vizibil pe fundalul roșu-negru al penajului.
 3. Fragmentul roșu de pe capul ei nu ajunge ușor la linia ochilor.
 4. Femela are un element gri sau negru sub formă de cruce pe coroană.
Știați? Un vultur chel își poate ridica picioarele în timpul zborului, iar acest lucru nu va afecta viteza și stabilitatea..
Cărțile de referință științifice recomandă adesea să privim banda roșie de sub cioc, sau mai bine zis, lățimea acesteia. Se crede că la bărbați această cifră este de 7-10 mm, iar la femele - aproximativ 4-6 mm. Semnul este corect, deși nu este răspândit - uneori aceste benzi nu sunt prezente deloc. După ce am aflat esența diferențelor de sex, este important să aflăm cât timp trăiesc acasă gărgărițele bine îngrijite. Răspunsul este acesta: chiar și în captivitate, această pasăre va trăi liniștită timp de 15 ani. Nu este neobișnuit ca un artist cu pene să-și sărbătorească cea de-a 20-a aniversare cu o sănătate bună..cuplu

Predispoziția bolii

Cărăcinele se îmbolnăvesc uneori și proprietarul ar trebui să fie conștient de toate afecțiunile generice ale acestei specii. Primul lucru care îmi vine în minte este tot felul de răni pe care le poate primi o pasăre curioasă din neatenția proprietarilor sau din cauza neliniștii. Vânătăile și luxațiile, fracturile și entorse necesită sfatul medicului veterinar. Membrul rănit este fixat, se prescrie o dietă restaurativă și, în timpul recuperării, pasărea nu are voie să zboare (astfel de încărcături sunt interzise temporar).

Important! Igiena este extrem de importantă atunci când lucrezi cu păsări. Așadar, uitând să vă spălați mâinile după ce ați schimbat furajul sau ați spălat incinta, o persoană riscă să prindă salmoneloză sau psitacoză din pene.

Încălcarea regulilor de detenție poate duce la una dintre numeroasele afecțiuni periculoase:

 1. Apariția paraziți sub forma mâncătorilor pufosi. Penele în același timp arată despicate, pe ele sunt vizibile linii de 1-2 mm în lungime. Acesta este agentul patogen care este expulzat folosind spray-uri speciale și dezinfectarea celulelor..
 2. Knemidocoptoza. Pur și simplu, acesta este un atac al unui acarian mic, care a ales stratul superior al dermei în zona ciocului sau a labelor. Mâncărimea scade cu ulei de vaselină sau unguent cu aversectină. Problema este adesea cauzată de hrana slabă.
 3. Coccidioza, la care păsările sub vârsta de 1 an sunt deosebit de sensibile. Cauza sunt paraziții care s-au așezat pe pereții intestinali sau în rinichi. Astfel, imunitatea este redusă, iar animalul de companie simte în mod clar sete, refuzând hrana. Odată cu începerea la timp a tratamentului, sunt prescrise antibiotice și vitamine.
 4. Pododermatita. Blistele și rănile care apar pe picioare, începând să mănânce, forțează animalul să le pieptene. Așa începe boala (și în caz de afecțiuni insalubre, de asemenea, infecții). Ei ies din situație folosind loțiuni și băi de sifon, zoomazi și antiseptice.
 5. Diverse neoplasme și tumori. Acestea diferă în ceea ce privește locația, natura și dinamica lor, așa că primul pas este de a arăta pasărea medicului veterinar.
păduche
Știați? Ornitologii au descoperit că greutatea penelor depășește întotdeauna greutatea scheletului.
Intoxicațiile de diferite grade și răcelile sunt mai frecvente, dar, prin urmare, nu sunt probleme mai puțin periculoase. Apatia, slăbiciunea, vărsăturile și sete sunt semne de avertizare care sugerează o vizită la medic și începerea tratamentului. Pentru a evita toate aceste dificultăți, este suficient să acordați atenție prevenirii. Respectarea rutinei zilnice și curățarea, spațiul și selecția produselor de calitate vor ajuta la menținerea sănătății animalului de companie cu aripi.

Posibilitatea de reproducere în captivitate

Este foarte posibil să obțineți descendenți acasă. În natură, căprioarele cresc la sfârșitul primăverii, în timp ce în captivitate acest proces nu este legat de sezon și poate fi pe tot parcursul anului. Începutul său este „provocat” prin plasarea unui lichen, bucăți de scoarță sau ierburi de pajiște și chiar lâna altor animale de companie în cușcă. Toate aceste materiale sunt plasate încetul cu încetul, iar femela activă începe imediat să construiască un cuib..

Din ce în ce mai mult, animalele exotice sunt alese ca animal de companie: lemuri, salamandre, crocodili, eublefars, melci, iguană, cameleoni, proteină, mangustă și jerboa.
După ce este înfășurat, un mascul este lansat în cușcă. Observând că jocurile de împerechere au dat rezultatul sub forma unui ambreiaj de mai multe ouă, el este trimis înapoi. totul merge ca de obicei - femela incubă calm ambreiajul timp de două săptămâni. Puii care apar sunt ținuți cu ea în primele 16-20 de zile de viață, după care pot fi mutați în siguranță într-o cușcă separată.
Important! Așezată peste viitoarea descendență, femela devine puțin nervoasă. Aveți grijă - poate răni degetul proprietarului, luându-l ca o amenințare.
În acest scenariu stabilit de natură, întâmplarea intervine uneori. De exemplu, o pasăre care a crescut „pe toate gata” poate refuza să clocească pui. În astfel de cazuri, proprietarii interesați de creșterea numărului de animale iau ouă și le transferă într-un incubator sau pur și simplu sub o lampă puternică. După ce ați făcut cunoștință cu căprioarele strălucitoare și melodioase, ați învățat cum să le țineți acasă. Sperăm că astfel de vecini vor da doar bucurie și pozitivitate și vor ocoli toate bolile. Mai multe note ușoare în fiecare zi!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Totul despre păstrarea căprioarelor acasă