Păstrarea acvariului pentru începători: recomandări și sfaturi

Cumpărând un acvariu, fiecare începător visează cum va admira frumosul peisaj subacvatic, locuitorii sănătoși - o lume reală independentă, un colț de natură în propria sa casă.

Cu toate acestea, foarte des, aducând acasă un acvariu, de unde să înceapă, mulți nu știu. Sau deloc - rularea ei, după un timp, constată că apa a devenit tulbure, iar peștii suferă în mod clar. O astfel de vedere nu este încurajatoare și, în acest caz, trebuie luate măsuri de urgență.

Acvariu acasă

Care este cel mai bun acvariu pentru începători? Unde să puneți un acvariu nou, unde să începeți să-l lansați? La aceste întrebări va trebui să răspundă toți cei care vor începe să reproducă pești. Este dimensiunea sa care ar trebui să fie punctul de plecare la cumpărarea unui recipient din sticlă..

Acvariu pentru începători
Capacitate pentru începători

Mic, mediu sau mare - volumul viitorului rezervor va depinde de acest lucru, ținând cont de faptul că pentru fiecare centimetru al corpului unui pește adult ar trebui să existe cel puțin un litru de apă, pentru un melc - 500 ml. Animalele de companie pot avea 3-4 cm lungime, dar există și 30-40 cm.

Important! Cu cât acvariul este mai mare, cu atât este mai ușor să îl îngrijești, deoarece este mai ușor să menții stabilitatea bioechilibrului într-un spațiu mare subacvatic..

Dimensiunea optimă pentru un acvariu pentru începători este de până la 150 de litri, dar nu mai puțin de 100 de litri. Dacă aveți îndoieli cu privire la abilitățile dvs., puteți achiziționa un „borcan” și o dimensiune mai mică.

Acvariile sunt:

 • Frameless și wireframe.
 • Colț și concav.
 • Suspendat, pe picioare sau pe un suport, inclusiv cele montate imediat în dulap.

Acvariile sunt împărțite în funcție de forma lor:

 • Minge (acestea sunt adesea cumpărate pentru peștii aurii, dar astfel de containere, datorită dimensiunilor mici, devin în majoritatea cazurilor camere de tortură pentru locuitori, deoarece este dificil să se marcheze echipamentul necesar în ele și nu există nicăieri să planteze plante).
 • Dreptunghiular (cel mai convenabil în ceea ce privește crearea condițiilor de vizualizare, proporția optimă de lățime și înălțime 2x3).
Acvariu dreptunghiular
Forma rectangulara
 • Cub (potrivit pentru ecosisteme foarte mici sau locație centrală)
 • Poligonal (datorită numărului mare de margini, „imaginea” din interior poate fi distorsionată).
 • Triunghiular (se potrivește bine în spații de colț, nu va fi posibilă vizualizarea lumii subacvatice din toate părțile datorită caracteristicilor de design).
 • Cu diverse inserții tip de sticlă panoramică.

Atunci când înființați un acvariu, trebuie să respectați trei reguli:

 1. Trebuie să fie pe o suprafață fermă, plană, stabilă, capabil să reziste la masa impresionantă a unui rezervor de acasă (un acvariu de 100 litri cu apă, sol, plante și pești cântărește aproximativ 150 kg) .
 2. Accesul trebuie asigurat din cât mai multe părți posibil pentru diverse manipulări.
 3. Acvariul este depărtat de fereastră, pentru ca razele soarelui să nu cadă, nu există în apropiere sisteme de încălzire și guri de aerisire pentru aerisirea camerei.

Important! Un acvariu este util mai ales într-o casă în care copiii sunt crescuți. Un colț de animale sălbatice ajută la dezvoltarea responsabilității și disciplinei, în timp ce îngrijirea creaturilor fără apărare dezvoltă un sentiment de bunătate.

De ce are nevoie un începător pentru un acvariu?

Fără experiența anterioară a amatorilor de acvariu, poate fi dificil să selectați rapid tot ce aveți nevoie pentru acvariul dvs. de acasă. La urma urmei, înființarea unui acvariu pentru pești este un proces pas cu pas care necesită o evaluare a mai multor parametri. Și se pot schimba, inclusiv momentan. În această chestiune, puteți apela la recomandările specialiștilor din magazin.

Acvariu de noapte
Decorarea algelor

Echipament pentru acvariu, ceea ce aveți nevoie mai întâi:

 • Acoperire pentru acvariu dacă nu este inclusă.
 • Filtrul este selectat în funcție de volum. Modelele de filtru intern sunt potrivite pentru acvariile mici, ajutând la evitarea stagnării și înnorării. Filtrele externe sunt mai scumpe, dar pot gestiona lichidul din rezervoarele mari.
 • Material de filtrare de rezervă.
 • Încălzitor de apă - este mai bine să cumpărați cu un mod de funcționare automat, cu menținere constantă a temperaturii.
 • Termometru pentru apă.
 • Lămpile de iluminat sunt selectate în funcție de oaspeții rezervorului și de floră. Este necesar în principal pentru plante. Prin urmare, este mai bine să le cumpărați pe cele care emit lumină caldă și nu albastră, ceea ce provoacă creșterea algelor..
 • Pompa de aer dacă filtrul este extern.
 • Alimentator pentru hrană vie, dacă este necesar.
 • Sifon.
 • Plasă de fluturi.
 • Răzuitor de sticlă.
 • Găleată.

De asemenea, veți avea nevoie de teste pentru apă, cu ajutorul cărora îi puteți determina aciditatea și duritatea..

Plasă de fluturi
Plasă de fluturi

Pentru a crea un „interior” subacvatic aveți nevoie și de:

 • Amorsare (nu luați calcar, deoarece modifică parametrii apei în ceea ce privește duritatea) fracțiune de 3-8 mm, turnată până la 7 cm grosime;
 • Decor și lemn de drift (trebuie verificat dacă elementele nu „dau” vopsele în apă);
 • Plantele (plasticul, dar natural este de preferat, deoarece creează bioechilibrul necesar în apă, reprezintă o bază alimentară pentru unele specii de pești, melci);
 • Autoadeziv decorativ film cu un peisaj după bunul plac.

Atunci când aleg plante subacvatice, acvaristii începători sunt colegi mai experimentați recomandăm să acordați atenție următoarelor tipuri:

 • Mușchi javanez - decor excelent, înlocuitorul solului în unele cazuri, filtrează apa, este un refugiu pentru mai multe specii de locuitori subacvatici.
 • Hornwort - o plantă de fund, ideală pentru începători, prinde rădăcini în aproape orice acvariu, nu colectează deșeuri.
 • „Monedă”, „Yakutka” - o plantă uimitor de frumoasă, care este plantată la marginile acvariului, pe măsură ce crește înalt.
 • Geteranteran este dubios - în desișurile sale, care sunt situate pe peretele din spate al acvariului, peștilor le place să se ascundă, filtrează bine apa.

Ce fel de pește să obții un acvarist novice?

Acvariul și peștii sunt combinația perfectă pentru ameliorarea psihologică după o zi grea. Prin urmare, alegerea primilor locuitori ar trebui abordată foarte atent pentru a nu fi dezamăgiți mai târziu. Primul pește nu ar trebui să provoace o mulțime de probleme, astfel încât acvaristul novice nu trebuie să studieze imediat literatura specială privind conținutul lor..

Elodea
Elodea

Primul pește de acvariu ar trebui să fie:

 • Modest, este ușor să reziste greșelilor unui începător în organizarea acvariului, în hrănire și îngrijire. Acestea includ - cozi de spadă, platuri, miicilii, gupii, molii, pești zebră, cardinali.
 • Ieftin - este mai bine să încercați mâna la speciile populare care au prins rădăcini de mult în acvarii și pot rezista chiar și condițiilor dure. Exoticele sunt scumpe și șubrede. Adesea, chiar și crescătorii cu experiență nu le pot face față..
 • Cu un caracter docil. Cu cât luptele sub apă sunt mai puține, cu atât ecosistemul este mai liniștit și locuitorii acestuia sunt mai frumoși (atacul congenerilor se termină adesea cu aripioare și cozi răsfățate. Pentru a împărți teritoriul între pești calmi și pești mai agresivi, este necesar să se asigure locuri de adăpost pentru.
 • Activ, care sunt interesante de urmărit deoarece se mișcă constant. Acestea sunt neoni, barburi, lalius. Însă rar se observă produse de curățat excelente pentru somn, dar trebuie făcute și ele.
 • Dimensiune miniatură. Este mai bine ca acvaristii novici să achiziționeze indivizi mici și, cu siguranță, să nu găzduiască rezidenți de „calibru” diferit într-un singur rezervor. Peștii de acvariu mari pot, în mod accidental, să devoreze vecinii mici.

Îngrijirea, întreținerea și reproducerea peștilor de acvariu acasă

Păstrarea și reproducerea peștilor de acvariu acasă este asociată cu mai multe ritualuri constante - hrănirea, curățarea, schimbarea apei. Aceste proceduri trebuie efectuate în mod regulat, dar nu zeloase, ci să respecte reguli simple. Apoi, întreținerea și îngrijirea pentru începători nu vor deveni ceva împovărător..

Curățarea săptămânală a acvariului include schimbarea apei, tratarea sticlei și capacului, îndepărtarea reziduurilor alimentare nemâncate, plantele putrede și clătirea filtrului.

Sfaturi pentru îngrijirea adecvată a acvariului:

 • Peștele nu poate fi supraalimentat. Un indicator bun este că mâncarea este consumată înainte de a cădea la fund. Este mai bine să lăsați peștele puțin flămând și apoi să vă hrăniți decât să vă ocupați de consecințele supraalimentării. Și sunt foarte serioși, pot duce la distrugerea bioechilibrului și la moartea întregului acvariu..
Hrana pentru pești
Hrana pentru pești
 • Dieta conține furaje speciale de înaltă calitate.
 • Apa se schimbă o dată pe săptămână 10-30% (maxim). Apa pentru o schimbare trebuie apărată timp de trei zile.
  Nu este necesar să agitați inutil solul cu un sifon..
 • Filtrele sunt spălate cu apă din acvariu., și nu de la robinet. În caz contrar, bacteriile benefice pot fi ucise..
 • Modificările clare nu ar trebui permise temperatura apei acvariului.
 • Acvaristul începător ar trebui să privească cu siguranță acvariul. În procesul de admirare, puteți observa simptomele bolilor - chiar și o ușoară modificare a comportamentului animalelor de companie va fi un semnal. Dacă părea că peștele s-a îmbolnăvit, acesta este depus într-un recipient separat. Este mai ușor să scapi de boli în primele etape..

Important! Lansarea de pești noi se face treptat, peștele trebuie să se obișnuiască cu mediul. Experții recomandă, de asemenea, înlocuirea treptată a apei într-un recipient temporar în care a fost livrată într-o nouă locație și apoi eliberarea acesteia în acvariul principal..

Concluzie

Acvariul este un hobby interesant și misterios pentru începători, care în timp se poate transforma într-o afacere pe tot parcursul vieții. Pentru a nu fi dezamăgiți atunci când lansați primul acvariu, trebuie să organizați întregul proces treptat. Și atunci lumea subacvatică vă va încânta mult timp..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Păstrarea acvariului pentru începători: recomandări și sfaturi