Pește cuțit acvariu: cum să aibă grijă și ce să hrănească

Pește cuțit acvariuUna dintre cele mai neobișnuite și misterioase vieți acvatice este peștele cuțit, pe care mulți acvaristi le place să-l păstreze în apele lor de origine. Și-a câștigat popularitatea datorită aspectului ei frumos, comportamentului interesant și mișcărilor grațioase. Cum să întreținem în mod corespunzător un pește cuțit și cum să-l asigurăm cu îngrijire adecvată, să ne dăm seama.

Tipuri: scurtă descriere

Peștele cuțit (aperonotus) este considerat un reprezentant al unuia dintre cele mai vechi grupuri de pești, care și-au primit numele datorită structurii unice a corpului ca un cuțit. Există mai multe tipuri de pești, dar îi vom lua în considerare pe cei care sunt cel mai adesea păstrați acasă..

Știați? În patria peștilor - în Africa și Asia - este considerat sacru și se crede că după moartea unei persoane, spiritul său intră în aperonot, de aceea este interzisă uciderea unui cuțit pește în aceste locuri.

Cuțit negru

Cuțitul negru (Apteronotus albifrons) este cel mai întunecat membru al genului. Are un corp alungit, destul de aplatizat, are o culoare rășinoasă neagră, diluată cu o mică pată albă pe cap și câteva dungi largi de alb la baza aripioarelor anale. Cuțitul negru nu are aripioare ventrale și dorsale, în timp ce aripioara anală se extinde de la cap până la coadă. Aripa caudală este destul de mică și se așează pe o tulpină lungă extrem de subțire.Acvariu negru cuțit peșteÎn lungime, locuitorul acvatic poate ajunge la 30-50 cm. Se mișcă prin intermediul aripioarelor anale, în timp ce mișcările arată foarte grațioase și foarte grațioase. Direcția de mișcare - sus, jos, dreapta sau stânga - se realizează folosind aripioara pectorală. Durata de viață a unui cuțit negru este de aproximativ 10-15 ani.

Cuțit indian

Cea mai apropiată rudă a negru este cuțitul indian (Chitala ornata). Patria sa este Asia de Sud-Est, bazinul râului Mekong. Peștele poate fi găsit și în Filipine și Statele Unite ale Americii, unde a fost introdus. Dintre toți reprezentanții asemănători unui imn, cuțitul indian este cel mai strălucitor și mai colorat.

Ridica pește negru pentru acvariu.

Culoarea fiecărui individ este individuală, poate varia de la gri argintiu până la auriu pal. În majoritatea cazurilor, culoarea va depinde de habitatul peștilor, de regimul de hrănire și de vârstă. O trăsătură caracteristică a acestor pești este prezența unor puncte întunecate mari cu o margine ușoară, situate simetric în rânduri pe tot corpul..Cuțit indian de peșteAdulții în condiții naturale pot atinge lungimi de până la 100 cm, în timp ce peștele arată foarte maiestuos și grațios. Corpul său seamănă cu forma unei lame de cuțit, spatele său este nobil alungit într-un arc, există o mică aripă dorsală pe coroana capului. Din partea de jos a corpului de-a lungul întregii lungimi a aripilor se întinde, care este responsabilă pentru mișcarea peștilor. Coada ca organ cu drepturi depline este absentă. Durata de viață a unui cuțit indian este de 8 până la 15 ani.

Cuțit de sticlă sau verde

Cuțitul de sticlă (Eigenmannia virescen) este unul dintre cei mai mici reprezentanți ai acestui gen. Lungimea unui adult poate ajunge la maximum 30 cm. Peștele și-a luat numele datorită culorii transparente, ușor verzui a corpului, iar la persoanele tinere, organele interne, scheletul și sistemul circulator sunt vizibile prin corp.

La o vârstă mai înaintată, trunchiul își pierde transparența. O caracteristică a acestor păsări de apă este forma corpului lor, care seamănă în exterior cu o lamă de cuțit. Peștele nu are înotătoare dorsală, iar coada sa a fost transformată într-un organ rudimentar. Aripioara anală - lungă, care se întinde pe întregul corp.Cuțit verdeCuțitul de sticlă face mișcări asemănătoare valurilor în apă și este capabil să înoate în orice direcție. Cuțitul verde se distinge prin prezența unui organ unic care este capabil să genereze un câmp magnetic slab, care îi permite să navigheze perfect în spațiu și să găsească hrană chiar și în condiții de vizibilitate slabă.

Cuțit maro (bronz)

Un alt reprezentant neobișnuit al ordinii Gymnotiformes este cuțitul maro (bronz) (Notopterus). Spre deosebire de congeneri, culoarea sa nu este deosebit de strălucitoare și spectaculoasă. Corpul peștilor are o culoare argintie palidă, care curge într-un roz deschis pe abdomen. Dimensiunea cuțitului din bronz este ușor înaintea celui din sticlă și în condiții naturale poate crește până la 35 cm.Pește cuțit maroPartea inferioară a corpului este dreaptă, o aripă destul de mare se întinde pe toată lungimea sa, ceea ce permite peștilor să se deplaseze în direcții diferite. Există o aripă mică pe spate, iar coada este absentă ca atare. În condiții naturale, cuțitele brune pot trăi de la 9 la 15 ani..

Condițiile de detenție

Cuțitul pește este destul de solicitant în îngrijire și întreținere. Deoarece este aproape complet lipsit de solzi, este adesea expus la diferite boli..

Citiți și despre cum să faci singur un acvariu.

Acvariu

Un pește cuțit adult este un individ destul de mare care necesită un acvariu de dimensiuni adecvate. Un rezervor de 400 de litri sau mai mult este considerat optim pentru ea, prin urmare, dacă nu aveți ocazia să înființați un acvariu mare acasă, atunci este mai bine să refuzați creșterea acestor pești.Cuțit de pește în acvariuTrebuie remarcat faptul că, în ciuda naturii lor prietenoase, ateronotii prezintă adesea agresivitate față de reprezentanții genului lor și de rudele cele mai apropiate ale familiei. Decontarea este încă posibilă, cu condiția să existe mult spațiu și multe ascunzișuri în acvariu..

Apă

Peștele cuțit este extrem de solicitant în ceea ce privește parametrii apei și simte foarte sensibil modificările acestora. Se recomandă să respectați următorii indicatori de apă:

  • regim de temperatură: + 22-27 ° С;
  • aciditate (pH): 6,0-7,0;
  • rigiditate (dGH): 5-19.
Una dintre premisele pentru păstrarea cuțitelor într-un acvariu este instalarea unui filtru puternic. Deoarece peștele mănâncă mult, ceea ce înseamnă că produce o mulțime de deșeuri, un astfel de sistem de filtrare va elimina resturile de resturi, se va hrăni și, astfel, va menține mediul acvatic într-o stare curată. Experții sfătuiesc să fie atenți la aparatele de turbă atunci când aleg un filtru..Apa de acvariuReprezentanții acestei specii preferă să trăiască în apă noroioasă, deoarece este ușor să se ascundă în ea. Cu toate acestea, în ciuda acestui fapt, este necesar să se efectueze schimbări regulate de apă. În fiecare săptămână, 35% din apa veche este înlocuită cu apă nouă, proaspătă, care poate fi apă potabilă obișnuită. De asemenea, este necesar să se organizeze o aerare bună, nu prea puternică, care să sature apa cu oxigen, precum și să creeze un flux lin de fluxuri de apă, preferate de pești în condiții naturale..

Iluminat

Apteronotii iubesc iluminarea moderată, foarte moale și slabă. Deoarece în timpul zilei peștii sunt cheltuiți aproape constant la fund sau în adăposturi, este mai bine să alegeți un loc calm, liniștit și retras pentru a instala un acvariu într-un apartament..

Citeste mai mult cum se instalează lampa și lampă în acvariu.

Vegetație

Deoarece în condiții naturale, peștele cuțit trăiește în apă dens populată cu plante, o cantitate mare de vegetație va fi de asemenea utilă într-un acvariu. Este mai bine să acordați preferință plantelor plutitoare, printre desișurile cărora se vor ascunde ateronotii, precum și plantelor cu frunze netede și înalte, complet sigure pentru viața acvatică.Cuțit de pește

Organizarea de jos

După cum sa menționat deja, peștelui cuțit îi place să se ascundă și să petreacă timp în partea de jos. Având în vedere acest fapt, experții recomandă să ofere prădătorului adăposturi fiabile sub formă lemn de drift, peșteri decorative, pietre netede și organizați grote. Mulți acvaristi folosesc tuburi transparente speciale în care ateronotul se simte în siguranță, dar încă vizibil pentru proprietarul acvariului. Nisipul de râu sau pietrișul fin este perfect ca sol..

Ce să hrănești

Peștele cuțit este nocturn și merge la vânătoare seara sau noaptea. Apteronotus este un prădător; în condiții naturale se hrănește cu pești mici, insecte acvatice, viermi și larve. Acasă, se recomandă includerea în dietă a alimentelor proaspete sau congelate, în special viermi de sânge, viermi de pământ, creveți în saramură, caracatiță, calmar, bucăți mici de creveți sau midii.Cuțitul de pește mănâncăÎn timp ce mănâncă alimente, peștele cuțit se comportă destul de agresiv, captează în mod activ cele mai mari bucăți de alimente, în timp ce îi îndepărtează pe vecini cu capul, uneori poate mușca. În ceea ce privește mâncarea uscată, ateronotul le mănâncă cu puțină dorință. Cu toate acestea, această dietă este bogată în diverse vitamine și minerale necesare pentru buna dezvoltare și creștere a peștilor. Acvaristii experimentați sfătuiesc să obișnuiască peștele cuțit cu mâncarea uscată, oferindu-i sub formă de fulgi sau granule..

Știați? Apteronotus își poate aminti proprietarul și poate lua mâncare din mâinile lui. Dar, înainte de a servi mâncarea, spălați-vă bine mâinile, astfel încât acestea să nu aibă niciun miros străin, de exemplu, aroma săpunului sau a smântânii..

Compatibilitate cu alți pești

Peștele cuțit are o dispoziție liniștită, calmă și prietenoasă și se poate înțelege cu ușurință cu alți vecini din acvariu. Cu toate acestea, nu uitați că acest pește este un prădător, iar indivizii mai mici pot deveni hrană bună pentru el. Se va bucura cu plăcere guppy, neonii, moluște, nevertebrate.Cuțit indian într-un grupCei mai confortabili vecini pentru ea vor fi pești de dimensiuni medii, cu înot lent, care nu vor fi percepuți de ateronot ca hrană. În cadrul speciei, situația este, de asemenea, dificilă, deoarece acești pești sunt agresivi față de rudele lor și rareori coexistă pașnic pe același teritoriu, ceea ce împiedică acvaristii să-i țină în grupuri mari.

Reproducere

Reproducerea cuțitelor într-un rezervor de acasă este o sarcină dificilă și minuțioasă, deoarece acest proces impune crescătorului să creeze condiții cât mai apropiate de cele naturale. Înainte să apară descendenții, va trebui să efectuați câteva acțiuni:

  1. Așezați o femelă și doi masculi într-un acvariu special pentru reproducere cu un volum de cel puțin 100 de litri.
  2. Asigurați o filtrare intensivă a apei cu un filtru de turbă.
  3. Mențineți indicatori stabili de apă: temperatură - + 27 ° С, aciditate - 6,7, duritate - 5-6.
  4. Oferiți o nutriție îmbunătățită femelei prin îmbogățirea furajelor cu proteine.
Pereche de cuțite de peșteO pereche de Apteronotus dă naștere noaptea, așa că în fiecare dimineață solul ar trebui să fie verificat pentru a nu fi prăjiți. După reproducere, femela trebuie transplantată. Masculul rămâne în terenul de reproducere și protejează descendenții, ventilându-l cu o aripă. La trei zile după ce puii ies din ouă, masculul trebuie depus. În primele zile de viață, „nou-născuții” se hrănesc cu conținutul sacului gălbenușului. Începând cu a treia zi, aceștia pot fi obișnuiți cu mâncarea pentru adulți folosind ciliate pentru aceasta. Începând cu a zecea zi, se recomandă adăugarea de creveți de saramură, tăierea tubulilor în meniul de prăjit.

Important! Prăjiturile trebuie hrănite în porții mici, de trei ori pe zi..

Boli

Cu o îngrijire adecvată și o dietă echilibrată, apteronotul se îmbolnăvește rar. Practic, peștii pot suferi următoarele afecțiuni:

  1. Ichthyophthyrioosis - această boală se manifestă sub formă de puncte albe situate pe tot corpul. Pentru a trata boala, este necesar să adăugați o cantitate mică de sare în apă sau să transplantați individul infectat într-un recipient separat cu o soluție de sare preparată la o rată de 3 g pe 1 litru de apă..
  2. Acidoza - o boală care se dezvoltă datorită acidității scăzute a apei. Trăsăturile sale caracteristice sunt considerate a fi o scădere a activității unui individ, o încetinire a mișcărilor, o contracție convulsivă a branhiilor, apariția unor pete albe lăptoase pe corp. În prezența acestor simptome, este necesar să creșteți treptat nivelul de aciditate al apei, adăugând un pic de bicarbonat de sodiu obișnuit: nu mai mult de 3 g la 100 litri de apă.

Știați? Cel mai scump acvariu din lume costă 5 milioane de dolari și este fabricat din aur solid. Poartă numele "Dragonul auriu".

Unul dintre avantajele reprezentanților acestui gen de pești este capacitatea lor de a-și reveni rapid de la boli sau răni. Un cuțit extraordinar și grațios pește poate deveni un adevărat decor al acvariului de acasă. Este grațioasă și drăguță, are o dispoziție liniștită și amabilă, atrage întotdeauna punctele de vedere ale celorlalți. Cu toate acestea, numai conținutul competent și o nutriție echilibrată adecvată vor permite apteronotului să fie întotdeauna sănătos și activ..

Video: ateronot de var alb

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pește cuțit acvariu: cum să aibă grijă și ce să hrănească