Cocos de pește de acvariu: întreținere și îngrijire la domiciliu

Pește Betta 19.03.2018 6,5 mii 4,3 mii 8 min. 4

Peștele de luptă sau cocoșul siamez este o specie de pește din familia macropodelor. Acest nume a fost dat datorită naturii disprețuitoare a bărbaților care participă la bătăliile turneelor ​​din Asia. Genul Betta are aproximativ 70 de specii, cocosul Betta splendens este una dintre ele. Astfel de pești de acvariu sunt precauți și încet. În momentul agresiunii, masculii încep să-și umfle puternic branhiile și să accelereze bătutul aripioarelor pectorale. Îngrijirea cocoșilor într-un acvariu este ușoară și chiar și un începător în acvariu poate să o facă.

1 Descriere

Cocosul este un pește labirintic care are nevoie de aer pentru a respira.. Forma corpului este ovală, este alungită și turtită din lateral. Dimensiunea este mică: masculii au 5 cm, iar femelele au aproximativ 4 cm. Dar există indivizi care ating o lungime de 10 cm. Aripioarele superioare și caudale sunt rotunjite, iar pectoralele sunt ascuțite.. Masculii au aripioare mult mai lungi decât femelele, acesta este principalul criteriu pentru a face distincția între sexe..

Peștii au o culoare foarte interesantă. Există atât una, două, cât și multicolore. Culoarea conține toate culorile curcubeului și nuanțele lor. Saturația solzilor este diferită, ceea ce este asociat nu numai cu iluminarea, ci și cu starea peștilor: în perioada de reproducere, masculii masculi devin cei mai strălucitori.

1.1 Specii

Masculii variază ca formă și culoare a înotătoarelor. Cele mai populare tipuri sunt prezentate în tabel:

După forma aripioarelorFotografieDupă culoareFotografie
Halfmun - posedă o luxoasă aripă de coadă în formă de semilună Monocrom - cocoșul poate fi violet, alb, negru, albastru, portocaliu, albastru deschis, roșu, verde
Coadă de coroană - are o aripă de coadă care arată ca o coroană regală Bicolor - corpul într-o culoare, aripioarele și coada în alta
Coada de voal - aripioarele și coada seamănă cu un voal lung și ușorCuloare cambodgiană - corpul este foarte palid, aproape alb, aripioarele sunt roșii sau verzi
Royal - cocos uriaș cu aripioare mari Culoarea fluturelui - aripioarele și corpul sunt aceleași, dar culoarea de-a lungul marginilor aripioarelor pare să dispară treptat, ele rămân transparente sau albe
Elephant-eared - un pește cu aripioare pectorale de o formă neobișnuită Pete marmorate - colorate împrăștiate în jurul aripioarelor și corpului în ordine aleatorie
Coadă de suliță - segmentele laterale ale aripii caudale sunt mult mai scurte decât cea centrală, astfel încât coada arată ca o suliță Draconic - corpul cocoșului este foarte mare, de obicei de culoare roșie cu diferite nuanțe, iar solzii au un luciu metalic (auriu, argintiu)
Poster - aripioarele compacte sunt mult mai late decât lungi Multicolor - peștele poate fi vopsit în toate culorile curcubeului în același timp

2 Amenajarea acvariului

Pentru acvaristii începători, nu va fi dificil să ai grijă de cocoșii acasă, deoarece sunt nepretențioși. În primul rând, trebuie să aveți grijă de locuințe pentru ei.

Acești pești de acvariu sunt păstrați atât în ​​recipiente mici, cât și în containere mari.. Un individ ar trebui să aibă 3-4 litri de apă, deci un borcan de trei litri este, de asemenea, destul de potrivit. Pentru 2 sau mai mulți pești, un rezervor de 10-20 litri este considerat cea mai bună opțiune..

Forma locuinței cocoșilor este diferită: pătrată, rotundă, dreptunghiulară. Peștii strălucitori arată foarte frumos într-un pahar sau mini-acvariu. Dar într-un volum mic de apă, există o mare probabilitate de a otrăvi animalul de companie cu risipa vieții sale..

Dacă 2 masculi vor fi păstrați în acvariu, atunci este necesar să împărțiți teritoriul cu o partiție din material transparent netoxic cu găuri mici pentru circulația apei. Este acoperit cu plante înalte care vor împiedica vederea și preveni întâlnirile nedorite..

În acvariu, puteți instala o varietate de adăposturi din lemn de plutire, pietre etc. Acestea ar trebui să fie fără margini ascuțite și ecologice. Rezervorul nu trebuie plasat în lumina directă a soarelui..

Pentru a decora acvariul, puteți acoperi fundul cu sol. Este recomandabil să folosiți pietre mici de râu, pietriș sau nisip de râu grosier. Un astfel de sol este neutru; este locuit de colonii de bacterii benefice care procesează deșeurile de la locuitorii acvatici. Pământul pictat poate fi, de asemenea, achiziționat, dar dacă este de calitate slabă, poate agrava starea apei.

3 Apă

Cocorii sunt atât de nepretențioși încât pot fi păstrați într-un acvariu cu apă de la robinet stabilită. Dacă lichidul este prea dur, atunci va fi posibil să-l înmoaie cu ajutorul unor balsamuri speciale. Este interzisă utilizarea apei distilate, deoarece conține bacterii care afectează negativ sănătatea peștilor.

Temperatura confortabilă pentru bărbați este de + 24 ... + 28 de grade. Dar dacă scade la +18 grade, atunci peștele îl poate supraviețui. Cu toate acestea, expunerea prelungită la apa rece provoacă diverse boli. Puteți controla temperatura în acvariu cu un termometru de apă.

Bărbații nu sunt exigenți în ceea ce privește compoziția și calitatea apei, dar se recomandă să respectați următorii parametri:

 • aciditate - 6,0-7,5;
 • duritate - 4-15.

Apa din acvariu se schimbă periodic. Acest lucru se face de obicei o dată pe săptămână, înlocuind 25% din lichid cu soluție proaspătă.

Este necesar să se monitorizeze puritatea apei. Resturile alimentare sunt îndepărtate de jos, stratul bacterian, placa de pe pereții interiori ai rezervorului și alți contaminanți vizibili sunt îndepărtați de pe suprafața lichidului. Apa murdară contribuie la dezvoltarea bolilor și poate duce chiar la moartea unui animal de companie.

4 Aer

Cocorul este un pește labirint, adică respiră nu numai cu branhii, ci și cu un organ special suplimentar în care sângele este saturat cu aer. Prin urmare, aerisirea nu este foarte importantă pentru siamezi, dar trebuie instalat un filtru. Ar trebui să aibă o putere redusă, deoarece bettelor nu le plac curenții puternici..

Este necesar să vă asigurați că peștii se ridică liber la suprafața apei și captează aerul prin gurile lor. Dacă animalul de companie nu plutește pentru următoarea porție de oxigen, atunci riscă să moară.

5 plante

Atât plantele vii, cât și cele artificiale sunt plantate într-un acvariu cu cocoși. Atunci când alegeți vegetația nefirească, trebuie să acordați atenție faptului că nu are margini ascuțite, altfel peștele poate deteriora aripioarele din jurul lor. Este recomandabil să folosiți articole din mătase..

Vegetația vie are următoarele beneficii:

 • îmbogățește apa cu oxigen;
 • menține echilibrul biologic în acvariu.

Trebuie să fie îngrijit cu atenție, subțierea în timp util și tăierea frunzelor în descompunere. Atunci când cumpărați plante vii, trebuie să acordați atenție faptului că acestea nu prezintă semne de boală și sunt tratate de paraziți. Se plantează în ghivece speciale sau în pământ.

6 Hrănirea

În sălbăticie, siamezii sunt pești omnivori care se hrănesc cu crustacee mici, alge, mușchi javanez, organisme din sol. Pentru păstrarea lor într-un acvariu, se folosesc alimente uscate, vii, artificiale, congelate..

Se recomandă hrănirea cocorului cu mai multe tipuri de alimente, alternându-le. Hrana standard pentru combaterea peștilor este hrana uscată (granule fine și fulgi) special formulată pentru aceste vieți acvatice.

Le puteți oferi mâncare vie:

 • viermi de sânge;
 • creveți în saramură;
 • zooplancton;
 • ciclop;
 • dafnie;
 • zmeura;
 • muncitor în conducte.

Peștii nu vor renunța la melci, plat sau râme. Alimentele congelate sunt aceleași alimente vii, doar că sunt mult mai sigure, deoarece alimentele cumpărate sunt contaminate și duc la boala cocosului.

Dieta este, de asemenea, importantă.. Hrăniți peștii de 1-2 ori pe zi, oferind o cantitate mică de mâncare la un moment dat, astfel încât animalele de companie să-l mănânce complet. Imediat după aceasta, resturile de alimente sunt îndepărtate, astfel încât să nu polueze apa..

Nu supraalimentați bărbații, deoarece acest lucru duce la obezitate.. Este recomandat să le aranjați o zi de post o dată pe săptămână. Acest lucru ajută sistemul digestiv să se refacă, iar corpul peștilor să scape de toxinele acumulate..

7 Reproducerea

Pentru reproducere, o pereche este selectată la vârsta de 6-8 luni. Depunerea icrelor poate apărea și într-un rezervor comun, dar este recomandabil să plantați peștii. Acvariul pentru o pereche de cocoși ar trebui să aibă 4-5 litri în volum și cel puțin 15 cm lungime.

Nu pun solul pe fund, pun mai multe plante cu frunze mici, creează iluminare slabă, toarnă apă și setează aerarea. Temperatura apei trebuie să fie cuprinsă între + 28 ... + 30 de grade. Înainte de a planta peștele, acesta este apărat timp de 3-4 zile.

Masculul este lansat mai întâi în spațiul de reproducere. El începe să construiască un cuib din bule de aer, ținându-le împreună cu saliva, din plante plutitoare fine. Când femela depune ouă, masculul colectează gura ei și o pune în cuib. Apoi îl alungă pe cocoș și începe să aibă grijă de urmași el însuși. Pentru ca ouăle să se dezvolte mai bine, în acvariu se adaugă apă fiartă cu aceeași temperatură. Când apar puii, masculul este, de asemenea, îndepărtat.

Cocorii mici trebuie hrăniți cu creveți în saramură și tubifex mărunțit. Nu este de dorit să folosiți fulgi uscați deoarece inhibă dezvoltarea prăjiturilor. Când au 3 săptămâni, tinerii sunt sortați astfel încât indivizii mari să nu mănânce cei mici. Formarea finală a organului labirintului are loc la vârsta de o lună. Când peștii tineri încep să manifeste agresivitate față de alți locuitori acvatici, aceștia sunt îndepărtați și păstrați ca adulți.

8 Compatibilitate

Cocorii pot fi păstrați cu alți pești, dar trebuie să alegeți vecinii potriviți pentru ei. Ei nu se înțeleg cu toți locuitorii acvatici:

CompatibilitateCompatibilitate relativăIncompatibilitate
 • Tetras.
 • Spadasini.
 • Molii negri.
 • Grunting Gourami.
 • Somn de brocart.
 • Somn pestriț
 • Cardinali.
 • Lyalius.
 • Gourami.
 • Labeo.
 • Neoni.
 • Barbele
 • Ciclide mari.
 • Akara.
 • Tetradoni.
 • Piranhas.
 • Papagali.
 • peștișor de aur.
 • Scalari cu aripi de voal.
 • Guppy.
 • Voal danio rerio

Un cocoș de sex feminin este mult mai liniștit decât un bărbat și nu atacă vecinii dintr-un acvariu.

9 Boli

Cea mai frecventă boală la cocoși este putregaiul de înotătoare.. Este cauzată de o bacterie specifică care apare din cauza îngrijirii slabe, de exemplu, dacă solul este slab procesat. Cu o astfel de boală, aripioarele și coada se scufundă și devin parcă îmbrăcate la margini. Dacă peștele nu este tratat, atunci boala începe să progreseze, animalul de companie poate pierde părțile afectate.

O altă boală frecventă este ihtioftiroidismul, care se caracterizează prin apariția de umflături albe pe corp. Boala este cauzată de ciliații paraziți din genul ihtioftirius (ihtioftirius). Tratamentul se realizează folosind sare de masă sau de mare, care se adaugă în apă, făcându-l mai concentrat. Drept urmare, paraziții mor în decurs de 24 de ore..

Alte afecțiuni frecvente la cocoși includ hidropiză, oodinoză, leziuni fungice ale pielii..

Dacă peștele se află pe fund, atunci acest lucru se întâmplă din diverse motive:

 • stres transferat;
 • temperatura apei este sub +18 grade;
 • otrăvire chimică.

Este interzis fumatul în apropierea acvariului, care conține cocoși, deoarece compușii nicotinici absorb în mod activ oxigenul.

Dacă peștele înoată la suprafață pentru o lungă perioadă de timp sau încearcă să sară din rezervor, atunci apa are o concentrație mare de clor. Încălzirea lichidului la +90 grade ajută la rezolvarea acestei probleme..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cocos de pește de acvariu: întreținere și îngrijire la domiciliu