Disc pești de acvariu: întreținere și îngrijire

Discurile sunt unul dintre cei mai bizari pești ornamentali. Culoarea strălucitoare și aspectul exotic atrag în mod invariabil atenția asupra lor și vă fac să doriți să aveți astfel de animale de companie în acvariu.

Cu toate acestea, multe aspecte sunt ascunse în spatele aspectului atractiv. Discurile sunt pești extrem de pretențioși, capricioși, în plus, cu un conținut foarte scump..

Descriere și habitate

Peștii de acvariu Discus sunt una dintre numeroasele soiuri de ciclide sud-americane. Acestea pot fi găsite în Brazilia, Peru, Venezuela și Columbia. Locuiesc în apele Amazonului și afluenților săi, precum și în râurile Rio Negru și Rio Solimos. Apa din habitatele lor este foarte curată, curge cu un număr mare de blocaje și copaci pe jumătate inundați.

Peru
Peru

Discul este un pește destul de mare. În funcție de specie, lungimea sa poate ajunge de la 15 la 25 cm. Corpul este comprimat lateral, plat și rotund, în formă de disc. Gura și capul sunt mici, ochii proeminenți.

Aripioarele dorsale și anale sunt lungi, zimțate. Aripa caudală este formată dintr-o lamă. Unele specii au aripioare pelvine filamentoase modificate. Dimorfismul sexual este practic nedezvoltat.

Culorile acestor reprezentanți ai ciclidelor sunt foarte diverse. Din trei culori naturale - roșu, maro și verde, au fost obținute în mod artificial multe variații frumoase de culoare:

 • turkis discus (roșu, dungat, solid);
 • marlboro (culoarea corpului de la portocaliu la roșu cu pete albe pe spate și abdomen);
 • diamant albastru (albastru pal cu ochi roșii);
 • piele de șarpe (seamănă cu o piele de șarpe);
 • tablă de șah (albă cu pete roșii aprinse).

referinţă: în procesul de selecție, discul a dobândit nu numai culori strălucitoare, ci și imunitate slabă și, ca urmare, o tendință spre boli.

Întreținere și îngrijire

Păstrarea peștilor disc într-un acvariu nu este o sarcină ușoară. În primul rând, au nevoie de mult spațiu liber pentru o viață confortabilă. O turmă mică de 5 pești necesită un acvariu înalt și lung, cu un volum minim de 300 de litri.

Acvariu mare
Acvariu mare

Ar trebui să aibă suficient spațiu pentru înot, astfel încât plantele fie sunt aruncate, fie plantate într-o cantitate minimă. La alegerea algelor, ar trebui să se acorde preferință speciilor care pot rezista la o temperatură ridicată constantă a apei:

 • anubias (nana, afzeli);
 • Echinodor, amazonian, Vezuviu);
 • peplis diandra;
 • limnophila apoasă;
 • rotala indica.

În al doilea rând, trebuie să instalați echipamente profesionale de înaltă calitate în acvariu. Veți avea nevoie de un dispozitiv de filtrare puternic cu o capacitate de cel puțin 3 volume pe oră, un compresor, un încălzitor și dispozitive de iluminat care să ofere lumină difuză moale.

De asemenea, se recomandă utilizarea unui încălzitor la sol, a unei unități de ozonizare a apei sau a lămpilor UV..

În al treilea rând, discurile sunt extrem de sensibile la temperatura și parametrii biochimici ai apei. Prin urmare, este necesar să se mențină în mod constant anumiți parametri:

 1. Aciditate variind de la 6,0 la 6,5 ​​pH.
 2. Duritate 10-15 dGH.

Temperatura trebuie să fie de cel puțin 28 ° C. Limita superioară este de +33 ° C .

Chiar și o ușoară modificare a parametrilor sistemului acvatic poate duce la boli și la moartea peștilor.

Schimbarea apei se efectuează regulat, cel puțin o dată la 2 zile și, de preferință, zilnic, de la 10 la 25% din volumul total este înlocuit. Apa trebuie depusă și trecută printr-un filtru de cărbune. Acvariul și solul sunt curățate o dată pe săptămână..

Disc
Disc

În plus, pentru a menține sănătatea peștilor, se recomandă:

 • excludeți lovitura agenți patogeni din mediul natural sau din alt acvariu;
 • a nu permite suprapopularea;
 • inspectați regulat animale de companie pentru semne de boală;
 • respectați carantina mod pentru noi organisme acvatice.

Compatibilitate cu alți pești

În ciuda apartenenței la ciclide, discurile se disting prin dispoziția lor pașnică și prietenie. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că le este ușor să aleagă vecinii potriviți..

Principala dificultate în selecție constă în caracteristicile peștilor în sine:

 1. Acestea necesită o temperatură ridicată, nepotrivit pentru majoritatea locuitorilor acvariului.
 2. Discurile sunt foarte timide și timid.
 3. Au o imunitate slabă.
 4. Mănâncă foarte încet și adesea alți pești își iau mâncarea.

Din aceste motive, se recomandă păstrarea peștilor discus într-un acvariu separat de specii..

Dar dacă totuși decideți să păstrați peștii de disc împreună cu alte specii, atunci este recomandat să alegeți reprezentanți ai acvamirului cu temperament similar. Cartierul cu următorii pești este acceptabil:

 • tetra cardinal;
 • lupta cu makracanth;
 • rodostom;
 • tetra congo;
 • papagal de aur;
 • fluture chromis.
Tetra Congo
Tetra Congo

Evitați peștii mari și agresivi (ciclide, piranha), somnul cu fraierele excitate (ancistrus, hypancistrus) și coridoarele.

Ce să hrănești în acvariu?

Dieta naturală a discului constă în larve de muște, țânțari și viermi mici. În captivitate, pot fi hrăniți:

 1. Alimente uscate de calitate pentru ciclide. Conține deja toate elementele micro și macro necesare.
 2. Inimă de vită tocată de casă. De obicei, pe lângă măruntaie, i se adaugă carne de creveți, calmar, caracatiță, midii, file de pește, diverse legume (piper, suc de morcovi), ierburi (salată, spanac, frunze de păpădie, urzică) și amestecuri de vitamine pentru ciclide.
 3. Alimente vii sau congelate. La hrănire, există riscul introducerii unei varietăți de paraziți și agenți patogeni în acvariu. În plus, viermii de sânge vii și tubifexul pot duce la disfuncții reproductive..

Discurile sunt hrănite de 2-3 ori pe zi, îndepărtând imediat resturile.

Reproducerea

Creșterea discului în captivitate este un proces complex care necesită muncă pregătitoare și atenție din partea acvaristului..

Pentru o reproducere reușită, cel puțin 8 indivizi sunt de obicei dobândiți, care formează în mod independent perechi monogame. Perechile pot fi create și artificial, dar această metodă este mai puțin eficientă. În acest caz, peștii complet sănătoși, de cele mai strălucitoare culori, sunt selectați pentru reproducere..

Pentru reproducerea cu succes, se recomandă transplantarea unei perechi deja formate într-o zonă de reproducere pre-pregătită. Desigur, peștii pot depune ouă într-un acvariu general, dar, în acest caz, șansa de numeroși descendenți tinde la zero..

Disc în acvariu
Disc în acvariu

Pentru a obține descendenți sănătoși, trebuie să creați condiții cât mai apropiate de natural în zonele de reproducere:

 1. Apa ar trebui să fie foarte cald (29 - 30 grade), cu un nivel scăzut de duritate (până la 6 dGH), acid scăzut (pH 6 - 6,2).
 2. Lumina slabă (nu mai mult de 8 W) trebuie aprins constant.
 3. Dimensiunea rezervoruluidar trebuie să aibă cel puțin 60 de litri.
 4. Plantele, nu este nevoie de sol.
 5. Din decorativ elemente, trebuie să puneți un tub de lut sau mai multe pietre plate pe fund, pe care să puteți depune ouă. Nu se recomandă utilizarea rocii de coajă în acest scop - eliberează var în apă.
 6. Apa trebuie schimbată zilnic. Pentru înlocuire, trebuie să utilizați un lichid identic cu cel turnat deja în acvariu. La fel, temperatura și toți parametrii biochimici ar trebui să fie.
 7. Frecvența trebuie plasată până în cel mai liniștit loc. Dacă peștii se sperie, vor mânca pur și simplu tot caviarul..

Discul creează seara. După un scurt ritual de curte, femela depune de la 50 la 250 de ouă, care sunt fertilizate instantaneu de către mascul..

Discul este un pește care are grijă de descendenții săi. Prin urmare, peștii adulți după reproducere nu sunt transferați înapoi în acvariul general. Împreună se ocupă de ambreiaj - îndepărtează ouăle răsfățate și ventilează-le constant cu aripioarele pectorale.

Perioada de incubație este de 2,5 până la 4 zile. Larvele vor mai avea nevoie de încă 3 zile pentru a înota singure. Puii care apar pentru prima dată se hrănesc cu secreții ale pielii din corpul peștilor adulți. Discuții își pot hrăni puii până la 10 zile fără a afecta sănătatea. După această perioadă, puteți hrăni nauplii, ciclopii și rotiferele de pești mici..

În condiții favorabile (condiții de temperatură adecvate și spațiu suficient), femelele devin mature sexual la vârsta de 9-10 luni și bărbații pe an. În condiții nefavorabile, procesul de pubertate poate continua până la alte cinci luni. Capacitatea de reproducere este păstrată în disc numai în primii trei ani de viață..

Cât timp trăiește un pește disc într-un acvariu?

Durata de viață a discurilor de acvariu depinde în mare măsură de condițiile de păstrare a acestora. Cu o îngrijire adecvată, tratament igienic în timp util al acvariului, menținerea regimului de temperatură, nutriție echilibrată și abundentă, durata de viață poate fi de până la 30 de ani.

Concluzie

În ciuda dificultăților de păstrare și reproducere, discurile sunt încă unul dintre cei mai populari locuitori ai acvariilor mari. Toate eforturile depuse pentru a le oferi condiții adecvate se răsplătesc cu ocazia unică de a observa în direct unii dintre cei mai frumoși pești de apă dulce.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Disc pești de acvariu: întreținere și îngrijire