Astronotus: întreținere și îngrijire în acvariu

Astronotul ocelat, sau Oscar ciclid, este unul dintre cei mai populari pești de acvariu din familia ciclovilor. În natură, trăiește în canalele superioare și medii ale numeroșilor afluenți ai Amazonului, situate între Rio Paraguay și Orinoco. Astronotus poate fi adesea găsit în corpuri de apă stagnante sau cu curgere lentă a pădurilor, cu fundul nămolos, unde atârnă în jurul rădăcinilor copacilor scufundați. Acasă a fost crescut un număr mare de specii de diferite forme de culoare. Acesta este un animal nepretențios, deci nu va fi dificil să-l crești, dar trebuie să iei în considerare compatibilitatea acestuia cu alți pești.

1 Descriere

Astronotus este unul dintre cei mai mari pești crescuți într-un acvariu.. În natură, cresc până la 35-40 cm, iar acasă ajung la numai 15-25 cm. Locuiesc, în funcție de îngrijire, timp de 8-15 ani.

Corpul peștilor este oval, comprimat lateral, aripioarele sunt mari, ușor alungite. Ochii și capul sunt mari, fruntea este convexă. Culoarea este diferită: fundalul general este de la gri-maroniu la negru, cu pete și pete galbene împrăștiate peste el. Fiecare punct - cu margine neagră.

Multe specii au o pată mare la baza aripioarei caudale care seamănă cu un ochi. În timpul reproducerii, corpul peștilor devine negru, iar petele de pe el devin roșii. Astronotii tineri nu arată ca părinții lor - sunt negri, cu dungi albe și asteriscuri împrăștiate pe toate cântarele..

Diferențele de sex sunt practic absente, dar masculul se distinge printr-o culoare mai strălucitoare și un corp mai larg. În perioada de reproducere, apare un mic canal deferent, iar femela - un ovipozitor. De asemenea, aripioarele anale și dorsale ale masculului sunt mult mai lungi și mai ascuțite..

Astronotii sunt pești calmi și liniști, destul de timizi - chiar și o plasă cufundată în apă îi face să se înghesuie într-un colț și să se întindă pe partea lor. Se obișnuiesc repede cu proprietarul, pot lua mâncarea direct din mâini și chiar se lasă mângâiați, dar sunt și capabili să muște.

1.1 Specii

Astronotul ocelat este foarte frecvent în hobby-ul acvariului.. Există mai multe tipuri de pești care diferă prin forma și culoarea corpului:

VedereDescriere

Astronoturile Tigrului

Un corp cenușiu sau maro are pete sau dungi portocalii strălucitoare și purpurii. Uneori pot avea margini negre, ceea ce face ca acest tip de astronot să fie spectaculos și exotic..

Acest soi este cel mai rezistent la dezvoltarea diferitelor boli. Ele sunt, de asemenea, nepretențioase în îngrijire și întreținere.

Astronoturi roșii

Există diferite nuanțe de roșu - roșu-portocaliu, roșu închis, roșu aprins.

Această specie nu are dungi, pete sau alte urme pe corp. Solzii roșii fac peștii strălucitori, captivi și neobișnuiți

Albino Astronotus

Această specie se distinge prin solzi albi ca zăpada și ochi roșii. Unii reprezentanți au pete de o nuanță roșiatică sau roșiatică pe corp..

Cântarele sunt catifelate și strălucitoare

2 Întreținere și îngrijire

Volumul recomandat al unui acvariu pentru păstrarea unei perechi de astronot este de la 500 de litri. Un rezervor mai compact duce la boli și la moartea timpurie a animalelor de companie.

Astronotul nu este un pește foarte îngrijit. Când se obișnuiesc cu viața în acvariu, încep să sapă solul, să distrugă decorațiunile și echipamentele rezervorului. Prin urmare, acestea ar trebui să fie bine securizate. Plantele vii nu vor muri numai dacă există rădăcini puternice și adânci sau un ghiveci în care sunt plantate.

Nisipul cu pietre, crenguțe decorative și cârlige este folosit ca sol.. Iluminatul trebuie să fie slab. Pentru purificarea lichidului, în rezervor este instalat un biofiltru de producție. Astronotii iubesc mâncarea bogată în proteine, ale cărei rămășițe poluează rapid apa. Dacă filtrarea este slabă, acvariul va fi umplut cu nitrați și amoniac, contribuind la deteriorarea sănătății animalelor de companie..

Când aveți grijă de astronoti, trebuie să înlocuiți 20-30% din apă cu apă proaspătă în fiecare săptămână. Nu tolerează bine frigul, deci temperatura din acvariu ar trebui să fie de + 23 ... + 27 de grade.

3 Hrănirea

Astronotii sunt pești omnivori. Baza dietei este hrana pentru animale, iar plantele li se pot da ca supliment. Cel mai adesea, peștii sunt hrăniți cu granule speciale pentru ciclide, asigurați-vă că adăugați îngheț și alimente vii. Viermii de sânge sunt utilizați numai în dieta puilor. Pentru adulți, alimentele vii ar trebui să aibă o dimensiune mai mare: râme, lăcuste, greieri etc..

Astronoturile sunt, de asemenea, date:

 • fileuri de pești marini;
 • bucati de vita cruda;
 • carne de creveți și calmar.

Unii proprietari le hrănesc cu carne de pui și inimă de vită. Cu toate acestea, prea des, aceste produse nu pot fi administrate, deoarece pot duce la blocarea vaselor de sânge și la deformarea organelor interne datorită conținutului ridicat de grăsimi..

Astronotus nu trebuie hrănit cu pește cumpărat sau prins în rezervoare naturale, deoarece poate fi purtător de boli infecțioase. Acești locuitori acvatici sunt foarte pasionați de speciile vivipare (platuri, sabie, guppi), care sunt special crescute pentru a hrăni ciclide mari.

Astronotus are nevoie de vitamina C, pe care o obțin în mod natural din fructe și plante. Frunzele de spanac și salată verde, dovleceii tocate și dovleceii, care conțin această vitamină, fac ca dieta să fie mai sănătoasă și mai variată.. Adulților li se administrează o dată pe zi în cantități suficiente, iar celor mici - dimineața și seara..

4 Reproducerea

Principala problemă la reproducerea Astronotus este formarea unei perechi. Pentru a face acest lucru, luați o turmă de prăjituri de ciclide în cantitate de 15 bucăți, așezați-le într-un acvariu de 300 de litri și hrăniți-le abundent pe tot parcursul anului până la pubertate. Apoi, peștii sunt împărțiți în perechi și ocupă un teritoriu separat în rezervor. De acum înainte sunt hrăniți moderat..

Perechea selectată este plantată într-un acvariu de reproducere și reproducerea este stimulată de schimbările de apă și de creșterea temperaturii la +30 grade. Cu 2-3 ore înainte de reproducere, masculul dezvoltă canalul deferent, iar femela dezvoltă ovipozitorul. Peștii curăță bine fundul acvariului și depun 500-1500 de ouă mari.

După 50 de ore, eclozează larvele, care încep să înoate în a patra zi. La început, se hrănesc cu nauptile de creveți în saramură, după care se adaugă treptat tetramină și tubule tocate. După câteva săptămâni, viermii de sânge încep să dea.

Fry crește rapid, până la vârsta de o lună ajung la 2,5-3 cm. Astronotii apar până la 10 ori, după 3-4 săptămâni, după care iau o pauză de 2-3 luni. Ele dau descendenți până la 12 ani.

5 Compatibilitate cu alți pești

În timp ce astronotii sunt tineri, se înțeleg bine cu alți locuitori ai acvariului.. Dar când ajung la pubertate, devin agresivi, deci este mai bine să îi păstrați ca o pereche separată. Dacă este nevoie să le populezi vecinii, atunci trebuie să dai preferință ciclidelor mari din America Centrală și sudică.

Astronotii cu alte specii de pești trebuie așezate în acvariu în același timp, astfel încât ulterior să nu înceapă o luptă pentru teritoriu de către cei care au apărut acolo mai întâi.

Puteți păstra premiile Oscar cu locuitorii care au dimensiuni apropiate de ei:

 • Chromis.
 • Cichlazoame cu dungi negre.
 • Pterygoplichts.
 • Sinodontis.
 • Geofag.
 • Somn.

În primul rând, trebuie să luați în considerare următoarele puncte:

 • Astronotii nu pot fi cazați cu pești mici. Ciclidele le vor folosi ca hrană.
 • Fundul acvariului este umplut cu cârlige, ramuri, pietre plate, pietricele netede. Sunt necesare pentru adăpostirea somnului și a altor vieți acvatice..
 • Peștii trebuie să aibă dimensiuni similare într-un singur tanc.
 • Dieta este selectată ținând cont de preferințele premiilor Oscar.

Astronotus este un pește de acvariu pentru un amator, deoarece atunci când îl păstrezi, trebuie adesea să refuzi să populezi rezervorul cu alți locuitori și plante vii.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Astronotus: întreținere și îngrijire în acvariu