Acvariu pentru începători: ce să ia în considerare atunci când alegi

Amenajarea acvariului 30.03.2018 4,7 mii 3,2 mii 14 minute.

Acvariul pentru începători este destul de la îndemâna unei persoane care nu a mai păstrat niciodată pești. Este suficient să vă familiarizați cu regulile de bază și puteți începe primul dvs. acvariu. Dacă așezați pești neexigenți și plantați plante nepretențioase, succesul este garantat - apa nu va deveni tulbure, iar locuitorii acvariului nu vor muri. O persoană care nu știe cum să obțină pește și de unde să înceapă va găsi pregătirea pas cu pas convenabilă.

1 Alegerea unui acvariu

Înainte de a achiziționa un acvariu, trebuie să stabiliți o locație pentru acesta. Containerul trebuie amplasat:

 • departe de lumina directă a soarelui, baterii de încălzire centrală, șeminee, sobe, aparate de încălzit;
 • departe de zonele de dormit, deoarece echipamentele pentru acvariu fac zgomot;
 • într-un loc cu vizibilitate bună și acces nestingherit - în același timp, nava nu trebuie să interfereze cu mișcarea din jurul camerei.

1.1 Construcție

După ce ați decis locul unde va fi amplasat rezervorul, planificați dimensiunile acestuia. Volumul optim pentru primul acvariu este de 100-250 litri. Într-un astfel de container, se stabilește un mediu stabil care poate ierta un începător pentru unele greșeli de îngrijire..

Acvariile moderne sunt realizate din sticlă, acril sau plexiglas. Este preferabil un acvariu de sticlă pentru începători, deoarece plexiglasul și acrilul sunt zgâriați dacă sunt manipulate aproximativ.

Designul containerului poate fi cadru sau fără cadru. Frameless arată mai frumos, dar un recipient fabricat la modă veche, adică pe un cadru metalic, este mai puternic și mai fiabil. Dacă apare o scurgere în ea, aceasta poate fi eliminată, iar cei fără ramă vor trebui aruncați.

Cele mai ușor de întreținut sunt acvariile dreptunghiulare sau pătrate. Rotundele și poliedricele sunt mai greu de curățat din interior.

Începătorii ar trebui să se oprească la un acvariu în formă standard, în care înălțimea este egală cu lățimea, iar lungimea este de o dată și jumătate până la două ori înălțimea. Aceste modele sunt ușor de văzut, ușor de curățat și potrivite pentru păstrarea a 99% pești. Dacă lățimea este mai mare de 50 cm, vizibilitatea se va deteriora vizibil - chiar și o turbiditate ușoară va interfera cu observarea peștilor și plantelor.

2 Echipamente

Pentru iluminare, se utilizează o lampă fluorescentă, care este de obicei încorporată în capac. Becurile cu incandescență nu sunt potrivite, deoarece vor încălzi apa. Trebuie remarcat faptul că "zi" lumina este dăunătoare pentru reproducerea unor pești, de exemplu, neonii.

Dacă acvariul este echipat doar cu un capac și o lampă, va trebui să selectați singur echipamentul pentru acesta:

 • filtru;
 • compresor;
 • încălzitor cu termostat;
 • termometru.

Puterea echipamentului trebuie să corespundă volumului acvariului. Atunci când cumpără un filtru, utilizează o regulă simplă de calcul: cantitatea de apă pompată trebuie să fie de 3-4 volume de acvariu pe oră. De exemplu, dacă acvariul este proiectat pentru 120 de litri, capacitatea filtrului ar trebui să fie de cel puțin 300-400 de litri pe oră.. Încălzitorul este ales cu o rată de 1 watt per 1 litru de apă.

Atunci când alegeți compresoare, ar trebui să acordați atenție prezenței unei supape de reținere - un dispozitiv care împiedică pătrunderea apei în compresor în cazul unei întreruperi bruște a curentului..

Echipamentul pentru acvariu trebuie să fie modern, fiabil, de înaltă calitate, ușor de utilizat, sigur pentru oameni și pești. Produsele companiilor europene îndeplinesc aceste cerințe. Echipamentele fabricate în China sunt ieftine, dar nu întotdeauna de o calitate satisfăcătoare. Până în prezent, în Rusia se produce foarte puțin echipament pentru acvariu.. Cel mai popular brand rusesc este Biodesign.

Experții spun că cele mai bune echipamente sunt produse de următoarele companii:

 • Aquael (Polonia);
 • Juwel (Germania);
 • Tetra (Germania);
 • Ferplast (Italia);
 • Biodesign (Rusia);
 • Aquatlantis (Portugalia).

Aceste companii produc atât acvariile în sine, cât și echipamentele pentru acestea - încorporate și portabile. Dacă echipamentul electric nu este încorporat inițial în vas, un consultant de vânzări va ajuta la selectarea dispozitivelor corespunzătoare. De asemenea, trebuie să citiți cu atenție instrucțiunile pentru filtre și încălzitoare..

2.1 Instalare hardware

Electricitatea și apa sunt cartiere periculoase. Dacă există mai multe aparate electrice, se va forma o încurcare de fire electrice lângă acvariu după instalarea lor. Din motive de siguranță, toate echipamentele nu sunt conectate la o priză de perete, ci la un dispozitiv de protecție special împotriva supratensiunii montat în interiorul dulapului. Acest lucru menține cablurile de alimentare și dopurile uscate chiar dacă se scurge apă din acvariu..

Aparatele electrice pot fi pornite numai la un anumit nivel de apă din rezervor. Filtrul și încălzitorul nu trebuie să funcționeze niciodată cu un acvariu uscat. O excepție este compresorul: poate funcționa fără apă.

2.2 Cabinet

Un recipient de un litru nu va sta pe birou mult timp, prin urmare, în același timp cu acvariul, achiziționează un dulap.

Ar trebui să fie durabil, încăpător, frumos, rezistent la umiditate. Dacă trebuie să comandați un dulap de la producătorii de mobilă, trebuie să fiți sigur că avertizați în ce scopuri este destinat și cât de mult trebuie să reziste.

Dacă acvariul se prăbușește din cauza deformării suportului, niciun producător de acvariu nu va accepta acest caz ca garanție.

Bordura îndeplinește mai multe funcții simultan:

 • servește drept suport pentru container;
 • ascunde echipamente;
 • decorează sau cel puțin nu strică designul camerei.

Cerințele cabinetului:

 • Fabricat din materiale practice rezistente la umiditate - tratate cu MDF sau PAL.
 • Cadrul său trebuie întărit cu inserții metalice.
 • Peretele din spate are găuri pentru cabluri de alimentare și țevi.
 • Înălțimea blatului mesei nu trebuie să depășească 90 cm: în acest caz, partea inferioară a rezervorului va fi la nivelul ochilor unei persoane așezate.
 • Blatul mesei trebuie să fie fără distorsiuni - chiar și o ușoară pantă va crește presiunea apei pe un singur perete al acvariului, ceea ce poate provoca explozia vasului în orice moment.

2.3 Accesorii

Accesoriile pentru acvariu sunt decorațiuni interioare și fundaluri. Acum toate accesoriile pentru acvariu pot fi achiziționate ieftin de la orice magazin de animale de companie..

Pietrele sunt naturale și artificiale. Sunt necesare nu numai pentru decorare, ci și pentru crearea adăposturilor pentru pești. De asemenea, în spatele pietrelor, puteți ascunde echipamentele plasate în iaz..

Bolovanii sunt potriviți pentru un acvariu:

 • bazalt;
 • cuarţ;
 • granit;
 • Gresie.

Pietrele cu margini ascuțite nu sunt potrivite - peștii pot fi răniți.

Pietrele din materiale artificiale, de regulă, sunt proiectate sub formă de compoziții întregi și au un aspect foarte decorativ, exotic.

Pietrele mari sunt așezate nu pe sol, ci pe fundul acvariului - altfel se vor prăbuși dacă peștii subminează solul și dăunează locuitorilor.

Driftwood se potrivește mort. Înainte de a fi introdus în acvariu, lemnul trebuie să stea mult timp în apă - acest lucru îi va permite să dobândească greutatea necesară și să scape de substanțele dăunătoare peștilor.

Potrivit pentru un acvariu:

 • arțar;
 • frasin;
 • fag;
 • arin.

Există, de asemenea, la vânzare lemn de drift artificial și natural din lemn exotic. Deosebit de interesante sunt rădăcinile arborelui de mangrovă, care formează țesături complicate. Lemnul lor este, în mod natural, mai greu decât apa, astfel încât mangrovele nu trebuie să fie pre-acoperite..

Cojile și coralii nu sunt potrivite pentru fiecare acvariu, deoarece modifică aciditatea și duritatea apei. Puteți pune una sau două scoici pe pământ. Nu vor putea afecta în mod vizibil calitatea apei, dar peștii sunt foarte pasionați să folosească scoici ca adăposturi..

Fundalul creează volum și face acvariul mai frumos adăugând adâncime și ascunde, de asemenea, firele și furtunurile. Fundalul poate fi extern sau intern. Cel interior trebuie fixat înainte de a turna apă în acvariu. Pentru aceasta se folosește adeziv netoxic (se vinde odată cu decorul). Fundalele 3D interioare 3D sunt scumpe, dar impresionant de realiste. Pentru acvaristii începători, un film autoadeziv ieftin este destul de potrivit, care este lipit din exterior în spatele acvariului..

Elementele decorative din ceramică pot fi de diferite forme și dimensiuni. Produsele livrate în magazinele pentru animale de companie sunt special adaptate pentru acvarii și nu eliberează impurități dăunătoare în apă.

2.4 Inventar

Alimentatoare: sunt regulate și automate.

Cele mai simple modele sunt jgheaburile plutitoare pentru alimente uscate. Ele reprezintă un contur rotund sau dreptunghiular realizat dintr-un material mai ușor decât apa: spumă, plastic, sticlă, cauciuc. Alimentatorul plutitor poate fi atașat la peretele acvariului cu ventuze, dar în acest caz locuitorii vor avea o problemă cu accesul dacă scade nivelul apei din acvariu. Cutii plutitoare cu fund de plasă - plate sau sub formă de con - sunt necesare pentru hrănirea peștilor cu viermi de sânge vii și alți viermi.

Alimentator alimentar viu

Alimentatoarele automate sunt convenabile pentru cei care sunt adesea departe de casă sau care păstrează multe acvarii. Alimentatorul automat este atașat la suprafața superioară a acvariului. Dispozitivul este echipat cu un temporizator. La ora stabilită, porția necesară de alimente uscate este turnată în apă. Alimentatorul este instalat în cel mai îndepărtat colț, opus compresoarelor și filtrelor, astfel încât alimentele să nu fie dispersate de fluxurile de apă din acvariu.

Net: Se compune dintr-un mâner și un cadru acoperit cu țesătură sau material sintetic. Peștele este prins cu plase și mâncarea este filtrată din apă. Pentru pescuit, utilizați două plase simultan. Urmărirea cu o plasă de aterizare provoacă stres la animal.

Mânerul trebuie să fie suficient de lung, astfel încât plasa să poată ajunge în orice loc din acvariu.

Dimensiunea minimă a ramei este de 10 x 15 cm. Cel mai bun material pentru montarea ramei este plasă din nailon. Pentru peștii cu spini, de exemplu, somnul, veți avea nevoie de o plasă specială din țesătură densă, deoarece în mod obișnuit se vor încurca.

Ștergătoare de parbriz: ambele sunt magnetice (permițându-vă să spălați acvariul cu mâinile uscate și aproape fără a deranja locuitorii) și obișnuite. Dispozitivul este necesar pentru a curăța sticla din interior de alge.

Ștergător magnetic

Sifon cu țeavă: folosit pentru curățarea stratului inferior. Este amabil "aspirator pentru sol", îndepărtarea fecalelor de pește.

De asemenea, veți avea nevoie pensete lungi, pentru a ridica obiecte de jos și capacitatea de măsurare, în care este convenabil să se măsoare volumul necesar de lichid.

3 Rularea acvariului

Algoritm pas cu pas pentru pornirea unui acvariu de la zero:

 1. 1. Umpleți vasul cu apă de la robinet pentru a vă asigura că nu există scurgeri. Apa este păstrată în acvariu timp de 1-2 zile, astfel încât mirosurile de chit sau lipici care țin paharul împreună să fie absorbite în el. După el, apa se scurge. Solul este spălat de mai multe ori într-un recipient separat, schimbând apa de mai multe ori.
 2. 2. După ce acvariul este plasat într-un loc permanent, pietre mari și lemn de plutire sunt așezate pe fund. Solul este turnat cu o teșitură către peretele frontal sau lateral, astfel încât noroiul de jos să fie colectat într-un singur loc, de unde va fi convenabil să-l colectați cu un sifon. După aceea, plantele sunt plantate.
 3. 3. Pentru a turna apă în acvariu și a nu distruge întreaga compoziție, puneți o farfurie pe pământ. După aceea, rezervorul este umplut, placa este extrasă cu grijă și vasul este închis cu un capac..
 4. 4. Termometrul și lumina de fundal sunt setate să funcționeze în modul dorit. După aceea, așteptați 1-2 săptămâni până când turbiditatea se instalează în acvariu. La sfârșitul preparatului, porniți filtrul și porniți peștele.

3.1 Apă

Apa bună din acvariu trebuie să fie limpede, incoloră, fără calciu și fier și inodoră. În timpurile moderne, nu este nevoie să protejăm apa de la robinet de clor, deoarece acum apa este foarte slab clorurată. Mai mult, nu este nevoie să se stabilească dacă acvariul este umplut pentru prima dată, deoarece va trebui să fie drenat înainte de a începe peștele. Un nou acvariu poate fi umplut cu apă călduță de la robinet, ajustându-i temperatura la 20-25 de grade.

Apa nu va mai trebui apărată după aceea. Cu o schimbare săptămânală a apei, nu mai mult de 25% din lichid este înlocuit și o cantitate mică de gaze este sigură pentru pești.

Temperatura apei depinde de cerințele peștilor și plantelor. În sezonul rece, temperatura dorită este menținută de un încălzitor electric.

3.2 Solul și vegetația

Solul de acvariu este un material neutru din punct de vedere chimic format din nisip grosier cu un diametru de cel puțin 1,5 mm și pietriș cu un diametru de 3 mm sau mai mult. Cel mai bine este dacă particulele au mai mult sau mai puțin aceeași dimensiune - acest lucru le va împiedica să se aglomereze.

Solul de acvariu servește la fixarea rădăcinilor plantelor. Nu conține substanțe nutritive. Plantele acvatice absorb hrana nu din sol, ci din apă și în principal din partea supraterană. Ei folosesc subteranul doar pentru izolare. Unele plante trebuie alimentate suplimentar prin așezarea de bile de lut atunci când plantează în pământ, dar pentru începători va fi prea dificil să le planteze.

Solul este selectat după ce s-a decis ce pești vor trăi în vas. Faptul este că solul afectează compoziția apei din acvariu. Dacă se decide să păstreze acum ciclide populare, așchii de corali sunt ideali..

Argila arsă (argila expandată) este un sol absolut neutru din punct de vedere chimic, potrivit pentru păstrarea oricăror locuitori din acvariu.

Pentru primul acvariu, nu trebuie să alegeți soluri luminoase - acestea se pot dovedi o adevărată otravă. Bilele de sticlă și pietricelele marine nu sunt potrivite - bacteriile care procesează materia organică nu se pot așeza pe suprafața lor netedă.

Nu este dificil să verificați siguranța chimică a bazei. Este suficient să scăpați 70% acid acetic pe el. Dacă există un șuierat și bule de gaz, atunci solul nu este neutru și nu este potrivit pentru toate acvariile.

3.3 Cum se alege vegetația

Unele plante pot supăra acvaristul începător, deoarece au cerințe speciale pentru condițiile de detenție. Când nu este adecvată, flora subacvatică devine galbenă, putrezită, chelie.

Plante pentru începători:

Nume

Forma de viata

Folosind

Elodea și hornwort

Algele fără rădăcini, plutesc în coloana de apă

Sunt nepretențioși, trăiesc în apă de orice duritate, aciditate și temperatură. Găsit peste tot în natură. În acvariu, acestea sunt lăsate plutitoare sau fixate în pământ cu agrafe și greutăți

Vallisneria

Planta rozetă cu frunze lungi și înguste, ancorate în pământ sau plutesc în apă

O plantă extrem de nepretențioasă și tenace. Se reproduce cu mustață, ca o căpșună de grădină, formând lanțuri lungi de lăstari. Exemplarele adulte înfloresc, aruncând săgeți pe suprafața apei, pe care înfloresc drăguțe flori albe. Sunt capabili să formeze desișuri dense, așa că este plantat de-a lungul lunetei. Fără subțierea timp de un an sau doi, vallisneria umple întregul volum al acvariului

Glossostigma

Acoperire a solului

Datorită frumuseții, pretențiilor și vitezei de creștere, se numește glossostigma "Regina acoperirii solului". Formează un covor smarald de-a lungul suprafeței solului. Este suficient să plantați câteva bucăți mici la o distanță de 2-3 cm una de cealaltă, astfel încât să se formeze un gazon dens omogen în decurs de o lună. Peluza glossostigma va trebui tăiată prin îndepărtarea vârfurilor lăstarilor cu foarfece care încearcă să crească nu lateral, ci în sus.

3.4 Pești

Pentru un începător, sunt potrivite următoarele:

 • purtători de vii: guppies, platies, swordtails;
 • pește zebră;
 • tetras (cu excepția celor pitice);
 • barbele;
 • somn-ancistrus;
 • labirint: gourami, lalius, cocoși.

Toate aceste specii sunt potrivite pentru reproducere. Cel mai simplu mod de reproducere a peștilor vivipari - guppii și cozile de spadă se reproduc într-un acvariu comun fără nicio intervenție umană.

Peștii ar trebui să se înțeleagă pașnic între ei. Pentru aceasta, este necesar să aibă dimensiuni comparabile, altfel cele mari vor începe să le omoare și să le mănânce pe cele mai mici. Dacă puneți pești mari și mici în acvariu, va trebui să aveți grijă să creați desișuri dense în care copiii să se poată ascunde de atacuri..

Peștii de acvariu au multe boli. Boala nu este întotdeauna vizibilă la cumpărare, deci trebuie să achiziționați animale de la furnizori de încredere. Vânzătorii fără scrupule folosesc diverse trucuri pentru a întârzia dezvoltarea bolii - adaugă sare în apă, adaugă medicamente antifungice. Drept urmare, peștele moare rapid după ce s-a mutat într-un acvariu nou..

Cea mai sigură modalitate este de a cumpăra pești și plante direct din acvariul crescătorului:

 • Condițiile în care sunt ținute animalele de companie sunt imediat vizibile.
 • Puteți afla despre cerințele pentru îngrijirea locuitorilor acvariului "prima mână".
 • Crescătorul este mai interesat de supraviețuirea peștilor decât de asistentul din magazin. El monitorizează calitatea mărfurilor, deoarece reputația sa de afaceri depinde de aceasta.

Puteți găsi un vânzător bun prin reclame pe internet și puteți cumpăra pește chiar acasă. În orașele mari, se organizează periodic expoziții specializate, unde puteți face contacte utile.

După ce ați adus pești, trebuie să-i transplantați corect într-o casă nouă:

 1. 1. O pungă sau borcan cu pește este plasat într-un acvariu nou fără deschidere, astfel încât temperatura apei din ambele recipiente să se uniformizeze.
 2. 2. După 30 de minute, apa din pungă va fi la aceeași temperatură cu acvariul..
 3. 3. Recipientul este deschis cu grijă și încetul cu încetul se toarnă apă din acvariu timp de o jumătate de oră..

Această tehnică evită șocul peștilor din cauza unei „schimbări climatice” accentuate. După aceea, peștele este scos din pungă cu o plasă și transplantat. În mod ideal, apa din containerul de transport nu ar trebui să pătrundă în acvariu pentru a evita posibila contaminare..

Sfaturi pentru începători: este mai bine să păstrați peștii cumpărați timp de una sau două săptămâni într-un acvariu de carantină, mai ales dacă trebuie să fie plantați într-un mediu deja locuibil. Dacă în acest timp apar semne de infecție (pete, erupții cutanate, placă), peștii vor trebui tratați sau distruși.

4 Îngrijire

Întreținerea acvariului este o necesitate. Dacă sistemul de apă închis nu este îngrijit, acesta se va prăbuși foarte repede..

Întreținerea zilnică a acvariului include:

 • monitorizarea stării plantelor;
 • evaluarea zilnică a calității apei;
 • observarea comportamentului peștilor și hrănirea acestora;
 • verificarea echipamentului.

Săptămânal sau după cum este necesar:

 • curățarea solului cu un sifon de deșeurile de pește;
 • curățarea ochelarilor, decorațiunilor și filtrelor de alge;
 • schimbarea parțială a apei.

Îngrijirea săptămânală nu durează mai mult de 40-60 de minute.

4.1 Curățarea filtrului

Filtrul are nevoie de curățare dacă apa care curge din el devine mai slabă. Filtrele mici sunt curățate săptămânal, filtrele mari pot funcționa fără curățare timp de 1-2 luni.

În filtrele mecanice, apa trece printr-un material poros, în care este curățată de materii în suspensie, particule mari și reziduuri de alimentare. Pentru a curăța filtrul acasă, trebuie să scoateți buretele din el și să-l clătiți sub robinet.

Filtrul biologic conține colonii de bacterii care purifică apa de amoniac; prin urmare, buretele nu poate fi spălat în apă de la robinet. Pentru a spăla filtrele biologice, utilizați apa din acvariu turnată într-un lighean. Buretele este clătit până când este curat sau înlocuit dacă își pierde forma și capacitatea de filtrare. Perioada pentru care se întâmplă acest lucru este la fiecare 1-1,5 ani. Când există mai mulți bureți în filtru, aceștia se schimbă la rândul lor. Înlocuirea tuturor bureților elimină complet bacteriile benefice din filtru..

Filtrele pentru acvariu au un rotor - un magnet cilindric cu lame care creează un flux de apă. Rotorul colectează, de asemenea, resturi și alge, ceea ce face dificilă funcționarea. Cea mai frecventă cauză a defectării filtrelor este contaminarea cu rotor și nu trebuie uitată. Pentru curățare, dispozitivul este scos din scripete și șters sub presiunea apei. Scripetele în sine sunt curățate cu o cârpă.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Acvariu pentru începători: ce să ia în considerare atunci când alegi