Vallisneria într-un acvariu: cum să plantați și să vă îngrijiți

VallisneriaVallisneria este o plantă populară de acvariu cu întreținere redusă. Frunzele sale subțiri și lungi arată bine în acvariile mari de pe spate și medii sau pe laterale. Luați în considerare tipurile de vallisneria care sunt folosite pentru decorarea acvariilor.

Ce este Vallisneria

Vallisneria este un hidrofit peren din familia Vodokrasov. Este o plantă de rezervoare de apă dulce din tropice și subtropice, deși uneori se găsește în zona temperată. Frunzele sale lungi, uneori cresc până la doi metri, sunt colectate într-o rozetă cu un rizom lung târâtor. Este o plantă dioică cu flori mici femele sau masculine..

Știați? Cea mai lungă algă este alge. Poate crește până la 60 de metri.

Tipuri cu descriere și fotografii

În acvarism, există mai multe soiuri ale acestui hidrofit. Să le luăm în considerare mai detaliat.

Uriaș (Vallisneria gigantea)

Deoarece frunzele sale pot crește peste 1 metru, acest hidrofit este recomandat să fie cultivat numai în acvarii mari. Culoarea poate varia de la verde închis la verde strălucitor, există și nuanțe maronii.Vallisneria gigantea

Spiral (Vallisneria spiralis)

Frunzele sale verzi strălucitoare cresc de la 40 la 80 cm. Sunt asemănătoare panglicilor și se răsucesc în spirală ca un tirbușon. Această caracteristică face ca acest soi să fie foarte decorativ și cel mai popular de acest gen, mai ales atunci când consideri că este, de asemenea, foarte nepretențios..Vallisneria spiralis

Nana sau pitic (Vallisneria nana)

Această Vallisneria este originară din Australia, crește până la 30-80 cm într-un acvariu, deși în mediul natural crește doar aproximativ 15 cm lungime. Are frunze verzi înguste de cel mult 10 mm lățime. Necesită o iluminare mai strălucitoare sau mai moderată, rezistentă.Vallisneria nana

Asiatic (Vallisneria asiatica)

Crește până la 50 cm și are un diametru al bucșei de până la 10 cm. Are frunze fragile, în spirală, îi place o iluminare bună.Vallisneria asiatica

American (Vallisneria americana)

Acest soi are frunze moi asemănătoare panglicilor, cu margini zimțate și vene longitudinale vizibile..Vallisneria americana Există o formă cu frunze înguste cu o lățime a frunzei de până la 1 cm și o formă cu frunze largi - până la 25 mm..

Verifică primele zece plante de acvariu.

Neotropicalis (Vallisneria neotropicalis)

Vallisneria neotropicalisAceastă vallisneria poate atinge o lungime de 2 metri, iar lățimea frunzelor liniare este de aproximativ 3 cm. Are o culoare de la verde închis la tonuri roșu-maroniu, termofile.

Crește rapid în condiții bune, de aceea este recomandat pentru utilizare în acvarii mari.

Cum se plantează vallisneria

Un hidrofit cu frunze de această lungime este cel mai bine plantat în grupuri de-a lungul peretelui posterior sau al părților laterale ale rezervorului. Pentru a-l planta, este suficient să faceți o gaură în pământ, să îndreptați rădăcinile, trebuie tăiat prea mult timp. Presărați cu sol și verificați dacă punctul de creștere a rădăcinii este ușor deasupra suprafeței (cu 2-3 mm). Pentru prima dată, îl puteți apăsa puțin cu pietricele pentru a asigura planta. Grosimea solului este de cel puțin 3 cm, dar și mai mult este mai bună, deoarece unele soiuri preferă un sol de aproximativ 7 cm.

Știați? Pentru a elimina creșterea puternică a lăstarilor Vallisneria, este adesea cultivată în ghivece speciale. Argila este plasată în ele pentru a hrăni planta, apoi lăstarii sunt plantați și acoperiți cu pietricele pentru fixare. O oală frumos selectată va fi un element de design interesant la decorarea unui acvariu și va facilita mișcarea plantei la curățarea solului.
Vallisneria poate fi plantată lângă filtru, tolerează bine mișcarea apei. Debitul creat în timpul filtrării vibrează frumos și îl distribuie uniform pe suprafață.

Întreținere și îngrijire

Vallisneria se adaptează bine în acvariu și crește rapid în condiții optime.

Apă

Următoarele cerințe sunt impuse apei:

 • temperatura recomandată a mediului acvatic este cuprinsă între +18 ... + 32 ° С. La o temperatură scăzută pentru o lungă perioadă de timp (sub +15 ... + 20 ° C), creșterea plantelor încetinește și poate muri;
 • aciditatea trebuie să fie scăzută sau neutră (5-7 pH);
 • vallisneria tolerează destul de mult duritatea medie a apei, dar este mai bine să fie mai mică de 8 ° dGH;
 • nivelul sării în apă este în intervalul 0-20 ppm;
 • schimbarea apei trebuie efectuată la fiecare șapte zile în cantitate de 30% din volumul total.

Vallisneria în acvariuÎntr-un acvariu cu aceste alge, este recomandabil să instalați filtrarea apei - acest lucru este necesar pentru a purifica apa din produsele reziduale ale locuitorilor lumii acvatice. În plus, un mic curent din filtru va ajuta la distribuirea uniformă a frunzelor algelor în acvariu, ceea ce este bun din punct de vedere estetic..

Important! Apa ar trebui să fie lipsită de rugină și cupru - acestea afectează negativ dezvoltarea și creșterea valisneriei. Cuprul ajunge adesea într-un acvariu cu medicamente pentru pești, precum și cu mijloace de combatere a melcilor și a algelor.

Iluminat

Ora de vară pentru Vallisneria ar trebui să fie de la 8 la 12 ore. Iubește iluminatul puternic, dar și lumina moderată funcționează pentru ea. Vara, este suficientă lumină, dar iarna, când ziua devine mai scurtă, trebuie să oferiți iluminare suplimentară cu o lampă fluorescentă, care este plasată lângă acvariu..Spirala Vallisneria

Amorsare

Aceste alge nu sunt pretențioase pentru alegerea solului, dar pietrișul cu o dimensiune fracționată de 4-6 mm sau nisip ar fi o opțiune excelentă pentru ei. Grosimea stratului de sol - de la 3-4 cm.

Pansament de top

În prezența solului bun și a îngrămădirii fundului, pansamentul superior pentru Vallisneria nu este necesar.

Probabil că veți găsi util să știți, cum să faci îngrășământ pentru plantele de acvariu cu propriile mâini.

Pentru a-i îmbunătăți creșterea, puteți fertiliza cu argilă roșie, care se adaugă în sol..Lut roșu în acvariu

Poți tăia

Nu este recomandat să tăiați Vallisneria atunci când se formează desișuri puternice. În ciuda faptului că unii proprietari de acvarii tund alge groase, tăierea poate provoca efecte negative - planta se va îngălbeni și va începe să se ofilească. În primul rând, astfel de alge trebuie diluate cu o creștere puternică..

Vă recomandăm să vă familiarizați cu caracteristicile creșterii cornului, criptorene, mușchi javanez, pistia plutind în acvariu.

Compatibil cu alți locuitori ai acvariului

Vallisneria crește bine cu Echinodorus, Anubias, Cryptocorynes și alți reprezentanți ai florei acvariului. Majoritatea peștilor nu dăunează plantei, deoarece frunzele sunt oarecum dure de folosit ca hrană. Peștii cărora le place să sape în sol, în timp ce dăunează sistemului radicular, pot dăuna vallisneriei prin activitățile lor.Pești în acvariu cu vallisneriaFrunzele lungi de vallisneria sunt excelente pentru mișcarea grăsimilor, bobinelor și creveților.

Important! Trebuie avut în vedere faptul că vegetația din acvariu nu ar trebui să ocupe mai mult de 1/3 din spațiu. Cu o creștere puternică excesivă a hidrofiților, peștii se simt inconfortabili, în plus, acest lucru poate duce la înfometarea lor cu oxigen pe timp de noapte.

Reproducere

Reproducerea are loc de către vegetație. Condițiile favorabile permit Vallisneria să se înmulțească ușor, formând un număr mare de lăstari. În termen de un an, un exemplar va putea da câteva sute de plante fiice. Procesele fiice apar la baza plantei, după care sunt fixate la intervale de 5-10 cm de ea. Trebuie să le separați după ce apar 2-3 frunze pe ele și formarea rădăcinilor.

Boli

Vallisneria, în ciuda modestiei sale, poate fi susceptibilă la boli care sunt în principal asociate cu îngrijirea inadecvată. VallisneriaPlanta se poate îmbolnăvi și chiar poate muri din următoarele motive:

 • plantare adâncă în pământ. Algele încep să piardă frunzele dacă rădăcinile sunt complet acoperite cu sol;
 • nerespectarea standardelor de CO2. Excesul sau lipsa acestuia duce la rezultate dezastruoase pentru plantă;
 • lipsa nitraților. Cu un deficit de alge, acestea nu cresc bine, așa că va fi util să le fertilizăm;
 • lumină proastă. Lipsa luminii poate duce la moartea Vallisneriei. Ea începe să-și piardă aspectul, devine galbenă. În acest caz, părțile bolnave ale algelor sunt îndepărtate cu atenție cu o pensetă și este asigurată alimentarea necesară cu lumină;
 • temperatura mai scazuta. Promovează boala și moartea;
 • exces de fier. Această situație duce la îngălbenirea. Pentru a elimina aceste probleme, utilizați o soluție slabă de mangan;
 • lipsa de calciu. De asemenea, provoacă îngălbenirea algelor. Pentru a rezolva această problemă, o chiuvetă pre-dezinfectată este plasată în acvariu;
 • lipsa de sulf. În acest caz, frunzele devin roșiatice. În acest caz, planta este mutată într-un recipient separat cu adăugarea cantității necesare de sulf;
 • lipsa potasiului. Provoacă îngălbenirea frunzelor cu formarea de pete maronii pe ele. Pentru a elimina acest fenomen, este necesar să se aplice îngrășăminte minerale adecvate..

Video: De ce nu cresc plantele de acvariu și cât timp prind rădăciniÎn general, îngrijirea vallisneriei este ușoară. Această plantă nepretențioasă crește rapid și frunzele sale pot atinge lungimi mari, dar nu este recomandat să le tăiați. Creșterea excesivă poate fi limitată folosind ghivece. Acest hidrofit este plantat în acvarii mari în fundal sau pe lateral.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Vallisneria într-un acvariu: cum să plantați și să vă îngrijiți